open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

311/4890/21

3/311/2124/2021

ПОСТАНОВА

Іменем України

06.12.2021 м. Василівка

Суддя Василівського районного суду Запорізької області Нікандрова С.О., розглянувши матеріали, які надійшли з Василівського РУП ГУНП в Запорізькій області, про притягнення до адміністративної відповідальності

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , що зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , -

за ч.1ст.173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, -

В С Т А Н О В И В:

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення від 09 листопада 2021 року серії ВАБ №594469, складеного ДОП СП Василівського РУП ГУНП в Запорізькій області Притулою О.В., 09 листопада 2021 року о 19-08 годин ОСОБА_1 знаходився за адресою: АДРЕСА_2 , чим порушив заходи термінового заборонного припису стосовно кривдника АА155141 від 09.11.2021 року, а саме не залишив місце проживання постраждалої ОСОБА_2 , перебував в місці проживання постраждалої особи та контактував з ОСОБА_3 вчинив сварку, чим вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч.1ст.173-2 КУпАП

В судовому засіданні ОСОБА_1 свою вину у порушенні вимог терміновозаборонного припису не визнав. Пояснив, що дійсно з 08.112021 року на 09.11.2021 року у нього з дружиною виник конфлікт, через який цього ж дня йому було винесено працівниками поліції терміновий заборонний припис. Одночасно, ознайомившись з терміновим заборонним приписом, встановлено, що він винесений строком на 20 дів з 09.11.2021 року по 29.11.2021 року, що є порушенням вимог ч.5 ст.25 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» від 07.12.2017 року №2229-VIII. За таких обставин, він не зобов`язаний виконувати терміновий заборонний припис, винесений з порушенням закону. Просив провадження у справі відносно нього за ч.1 ст.173-2 КУпАП закрити в зв`язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.

Вирішуючи питання про наявність підстав для притягнення особи до адміністративної відповідальності, суддя виходить з наступного.

Відповідно дост.7 КУпАПніхто не може бути підданий заходу впливу у зв`язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом. Провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності.

Відповідно дост.9 КУпАП, адміністративним правопорушенням визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Правилами ст.ст.245,251,252,280 КУпАПпередбачено, що суддя при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов`язаний повно, всебічно та об`єктивно з`ясувати всі обставини справи, встановити чи було вчинено адміністративне правопорушення та чи винна особа у його вчиненні, дослідити наявні у справі докази, дати їм належну оцінку, з`ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи і, в залежності від встановленого, прийняти мотивоване законне рішення.

Обов`язок щодо збирання доказів покладається на осіб, уповноважених на складання протоколів про адміністративні правопорушення, визначенихстаттею 255 цього Кодексу.

Частиною 1 статті 173-2 КУпАПпередбачено відповідальність, за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що

не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров`ю потерпілого, а так само невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений, або неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування в разі його винесення. Частиною другою цієї статті передбачено відповідальність за ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті.

Під час розгляду протоколу про адміністративне правопорушення встановлено, що

09 листопада 2021 року поліцейським СРПП Василівського РУП в Запорізькій області Прядко О.М. винесено терміновий заборонний припис стосовно кривдника серії АА №155141 у зв`язку із скоєнням ОСОБА_1 домашнього насильства стосовно постраждалої особи ОСОБА_2 .

Вказаним заборонним приписом застосовано захід термінового заборонного припису стосовно кривдника: зобов`язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи; заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи; заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

Терміновий заборонний припис стосовно кривдника винесений строком на 20 діб з 03 год. 00 хв. 09 листопада 2021 року та діє до 03 год. 00 хв. 29 листопада 2021 року.

Відповідно до п.16 ч.1ст.1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» від 07 грудня 2017 року №2229-VIIIтерміновий заборонний припис стосовно кривдника - спеціальний захід протидії домашньому насильству, що вживається уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України як реагування на факт домашнього насильства та спрямований на негайне припинення домашнього насильства, усунення небезпеки для життя і здоров`я постраждалих осіб та недопущення продовження чи повторного вчинення такого насильства.

Згідно із п.4 ч.1 ст.10 Закону №2229-VIIIдо повноважень уповноважених підрозділів органів Національної поліції України у сфері запобігання та протидії домашньому насильству належать винесення термінових заборонних приписів стосовно кривдників.

За правиламист.25 Закону №2229-VIII, терміновий заборонний припис може містити такі заходи: зобов`язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи; заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи; заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою (ч. 2). Під час вирішення питання про винесення термінового заборонного припису пріоритет надається безпеці постраждалої особи (ч. 3). Терміновий заборонний припис виноситься строком до 10 діб (ч. 5). Кривдник, стосовно якого винесено терміновий заборонний припис, згідно з яким він повинен залишити місце спільного проживання (перебування) з постраждалою особою, зобов`язаний повідомити про місце свого тимчасового перебування уповноважений підрозділ органів Національної поліції України за місцем вчинення домашнього насильства (ч. 8).

Згідно п.п.1, 5, 8, 18 ч.1ст.23 Закону України «Про Національну поліцію»поліція відповідно до покладених на неї завдань у випадках, визначених законом, здійснює превентивну та профілактичну діяльність, спрямовану на запобігання вчиненню правопорушень; здійснює своєчасне реагування на заяви та повідомлення про кримінальні, адміністративні правопорушення або події; здійснює провадження у справах про адміністративні правопорушення, приймає рішення про застосування адміністративних стягнень та забезпечує їх виконання; вживає заходів для запобігання та протидії домашньому насильству або насильству за ознакою статі.

Згідно зіст.19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень, у спосіб, що передбаченийКонституцієюта Законами України.

В ході розгляду справи встановлено, що поліцейським була порушена процедура винесення термінового заборонного припису, а саме: терміновий заборонний припис винесено відносно кривдника строком на 20 діб з 09 листопада 2021 року до 29 листопада 2021 року, в той час коли ч.5 ст.25 Закону №2229-VIII строк дії термінового заборонного припису виноситься строком до 10 діб.

Приймаючи до уваги, що терміновий заборонний припис стосовно кривдникасерії АА№155141 від 09 листопада 2021 року винесений поліцейським з порушенням норм Закону №2229-VIII, яким на ОСОБА_1 покладені обов`язки виконувати термінові заборонні приписи поза встановленими законом строками, суд прийшов до висновку, що ОСОБА_1 не може бути притягнутий до адміністративної відповідальності по ч.1ст.173-2 КУпАП(невиконання

термінового заборонного припису), оскільки не може нести відповідальність за невиконання незаконного термінового заборонногоприпису.

Відповідност.247 КУпАП України, провадження у справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення.

Оскільки судом встановлено відсутність в діях ОСОБА_1 складу адміністративного правопорушення передбаченого ч.1ст.173-2 КУпАП(невиконання терміновозаборонного припису), то дії, визначені в протоколі про адміністративне правопорушення, не утворюють склад правопорушення, передбаченого ч.1ст.173-2КУпАП, а тому провадження в справі відносно ОСОБА_1 за ч.1ст.173-2 КУпАПнеобхідно закрити у зв`язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Керуючисьст.ст.245,247, 251,252,280, ч.1 ст.173-2 КУпАП, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Провадження у справі про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч.1ст.173-2 КУпАП(за невиконання заходів встановлених терміновим заборонним приписом) закрити у зв`язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Постанова можебути оскарженапротягом десятиднів здня винесенняпостанови особою,яку притягнутодо адміністративноївідповідальності,її законнимпредставником,захисником,потерпілим,його представником,а такожпрокурором увипадках,передбачених ч.5 ст.7 та ч.1 ст.287 КУпАП.

Суддя Василівського районного суду

Запорізької області С.О.Нікандрова

Джерело: ЄДРСР 101704172
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку