open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 560/9844/21

РІШЕННЯ

іменем України

07 грудня 2021 року

м. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі головуючого-судді Матущака В.В. розглянувши адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б. Хмельницького про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

І. СТИСЛИЙ ВИКЛАД ПОЗИЦІЙ СТОРІН

ОСОБА _1 звернулася до суду з позовом до Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б. Хмельницького, в якому просить:

- визнати протиправними дії Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького щодо відмови у наданні ОСОБА_1 , як вдові ветерана військової служби, довідки про право на пільги з оплати комунальних послуг відповідно до положень статті 7 Закону України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист", що викладена в листі Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького від 18.06.2021;

- зобов`язати Національну академію Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького надати ОСОБА_1 довідку про право на пільги з плати комунальних послуг відповідно до положень статті 7 Закону України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист".

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що її чоловік ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 мав чисельні нагороди та відзнаки серед яких: медаль "10 років Державній прикордонній службі України", медаль "15 років Державній прикордонній службі України", медаль "Ветеран Державної прикордонної служби України". Позивачка, керуючись частиною 3 статті 7 Закону України "Про статус ветеранів військової служби і ветеранів органів внутрішніх справ та їх соціальний захист", звернулась до відповідача з листом для отримання довідки про право на пільги, як вдова померлого ветерана військової служби, на який отримала відповідь про те, що позивачка не має права на пільги, визначені Законом України "Про статус ветеранів військової служби і ветеранів органів внутрішніх справ та їх соціальний захист" оскільки медаль "Ветеран Державної прикордонної служби України" є відомчою заохочувальною відзнакою, а тому не відноситься до нагрудного знака "Ветеран військової служби". Позивач вважає таку відмову протиправною, просить позов задовольнити.

На адресу суду відповідач подав відзив на позов, в якому вказав, що Національна академія Державної прикордонної служби України Імені Богдана Хмельницького позовні вимоги не визнає повністю і вважає, що вони не ґрунтуються на законі, є безпідставними, а тому не підлягають задоволенню та зазначив, що ОСОБА_2 не був звільнений з військової служби в запас або відставку, а згідно наказу ректора Національної академії від 07.03.2017 №146-ОС був лише виключений із списків особового складу у зв`язку із смертю. В Національної академії відсутні правові підстави надання ОСОБА_1 довідки про право на пільги з оплати комунальних послуг відповідно до положень Закону України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист", оскільки медаль "Ветеран Державної прикордонної служби України" є лише відомчою заохочувальною відзнакою, а тому ніяким чином не відноситься до нагрудного знака "Ветеран військової служби". Відповідач просить відмовити у задоволенні позовних вимог.

ІІ . ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ У СПРАВІ

Відповідно до ухвали від 31.08.2021 суддя ОСОБА_3 відкрила провадження в адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження.

У зв`язку з виходом судді ОСОБА_3 у відставку, суддя Матущак В.В. прийняв адміністративну справу №560/9844/21 до свого провадження відповідно до ухвали від 15.09.2021.

ІІІ . ОБСТАВИНИ, ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ

Суд встановив, що ОСОБА_1 є дружиною ОСОБА_2 , полковника, заступника начальника відділу - начальника відділення моніторингу та забезпечення якості освітньої діяльності навчального відділу Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького.

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 14.12.2017 ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

ОСОБА_2 виключений із списків особового складу та всіх видів забезпечення у зв`язку із смертю з 15.12.2017 та його вислуга на 15.12.2017 становить 33 роки 01 місяць 04 дні.

За час служби ОСОБА_2 отримав нагороди та відзнаки, серед яких: медаль "10 років Державній прикордонній службі України", медаль "15 років Державній прикордонній службі України", медаль "Ветеран Державної прикордонної служби України".

09.06.2021 на адресу Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького направлено заяву та документи для отримання довідки, як вдови ветерана військової служби про право на пільги з оплати комунальних послуг, відповідно до Закону України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист".

Листом від 18.06.2021 Національна академія Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького повідомила про відсутність правових підстав для надання довідки про право на пільги з оплати комунальних послуг відповідно до положень Закону України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист".

Вважаючи рішення Національної академії Державної прикордонної служби України

імені Богдана Хмельницького, яке оформлене листом від 18.06.2021 протиправним та

таким, що повинне бути скасоване, позивач звернулася до суду з цим позовом.

І V. ЗАКОНОДАВСТВО ТА ОЦІНКА СУДУ

Закон України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист" від 24.03.1998 №203/98-ВР (далі - Закон №203/98) визначає статус ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції України, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України, а також основні засади державної політики щодо соціального захисту громадян, звільнених з військової служби, служби в органах внутрішніх справ, Національній поліції України, Бюро економічної безпеки України, державній пожежній охороні, Державній кримінально-виконавчій службі України, органах і підрозділах цивільного захисту, Державній службі спеціального зв`язку та захисту інформації України, та членів їхніх сімей, визначає гарантії, які забезпечують їм гідне життя, активну діяльність, шану та повагу в суспільстві..

Відповідно до статті 3 Закону №203/98 держава гарантує кожному ветерану військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції України, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України рівні з іншими громадянами України можливості в економічній, соціальній, політичній сферах щодо задоволення різноманітних життєвих потреб, а також надає різні види допомоги шляхом: реалізації права на працю відповідно до рівня професійної підготовки та цільових програм соціальної адаптації; створення умов для підтримки та поліпшення здоров`я з метою забезпечення активного довголіття; надання пільг, компенсацій та соціальних гарантій у процесі трудової діяльності та заслуженого відпочинку; реалізації цільових програм поліпшення житлових умов; організації соціально-побутового обслуговування; пенсійного забезпечення відповідно до законодавства.

Згідно статті 4 Закону №203/98 дія цього Закону поширюється на громадян України, які віднесені до категорій ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції України, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України відповідно до цього Закону та постійно проживають на території України.

Права та пільги, передбачені статтею 6 цього Закону, можуть надаватися іноземцям та особам без громадянства, які віднесені до категорій ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції України, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України та на законних підставах перебувають на території України відповідно до порядку та умов, визначених міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Статтею 5 Закону №203/98 визначений перелік осіб, які визнаються ветеранами військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції України, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України.

Ветеранами військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції України, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України визнаються громадяни України:

1) які бездоганно прослужили на військовій службі, в органах внутрішніх справ, Національній поліції, податковій міліції, Бюро економічної безпеки України, державній пожежній охороні, Державній кримінально-виконавчій службі України, органах і підрозділах цивільного захисту, Державній службі спеціального зв`язку та захисту інформації України 25 і більше років у календарному або 30 та більше років у пільговому обчисленні (з яких не менше 20 років становить вислуга у календарному обчисленні) і звільнені в запас або у відставку відповідно до законодавства України або колишнього Союзу РСР чи держав СНД;

2) особи з інвалідністю I та II групи, інвалідність яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, пов`язаних з виконанням обов`язків військової служби, служби у військовому резерві під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, чи при виконанні службових обов`язків по охороні громадського порядку, боротьбі із злочинністю та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;

3) особи з інвалідністю I та II групи, інвалідність яких настала внаслідок захворювання, одержаного в період проходження військової служби, служби в органах внутрішніх справ, Національній поліції України, податковій міліції, Бюро економічної безпеки України, державній пожежній охороні, Державній кримінально-виконавчій службі України, органах і підрозділах цивільного захисту, Державній службі спеціального зв`язку та захисту інформації України, які мають вислугу військової служби і служби в органах внутрішніх справ, Національній поліції України, податковій міліції, Бюро економічної безпеки України, державній пожежній охороні, Державній кримінально-виконавчій службі України, органах і підрозділах цивільного захисту, Державній службі спеціального зв`язку та захисту інформації України 20 років і більше;

4) військові пенсіонери, нагороджені медаллю "Ветеран Збройних Сил СРСР" за законодавством колишнього Союзу РСР;

5) які бездоганно прослужили на військовій службі 20 і більше років у календарному або 25 та більше років у пільговому обчисленні і звільнені з військової служби у зв`язку з реформуванням Збройних Сил України.

За змістом статті 7 Закону № 203/98 вдови (вдівці) померлих (загиблих) ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції України, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України та члени їхніх сімей, які перебувають на їх утриманні, користуються пільгами, передбаченими пунктами 6 - 9 статті 6 цього Закону, а саме:

6) 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирної плати) та плати за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги), користування квартирним телефоном ветеранами військової служби, ветеранами органів внутрішніх справ, ветеранами Національної поліції, ветеранами податкової міліції, ветеранами державної пожежної охорони, ветеранами Державної кримінально-виконавчої служби України, ветеранами служби цивільного захисту, ветеранами Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України і членами їх сімей, які проживають разом з ними, в жилих будинках усіх форм власності в межах норм, передбачених законодавством, або 50-відсоткова знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення;

7) першочергове забезпечення житлом осіб, які потребують поліпшення житлових умов. Позачергово забезпечуються житлом ветерани військової служби, які при звільненні з військової служби здали державним органам займане ними у військових містечках жиле приміщення та не були забезпечені іншим жилим приміщенням для постійного проживання та яким виповнилося 60 і більше років, а також сім`ям померлих ветеранів;

8) право на безоплатне отримання у власність займаного ними та членами їх сімей житла незалежно від розміру його загальної площі в будинках державного житлового фонду;

9) безоплатний проїзд і перевезення багажу ними та членами їх сімей при переїзді до вибраного місця проживання після звільнення з військової служби в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України та міжнародними договорами України;

Відповідно до статті 10 Закону 203/98 ветеранам військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції України, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України вручаються посвідчення та нагрудні знаки.

Зразки посвідчень, нагрудних знаків та порядок їх виготовлення і вручення визначаються Кабінетом Міністрів України.

Постановою КМУ від 30.08.1999 №1601 затверджений Порядок видачі посвідчення і вручення нагрудного знака "Ветеран військової служби" (далі - Порядок №1601).

Пунктом 1 Порядку №1601 визначено, що посвідчення та нагрудні знаки "Ветеран військової служби" видаються (вручаються) особам, які набули статусу ветеранів військової служби відповідно до Закону України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист".

Посвідчення "Ветеран військової служби" є документом, що підтверджує статус ветерана військової служби і його право на отримання відповідних пільг згідно із Законом України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист", іншими актами законодавства. (Пункт 2 Порядку №1601).

Згідно пункту 3 Порядку №1601 підставою для видачі посвідчення і вручення нагрудного знака "Ветеран військової служби" є:

- наказ про звільнення з військової служби в запас або у відставку - для осіб, зазначених у пункті 1 статті 5 Закону України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист";

- наказ про звільнення з військової служби в запас або у відставку та довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією про встановлення інвалідності I чи II групи, яка настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, пов`язаних з виконанням обов`язків військової служби, служби у військовому резерві під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, чи при виконанні службових обов`язків по охороні громадського порядку, боротьбі із злочинністю та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій - для осіб, зазначених у пункті 2 статті 5 Закону України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист";

- наказ про звільнення з військової служби в запас або у відставку та довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією про встановлення інвалідності I чи II групи, яка настала внаслідок захворювання, одержаного в період проходження військової служби, - для осіб, зазначених у пункті 3 статті 5 Закону України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист";

- посвідчення про нагородження медаллю "Ветеран Збройних Сил СРСР" за законодавством колишнього Союзу РСР - для осіб, зазначених у пункті 4 статті 5 Закону України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист";

- наказ про звільнення з військової служби в запас або у відставку - для осіб, зазначених у пункті 5 статті 5 Закону України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист".

Посвідчення та нагрудний знак "Ветеран військової служби" вручаються ветеранові військової служби або за його дорученням рідним чи іншим особам військовими комісаріатами за місцем реєстрації ветерана та уповноваженими структурними підрозділами Адміністрації Держприкордонслужби, Адміністрації Держспецтрансслужби, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Національної гвардії, Управління державної охорони, Адміністрації Держспецзв`язку за місцем проходження військової служби, за що одержувач посвідчення та нагрудного знака розписується у відповідному обліковому документі. (пункт 4 Порядку №1601).

5. Під час заповнення посвідчення написи "ким видано", "Прізвище, Ім`я, По батькові" робляться без скорочень. Дата видачі позначається цифрами та словами. Записи у посвідченні завіряються підписом керівника органу, що видав посвідчення, або уповноваженою ним особою. Його підпис, а також особистий підпис і фотокартка ветерана військової служби скріплюються гербовими печатками.

6. Якщо посвідчення стало непридатним або було втрачене, за заявою ветерана військової служби видається нове посвідчення відповідно до цього порядку.

7. Нагрудний знак "Ветеран військової служби" носиться на правому боці грудей, а при носінні разом з іншими нагородами розміщується вище від них, після знака " Ветеран війни ".

8. Посвідчення і нагрудний знак видаються безкоштовно.

Вказаним Порядком №1601 затверджено також ЗРАЗОК посвідчення "Ветеран військової служби", ОПИС посвідчення "Ветеран військової служби", ЗРАЗОК нагрудного знака "Ветеран військової служби" та ОПИС нагрудного знака "Ветеран військової служби".

Як встановив суд, ОСОБА_2 був нагороджений медаллю "10 років Державній прикордонній службі України", медаллю "15 років Державній прикордонній службі України", медаллю "Ветеран Державної прикордонної служби України".

Дослідивши посвідчення та медаль "Ветеран Державної прикордонної служби України, якою нагороджений ОСОБА_2 (згідно наказу Адміністрації Державної прикордонної служби України від 23.11.2009 №885, суд дійшов висновку, що вони не відповідають затвердженому Постановою КМУ від 30.08.1999 №1601 ЗРАЗКУ та ОПИСУ посвідчення "Ветеран військової служби", ЗРАЗКУ та ОПИСУ нагрудного знака "Ветеран військової служби".

Разом з тим, суд встановив, що ОСОБА_2 був нагороджений згідно наказу Адміністрації Державної прикордонної служби України від 23.11.2009 №885 медаллю "Ветеран Державної прикордонної служби України", хоча Закон України №203/98 та Порядок №1601 передбачають вручення саме нагрудного знаку "Ветеран військової служби".

Як зазначив відповідач, медаль є лише відомчою заохочувальною відзнакою у відповідності до чинних на той час наказів Адміністрації Державної прикордонної служби України від 30.04.2004 №365 "Про заснування відомчих заохочувальних від знак - медалей "За бездоганну службу" 1-го, ІІ-го, ІІІ-го ступенів та "Ветеран Державної прикордонної служби України" (зі змінами), від 06.04.2007 №251 "Про затвердження Порядку нагородження заохочувальними відзнаками Державної прикордонної служби України".

Враховуючи те, що ОСОБА_2 не був звільнений з військової служби в запас або відставку, а згідно наказу ректора Національної академії від 07.0.2018 №146-ОС був лише виключений із списків особового складу у зв`язку із смертю, а також те, що медаль "Ветеран Державної прикордонної служби України", яку за життя отримав ОСОБА_2 є лише відомчою заохочувальною відзнакою, а тому не відповідає вимогам Порядку №1601, суд вважає, що пільги, передбачені пунктами 6-9 статті 6 Закону №203/98 на осіб, нагороджених медаллю (вдов (вдівців) померлих (загиблих) таких осіб), не розповсюджують.

Частиною першою статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Відповідно до статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти на підставі і в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Відтак, суд приходить висновку, що позивач ні при звернені до Національної академії, та при звернені з позовною заявою до суду не надала жодного доказу, що підтверджує її право на пільги передбачені пунктами 6-9 статті 6 Закону України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист", а тому підстави для поширення на позивача дії пунктів 6-9 статті 6 Закону України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист" відсутні, а тому у задоволенні позову необхідно відмовити.

Враховуючи приписи статті 139 КАС України, судові витрати розподілу не підлягають.

Керуючись статтями 6, 72-77, 139, 244, 246, 250, 255, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

у задоволенні позову ОСОБА_1 до Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б. Хмельницького про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складене 07 грудня 2021 року

Позивач:

ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_2 )

Відповідач:

Національна академія Державної прикордонної служби України ім. Б. Хмельницького (вул. Шевченка, 46, м.Хмельницький, Хмельницька область, 29003 , код ЄДРПОУ - 14321481)

Головуючий суддя

В.В. Матущак

Джерело: ЄДРСР 101687226
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку