open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Доманівський районний суд Миколаївської області

вул. Центральна, 35 м. смт. Доманівка Доманівський район Миколаївська область Україна 56400

e-mail: inbox@dm.mk.court.gov.ua

Справа № 475/672/21

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

08.12.2021смт. Доманівка

Доманівський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючої судді: Кривенко О.В.,

за участю секретаря: Маташнюк О.В.,

розглянувши у порядку письмового спрощеного позовного провадження в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до об`єднаної територіальної громади в особі Доманівської селищної ради, Доманівський заклад загальної середньої освіти 1-111 ступенів № 1 Доманівської селищної ради ( ліцей Успіх Доманівської селищної ради Миколаївської області) про стягнення заробітної плати,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до об`єднаної територіальної громади в особі Доманівської селищної ради, ліцей Успіх Доманівської селищної ради Миколаївської області про стягнення заробітної плати у розмірі 22 304,02 грн.

Позов мотивований тим, що ОСОБА_1 . З 01 вересня 2016 р. призначений на посаду керівника гуртка образотворчого мистецтва Доманівського навчально - виховного комплексу "Доманівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 Центр дитячої та юнацької творчості Доманівської селищної ради, який змінив назву на ліцей Успіх Доманівської селищної ради Миколаївської області..

Згідно п.11 наказу №81 від 31 серпня 2017 р. її призначено керівником гуртка Образотворчий з педагогічним навантаженням 18 годин на тиждень.

Відповідно до п.1.1 Статуту (чинного на момент виникнення спірних правовідносин) Доманівського навчально-виховного комплексу Доманівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 Центр дитячої та юнацької творчості Доманівської селищної ради правонаступником якого є ліцей Успіх Доманівської селищної ради Миколаївської області. є засновником та власником комунального навчального закладу, а тому у відповідності до вимог Законів України "Про загальну середню освіту", "Про освіту", "Про місцеве самоврядування в Україні", Бюджетного кодексу України має забезпечувати належне фінансування створених нею юридичних осіб.

Відповідач Доманівська селищна рада має заборгованість перед позивачем по заробітній платі станом на 24.06.2021 р. на суму 22 304,02 грн.

Позивач вважає невиплату заробітної плати грубим порушенням її конституційних прав, а тому просить стягнути з відповідачів у солідарному порядку зазначену заборгованість по заробітній платі та розподілити судові витрати.

15 липня 2021 р. позовна заява прийнята та відкрите провадження у порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідач ліцей Успіх Доманівської селищної ради Миколаївської області відзив у наданий в ухвалі строк не надав.

Представник об`єднаної територіальної громади в особі Доманівської селищної ради надав заяву, в якій просив справу розглядати без участі представника та зазначив, що позовні вимоги про стягнення з об`єднаної територіальної громади Доманівської селищної ради задоволенню не підлягають.

Належним відповідачем у справах про оплату праці є юридична особа з якою позивачем укладений трудовий договір. Позивач ОСОБА_1 не є працівником об`єднаної територіальної громади Доманівської селищної ради.

З письмових матеріалів, а саме: копій трудової книжки позивача, наказу від 31.08.2017 р. №81 "Про розподіл педагогічного навантаження педагогічних працівників на 2017/2018 н.р." встановлено, що позивач ОСОБА_1 з 01 вересня 2016 р. призначена на посаду керівника гуртка образотворчого мистецтва Доманівського навчально-виховного комплексу Доманівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 Центр дитячої та юнацької творчості Доманівської селищної ради Миколаївської області, та з 31 серпня 2017р. призначений на посаду керівника гуртка Образотворчий з педагогічним навантаженням 18 години на тиждень..

Згідно довідки №155 від 24.06.2021 р. Доманівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 Доманівської селищної ради заборгованість із заробітної плати перед позивачем ОСОБА_1 за роботу гурткової роботи за період з 01.06.2018 р. по 31.08.2018 р. складає 22 304,02 грн.

Згідно наказу від 31 серпня 2021 року №74-К на підставі рішення сесії Доманівської селищної ради Миколаївської області № 5 від 27 серпня 2021 року змінено назву Доманівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 Доманівської селищної ради Миколаївської області на ліцей Успіх Доманівської селищної ради Миколаївської області.

Відповідно до ст.43 Конституції України кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

Відповідно до ч.2 ст.2 КЗпП України працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою.

Згідно з ст.21 КЗпП України трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов`язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов`язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Згідно ч.1 ст.115 КЗпП України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Зважаючи на вказані законодавчі норми, позовні вимоги позивача про стягнення заробітної плати є обґрунтованими та такими, що підлягають стягненню у повному обсязі з відповідача ліцей Успіх Доманівської селищної ради Миколаївської області., оскільки саме з цим відповідачем позивач перебуває у трудових відносинах.

Позовні вимоги про стягнення заборгованості із заробітної плати з відповідача об`єднаної територіальної громади в особі Доманівської селищної ради задоволенню не підлягають з наступних підстав.

Належним відповідачем у справах про оплату праці є юридична особа (підприємство, установа, організація), з якою позивачем укладений трудовий договір.

Позивач ОСОБА_1 не є працівником об`єднаної територіальної громади в особі Доманівської селищної ради, а тому остання не є належним відповідачем у справі.

Крім цього, за правилами ст.541 ЦК України солідарний обов`язок або солідарна вимога виникають у випадках, встановлених договором або законом, зокрема у разі неподільності предмета зобов`язання.

Положення трудового законодавства не передбачають можливості стягнення заборгованості із виплати заробітної плати в солідарному порядку, а тому позовні вимоги підлягають частковому задоволенню: стягненню заборгованості з заробітної плати у розмірі 22 304,02 грн. лише з відповідача ліцей Успіх Доманівської селищної ради Миколаївської області.

Згідно Наказу № 74-К від 31.08.2021 року змінено назву з Доманівський заклад загальної середньої освіти 1-111 ступенів № 1 Доманівської селищної ради на ліцей Успіх Доманівської селищної ради Миколаївської області на підставі рішення сесії Доманівської селищної ради Миколаївської області № 5 від 27.08.2021 року.

У відповідності до ст.141 ЦПК України стягненню з ліцей Успіх Доманівської селищної ради Миколаївської області на користь позивача підлягають стягненню 500 грн. в рахунок відшкодування витрат на правову допомогу.

Також стягненню з відповідача ліцей Успіх Доманівської селищної ради Миколаївської області на користь держави підлягає судовий збір у розмірі 908,00 грн., зважаючи на звільнення позивача від його сплати при подачі позову.

Керуючись ст.ст.12, 13, 81, 141, 259, 263-265, 279, 430 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Позов задовольнити частково.

Стягнути з ліцей Успіх Доманівської селищної ради Миколаївської області (код ЄДРПОУ 37822438) на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІІН НОМЕР_1 , 22 304 (двадцять дві тисячі триста чотири) грн. 02 коп. заборгованості із заробітної плати за період із 01.06.2018 року по 31.08.2018 рік без визначених обов`язкових платежів та зборів та 500 (п`ятсот) грн. у рахунок відшкодування витрат на правову допомогу.

Стягнути з ліцей Успіх Доманівської селищної ради Миколаївської області (код ЄДРПОУ 37822438) на користь держави в рахунок судового збору 908 (дев`ятсот всім) грн. 00 коп.

Відмовити у повному обсязі у задоволенні позовних вимог до об`єднаної територіальної громади в особі Доманівської селищної ради.

Рішення в частині стягнення заробітної плати в межах платежу за один місяць допустити до негайного виконання.

Рішення набирає законної сили через 30 днів, якщо не буде подана апеляційна скарга.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подання в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду або через Доманівський районний суд.

Суддя : О. В. Кривенко

Джерело: ЄДРСР 101704880
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку