open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Рішення

Іменем України

(заочне)

17 грудня 2021 року

Смт Краснопілля

Справа № 950/1884/21

Провадження № 2/578/312/21

Краснопільський районний суд Сумської області в складі головуючого судді КОСАР А. І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Краснопілля Сумської області у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу

за позовом ОСОБА_1 /далі-позивач/

до ОСОБА_2 /далі -відповідач/

про розірвання шлюбу,

учасники судового процесу:

секретар судового засідання - ЛИТВИН А. В.

Історія справи

(I.) Вимоги позивача та їх обґрунтування

ОСОБА_1 14.09.2021звернулася до суду з позовом до відповідача, яким просила розірвати шлюб, в якому вони перебувають з 25 грудня 2015 року.

Виклад обставин, якими позивач обґрунтовує позовні вимоги.

25.12.2015 сторони уклали шлюб. Сімейне життя не склалося внаслідок відсутності між ними взаєморозуміння, різних поглядів на життя та шлюб, що негативно вплинуло на стосунки та призвело до розпаду сім`ї, фактичне припинення шлюбних відносин та окреме проживання з січня 2021 року. Від шлюбу мають малолітню доньку ОСОБА_4 , 2016 року народження. Шлюб існує формально і на примирення не згодна.

(2.) Процесуальні дії у справі

Ухвалою Лебединського районного суду Сумської області від 17.09.2021 цивільну справу передано на розгляд Краснопільському районному суду Сумської області за територіальною юрисдикцією (підсудністю).

Ухвалою Краснопільського районного суду Сумської області від 12.10.2021 відкрито провадження у даній справі та призначено до судового розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

17.12.2021 суд постановив ухвалу з занесенням до протоколу судового засідання про заочний розгляд справи та розгляд справи у відсутність сторін.

(3.) Заяви, клопотання учасників справи

02.11.2021, 15.11.2021, 17.12.2021 позивач подала заяви про розгляд справи у її відсутність, позов підтримує, не заперечує проти заочного розгляду справи.

(4.) Аргументи учасників справи

Позивач позов підтримав. Відповідач не з`явився в судове засідання, повідомлений належним чином в порядку, передбаченому частиною шостою статті 128 Цивільного процесуального кодексу України /далі - ЦПК/, про причини неявки суд не повідомив, відзив не подав, заяв про розгляд справи за його відсутності та клопотань про відкладення розгляду справи не надійшло.

(5.) Фактичні обставини, встановлені судом

Сторони у справі зареєстрували шлюб 25 грудня 2015 року, проживали однією сім`єю, проте як зазначає позивач, подальше збереження шлюбу є неможливим. Від шлюбу ІНФОРМАЦІЯ_1 народилася донька ОСОБА_4 .

/ас 5-6/

(6.) Джерела права й акти їх застосування

6.1. Сімейний кодекс України /далі - СК/ № 2943-ІІІ від 10.01.2002 ( в редакції на час виникнення спірних правовідносин).

6.1.1. Стаття 105. Припинення шлюбу внаслідок його розірвання

Шлюб припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного із подружжя на підставі рішення суду відповідно до статті 110 цього Кодексу, частина перша якої передбачає право подачі позову про розірвання шлюбу одним із подружжя.

6.1.2. Стаття 112. Підстави для розірвання шлюбу за позовом одного з подружжя

Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їх дітей, що мають істотне значення.

6.2. Цивільний процесуальний кодекс України № 2147-VІІІ від 03.10.2017 ( в редакції на час виникнення спірних правовідносин)

6.2.1. Стаття 89. Оцінка доказів

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

6.2.3. Стаття 280. Умови проведення заочного розгляду справи

1. Суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов:

1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання;

2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин;

3) відповідач не подав відзив;

4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

(7.) Мотиви суду

Враховуючи, що відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання не з`явився в судове засідання, причини неявки суду не повідомив, а позивач не заперечує проти ухвалення заочного рішення, суд вважає за можливе ухвалити заочне рішення.

Між сторонами склалися правовідносини з питання припинення шлюбу та з обов`язку батьків утримувати дитину і врегульовані нормами Сімейного Кодексу України.

Встановлені обставини свідчать про те, що між сторонами на час розгляду справи у суді сімейних відносин не існує.

З часу знаходження позову в суді примирення між сторонами не відбулось. Кожна з сторін не вважає можливим збереження сім`ї.

Суд не вбачаєнадання строку на примирення.

При таких обставинах суд приходить до висновку, що подальше спільне життя подружжя та збереження їх сім`ї неможливе, оскільки буде суперечити інтересам кожної з сторін, тому позов є обґрунтованим і підставним до задоволення.

Спір про майно та місце проживання дитини на час розгляду справи відсутній.

Шлюб вважати розірваним з моменту набрання рішенням суду законної сили.

Згідно зі статтею 113 СК при державній реєстрації розірвання шлюбу суд залишає ОСОБА_1 прізвище « ОСОБА_1 ».

Копію рішення суду про розірвання шлюбу після набрання ним законної сили надіслати до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб.

(8.) Розподіл судових витрат між сторонами

Вирішуючи питання розподілу судових витрат між сторонами, судом встановлено наступне.

За квитанцією №0.0.2264087928.1 з датою валютування 14.09.2021 ОСОБА_1 за подання позовної заяви про розірвання шлюбу сплатила 908,00 грн.

Згідно з частиною першою статті 141 ЦПК судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Питання про судові витрати суд вважає за необхідне вирішити в порядку передбаченому частиною першою статті 141 ЦПК згідно до Закону України «Про судовий збір». При цьому, якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, тому, суд стягує з відповідача на користь позивача документально підтверджений судовий збір за позовну заяву про розірвання шлюбу в розмірі 908,00 грн.

Керуючись ст. 258, 259, 264, 265, 268, 272, 280, 352, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

Ухвалив:

1. Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу задовольнити.

2. Шлюб між ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_1 ,ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований 25 грудня 2015 року Виконкомом Тур`янської сільської ради Краснопільського району Сумської області, актовий запис за № 05, розірвати.

3. Шлюб вважати розірваним з моменту набрання рішенням суду законної сили.

4. Надіслати копію рішення суду про розірвання шлюбу після набрання ним законної сили до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб.

5. При державній реєстрації розірвання шлюбу залишити ОСОБА_1 прізвище « ОСОБА_1 ».

6. Стягнути на користь ОСОБА_1 з ОСОБА_2 908,00 грн судових витрат.

7. Заочне рішення може бути переглянуто Краснопільським районним судом Сумської області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

8. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

9. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

10. У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

11. Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ЦПК.

12. Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Сумського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

13. Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

14. Позивач: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

15. Відповідач: ОСОБА_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 .

Суддя А. І. КОСАР

Джерело: ЄДРСР 102005895
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку