open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 234/22011/19

Провадження № 2/234/844/21

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 жовтня 2021 року м. Краматорськ

Краматорський міський суд Донецької області в складі

головуючого судді Нейло І.М.

за участю

секретаря Ридош Г.Ю.

представників позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні Краматорського міського суду Донецької області, в порядку спрощеного позовного провадження, цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «ДТЕК Донецькі електромережі» до ОСОБА_3 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 про стягнення вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення правил користування електричною енергією,-

В С Т А Н О В И В:

27.12.2019 позивач АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» звернувся з позовом до ОСОБА_3 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії у розмірі 69664,07 грн.

Свої вимоги позивач обґрунтував тим, що ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго», правонаступником якого є АТ «ДТЕК Донецькі електромережі», з відповідачем ОСОБА_3 укладено договір про користування електричною енергією згідно з яким відповідач користувався електричною енергією на власні побутові потреби за адресою: АДРЕСА_1 . 18.10.2018 р. у відповідача за зазначеною вище адресою було виявлено розкрадання електроенергії, а саме: використання «обвідного нуля» на внутрішньо-будинкову мережу через перемикач на кухні, яке призвело до споживання необлікованої електричної енергії з порушенням схеми обліку. Представники постачальника не мали можливості виявити порушення при проведенні контрольних оглядів. Точка підключення «обвідного нуля» за будинком, на вулиці на металевий куток прикручений «обвідний нуль», який заходить через стінний отвір будинку в кухню будинку через перемикач на кухні, на внутрішньо будинкову мережу. Фаза в третій клемі. При відключенні «нульового» автоматичного вимикача, і підключенні «нульового перемикача», диск лічильника не обертається, всі токоприймачі в будинку працюють. Споживачам ОСОБА_3 та його дружині ОСОБА_4 розкрадання електроенергії продемонстроване, електрична енергія споживається, приладом обліку не враховується. Виявлене порушення зафіксовано Актом про порушення від 18.10.2018 року № 221579. Визначено обсяг та вартість не облікованої енергії внаслідок порушення відповідачем Закону України «Про ринок електричної енергії» на суму 69 664, 07 грн. Споживач оплату суми боргу не здійснив.

Ухвалою від 13.01.2020 провадження по справі було відкрито в порядку спрощеного позовного провадження.

Ухвалою від 01.09.2021 до участі у справі залучено третіх осіб: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_4 , /а.с. 56/.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні не заперечував, що в його будинку було виявлено підключення поза межами приладу обліку але він не знав про наявність порушення оскільки придбавши будинок не знав про наявність прихованої проводки, тому безобліково електроенергію не споживав. Вважає, що позивач повинен був провести з ним інструктаж та кожні шість місяців проводити контрольні огляди, які не здійснювались. Вважає, що під час засідання комісії діяли нові правила розрахунку, які не передбачали нарахування заборгованості за 3 роки, просив в позовних вимогах відмовити.

При розгляді справи судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Постачання фізичним особам електричної енергії регулюються статтею 714 ЦК України, статтями 57-61, 77 Закону України від 13 квітня 2017 року № 2019-VІІІ "Про ринок електричної енергії", "Правилами роздрібного ринку електричної енергії", затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року № 312 (в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин) (далі - ПРРЕЕ).

Відповідно до статті 77 Закону України "Про ринок електричної енергії" учасники ринку, в тому числі споживачі, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії є, зокрема, крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

За положеннями підпункту 5.5.5. пункту 5.5. ПРРЕЕ споживач електричної енергії зобов`язаний, зокрема, своєчасно вживати відповідних заходів для усунення виявлених порушень; не допускати без облікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення без облікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

Підпунктами 8.2.4. - 8.2.7 пункту 8.2. ПРРЕЕ передбачено, що в разі виявлення представниками оператора системи самовільних підключень до електричних мереж, розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до Методики визначення обсягу та вартості не облікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором. У разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача або представника споживача оформлюється акт про порушення. В акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти цих Правил або методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та вихідні дані, необхідні для визначення обсягу необлікованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків. Акт про порушення складається у двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві. Акт про порушення підписується представником оператора системи та споживачем або представником споживача. Споживач має право подати пояснення і зауваження щодо змісту акта про порушення та викласти мотиви своєї відмови від його підписання, які зазначаються в акті про порушення або надаються (надсилаються) оператору системи окремим письмовим повідомленням. На підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг не облікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Рішення комісії оформлюється протоколом, копія якого видається споживачу. У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пункти методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків. У разі незгоди споживача з фактом крадіжки електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту викрадення електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії.

Згідно витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно відповідач ОСОБА_3 з 25.05.2010 є власником житлового будинку за адрескою: АДРЕСА_1 . /а.с.52/.

Між ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго», правонаступником якого є АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» та відповідачем ОСОБА_3 16.12.2013 укладено договір про користування електричною енергією, згідно з яким відповідач користувався електричною енергією на власні побутові потреби за адресою: АДРЕСА_1 . 18.10.2018 р. /а.с.37,38/.

Згідно довідки № 40178 від 06.08.2021 про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб в зазначеному будинку крім відповідача зареєстровані повнолітні особи: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_4 /а.с.47/.

Згідно акту про порушення № 221579 від 18.10.2018 року, представниками енергопостачальника за адресою: АДРЕСА_1 було виявлено та актом зафіксовано використання «обвідного нуля» на внутрішньо будинкову мережу через перемикач на кухні . яке привело до споживання необлікованої електричної енергії з порушенням схеми обліку. Виявити представники постачальника при проведенні контрольних оглядів не мали можливості. Точка підключення «обвідного нуля» за будинком, на вулиці на металевий куток прикручений «обвідний нуль», який заходить через стінний отвір будинку в кухню будинку через перемикач на кухні, на внутрішньо будинкову мережу. Фаза в третій клемі. При відключенні «нульового» автоматичного вимикача після лічильника, і підключенні «нульового перемикача», диск лічильника не обертається, всі токоприймачі в будинку працюють. /а.с.4,5/

Відповідно до заяви ОСОБА_3 від 22.10.2018 року відповідач просив розглянути акт порушення № 221579 від 18.10.2018 року на засіданні комісії по розгляду актів порушення ПКЕЕН 22.10.2018 року (а.с. 9)

Згідно протоколу засідання комісії Краматорського РЕМ АТ "ДТЕК Донецькі електричні мережі" № 062 від 22.10.2018 року, за результатом розгляду акту про порушення ПКЕЕН для населення № 221579 від 18.10.2018 комісія прийшла до висновку про нарахування суми не облікованої електричної енергії у розмірі 69664, 07 грн. (а.с. 10).

Акт про порушення відносно споживача ОСОБА_3 було розглянуто комісією Краматорського РЕМ ПАТ "ДТЕК Донецькобленерго" (в теперішній час АТ "ДТЕК Донецькі електромережі") з застосуванням п.3.5 Методики розрахунку об`єму та вартості недорахованої електроенергії внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією.

Зазначена методика застосовувалась для визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04.05.2006 № 562, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 04.07.2006 за № 782/42656 (яка була чинною до 27 липня 2019 року ) (далі - Методика) .

Крім того, у пункті 1.1 Методики визначено, що ця методика встановлює порядок визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами Правил користування електричною енергією, затверджених постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 31 липня 1996 року № 28, або Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року № 1357.

Правила користування електричною енергією втратили чинність 11 червня 2018 року.

Правила користування електричною енергією для населення (ПКЕЕН) втратили чинність - 26 червня 2018 року.

19 квітня 2018 року набрали чинності Правила роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ), які регулюють взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, визначеними цими правилами.

Таким чином, як на час складання акта про порушення від 18.10.2018 року, так і на час розгляду комісією РЕМ 22.10.2018 року ПКЕЕН втратили чинність та набрали чинність ПРРЕЕ, факт порушення яких й був зафіксований представниками позивача.

Разом з тим, згідно з положеннями Методики, яка була застосована при визначені вартості необлікованої електричної енергії внаслідок порушення ОСОБА_3 ПРРЕЕ, вона в цьому випадку не застосовується, оскільки регулює порядок визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами ПКЕЕ та ПКЕЕН.

Згідно з постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 18 липня 2019 року № 1525, якою було визнано такою, що втратила чинність, постанову Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04 травня 2006 року № 562 "Про затвердження Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією" (зі змінами), визначено, що оператору системи передачі та операторам систем розподілу визначати вартість необлікованої електричної енергії, спожитої споживачами у періодах (місяцях), що передували 01 січня 2019 року, залежно від категорії споживачів за тарифами на електричну енергію для населення або роздрібними тарифами на електричну енергію, які діяли у відповідні періоди (місяці).

Відповідно до положень пункту 8.2.4. глави 8.2 розділу VІІІ ПРРЕЕ, в редакції на час складання акту про порушення ПРРЕЕ та розгляду комісією РЕМ цього акту, у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором.

Методика визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії внаслідок порушення споживачами ПРРЕЕ визначена у главі 8.4 розділу VІІІ ПРРЕЕ, яка доповнена згідно з Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 1525 від 18 липня 2019 року та не діяла на час виникнення спірних правовідносин. Глава 8.4. ПРРЕЕ " Визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення цих Правил", є чинною з 27 липня 2019 року.

А отже, враховуючи положення частини 1 статті 5 ЦК України, відповідно до якої акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності, слід дійти висновку, що позивачем була безпідставно застосована Методика для визначення обсягу та вартості не облікованої електричної енергії внаслідок порушення споживачем ПРРЕЕ. (Верховний Суд у Постанові від 02.06.2021 по справі № 234/3939/19 також висловив у позицію що Методика, в аналогічному випадку не застосовується, оскільки регулює порядок визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами ПКЕЕ та ПКЕЕН).

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (частина перша статті 76 ЦПК України). Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи (статті 79 ЦПК України).

Статтею 80 ЦПК України визначено, що достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно з частиною першою статті 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, суд прийшов до висновку, що позивачем не надано належних та допустимих, в розумінні положень ст.ст. 77-80 ЦПК України, доказів щодо розміру заподіяної шкоди.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що у задоволенні позову необхідно відмовити.

Відповідно до п.2 ч.2 ст.141 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі відмови в позові - на позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 76-81, 89, 141, 211, 263-265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову Акціонерного товариства «ДТЕК Донецькі електромережі» до ОСОБА_3 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 про стягнення вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення правил користування електричною енергією, відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Донецького апеляційного суду через Краматорський міський суд на протязі 30 днів.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Краматорського

міського суду: І.М. Нейло

Джерело: ЄДРСР 101688757
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку