open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа№ 693/1053/21

1-кс/693/145/21

УХВАЛА

Іменем України

23.11.2021 року м. Жашків

Слідчий суддя Жашківського районного суду Черкаської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , скаржника ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Жашків скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб сектору поліцейської діяльності №1 (м. Монастирище) відділу поліції №1Уманського РУполіції ГУНПв Черкаськійобласті,що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_3 звернулася до суду з скаргою на бездіяльність посадових осіб сектору поліцейської діяльності №1 (м. Монастирище) відділу поліції №1Уманського РУполіції ГУНПв Черкаськійобласті,що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

В обгрунтування скарги вказала, що 05.11.2021р. вона у порядку ст.214 КПК України звернулася до сектору поліцейської діяльності №1 (м. Монастирище) відділу поліції №1Уманського РУполіції ГУНПв Черкаськійобластііз заявою про внесення відомостей до ЄРДР про вчинення кримінального правопорушення за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.185 КК України, що підтверджується талоном-повідомленням єдиного обліку №2941 про прийняття і реєстрацію заяви про кримінальне правопорушення та іншу подію.

Станом на 08.11.2021р. відомості про кримінальне правопорушення, вказані у її заяві від 05.11.2021р., уповноваженими особами сектору поліцейської діяльності №1 (м. Монастирище) відділу поліції №1Уманського РУполіції ГУНПв Черкаськійобластідо ЄРДР не були внесені.

Згідно ст.24 КПК України, кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Статтею 214 КПК України прямо передбачено, що слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

У зв`язку з вказаним скаржниця звернулася до суду зі скаргою і просила визнати бездіяльність посадових осіб сектору поліцейської діяльності №1 (м. Монастирище) відділу поліції №1Уманського РУполіції ГУНПв Черкаськійобластіщодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, та зобов`язати їх невідкладно внести відомості до ЄРДР, вказані у заяві від 05.11.2021р.

У відповідності до ст.306 КК України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду згідно з правилами судового розгляду, передбаченимистаттями 318-380 цього Кодексу, з урахуванням положень цієї глави. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування розглядаються не з моменту надходження скарги. Розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, пізніше сімдесяти двох годин з моменту надходження відповідної скарги, крім скарг на рішення про закриття кримінального провадження, які розглядаються не пізніше п`яти днів чи її захисника, представника та слідчого чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

У судовому засіданні скаржниця ОСОБА_3 просила задовільнити її скаргу.

У судове засідання прокурор не з?явився.

Вислухавши думку скаржниці, дослідивши матеріали, додані до скарги та матеріали за результатами розгляду заяви, слідчий суддя вважає, що у задоволенні скарги необхідно відмовити, з наступних підстав.

З матеріалівскарги,довідки 1354/21про перевіркуза матеріаламиЄО №2869від 29.10.2021р.,ЄО №2941від 05.11.2021р.та ЄО№2993від 11.11.2021р.,зокрема заявита поясненняОСОБА_3 від 29.10.2021р., заяви від 05.11.2021р., пояснення ОСОБА_4 , копій: свідоцтва про право на спадщину за законом, витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі від 22.12.2021р., державного акта на право приватної власності на землю серії IV-ЧР №053002, убачається, що за фактами, вказаними у заяві ОСОБА_3 від 05.11.2021р., СД ВП №1Уманського РУполіції ГУНПв Черкаськійобластівідомості до ЄРДР про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст.185 КК України, не були внесені у зв?язку з відсутністю даних, які б вказували на наявність кримінального правопорушення.

У відповідності до п.1 ч.1 ст.303 КПК України на досудовому провадженні може бути оскаржена бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Приписами ч.1 ст.214 КПК України передбачено, що слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Відомості, які підлягають внесенню до ЄРДР, та їх перелік визначені частиною 5 статті 214 КПК України, відповідно до положень якої до ЄРДР підлягають внесенню, серед інших відомостей, короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлені з іншого джерела.

Відповідно до п.2 Розділу ІІ Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генерального прокурора України від 06.04.2016, № 139 (зареєстрований в Мінюсті України 05.05.2016 за № 680/28810), відомості про кримінальне правопорушення, викладені у заяві, повідомленні чи виявлені з іншого джерела повинні відповідати вимогам пункту 4 частини 5 статті 214 Кримінального процесуального кодексу України.

Положення ст.214 КПК України в свою чергу перебувають у тісному взаємозв`язку з ч.1 ст.2 та ст.11 КК України, згідно з якими підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою не будь-яких дій, а суспільно небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченого цим Кодексом, і саме тому фактичні дані, які вказують на ознаки конкретного складу злочину кримінального правопорушення, мають бути критерієм внесення відомостей до ЄРДР.

Системний аналіз вищезазначених положень закону дає підстави для висновку, що реєстрації в ЄРДР підлягають не будь-які заяви чи повідомлення, а лише ті, які містять достатні відомості про кримінальне правопорушення та можуть об`єктивно свідчити про вчинення особою такого кримінального правопорушення. Якщо у заяві чи повідомленні таких даних немає, то вони не можуть вважатися такими, що повинні бути обов`язково внесені до ЄРДР.

У своїй скарзі і заяві, доданій до скарги, ОСОБА_3 вказує та описує цивільно-правові відносини між нею та її братом ОСОБА_4 , але при цьому не зазначає жодної ознаки складу кримінального правопорушення.

З урахуванням зазначеного слідчий суддя вважає, що ознаки кримінального правопорушення відсутні, а відтак і відсутній обов`язок внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Згідно п.4 ч.2 ст.307 КПК України, ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про:

1) скасування рішення слідчого чи прокурора;

2) зобов`язання припинити дію;

3) зобов`язання вчинити певну дію;

4) відмову у задоволенні скарги.

Приймаючи до уваги досліджені у судовому засіданні обставини, зазначені у скарзі, слідчий суддя дійшов висновку про відсутність бездіяльності посадових осіб СД ВП №1 Уманського РУ поліції ГУНП в Черкаській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви ОСОБА_3 від 05.11.2021р. про кримінальнеправопорушення,передбаченест.185КК України та вважає за необхідне відмовити у задоволенні скарги.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.214, 303-307 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні скарги ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб сектору поліцейської діяльності №1 (м. Монастирище) відділу поліції №1Уманського РУполіції ГУНПв Черкаськійобласті,що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Повний текст ухвали проголошено 29.11.2021р. о 17 год. 00 хв.

Слідчий суддя: ОСОБА_5

Джерело: ЄДРСР 101706248
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку