open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа 688/3703/21

№ 1-в/688/166/21

Ухвала

Іменем України

09 грудня 2021 року м. Шепетівка

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в м. Шепетівка клопотання засудженого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця м. Полонне Хмельницької області,

про визначення дати закінчення строку відбування покарання,

встановив:

Засуджений ОСОБА_4 звернувся до суду із клопотанням про визначення дати закінчення строку відбування покарання.

Представник державної установи «Шепетівська виправна колонія (№ 98)» в судове засідання не з`явився, звернувся до суду із заявою щодо проведення розгляду справи за його відсутності.

Засуджений ОСОБА_4 звернувся до суду із заявою щодо проведення розгляду справи за його відсутності.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши думку прокурора, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Момент звільнення з місць позбавлення волі по закінченню строку призначеного покарання є значно важливим, оскільки будь-яке тримання в установах виконання покарань поза його межами є незаконним та таким, що суттєво порушує право особи на свободу і особисту недоторканність, передбачене ст. 5 Європейської Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Європейські тюремні правила також наголошують, що «…всі засуджені звільняються одразу ж після закінчення строку їх ув`язнення…» (правило 33.1.).

Вироком Коростишівського районного суду Житомирської області від 02.12.2019 року ОСОБА_4 засуджений за ч. 1 ст. 190 КК України і йому призначено покарання на підставі ч. 4 ст. 70, ст. 72 КК України у виді 4 років позбавлення волі. З врахуванням ухвали Коростишівського районного суду Житомирської області від 03.12.2019 року про виправлення описки у вироку Коростишівського районного суду Житомирської області від 02.12.2019 року ОСОБА_4 остаточно призначено покарання у виді 4 років 1 дня позбавлення волі. Строк відбуття покарання обчислювати з 19.03.2019.

Відповідно до протоколу затримання ОСОБА_4 був затриманий 19.03.2019 року.

Відповідно дост. 73 КК Українистроки покарання обчислюються відповідно в роках, місяцях та годинах. При заміні або складанні покарань, а також у разі зарахування попереднього ув`язнення допускається обчислення строків покарання у днях.

Частиною 1 статті 153 КВК України передбачено, що відбування покарання у виді арешту, обмеження волі, тримання у дисциплінарному батальйоні військовослужбовців, позбавлення волі припиняється в першій половині дня останнього дня строку покарання.

Частиною 2 статті 153 КВК України встановлено, що при обчисленні строків місяцями строк закінчується відповідного числа останнього місяця, а коли цей місяць не має відповідного числа в останній день цього місяця. Тобто, якщо строк визначений у місяцях, то він закінчується у останній день перебігу місяця. При цьому не має значення кількість днів у кожному місяці. Чинне законодавство передбачає, що, якщо у місяці немає відповідного числа, особа звільняється в останній день місяця.

Подібним чином, з урахуванням астрономічного обчислення, має обраховуватись строк покарання в роках.

Початок строку відбування покарання ОСОБА_4 слід рахувати з дня затримання 19.03.2019 року, додавши до вказаної дати 4 роки 1 день позбавлення волі.

Виходячи зцього,строк покараннязасудженого,тривалістю 4роки 1день,що почався19.03.2019року,має закінчитись19.03.2023року,оскільки черговийастрономічний ріксплине 18.03.202324-00),а зврахуванням ще1дня,строк закінчується19.03.2023. В іншому випадку засуджений відбуде покарання на 1 день більше, ніж визначено йому вироком суду.

Згідно довідки ДУ «Шепетівська виправна колонія (№98)» початок строку засудженого 19.03.2019, кінець строку 20.03.2023 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 18 КВК України виконання покарання у виді позбавлення волі виконують виправні колонії, в яких на кожного засудженого до позбавлення волі ведеться особова справа, а також інформаційна картка, до якої заносяться відомості: стосовно його особи; про вчинений ним злочин і назву суду, який постановив вирок; про день і час його прибуття і звільнення з колонії (ч. 3 ст. 91 КВК України). Отже обов`язок по обчисленню строку покарання у виді позбавлення волі покладається на виправні колонії.

Враховуючи викладене, клопотання засудженого про визначення 19.03.2023 року точною датою закінчення строку покарання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 395, 537, 539 КПК України суд,

постановив:

Клопотання задовольнити.

Визначити засудженому ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , останнім днем строку відбування покарання у виді позбавлення волі, призначеного вироком Коростишівського районногосуду Житомирськоїобласті від02.12.2019року 19березня 2023 року.

Ухвала може бути оскаржена до Хмельницького апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя Алла ЦІДИК

Джерело: ЄДРСР 101781529
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку