open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа№592/6379/21

Провадження №2/592/1577/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 грудня 2021 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м. Суми у складі:

головуючого судді - Катрич О.М.

за участю секретаря судового засідання - Дядечко Г.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Суми цивільну справу за позовом представника ОСОБА_1 - адвоката Максименко Елеонори Павлівни до Сумської міської ради, третя особа: приватний нотаріус Сумського міського нотаріального округу Борох Лілія Володимирівна, про встановлення факту перебування на утриманні померлого та визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачка через представника звернулася до суду з позовом, мотивуючи його тим, що ОСОБА_1 проживала разом з ОСОБА_2 з 1955 року як дружина та чоловік, але шлюб між ними не був зареєстрований.

За час проживання однією сім`єю вони вели спільні господарство, мали спільний сімейний бюджет, займалися благоустроєм квартири у АДРЕСА_1 , в якій мешкали разом та були зареєстровані з 1959 року.

Позивач постійно перебувала на утриманні померлого, спочатку вони виховували її сина від першого шлюбу, а потім з 1973 року вона пішла на пенсію та до дня смерті померлого, ОСОБА_1 не працювала, а його пенсія була значно більша за її, та він ще й працював.

У квітні 1993 року позивач та ОСОБА_2 разом подали заяву до Управління комунальної власності та приватизації Сумського міськвиконкому про оформлення передачі в приватну власність квартири у АДРЕСА_1 , яку позивач займала з членами сім`ї.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер у місті Суми, за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до довідки про склад сім`ї, яка видана 09.04.1993, ОСОБА_2 записаний чоловіком позивачки. Квартира була оформлена у спільну власність для їхнього спільного проживання як сім`ї.

03.08.2020 позивачка звернулась до приватного нотаріуса про оформлення спадщини, зокрема 1/2 частини квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , але їй було відмовлено, оскільки факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу не має підтвердження родинних зв`язків.

Просить встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що ОСОБА_1 , перебувала на утриманні ОСОБА_2 , з серпня 1973 року і до часу його смерті - ІНФОРМАЦІЯ_2 , з метою захистити її спадкові та майнові права на частку квартири після померлого чоловіка. Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на 1/2 частину квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , яка йому належала на праві приватної власності.

Позивачка у судове засідання не з`явилася, її представник - адвокат Максименко Е.П. надала заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги просить задовольнити. В інших судових засіданнях надавала аналогічні пояснення, викладені у позові.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, надав відзив, в якому просить розглядати справу за наявними матеріалами, а про прийнятне рішення повідомити. (а.с.44)

Третя особа в судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином. (а.с.103)

Суд, дослідивши матеріали справи вважає, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Так, судом було встановлено, що ОСОБА_1 проживала разом з ОСОБА_2 з 1955 року. За час проживання вони вели спільні господарство, мали спільний сімейний бюджет, займалися благоустроєм квартири за адресою АДРЕСА_1 , в якій мешкали разом та були прописані з 1959. Такі обставини були підтверджені показами свідків ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , сімейними фотокартками тощо. (а.с. 13-15).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.11).

ОСОБА_6 постійно перебувала на утриманні померлого, з 1973 року вона пішла на пенсію та до дня смерті померлого не працювала, а його пенсія була значно більша за її, він працював на Суконній фабриці м. Суми товаровєдом, а потім на заводі « Центроліт» економістом, що підверджується інформацією із архівного відллу СМР від 12.11.2021 року. У особовій карточці ОСОБА_2 у розділі 14. Сімейне положення вказано- одружений, дружина ОСОБА_6 (а.с. 22-28,83-85, 93-95).

У квітні 1993 року ОСОБА_6 та ОСОБА_2 разом подали заяву до Управління комунальної власності та приватизації Сумського міськвиконкому про оформлення передачі в приватну власність квартиру, яку ОСОБА_6 займала з членами сім`ї (а.с. 18).

Право спільної сумісної власності ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на квартиру за адресою АДРЕСА_1 підтверджується копією свідоцтва про право власності на житло, матеріалами інвентаризаційної справи № 45 в 2-х томах. (а.с.12).

Відповідно до довідки про склад сім`ї, яка видана 09.04.1993, ОСОБА_2 записаний чоловіком ОСОБА_1 (а.с. 17).

03.08.2020 ОСОБА_1 звернулась до приватного нотаріуса про оформлення і спадщини зокрема 1/2 частину квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , але їй було відмовлено, оскільки факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу не має підтвердження родинних зв`язків (а.с. 19).

Для прийняття спадщини, що залишися після смерті ОСОБА_2 , зокрема 1/2 частини квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , позивачу необхідно встановити факт, що має юридичне значення, а саме перебування на утриманні померлого. Спадкоємців, які б мали право на обов`язкову частку у спадщині у померлого не має. З 1993 року спадщину після померлого ніким не оформлено, спадкова справа не заведена, що підтверджується листом від 03.12.2021 року № 01-16 приватного нотаріусу Сумського міського нотаріального округу Борох Л.В. (а.с.103)

Відповідно до ст. 549 ЦК Української РСР 1963 року визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини (ч. 2 ст. 548 ЦК Української РСР 1963 року). Відповідно до ст. 524 цього Кодексу спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом. Спадкоємство за законом має місце, коли і оскільки воно не змінено заповітом. Якщо немає спадкоємців ні за законом, ні за заповітом, або жоден з спадкоємців не прийняв спадщини, або всі спадкоємні позбавлені заповідачем спадщини, майно померлого за правом спадкоємства переходить до держави .

Часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця, а при оголошенні його померлим - день, зазначений в статті 21 цього Кодексу; місцем відкриття спадщини визнається останнє постійне місце проживання спадкодавця (стаття 17 цього Кодексу), а якщо воно невідоме, - місце знаходження майна або його основної частини.

Статтями 529 та 530 ЦК Української РСР 1963 року передбачено хто із осіб відноситься до першої та другої черги спадкоємців за законом, в тому числі до спадкоємні в першої черги відносяться дружина та діти померлого. При відсутності спадкоємців першої черги або при неприйнятті ними спадщини, а також в разі, коли всі спадкоємці першої черги не закликаються до спадкування, успадковують у рівних частках: брати і сестри померлого, а також дід та бабка померлого як з боку батька, так і з боку матері (друга черга).

Відповідно до ст. 531 ЦК Української РСР 1963 року до числа спадкоємців за законом належать непрацездатні особи, що перебували на утриманні померлого не менше одного року до його смерті. При наявності інших спадкоємців вони успадковують нарівні з спадкоємцями тієї черги, яка закликається до спадкоємства.

Тобто, позивачці потрібно підтвердити факт прийняття спадщини шляхом підтвердження перебування нею як непрацездатної особи на утриманні ОСОБА_2 і на думку суду така позиція є доведеною.

Таким чином, враховуючи вищевикладені обставини та проаналізувавши надані докази, які в своїй сукупності підтверджують викладені у позовній заяві факти, суд вважає за необхідне захистити спадкові права ОСОБА_1 , задовольнивши позовні вимоги у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 13, 76, 141, 263, 265 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги представника ОСОБА_1 - адвоката Максименко Елеонори Павлівни задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що ОСОБА_1 , перебувала на утриманні ОСОБА_2 , з серпня 1973 року і до часу його смерті - ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на 1/2 частину квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , яка йому належала на праві приватної власності.

Рішення може бути оскаржене до Сумського апеляційного суду через Ковпаківський районний суд м. Суми шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.М. Катрич

Джерело: ЄДРСР 101798273
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку