open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 305/1811/21

Провадження по справі 2-о/305/45/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.11.2021. Рахівський рйонний суд Закарпатської області у складі:

головуючої судді Марусяк М.О.,

секретаря судового засідання Найман Т.В.

за участю заявника ОСОБА_1

представника заявника ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Рахів справу за заявою адвоката Сойми Івана Юрійовича, що діє в інтересах ОСОБА_1 заінтересована особа: Рахівська державна нотаріальна контора про встановлення факту, що має юридичне значення,-

ВСТАНОВИВ:

Адвокат Сойма Іван Юрійович, який діє від імені та в інтересах ОСОБА_1 , звернувся в суд із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, яку мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , що стверджується свідоцтвом про смерть. На день смерті спадкодавця ОСОБА_4 , заявник ОСОБА_1 з 2013 року постійно проживав із померлим у його будинку, що розташований по АДРЕСА_1 більше 8 років, разом вели спільне господарство, що стверджується ксерокопією довідки виконкому Великобичківської селищної ради №121 від 06.04.2021. 15.06.2021, ОСОБА_1 , звернувся до Рахівської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті спадкодавця ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_1 , звернувся до Рахівської державної нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом. Однак, нотаріусом у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом йому було відмовлено, у зв`язку з відсутністю родинних зв`язків між ним та спадкодавцем, ОСОБА_3 та роз`яснено процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку. В зв`язкуз наведеним,вважає,що увідповідності дост.1264ЦК Українита ст.3СК України,заявник являєтьсяспадкоємцем четвертоїчерги спадкоємцівза закономпісля смерті ОСОБА_3 .На підставівище викладеного,просив встановити юридичний фак згідно якого визнати, що громадянин ОСОБА_1 проживав разом із громадянином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , однією сім`єю з 2013 року до часу відкриття спадщини внаслідок смерті ОСОБА_3 , а саме по ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судовому засіданні, заявник ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_2 заявлені вимоги підтримали у повному обсязі з підстав наведених у заяві. Просили заяву задовольнити.

Представник заінтересованої особи, Рахівської державної нотаріальної контори в судове засідання не з`явився. Завідуюча Рахівською ДНК, ОСОБА_5 18.11.2021 подалала через канцелярію суду заяву, в якій просила розглянути справу без її участі. Позовні вимоги підтримує.

Свідок, ОСОБА_6 , в судовому засіданні ствердила, що заявник ОСОБА_1 , починаючи з 2013 року до дня смерті ОСОБА_3 проживав разом із ним, вів спільне господарство.

Свідок, ОСОБА_7 , будучи допитана в судовому засіданні ствердила, що нині покійний ОСОБА_3 був одиноким чоловіком та часто хворів. Заявник ОСОБА_1 допомагав йому у господарстві та здійснював за ним догляд починаючи з 2013 року до дня смерті ОСОБА_3

Заслухавши заявника, представника заявника, свідків, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступого висновку.

У відповідності до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно із частиною другою статті 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено такі обставини і визначені відповідно до них правовідносини.

Громадянин ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 66 років, що стверджується актовим записом про смерть №117 від 24 березня 2021 року.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина на все належне йому майно, в тому числі на житловий будинок АДРЕСА_1 та земельні ділянки площею 0,15 га длябудівництва та обслуговування житлового будинку та 0,75 га для ведення особистого селянського господарства, що стверджується довідкою виконкому Великобичківської селищної ради №420 від 18.10.2021.

Судом встановлено, що 15 червня 2021 року, заявник ОСОБА_1 звернувся до Рахівської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, як спадкоємець четвертої черги спадкування за законом.

12.10.2021, з метою отримання правовстановлюючих документів на спадкове майно, заявник ОСОБА_1 звернувся до Рахівської державної нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом. Однак, нотаріусом у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом ОСОБА_1 було відмовлено, у зв`язку з відсутністю родинних зв`язків між заявником та спадкодавцем ОСОБА_3 та роз`яснено процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку, про що винесено постанову №11 від 12.10.2021.

Стаття 1264 ЦК України захищає права тих осіб, яких спадкодавець вважав членами своєї сім`ї і які проживали з ним впродовж достатньо тривалого часу (п`ять років), вели спільне господарство. Отже, встановлення факту спільного проживання має значення для захисту матеріальних інтересів осіб, які спільно проживають, оскільки вказаною статтею передбачено, що у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Згідно ст.3 Сімейного Кодексу України, сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають спільні права та обов`язки.

Відповідно до пункту 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України „Про судову практику у справах про спадкування" №7 від 30 травня 2008 року, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 01 січня 2004 року тощо.

Судом достовірно встановлено, що заявник ОСОБА_1 , більше п`яти років, спільно проживав однією сім`єю з громадянином ОСОБА_3 , а саме з 2013 року та до моменту його смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 , за адресою: АДРЕСА_1 . Вели спільне господарство, були пов`язані спільним побутом, що підтверджується, актом обстеження матеріально-побутових умов від 05.04.2021, довідкою виконкому Великобичківської селищної ради №121 від 06.04.2021 та показами свідків.

Встановлення юридичного факту потрібно заявнику для оформлення спадкових прав.

Звернення заявника до суду із заявою про встановлення юридичного факту, зумовлено тим, що мають місце певні правові обставини, які підлягають доказуванню в судовому порядку шляхом прийняття відповідного судового рішення, та докази які не приймаються нотаріальною конторою.

Також судом встановлено, що спір у справі відсутній, оскільки інших спадкоємців, які б крім заявника, прийняли спадщину, не має.

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

В тому числі, суд, враховує вимоги ст.80 ЦПК України, зокрема достатність доказів для вирішення справи, наданих до суду.

Надані заявником докази, суд, визнає належними і допустимими, оскільки ці докази містять у собі інформацію щодо предмета розгляду, вони логічно пов`язані з тими обставинами, які підтверджують факт спільного проживання заявника зі спадкодавцем ОСОБА_3 однією сім`єю не менш, як п`ять років.

Враховуючи зазначене, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 про встановлення факту проживання однією сім`єю підлягає задоволенню.

Питання про відшкодування судових витрат, заявником не ставилося.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76-81, 89, 141, 178, 263-265, 273, 279, 293, 315, 354, 355, п.15.5 Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Встановити юридичний факт, згідно якого визнати що громадянин ОСОБА_1 проживав разом із громадянином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , однією сім`єю з 2013 року до часу відкриття спадщини внаслідок смерті ОСОБА_3 , а саме по ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відомості щодо учасників справи:

Заявник, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактичне місце проживання: АДРЕСА_1

Заінтересована особа, Рахівська державна нотаріальна контора, місцезнаходження: м. Рахів, вул. Миру, №34, Закарпатської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду або через Рахівський районний суд Закарпатської області.

Повне судове рішення складено 02 грудня 2021 року.

Головуюча: М.О. Марусяк

Джерело: ЄДРСР 101549280
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку