open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 598/1262/21

провадження № 1-кп/598/167/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" грудня 2021 р. Збаразький районний суд Тернопільської області

в складі: головуючого судді ОСОБА_1

секретаря ОСОБА_2

з участю сторін кримінального провадження: прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченої ОСОБА_4 , її захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Збаражі кримінальне провадження №598/1262/21 по обвинуваченню

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки та мешканки АДРЕСА_1 , гр.України, з вищою освітою, одруженої, що має на утриманні двох малолітніх дітей, працюючої провізором аптеки №1 ФОП ОСОБА_6 , раніше не судимої,

за ч.1 ст.320 КК України,-

в с т а н о в и в :

Органами досудовогорозслідування ОСОБА_4 обвинувачується в тому, що вона, перебуваючи на посаді провізора у аптеці №1 ФОП ОСОБА_6 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , та здійснюючи діяльність пов`язану з роздрібною торгівлею лікарськими засобами, в силу своїх посадових обов`язків знаючи вимоги чинного законодавства України щодо порядку та правил відпуску лікарських засобів та виробів медичного призначення, 17 березня 2021 року умисно допустила порушення встановлених правил відпуску наркотичних комбінованих лікарських засобів, які відпускаються за рецептами медичних працівників бланку ф-1.

Зокрема, ОСОБА_7 були відомі вимоги п.162 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України №929 від 30.11.2016 року, відповідно до яких відпуск рецептурних лікарських засобів здійснюється виключно за рецептом у порядку, встановленому МОЗ, а також відомі вимоги Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек і їх структурних підрозділів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України №360 від 19.07.2005 року, відповідно до п.п.5, 8 якого відпуск рецептурних лікарських засобів здійснюється з урахуванням норм відпуску, а саме гранично допустимої для відпуску кількості лікарського засобу на один рецепт, визначених у додатку 3 до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України від 19 липня 2005 року № 360, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 20 липня 2005 року за №782/11062 (далі - Правила), крім випадків передбаченого пунктом 9 розділу І Правил.

Пунктом 11 Правил встановлено, що рецептурні комбіновані лікарські засоби, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму, виписуються медичними працівниками на рецептурних бланках ф-1. Забороняється виписувати в одному рецепті ф-1 комбіновані лікарські засоби, у складі яких кількість наркотичних засобів, психотропних речовин чи прекурсорів перевищує гранично допустиму кількість, зазначену у додатку 5 до цих Правил.

Згідно вказаного додатку 5 до цих Правил, гранично допустима для відпуску кількість наркотичного засобу «кодеїн» у складі наркотичного комбінованого лікарського засобу на один рецепт медичного працівника не повинна перевищувати 0,2 грама.

Незважаючи на вимоги чинного законодавства України, в порушення вищевказаних норм, 17 березня 2021 року приблизно 14 год. 16 хв. ОСОБА_4 , знаходячись на своєму робочому місці в приміщенні вищезазначеної аптеки № НОМЕР_1 , що за адресою: АДРЕСА_2 , у приміщенні якого здійснює роздрібну торгівлю лікарськими засобами суб`єкт господарювання фізична особа - підприємець ОСОБА_6 , на прохання покупця ОСОБА_8 , за відсутності в останнього рецепту, діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, продала йому 40 (сорок) таблеток рецептурного наркотичного комбінованого лікарського засобу «Пенталгін - ІС», кожна з яких містить наркотичний засіб «кодеїн», загальною масою 0,2718 грама, що перевищує гранично допустиму кількість кодеїну для відпуску.

Згідно з Списком І Таблиці III Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №770 від 06.05.2000 року, кодеїн є наркотичним засобом, обіг якого обмежено, і стосовно якого допускають виключення деяких заходів контролю.

Таким чином, ОСОБА_4 допустила порушення вимог ст.ст.2, 7 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» від 15.02.1995 року №60/95-ВР, п.162 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України №929 від 30.11.2016 року, п.п.5, 8 Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек і їх структурних підрозділів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України №360 від 19.07.2005 року, п.11 Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України №360 від 19.07.2005 року, Переліку лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України №876 від 18.04.2019 року.

Своїми діями ОСОБА_4 вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.320 КК України, як за ознаками порушення правил відпуску наркотичних засобів.

На адресусуду підчас підготовчогопровадження звернуласяФОП ОСОБА_6 із клопотаннямпро звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку із передачею її на поруки трудовому колективу аптеки №1 ФОП ОСОБА_6 за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу та не порушуватиме громадського порядку.

Обвинувачена ОСОБА_4 та її захисник ОСОБА_5 підтримали зазначене клопотання та просили суд його задовольнити.

Прокурор ОСОБА_3 не заперечила щодо задоволення вказаного клопотання та просила суд звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності і закрити дане кримінальне провадження в зв`язку з передачею обвинуваченої на поруки трудовому колективу аптеки №1 ФОП ОСОБА_6 ..

Заслухавши учасників кримінального провадження, дослідивши матеріали клопотання, суд, беручи до уваги те, що кримінальне правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_4 , є нетяжким злочином, те що вона вперше притягується до кримінальної відповідальності, щиро покаялася у вчиненому, суд приходить до висновку, що дане клопотання є обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню, в зв`язку з чим слід звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку з передачею її на поруки колективу аптеки №1 ФОП ОСОБА_6 за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку. При цьому кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.320 КК України, необхідно закрити відповідно до вимог ст.47 КК України.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.44, 47 КК України, ст.ст.12, 283 - 288, 314, 372, 392, 395 КПК України, суд,-

п о с т а н о в и в :

ОСОБА_4 звільнитивід кримінальноївідповідальності зач.1ст.320КК Українита передатиїї напоруки колективуаптеки №1ФОП ОСОБА_6 за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу та не порушуватиме громадського порядку.

Кримінальне провадження №598/1262/21 про обвинувачення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 320 КК України, закрити.

Речові докази по справі, а саме:

-фіскальний чек №0000006566 «17-03-2021 14:16:30», диск, матеріальний носій, «Verbatium» DVD-R із №MFH689XF29195922 , які зберігаються при матеріалах кримінального провадження, залишити при матеріалах кримінального провадження;

-залишки таблеток «Пенталгін IC», які поміщені у сейф-пакет №4201915, і які зберігаються в камері зберігання речових доказів відділення поліції №4 (м.Збараж) Тернопільського районного управління поліції ГУНП в Тернопільській області, піддати знищенню.

Стягнути з ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_2 ) в користь держави судові витрати в розмірі 4118 гривень 88 копійок за проведену судову експертизу матеріалів, речовин та виробів за №СЕ-19/120-21/3090-НЗПРАП від 05.07.2021 року.

На дану ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Тернопільського апеляційного суду через Збаразький районний суд Тернопільської області протягом семи днів з дня її оголошення.

Дана ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано, а у разі оскарження - після розгляду

справи апеляційним судом.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію ухвали. Копія ухвали не пізніше наступного дня після ухвалення надсилається учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 101550973
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку