open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.12.2021 справа № 914/2291/21

За позовом: ОСОБА_1 , м. Турка,

до відповідача: Закритого акціонерного товариства «Чародійка», м. Турка,

про: захист корпоративних прав та спонукання до вчинених дій.

Суддя І.Козак

При секретарі М.Дзюба

Представники сторін:

від позивача: Заремба Ю.І. - адвокат,

від відповідача: не зявився.

На розгляд Господарського суду Львівської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до відповідача Закритого акціонерного товариства «Чародійка» про захист корпоративних прав та спонукання до вчинених дій.

Ухвалою суду від 30.07.2021 відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 21.09.2021. Рух справи відображено у відповідних ухвалах суду. Ухвалою суду від 02.11.2021 прийнято заяву позивача про зміну предмету позову та закрито підготовче провадження, розгляд справи по суті призначено на 30.11.2021. Розгляд справи відкладався на 07.12.2021.

Правова позиція позивача.

У судове засідання 07.12.2021р. представник позивача з`явився, позовні вимоги підтримав. Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що відповідачем порушено корпоративні права позивача як одного із засновників ЗАТ «Чародійка», а саме: у порушення вимог законодавства не скликаються щорічні збори засновників/учасників товариства, не обрані органи управління юридичної особи, не зареєстровано випуск акцій, не надаються фінансові документи поточної діяльності товариства на вимогу акціонерів. Враховуючи наведене, позивач просить (враховуючи заяву про зміну предмета позову вх.№4062/21 від 08.10.2021) зобовязати керівника виконавчого органу ЗАТ «Чародійка» (код ЄДРПОУ 20788645) ОСОБА_2 вчинити необхідні дії щодо приведення діяльності юридичної особи у відповідність з вимогами чинного законодавства, а саме:

1- Скликати (провести) у встановленому законодавством порядку загальні збори акціонерів ЗАТ «Чародійка»;

2- На загальних зборах акціонерів ЗАТ «Чародійка» привести у відповідність з нормами Закону України від 17.09.2008 №514-VI «Про акціонерні товариства» та затвердити: статут товариства, положення про наглядову раду товариства, положення про ревізійну комісію (ревізора) товариства, положення про загальні збори товариства та положення про виконавчий орган товариства;

3- Подати у встановленому законодавством України порядку до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку документи, необхідні для реєстрації емісії акцій ЗАТ «Чародійка»;

4- Забезпечити процедуру обовязкового створення рішенням загальних зборів акціонерного товариства наглядової ради та ревізійної комісії (ревізора) ЗАТ «Чародійка», обрання їх членів.

Попередній розрахунок судових витрат:

- 2270,00 грн. сплачений судовий збір.

Правова позиція відповідача.

Відповідач у судове засідання 07.12.2021 не зявився, відзиву на позов не подав. Протягом всього розгляду справи подавав клопотання про відкладення розгляду справи з різних підстав.

Обставини справи.

Позивач ОСОБА_1 є одним із 13 засновників Закритого акціонерного товариства «Чародійка» та власником 648 акцій, що становить 6,88% статутного фонду юридичної особи відповідача. Зазначене підтверджується Сертифікатом акцій №10 (а.с.10).

Статут ЗАТ «Чародійка» був затверджений установчими зборами засновників товариства та оформлений установчою угодою від 12.06.1996, зареєстрований розпорядженням голови Турківської РДА Львівської області від 05.11.1995 №423 (а.с.31-42).

Статутний фонд ЗАТ «Чародійка» у розмірі 8303 грн сформований шляхом викупу малого державного підприємства «Чародійка» відповідно до договору купівлі-продажу, укладеного 27.11.1995 між товариством покупців-членів трудового колективу «Чародійка» та представництвом Регіонального відділення Фонду державного майна по Львівській області у Турківському районі (реєстраційний номер 1756).

Як стверджує позивач, за весь час існування ЗАТ, загальні збори учасників скликалися у 1997, 2010 та 2016роках. Спроба провести збори 17.08.2019 була невдалою. Протоколів зборів від 1997, 2010 та 2016 роки позивач та відповідач не надали.

Листом вих.№588-07,29 від 08.08.2018 Турківська РДА надала заявникам ОСОБА_3 та ОСОБА_1 як засновникам ЗАТ «Чародійка» розяснення щодо господарської діяльності відповідача в частині зміни організаційно-правової форми товариства та приведення діяльності ЗАТ відповідно до положень чинного на той час законодавства.

Листом вих.№24/02/7199 від 22.03.2019 Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку надала письмове розяснення заявнику ОСОБА_1 (позивачу в справі) щодо усунення порушень в діяльності ЗАТ «Чародійка».

Оцінка суду.

Згідно зі ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, зокрема, може захищати свої права та охоронювані законом інтереси шляхом звернення до суду у випадку їх порушення, оспорювання чи невизнання самим акціонерним товариством.

Корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами (ст. 167 ГК України). Отже, правомочність учасника на участь в управлінні господарською організацію, зокрема, шляхом участі в загальних зборах, є однією зі складових корпоративних прав.

Сторонами у корпоративному спорі є: 1) юридична особа та її учасник (засновник, акціонер, член), у тому числі учасник, який вибув; 2) учасники (засновники, акціонери, члени) юридичної особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 80 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку.

Частиною 1 ст. 81 ЦК України передбачено, що юридична особа може бути створена шляхом об`єднання осіб та (або) майна.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 83 ЦК України юридичні особи можуть створюватися у формі товариств, установ та в інших формах, встановлених законом. Товариством є організація, створена шляхом об`єднання осіб (учасників), які мають право участі у цьому товаристві. Товариство може бути створено однією особою, якщо інше не встановлено законом. Товариства поділяються на підприємницькі та непідприємницькі.

Статтею 84 ЦК України визначено, що товариства, які здійснюють підприємницьку діяльність з метою одержання прибутку та наступного його розподілу між учасниками (підприємницькі товариства), можуть бути створені лише як господарські товариства (повне товариство, командитне товариство, товариство з обмеженою або додатковою відповідальністю, акціонерне товариство) або виробничі кооперативи.

Згідно з ч. 1 ст. 79 Господарського кодексу України (далі - ГК України) господарськими товариствами визнаються підприємства або інші суб`єкти господарювання, створені юридичними особами та/або громадянами шляхом об`єднання їх майна і участі в підприємницькій діяльності товариства з метою одержання прибутку.

Статтею 113 ЦК України, яка кореспондується з ч. 1 ст. 1 Закону України "Про господарські товариства", передбачено, що господарським товариством є юридична особа, статутний (складений) капітал якої поділений на частки між учасниками.

Згідно п.п. 1, 2 ст. 82 ГК України установчим документом акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю і товариства з додатковою відповідальністю є статут. Установчі документи господарського товариства повинні містити відомості про вид товариства, предмет і цілі його діяльності, склад засновників та учасників, склад і компетенцію органів товариства та порядок прийняття ними рішень, включаючи перелік питань, з яких необхідна одностайність або кваліфікована більшість голосів, інші відомості, передбачені статтею 57 цього Кодексу.

Управління діяльністю господарського товариства здійснюють його органи та посадові особи, склад і порядок обрання (призначення) яких визначається залежно від виду товариства, а у визначених законом випадках - учасники товариства (ст. 89 ГК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 92 ЦК України юридична особа набуває цивільних прав та обов`язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону.

Перш ніж аналізувати заявлені позовні вимоги позивача, суд звертає увагу сторін спору на таке.

Закрите акціонерне товариство «Чародійка» створено у 1996 році в організаційно-правовій формі ЗАТ.

17.09.2008 прийнято ЗУ «Про акціонерні товариства», який регламентує порядок створення, діяльності, припинення, виділу акціонерних товариств, їх правовий статус, права та обов`язки акціонерів. Відповідно до ст.5 цього Закону акціонерні товариства за типом поділяються на публічні акціонерні товариства та приватні акціонерні товариства. Тип акціонерного товариства зазначається у статуті акціонерного товариства. У пункті 5 розділу 17 Прикінцевих та перехідних положень згаданого вище Закону зазначено, що статути та внутрішні положення акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом, підлягають приведенню у відповідність із нормами цього Закону не пізніше ніж протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом.

Приведенням діяльності акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом, у відповідність із цим Законом є здійснення таких дій:

1) внесення змін до статуту товариства, які в тому числі передбачають зміну найменування акціонерного товариства з відкритого або закритого акціонерного товариства на публічне акціонерне товариство чи з відкритого або закритого акціонерного товариства на приватне акціонерне товариство за умови, що кількість акціонерів на дату внесення таких змін не перевищує 100 осіб, а також виконання всіх інших вимог цього Закону у статуті товариства;

2) приведення внутрішніх положень товариства у відповідність із вимогами цього Закону.

Враховуючи наведене, суд звертає увагу відповідача на імперативну норму п. 5 р. 17 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про акціонерні товариства» та обовязок ЗАТ «Чародійка» привести у відповідність до вимог цього Закону не лише організаційно-правову форму діяльності (зміну найменування), а й внутрішню документацію (статут та інші документи).

Крім того, в судовому засіданні 30.11.2021 та 07.12.2021 представник позивача неодноразово звертав увагу суду на постанову Верховного Суду у складі Касаційного господарського суду від 30.09.2021 у справі №910/16496/19 та необхідність застосування висновків Верховного Суду, зроблених у справі №910/16496/19 при розгляді цієї справи, оскільки справи є подібними між собою.

Критеріями визначення подібності правовідносин в іншій аналогічній справі є: суб`єктний склад сторін спору, зміст правовідносин (права та обов`язки сторін спору) та об`єкт (предмет) (ухвала об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 27 березня 2020 року у справі № 910/4450/19).

Велика Палата Верховного Суду виходить з того, що подібність правовідносин означає тотожність суб`єктного складу учасників відносин, об`єкта та предмета правового регулювання, а також умов застосування правових норм (зокрема, часу, місця, підстав виникнення, припинення та зміни відповідних правовідносин). При цьому зміст правовідносин з метою з`ясування їх подібності визначається обставинами кожної конкретної справи (пункт 32 постанови Великої Палати Верховного Суду від 27 березня 2018 року у справі № 910/17999/16, пункт 38 постанови Великої Палати Верховного Суду від 25 квітня 2018 року у справі № 925/3/17, пункт 40 постанов Великої Палати Верховного Суду від 25 квітня 2018 року у справі № 910/24257/16).

При цьому під судовими рішеннями у подібних правовідносинах слід розуміти такі рішення, де подібними є предмети спору, підстави позову, зміст позовних вимог і встановлені судом фактичні обставини, а також наявне однакове матеріально-правове регулювання спірних правовідносин (пункт 6.30. постанови Великої Палати Верховного Суду від 19 травня 2020 року у справі № 910/719/19, пункт 5.5. постанови Великої Палати Верховного Суду від 19 червня 2018 року у справі № 922/2383/16; пункт 8.2. постанови Великої Палати Верховного Суду від 16 травня 2018 року у справі № 910/5394/15-г; постанова Великої Палати Верховного Суду від 12 грудня 2018 року у справі № 2-3007/11; постанова Великої Палати Верховного Суду від 16 січня 2019 року у справі № 757/31606/15-ц).

Порівнюючи суб`єктний склад сторін спору, зміст правовідносин (права та обов`язки сторін спору) та об`єкт (предмет), суд звертає увагу позивача та його представника на відмінність не лише субєктного складу учасників справ, а й різняться предмет спору, обставини та правове регулювання у кожній зі справ. Тому, застосовувати висновки Верховного Суду у складі Касаційного господарського суду, зроблені у постанові від 30.09.2021 у справі №910/16496/19 при розгляді цієї справи суд не може.

Щодо позовної вимоги скликати (провести) у встановленому законодавством порядку загальні збори акціонерів ЗАТ «Чародійка», суд задовольняє цю вимогу з таких міркувань.

Відповідно до ст. 25 ЗУ «Про акціонерні товариства» до прав акціонерів - власників простих акцій належать:

1) участь в управлінні акціонерним товариством;

2) отримання дивідендів;

3) отримання у разі ліквідації товариства частини його майна або вартості частини майна товариства;

4) отримання інформації про господарську діяльність акціонерного товариства.

Одна проста акція товариства надає акціонеру один голос для вирішення кожного питання на загальних зборах, крім випадків проведення кумулятивного голосування.

Реалізація права участі в управлінні справами товариства відбувається, зокрема, через участь учасника господарського товариства у вищому органі товариства, яким, є загальні збори учасників товариства.

Відповідно до статті 167 Господарського кодексу України правомочність учасника (акціонера, члена) на участь в управлінні господарською організацію, зокрема, шляхом участі в загальних зборах, є однією зі складових корпоративних прав.

Відповідно до ч.2 ст.32 згаданого вище Закону Акціонерне товариство зобов`язане щороку скликати загальні збори (річні загальні збори). Річні загальні збори товариства проводяться не пізніше 30 квітня наступного за звітним року.

Оскільки відповідачем не доведено суду належного виконання цього обовязку щодо щорічного скликання та проведення річних загальних зборів ЗАТ «Чародійка», позовна вимога про зобовязання керівника виконавчого органу ЗАТ «Чародійка» (код ЄДРПОУ 20788645) ОСОБА_2 вчинити необхідні дії щодо приведення діяльності юридичної особи у відповідність з вимогами чинного законодавства, а саме: скликати (провести) у встановленому законодавством порядку загальні збори акціонерів ЗАТ «Чародійка», є правомірною та підлягає задоволенню повністю.

Щодо позовної вимоги про те, щоб на загальних зборах акціонерів ЗАТ «Чародійка» привести у відповідність з нормами Закону України від 17.09.2008 №514-VI «Про акціонерні товариства» та затвердити: статут товариства, положення про наглядову раду товариства, положення про ревізійну комісію (ревізора) товариства, положення про загальні збори товариства та положення про виконавчий орган товариства, суд відмовляє у задоволенні цієї позовної вимоги з таких міркувань.

Відповідно до ч.1 ст.33 Закону Загальні збори можуть вирішувати будь-які питання діяльності акціонерного товариства, крім тих, що віднесені до виключної компетенції наглядової ради законом або статутом.

Відповідно до ч.2 цієї ж статті, до виключної компетенції загальних зборів належить:

1) визначення основних напрямів діяльності акціонерного товариства;

2) внесення змін до статуту товариства;

3) прийняття рішення про анулювання викуплених акцій;

4) прийняття рішення про зміну типу товариства;

5) прийняття рішення про емісію акцій;

5-1) прийняття рішення про емісію цінних паперів, які можуть бути конвертовані в акції;

6) прийняття рішення про збільшення статутного капіталу товариства;

7) прийняття рішення про зменшення статутного капіталу товариства;

8) прийняття рішення про дроблення або консолідацію акцій;

9) затвердження положень про загальні збори, наглядову раду, виконавчий орган та ревізійну комісію (ревізора) товариства, а також внесення змін до них;

9-1) затвердження положення про винагороду членів наглядової ради акціонерного товариства, вимоги до якого встановлюються Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, крім вимог до положення про винагороду членів наглядової ради акціонерного товариства - банку, які встановлюються Національним банком України;

9-2) затвердження звіту про винагороду членів наглядової ради акціонерного товариства, вимоги до якого встановлюються Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, крім вимог до звіту про винагороду членів наглядової ради акціонерного товариства - банку, які встановлюються Національним банком України;

11) затвердження річного звіту товариства;

11-1) розгляд звіту наглядової ради та затвердження заходів за результатами його розгляду;

11-2) розгляд звіту виконавчого органу та затвердження заходів за результатами його розгляду, крім випадку віднесення статутом товариства питання про призначення та звільнення голови та членів виконавчого органу до виключної компетенції наглядової ради;

11-3) розгляд висновків зовнішнього аудиту та затвердження заходів за результатами його розгляду;

12) розподіл прибутку і збитків товариства з урахуванням вимог, передбачених законом;

13) прийняття рішення про викуп товариством розміщених ним акцій, крім випадків обов`язкового викупу акцій, визначених статтею 68 цього Закону;

14) прийняття рішення про невикористання переважного права акціонерами на придбання акцій додаткової емісії у процесі їх розміщення;

15) затвердження розміру річних дивідендів з урахуванням вимог, передбачених законом;

16) прийняття рішень з питань порядку проведення загальних зборів;

17) обрання членів наглядової ради, затвердження умов цивільно-правових договорів, трудових договорів (контрактів), що укладатимуться з ними, встановлення розміру їх винагороди, обрання особи, яка уповноважується на підписання договорів (контрактів) з членами наглядової ради;

18) прийняття рішення про припинення повноважень членів наглядової ради, за винятком випадків, встановлених цим Законом;

19) обрання членів ревізійної комісії (ревізора), прийняття рішення про дострокове припинення їх повноважень;

20) затвердження звіту та висновків ревізійної комісії (ревізора);

21) обрання членів лічильної комісії, прийняття рішення про припинення їх повноважень;

22) прийняття рішення про надання згоди на вчинення значного правочину або про попереднє надання згоди на вчинення такого правочину у випадках, передбачених статтею 70 цього Закону, та про вчинення правочинів із заінтересованістю у випадках, передбачених статтею 71 цього Закону;

23) прийняття рішення про виділ та припинення товариства, крім випадку, передбаченого частиною четвертою статті 84 цього Закону, про ліквідацію товариства, обрання ліквідаційної комісії, затвердження порядку та строків ліквідації, порядку розподілу між акціонерами майна, що залишається після задоволення вимог кредиторів, і затвердження ліквідаційного балансу;

24) прийняття рішення за наслідками розгляду звіту наглядової ради, звіту виконавчого органу, звіту ревізійної комісії (ревізора);

25) затвердження принципів (кодексу) корпоративного управління товариства;

26) обрання комісії з припинення акціонерного товариства;

26-1) обрання аудитора (аудиторської фірми) публічного акціонерного товариства для проведення аудиторської перевірки за результатами поточного та/або минулого (минулих) року (років);

27) вирішення інших питань, що належать до виключної компетенції загальних зборів згідно із законом та/або статутом товариства.

Варто зауважити, що відповідно до ч.3 ст.33 повноваження з вирішення питань, що належать до виключної компетенції загальних зборів, не можуть бути передані іншим органам товариства.

Суд звертає увагу позивача на те, що повноваження затверджувати статут товариства, положення про наглядову раду товариства, положення про ревізійну комісію (ревізора) товариства, положення про загальні збори товариства та положення про виконавчий орган товариства належать до компетенції виключно загальних зборів учасників ЗАТ «Чародійка» і у запропонованій позивачем редакції задоволення цієї позовної вимоги судом є неможливе. Зазначене є підставою для відмови в задоволенні позову в цій частині.

Позовна вимога про зобовязати керівника виконавчого органу ЗАТ «Чародійка» (код ЄДРПОУ 20788645) ОСОБА_2 вчинити необхідні дії щодо приведення діяльності юридичної особи у відповідність з вимогами чинного законодавства, а саме: подати у встановленому законодавством України порядку до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку документи, необхідні для реєстрації емісії акцій ЗАТ «Чародійка», також не підлягає задоволенню, оскільки як вже зазначалося вище, прийняття рішення про емісію акцій є виключною компетенцією загальних зборів учасників товариства. Оскільки таке рішення фактично відсутнє, не приймалося ЗАТ «Чародійка» (що підтвердив представник позивача у судовому засіданні 07.12.2021), заявлена позовна вимога є передчасно поданою, а тому задоволенню не підлягає за відсутності правових підстав для її задоволення.

Позовна вимога про зобовязати керівника виконавчого органу ЗАТ «Чародійка» (код ЄДРПОУ 20788645) ОСОБА_2 вчинити необхідні дії щодо приведення діяльності юридичної особи у відповідність з вимогами чинного законодавства, а саме: забезпечити процедуру обовязкового створення рішенням загальних зборів акціонерного товариства наглядової ради та ревізійної комісії (ревізора) ЗАТ «Чародійка», обрання їх членів, теж не підлягає задоволенню, оскільки обрання наглядової ради та ревізійної комісії (ревізора) ЗАТ «Чародійка», обрання їх членів є виключною компетенцією загальних зборів учасників акціонерного товариства, що описано вище. Відповідно до ч.3 ст.33 повноваження з вирішення питань, що належать до виключної компетенції загальних зборів, не можуть бути передані іншим органам товариства. Зазначене є підставою для відмови в задоволенні позову в цій частині.

Судові витрати.

Щодо стягнення судових витрат, то сплачений позивачем судовий збір в силу вимог ст. 129 ГПК України покладається на відповідача пропорційно в частині задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 129, 219-221, 238-240 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задоволити частково.

2. Зобовязати керівника виконавчого органу ЗАТ «Чародійка» (код ЄДРПОУ 20788645) ОСОБА_2 вчинити необхідні дії щодо приведення діяльності юридичної особи у відповідність з вимогами чинного законодавства, а саме: скликати (провести) у встановленому законодавством порядку загальні збори акціонерів ЗАТ «Чародійка».

3. В задоволенні решти позовних вимог відмовити повністю.

4. Стягнути зі Закритого акціонерного товариства «Чародійка» (адреса: 82500, Львівська обл, м.Турка, вул.Січових Стрільців, буд.48-50, код ЄДРПОУ 20788645) на користь ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 ) 567,50 грн судового збору.

5.Відповідно до ч. 1 ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

6.Апеляційну скаргу на рішення суду можна подати в порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України.

7.Інформацію у справі, яка розглядається, можна отримати за такою веб-адресою: http://lv.arbitr.gov.ua.

Повний текст рішення складено та підписано 16.12.2021.

Суддя Козак І.Б.

Джерело: ЄДРСР 101969615
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку