open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 504/2723/21

Номер провадження 1-кс/504/778/21

У Х В А Л А

13.08.2021 рокусмт.Доброслав

Комінтернівського районного суду Одеської області у складі:

Слідчого судді ОСОБА_1

секретаря: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання т.в.о. заступника начальника СВ ВП №1 ОРУП №2 ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Доброславської окружної прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових за № 42019160000000802 від 21.12.2019 року за ознаками кримінально правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

встановив:

Т.в.о. заступника начальника СВ ВП №1 ОРУП №2 ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, в якому просить продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження до дванадцяти місяців. В обґрунтування клопотання зазначає, що СВ ВП №1 ОРУП №2 ГУНП в Одеській області, перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019160000000802 від 21.12.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до прокуратури області з Управління СБУ в Одеській області 20.12.2019 року надійшло повідомлення про вчинення злочину, а саме, про те, що протягом 2019 року посадові особи ДП «Адміністрація морських портів України», зловживаючи службовим становищем, діючи усупереч інтересам служби з метою одержання неправомірної вигоди, за попередньою змовою з службовими особами ТОВ «Науково-виробнича компанія «Укрекопром» запровадили протиправну схему незаконного отримання коштів від збирання, вивезення з портів України та подальшої переробки, утилізації небезпечних відходів суднових забруднених вод, а одержані від вказаної незаконної діяльності кошти в подальшому розподіляють між собою, чим спричинено тяжкі наслідки.

Правова кваліфікація кримінального правопорушення: ч. 2 ст. 364 КК України, а саме зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих (громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, що відповідно до ст. 12 КК України, відноситься до категорії тяжких злочинів.

В ході досудового розслідування проведено ряд слідчих (розшукових) дій, а саме: допитано осіб, що можуть бути причетними або обізнаними про обставини вчинення злочину, отримано тимчасові доступи на документи, що відносяться до вивезення з портів України та подальшої переробки, утилізації небезпечних відходів, долучено до матеріалів кримінального провадження копії відповідних вилучених документів, проведено ряд інших слідчих дій, направлених на встановлення обставин події та перевірки інформації, виявленої працівникам СБУ України за вказаним фактом, які в свою чергу, в силу короткого строку досудового розслідування не надали змоги встановити причетних осіб до вчинення злочину.

Також, в ході досудового слідства було проведено ряд оперативно-розшукових заходів та слідчих дій направлених на встановлення особи, яка вчинила вищевказаний злочин для притягнення и' до відповідальності, а також встановлення свідків та очевидців вищевказаного злочину, однак інформації, яка має інтерес для слідства добуто не було, що унеможливлює прийнятім законного та обґрунтованого процесуального рішення у даному кримінальному проваджені.

Окрім цього, на даний час, повною мірою недосліджені всі факти які викладені у заяві, не допитано достатню кількість свідків та очевидців вчинення вказаного злочину, та необхідно вирішити питання, щодо призначення судової економічної експертизи за вказаним фактом, а тому доцільно продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019160000000802 від 21.12.2019 до повідомлення особі про підозру на дванадцять місяців.

Так, строк до судового розслідування спливає 16.08.2021 року, однак, до вказаного часу, провести всі необхідні слідчі дії, що потребують проведення з метою встановлення обставин події та притягнення до вини осіб, що вчинили вказаний злочин не можливо.

З`ясувавши обставини справи та дослідивши додані до клопотання матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що у задоволенні клопотання належить відмовити, виходячи з такого.

Як вбачається з витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, 21 грудня 2019 року слідчим внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань з попередньою кваліфікацією ч.2 сст.364 КК України про те, що до прокуратури області з Управління СБУ в Одеській області 20.12.2019 року надійшло повідомлення про вчинення злочину, а саме, про те, що протягом 2019 року посадові особи ДП «Адміністрація морських портів України», зловживаючи службовим становищем, діючи усупереч інтересам служби з метою одержання неправомірної вигоди, за попередньою змовою з службовими особами ТОВ «Науково-виробнича компанія «Укрекопром» запровадили протиправну схему незаконного отримання коштів від збирання, вивезення з портів України та подальшої переробки, утилізації небезпечних відходів - суднових забруднених вод, а одержані від вказаної незаконної діяльності кошти в подальшому розподіляють між собою, чим спричинено тяжкі наслідки.

Злочин, передбачений ч. 2 ст. 264 КК України, відноситься до категорії тяжких злочинів, а тому згідно з ч. 2 ст.219КПК України строк досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні становить вісімнадцять місяців з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР і до дня повідомлення особі про підозру.

Згідно з ч. 1 ст.219КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить, зокрема, вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ст.294КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Згідно з ч. 5 ст.294КПК України клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленого статтею 219 цього Кодексу. Строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає.

Жодній особі про підозру у кримінальному провадженні не повідомлено.

Відповідно до ч. 5 ст. 219 КПК України строк із дня винесення постанови про зупинення кримінального провадження до винесення постанови про відновлення кримінального провадження, а також строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу, не включається у строки, передбачені цією статтею. Строк із дня винесення постанови про зупинення кримінального провадження до дня її скасування слідчим суддею включається у строки, передбачені цією статтею.

Враховуючи вищевикладене, строк з моменту закриття кримінального провадження до моменту скасування такої постанови слідчого не входить до вказаних винятків. Відповідно, строк із дня винесення постанови про закриття кримінального провадження до скасування цієї постанови включається до загального строку досудового розслідування.

Відповідно до ч.5 ст.294 КПК України клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленого статтею 219 цього Кодексу.

Строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає.

Таким чином, строк досудового розслідування у кримінальному провадженні сплив 21 червня 2021 року.

Клопотання про продовження строку досудового розслідування подано слідчим 11 серпня 2021 року, тобто після закінчення строку досудового розслідування.

Відповідно до ч. 5 ст.219КПК України строк із дня винесення постанови про зупинення кримінального провадження до винесення постанови про відновлення кримінального провадження, а також строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу, не включається у строки, передбачені цією статтею.

Отже, строк досудового розслідування переривається лише у випадках зупинення кримінального провадження та на час ознайомлення з матеріалами досудового розслідування. Інших випадків переривання зазначеного строку КПК України не передбачено.

Разом з тим, ні слідчий, ні прокурор, який погодив клопотання у судове засідання не з`явилися, відповідні процесуальні документи на підтвердження повноважень у кримінальному проваджені не надали. Подане клопотання належним чином не обґрунтоване, не зазначено чому слідчі дії не були проведені у передбачений законодавством строк, у чому полягає складність кримінального провадження, зокрема, і з огляду на ступінь тяжкості злочину, відсутні відомості про проведення будь-яких слідчих дій протягом 2020 року.

Згідно з ч. 5 ст. 294 КПК України, строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає.

З огляду на вищенаведене, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання є протиправним, а також і необґрунтованим, а тому відсутні підстави для його задоволення.

Керуючись ст. ст. 219, 294, 295-1 КПК України, -

постановив:

У задоволенні т.в.о. заступника начальника СВ ВП №1 ОРУП №2 ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Доброславської окружної прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових за № 42019160000000802 від 21.12.2019 року за ознаками кримінально правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженнюне підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 101587105
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку