open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

23.12.2021Справа № 910/16448/21Суддя Мудрий С.М., розглянувши справу

за позовом Державної організації Комбінат "Прогрес" Державного агентства резерву України

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Хедвей Трейдінг Груп"

про стягнення 1 780,64 грн.

Представники сторін: не з`явилися.

ВСТАНОВИВ:

Державна організація Комбінат "Прогрес" Державного агентства резерву України звернулася до Господарського суду міста Києва з позовом до ТОВ "Хедвей Трейдінг Груп" про 1 780,64 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем обов`язку своєчасно та в повному обсязі оплатити надані позивачем послуги за договором про надання послуг зі зберігання №124 від 09.12.2020 року.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 18.10.2021 вищевказану позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу десятиденний строк для усунення її недоліків з дня вручення цієї ухвали.

23.10.2021 до канцелярії суду позивач подав заяву про усунення недоліків позовної заяви (на виконання ухвали судді про залишення позовної заяви без руху) з доданими документами.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 29.10.2021 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін (без проведення судового засідання). Запропоновано відповідачу у строк протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали подати суду відзив на позов.

Вищезазначена ухвала суду отримана відповідачем 12.11.2021 року, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення №01054 78507140.

Відповідно до ч. 9 ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Враховуючи те, що Відповідач не скористався наданим йому законом правом подати письмові заперечення проти позову, тому суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ст. 248 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Водночас, суд враховує, що відповідно до ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку.

Розумним, зокрема, вважається строк, що є об`єктивно необхідним для виконання процесуальних дій, прийняття процесуальних рішень та розгляду і вирішення справи з метою забезпечення своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту.

З огляду на практику Європейського суду з прав людини, критеріями розумних строків є: правова та фактична складність справи; поведінка заявника, а також інших осіб, які беруть участь у справі, інших учасників процесу; поведінка органів державної влади (насамперед суду); характер процесу та його значення для заявника (справи «Федіна проти України» від 02.09.2010, «Смірнова проти України» від 08.11.2005, «Матіка проти Румунії» від 02.11.2006, «Літоселітіс проти Греції» від 05.02.2004 та інші).

З огляду на зазначені вище обставини, для визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті, а також виконання завдання розгляду справи по суті, розгляд справи здійснено за межами строків, встановлених Господарським процесуальним кодексом України, проте в розумні строки.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню повністю.

Відповідно до ч. 1 статті 202 ЦК України, правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно з ч.1 статті 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Частина 2 статті 509 ЦК України передбачає, що зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно п.1 ч. 2 статті 11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно з ч. 1 статті 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.2003 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються організаціями системи державного резерву» № 586 09.12.2020 між Державною організацією Комбінат "Прогрес" Державного агентства резерву України та Товариством з обмеженою відповідальністю "Хедвей Трейдінг Груп" укладено договір №124 про надання послуг зі зберігання (надалі - Договір).

Відповідно до положень ст. 936 ЦК України за договором зберігання одна сторона (зберігач) зобов`язується зберігати річ, яка передана їй другою стороною (поклажодавцем), і повернути її поклажодавцеві у схоронності.

Договором зберігання, в якому зберігачем є особа, що здійснює зберігання на засадах підприємницької діяльності (професійний зберігач), може бути встановлений обов`язок зберігача зберігати річ, яка буде передана зберігачеві в майбутньому.

Договір зберігання є публічним, якщо зберігання речей здійснюється суб`єктом підприємницької діяльності на складах (у камерах, приміщеннях) загального користування.

Згідно з ч. 1 ст. 946 ЦК України плата за зберігання та строки її внесення встановлюються договором зберігання.

Відповідно до п. 1.1., 1.2., 1.4., 2.1., п.п. 2.2.1., 2.2.2. п. 2 Договору за цим Договором «Зберігач» зобов`язується надати у майбутньому «Поклажодавцю» послуги: 1) зі зберігання товарно - матеріальних цінностей, надалі - товар і повернути їх (товарно - матеріальні цінності) повністю або частково на вимогу «Поклажодавця» згідно з умовами Договору; 2) перевезення вантажів, проведення вантажних робіт, маневрові та буксиру вальні послуги, надалі - послуги з навантаження/розвантаження, надалі все разом іменується послуги. А «Поклажодавець» зобов`язується щомісячно сплачувати «Зберігачу» кошти за послуги на умовах цього Договору.

Послуги надаються у складських приміщеннях, на відкритому майданчику, у холодильних камерах «Зберігача», згідно з п. 1 Додатку №01 до цього Договору.

Послуги надаються за адресою: 03126, м. Київ, бульвар Вацлава Гавела, 24.

За надання послуг зі зберігання товару «Поклажодавець» здійснює щомісячно 100% передоплату згідно з пунктом 2 Додатку №01 до цього Договору та п.п. 2.2.1. цього Договору, враховуючи кон`юктуру ринку.

Плата за послуги зі зберігання товару, надані за розраховані згідно калькуляції вартості платних послуг згідно до пункту 2 Додатку №01 до цього Договору, сплачується щомісячно 100% попередньої оплати до 5 числа кожного місяця, за який здійснюється оплата в безготівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок «Зберігача», на підставі виставленого «Зберігачем» Рахунку.

«Поклажодавець» здійснює передоплату на підставі Рахунку за яким повинен звернутися до бухгалтерії «Зберігача».

Відповідно до п. 9.1., 9.2. Договору Договір набуває чинності з « 09» грудня 2020 року та діє по « 31» грудня 2020 року, а в частині розрахунків та санкцій цей Договір діє до їх повного виконання незалежно від того чи закінчився термін дії цього Договору чи його розірвано достроково.

Зміни в цей Договір можуть бути внесені за взаємною згодою Сторін, що оформлюється Додатковою угодою до цього Договору.

Так, відповідно до п. 1-3 Додатку №01 від 09.12.2020 до цього Договору з « 09» грудня 2020 р. «Зберігач» зобов`язується прийняти і розмістити товар «Поклажодавця» і повернути його до закінчення терміну дії Договору, а саме в складі на площі - 30 кв.м.

«Сторони» дійшли згоди про те, що договірна ціна щомісячної передоплати за надані «Зберігачем» послуги по зберіганню товару «Поклажодавця» складає: склад - 80 грн. / в т.ч. ПДВ 20%/ за 1 кв. м. на місяць.

Загальна сума 1 483,87 грн. ПДВ 20 % - 296 грн. Всього з ПДВ 1 780,64 грн.

Даний Договір та Додаток №01 від 09.12.2020 до цього Договору підписані сторонами та скріплені печатками.

Так, на виконання умов Договору позивачем було виставлено рахунок №2758 від 09.12.2020 на суму 1 780,64 грн.

Відповідач свого обов`язку по оплаті Договору за грудень 2020 року не виконав, у зв`язку з чим виникла заборгованість у розмірі 1 780,64 грн.

Доводи позивача про направлення претензій про погашення заборгованості за Договором є безпідставними, оскільки, матеріали спарви не містять ні самої претензії, ні доказів направлення.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 614 ЦК України особа, яка порушила зобов`язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом.

Особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов`язання.

Відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов`язання.

Відповідно до ст.193 Господарського кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Зазначене також кореспондується зі ст.ст.525, 526 ЦК України, відповідно до яких зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

У відповідності до ст.610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст. 612 ЦК України).

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України).

Частиною 1 ст. 530 ЦК України встановлено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Оскільки, відповідачем не виконано належним чином обов`язок по оплаті послуг за Договором №124 про надання послуг зі зберігання, Додатку №01 до Договору №124 від 09.12.2020 за грудень 2020 року, що підтверджується матеріалами справи, відсутність вини відповідачем не спростована, тому вимога позивача про стягнення основного боргу у розмірі 1 780,64 грн. підлягає задоволенню.

Частинами 3, 4 статті 13 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч.1 ст.73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно зі ст. 79 ГПК України наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування.

Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Відповідно до статті 123 ГПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Судовий збір згідно ст. 129 Господарського процесуального кодексу України підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного, керуючись ч. 3,4 ст. 13, ч.1 ст. 73, ч.1 ст. 74, ч.1 ст. 77, ст.ст. 79, 123, 129, ст.ст. 236-238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Хедвей Трейдінг Груп" (01011, місто Київ, ВУЛИЦЯ ПАНАСА МИРНОГО, будинок 11, офіс 1/2, код ЄДРПОУ 42860103) на користь Державної організації Комбінат "Прогрес" Державного агентства резерву України (03126, місто Київ, БУЛЬВАР ВАЦЛАВА ГАВЕЛА, будинок 24, код ЄДРПОУ 14373207) заборгованість в розмірі 1 780 (одну тисячу сімсот вісімдесят) грн. 64 коп. та судовий збір в розмірі 2 270 (дві тисячі двісті сімдесят) грн. 00 коп.

3. Після набрання рішенням законної сили видати накази.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

СуддяС.М. Мудрий

Джерело: ЄДРСР 102146167
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку