open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 201/8394/21

Провадження № 1-кс/201/2603/2021

УХВАЛА

Іменем України

19 серпня 2021 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого СВ ВП № 5 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором Правобережної окружної прокуратури міста Дніпра ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021041570000030 від 18.03.2021р., за ознаками складу кримінальних правопорушень передбачених ч. 1 ст. 246 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло погоджене прокурором клопотання слідчого про надання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021041570000030 від 18.03.2021р., за ознаками складу кримінальних правопорушень передбачених ч. 1 ст. 246 КК України, в якому слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку приміщення складу, розташованого за координатами 48.3837570, 35.0271080 у с. Досдідне, Дніпропетровська область.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на те, що 18.03.2021р. до чергової частини відділення поліції № 9 Дніпровського районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області надійшло повідомлення від оператора 102 про те, що 18.03.2021 о 12:46 годині ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканець АДРЕСА_1 здійснює незаконну порубку дерев у лісосмузі, розташованої між селами Новамарївка та Томаківкою, Солонянського району, Дніпропетровської області, що заподіяла істотну шкоду.

За даним фактом 18.03.2021р. СВ Відділення поліції № 9 ДРУП ГУНП України в Дніпропетровській області внесені відомості до ЄРДР та розпочато кримінальне провадження № 12021041570000030 від 18.03.2021р. за ознаками складу злочину передбаченого ч.1 ст. 246 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що 18.03.2021р. ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканець АДРЕСА_1 , маючи злочинний умисел на незаконну порубку дерев у лісових захисних насадженнях та перевезення незаконно зрубаних дров, прибув разом з громадянами ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 на автомобілі ГАЗ 2752 «Соболь», д.н.з. НОМЕР_1 до захисної лісосмуги, що розташована на земельній ділянці з кадастровим номером 1225084500:01:002:151 на території Святовасилівської об`єднаної територіальної громади Дніпровського району Дніпропетровської області, яку передано у комунальну власність Святовасилівської сільської ради(Святовасилівської територіальної громади), де ОСОБА_6 , запевнив вказаних осіб про наявність всіх дозвільних документів та відсутність кримінальної відповідальності за незаконну порубку дерев в захисних лісових насадженнях, достовірно знаючи, що порубка лісу здійснюється в порядку передбаченому п. 3 постанови КМУ від 22.07.2020р. №650 «Про затвердження Правил утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення», яким передбачено, що землекористувачами проводяться заходи з утримання та збереження полезахисних лісових смуг на підставі матеріалів лісовпорядкування або обстежень комісією з метою визначення необхідності проведення невідкладних заходів з поліпшення санітарного стану полезахисних лісових смуг, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (аварій, стихійного лиха тощо) у пошкоджених, малоефективних, зріджених, відмираючих насадженнях, які втрачають свої захисні функції, із корисливих мотивів, не маючи відповідних дозвільних документів на порубку лісових насаджень, з метою особистої наживи, спільно з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , які не усвідомлювали протиправність своїх дій, за допомогою двох бензопил, що були заздалегідь підготовлені для вчинення злочину, здійснили незаконне спилювання, пошкодження зелених насаджень до ступеня припинення росту дерев у кількості 130 одиниць.

Після чого ОСОБА_6 , продовжуючи реалізовувати свій умисел, одну частину спиляних дерев, спільно з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , помістили до невстановленого автомобіля, зі слів свідків - трактору з причепом, та вивезли у невстановлене місце, та повернувшись до захисної лісосмуги іншу частину спиляних дерев почали складати біля транспортного засобу ГАЗ 2752, д.н.з. НОМЕР_1 , де на місці були затримані працівниками поліції. Внаслідок протиправних дій ОСОБА_6 , Святовасилівській об`єднаній територіальній громаді Дніпровського району Дніпропетровської області було завдано майнового збитку на суму 50260,82 гривні.

В ході досудового розслідування допитані в якості свідків ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , які в своїх показах повідомили, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканець АДРЕСА_1 , вже не вперше був помічений мешканцями селища Дослідне, займається спилом і вирубкою дерев, для останнього це спосіб заробітку, за рахунок якого він проживає. Чи має ОСОБА_6 , відповідні дозволи на проведення спилу та вирубки дерев, свідкам невідомо, однак є інформація, що ОСОБА_6 разом з невідомим чоловіками привозить до складського приміщення у с. Дослідне, Дніпропетровської області фрагменти спиляних дерев, які там і зберігаються. Неодноразово було помічено великі автомобілі, трактори з причепом, якими він транспортував, невідомо звідки, до вказаного приміщення деревину, яку разом з невідомими чоловіками вивантажував у вказане складське приміщення, розташоване за координатами 48.3837570, 35.0271080 у с. Досдідне, Дніпропетровська область (адреси у вказаній місцевості не має)

Згідно інформування оперуповноваженого ВП № 5 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області за координатами 48.3837570, 35.0271080 у с. Досдідне, Дніпропетровська область може перебувати склад деревини, куди після вчинення злочину ОСОБА_6 разом з іншими чоловіками транспортує спиляні та вирубані дерева з метою зберігання їх до подальшої реалізації.

З метою проведення повного та об`єктивного досудового розслідування, підтвердження факту злочинних дій відшукування речових доказів у кримінальному провадженні, слідчий просив надати дозвіл на проведення обшуку з метою виявлення і вилучення: фрагментів деревини, стовбурів спиляних дерев, досок, дерев`яних брусів, тирси, та інших виробів із деревини, бензопил, циркулярних пил, ножівок, станків для обробки деревини, інших пристроїв та засобів для спилу чи вирубки дерев, а також документів, блокнотів, чернових записів, які самі по собі або в сукупності можуть підтверджувати факт вчинення кримінального правопорушення.

Слідчий в судовому засіданні вимоги клопотання підтримав, просив задовольнити.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, матеріали кримінального провадження вважає, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Встановлено, що у провадженні СВ ВП № 5 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження за № 12021041570000030 від 18.03.2021р., за ознаками складу кримінальних правопорушень передбачених ч. 1 ст. 246 КК України.

На обґрунтування клопотання слідчим надано: рапорт-інформування, протокол огляду місця події, постанову про приєднання вилучених речей до кримінального провадження в якості речових доказів від 19.03.2021р., акти про проведення перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства, висновок експерта, яким визначена сума збитку, наказ ГУ Держгеокадастру у Дніпропетровській області від 25.02.2021, яким земельні ділянки сільськогосподарського призначення передані у комунальну власність Святовасильківської сільської ради, протоколи допитів свідків, витяг з карти гугл-меп із зображення складського приміщення.

Відповідно до ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - на підставі ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду.

Згідно із ч. 1 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи той факт, що є всі підстави вважати, що у приміщенні, зазначеному у клопотанні, можуть знаходитись предмети, речі та засоби, які є речовими доказами у кримінальному провадженні, суддя слідчий приходить до висновку, що клопотання про проведення обшуку підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Відповідно п. 2 ч. 2 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи повинна містити відомості про прокурора, слідчого, який подав клопотання про обшук.

Варто відзначити про надані у Постанові Верховного Суду від 17.02.2021р. по справі № 263/10353/16-к (провадження № 51-4972км20) роз`яснення про те, що приписи ст. 235 КПК України не зобов`язують слідчого суддю в ухвалі зазначати прокурора чи слідчого, який буде проводити обшук, натомість зазначена ухвала має містити відомості про прокурора, слідчого, який подав клопотання про обшук.

Із системного тлумачення статей 36, 40, 235, 236 КПК України не вбачається, що до компетенції слідчого судді належить визначення як конкретного слідчого або прокурора, які мають здійснювати таку слідчу (розшукову) дію, так й інших осіб, що будуть брати участь у проведенні обшуку (понятих, працівників оперативного підрозділу, спеціалістів та ін.). Питання про дотримання вимог КПК прокурором або слідчим щодо належного використання повноважень здійснювати обшук, залучення понятих, спеціалістів, працівників оперативного підрозділу, підозрюваного, захисника, інших учасників провадження вирішуються на етапі судового провадження (п. 24 ст. 3 КПК України), а не провадження у слідчого судді, і за умови надання суду протоколу обшуку як доказу винуватості у вчиненні злочину.

Таким чином, визначення в ухвалі слідчого судді конкретного слідчого або прокурора, які мають здійснювати обшук, перебуває поза межами повноважень слідчого судді з контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та обмежується в цій частині перевіркою того, чи є належним суб`єктом учасник кримінального провадження, який звернувся з клопотанням про проведення обшуку.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 236, 309 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку в об`єкті нерухомості - приміщенні складу, розташованого за координатами 48.3837570, 35.0271080 у с. Досдідне, Дніпропетровська область, з метою виявлення і вилучення:

фрагментів деревини, стовбурів спиляних дерев, досок, дерев`яних брусів, тирси, та інших виробів із деревини, бензопил, циркулярних пил, ножівок, станків для обробки деревини, інших пристроїв та засобів для спилу чи вирубки дерев, а також документів, блокнотів, чернових записів.

Строк дії цієї ухвали 1 місяць з дня її постановлення, а саме до 19 вересня 2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Повний текст ухвали оголошений 20 серпня 2021 року о 09 год. 00 хв.

Зобов`язати слідчого або прокурора у цьому кримінальному провадженні повідомити слідчого суддю Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська про виконання цієї ухвали.

Слідчий суддя ОСОБА_12 ОСОБА_13

Джерело: ЄДРСР 101634985
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку