open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 392/1117/21

Провадження № 1-кп/392/239/21

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 грудня 2021 року Маловисківський районний суд Кіровоградської області у складі:

Головуючої: судді ОСОБА_1 ,

з участю прокурора ОСОБА_2 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

при секретарі ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Мала Виска кримінальне провадження внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 12021121090000195 від 26.05.2021 року за обвинуваченням

ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Дібрівка (Новомиргородського) Новоукраїнського району Кіровоградської області, українця, громадянина України, з середньою освітою, одруженого, маючого на утриманні малолітню дитину, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , непрацюючого, раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 240 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Обвинувачений ОСОБА_3 скоїв порушення встановлених правил охорони надр, що створило небезпеку для довкілля, при наступних обставинах.

Обвинувачений 25.05.2021 року близько 13 години, маючи умисел на здійснення незаконного видобування піску та суглинку без спеціального дозволу на користування надрами, діючи в порушення вимог ст. 13 Конституції України, ст. 19, ст. 24, ст. 56 Кодексу України про надра, ст.3, ст. 40 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" та п.4 постанови Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 року №59 "Про затвердження Положення про порядок надання гірничих відводів", приїхав до ділянки місцевості, яка розташована на відставі близько 300 метрів від вул. Залізнична в м. Мала Виска Кіровоградської області. Діючи цілеспрямовано, достовірно знаючи про відсутність у нього передбачених законодавством України дозвільних документів на видобування корисних копалин та повноважень на проведення таких робіт, за допомогою ковша екскаватора марки ЄО-4321Б, реєстраційний номер НОМЕР_1 , що знаходиться у його фактичному володінні, здійснив видобування піску в загальній кількості 135,5 метри кубічних, суглинку в загальній кількості 70,024 метри кубічних, загальною вартістю 197 925 грн. Після чого, обвинувачений разом з необізнаними в його злочинних діях ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , навантажили та перевезли на автомобілях ГАЗ-53, реєстраційний номер НОМЕР_2 , Камаз 53213, реєстраційний номер НОМЕР_3 , які перебувають у його фактичному володінні та автомобілі ГАЗ-САЗ, реєстраційний номер НОМЕР_4 , який перебуває у фактичному володінні ОСОБА_5 , пісок та суглинок до території, яка розташована по вул. Європейська,85 в м. Мала Виска Кіровоградської області. Вказаними діями обвинувачений порушив встановлені правила охорони надр, що створило небезпеку для довкілля-зняття поверхневого (родючого) шару грунту.

Показання обвинуваченого повністю відповідають фактичним обставинам справи і ніким не оспорюються. З урахуванням повного визнання вини у вчиненні даного кримінального правопорушення, а також враховуючи думку учасників судового провадження, за відсутності заперечень та відсутності сумнівів у добровільності позиції учасників, суд на підставі ч. 3 ст. 349 КПК України, визнає недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються.

Суд дійшов висновку про доведеність вини ОСОБА_3 у вчиненні ним кримінального правопорушення, а його дії правильно кваліфіковано за ч. 1 ст. 240 КК України, як порушення встановлених правил охорони надр, що створило небезпеку для довкілля.

При вирішенні питання про призначення покарання, суд, відповідно до ст. ст. 65-67 КК України, враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу винного та обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Обвинувачений скоїв кримінальне правопорушення, яке відповідно до вимог ст. 12 КК України відноситься до категорії нетяжких.

Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченого, відповідно до ст. 66 КК України, є визнання вини і щире каяття у вчиненому, обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого, відповідно до ст. 67 КК України, судом не встановлено.

Суд враховує, що обвинувачений за місцем проживання характеризується позитивно, на обліку у лікаря психіатра та нарколога не перебуває, щиро розкаявся у скоєнному, одружений та має на утриманні малолітню дитину, раніше до кримінальної відповідальності не притягався, представник потерпілого до нього претензій не має, адже шкоду відшкодовано в повному обсязі, а тому вважає, за можливе призначити обвинуваченому мінімальне покараня передбачене санкцією статті, у виді штрафу в розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Питання щодо речових доказів вирішити відповідно до ст. 100 КПК України.

Керуючись ст. ст. 349,368, 369-371, 373-376 КПК України,-

УХВАЛИВ:

ОСОБА_3 визнати винним в скоєнні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 240 КК України і призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 8500 грн..

Речові докази- екскаватор НОМЕР_5 , автомобіль ГАЗ-53, автомобіль Камаз 53213, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_6 на автомобіль Камаз 53213 та технічний паспорт НОМЕР_7 на екскаватор залишити у власника ОСОБА_3 , автомобіль ГАЗ-САЗ залишити у власника ОСОБА_5 , зразки піску, зразки суглинку, що знаходяться в кімнаті зберігання речових доказів ВП №1 (м.Мала Виска) Новоукраїнського РВП ГУНП знищити, пісок об`ємом 135,5 м3 та суглинок об`ємом 70,024 м3 залишити у володінні Маловисківській міській раді.

Вирок може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Кропивницького апеляційного суду через Маловисківський районний суд Кіровоградської області.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому і прокурору. Учасники судового провадження мають право отримати копію вироку в суді.

Копія вироку не пізніше наступного дня після його ухвалення надсилається учаснику судового провадження, який не був присутнім у судовому засіданні.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 102014807
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку