open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

01.12.2021

Справа № 720/2145/21

Провадження № 1-кп/720/167/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 грудня 2021 року Новоселицький районний суд Чернівецької області

в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2 ,

за участю:

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченої ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчого судовому засіданні в залі суду міста Новоселиця Чернівецької області матеріали кримінального провадження, що внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021262020003022 від 26 жовтня 2021 року по обвинуваченню:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки та жительки АДРЕСА_1 , громадянки України, українки, раніше не судимої,

в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 222 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 обвинувачується в тому, що 19.10.2017 року, в невстановлений досудовим слідством час, звернулась до Управління праці та соціального захисту населення Новоселицької РДА з метою призначення їй житлової субсидії на підставі постанови Кабінету Міністрів України № 848 від 21.10.1995 року «Про спрощення порядку надання населенню субсидії, для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

Так, знаходячись в приміщенні Берестянської сільської ради, яке розташоване по вул. Центральній, 47, с. Берестя Новоселицького району, Чернівецької області, ОСОБА_4 діючи умисно, протиправно, з метою отримання субсидії особисто подала заяву про призначення житлової субсидії та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, в якій в розділі 3 «Інформація про витрати на придбання майна, товарів або оплату послуг на суму, що перевищує 50 тис. гривень, які здійсненні протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії» вказала завідомо неправдиву інформацію шляхом приховування відомостей про набуття нею права власності на майно вартістю, що перевищує 50 тисяч гривень, особисто підписала її та подала через уповноваженого соціального працівника сільської ради ОСОБА_5 , до Управління праці та соціального захисту населення Новоселицької РДА.

Водночас, територіальним сервісним центром МВС №7343 було надано інформацію, що згідно облікових даних Єдиного державного реєстру МВС України, транспортний засіб з держаним номерним знаком НОМЕР_1 , марки «OpelVivaro» , 2008 р.в., кузов № НОМЕР_2 , зареєстрований за ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .. Вартість транспортного засобу згідно договору купівлі-продажу, складеного 11.10.2017 року у ТСЦ 7343, складає 98000 грн.

Подання вказаної завідомо неправдивої інформації про відсутність набутого майна вплинуло на встановлення права на призначення житлової субсидії.

Так, у відповідності до підпункту 5 пункту 5 постанови Кабінету Міністрів України № 848 від 21.10.1995 року, якою затверджено «Порядок надання населенню субсидії, для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива (в редакції від 03.10.2017, діючій на момент звернення в Управління праці і соціального захисту населення)», субсидія не призначається у випадку, якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім`ї особи із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії, призначенням житлової субсидії без звернення здійснив купівлю або іншим законним способом набув право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб (механізм), будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг згідно із соціальною нормою житла (в тому числі понаднормової площі житла у випадку, зазначеному у пункті 5 цього Положення) та соціальними нормативами житлово-комунального обслуговування) на суму, яка на дату купівлі, оплати, набуття права власності в інший законний спосіб перевищує 50 тисяч гривень.

Згідно абзацу 8 пункту 13 постанови Кабінету Міністрів України № 848 від 21.10.1995 «Про спрощення порядку надання населенню субсидії, для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», громадянин несе відповідальність за подані відомості про доходи, майно, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення субсидії та на визначення її розміру.

На підставі наданої ОСОБА_4 завідомо неправдивої інформації, Управлінням праці та соціального захисту населення Новоселицької РДА Чернівецької області, їй 05.11.2017 рокубуло призначено, а в подальшому безпідставно нараховано субсидію на загальну суму 13231 гривень 05 копійок.

Вказаними умисними діями ОСОБА_4 завдала майнової шкоди державі в особі Управління праці та соціального захисту населення Новоселицької РДА Чернівецької області, в сумі 13231 гривень 05 копійок, оскільки у відповідності до ст. 103 Бюджетного кодексу України видатки місцевих бюджетів на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати проводяться місцевими бюджетами за рахунок субвенції з державного бюджету.

Обвинувачена ОСОБА_4 в судовому засіданні заявила клопотання про її звільнення від кримінальної відповідальності, у зв`язку з спливом строків притягнення останньої до кримінальної відповідальності.

Вислухавши думку прокурора який не заперечував щодо задоволення заявленого клопотання, потерпілої яка підтримала заявлене клопотання, в зв`язку з чим суд приходить до висновку, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Пунктом 1 ч. 2 ст.284КПК України передбачено, що кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст.49КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення, а саме кримінального проступку, за який передбачене покарання у виді обмеження волі і до набрання вироком законної сили минуло три роки.

За змістом зазначеної норми звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є обов`язковим і застосовується за таких умов: 1) вчинення особою кримінального правопорушення; 2) з дня вчинення кримінального правопорушення до набрання вироком законної сили минули визначені ч. 1 ст.49КК України строки давності; 3) особа не ухилялася від досудового слідства або суду; 4) особа до закінчення зазначених у ч. 1 ст.49КК України строків не вчинила нового кримінального правопорушення.

Звільнення особи від кримінальної відповідальності є обов`язком суду у разі настання обставин, передбачених ч. 1 ст.49КК України, за наявності згоди підозрюваного, обвинуваченого, засудженого на звільнення на підставі спливу строків давності.

Відтак суд повинен невідкладно розглянути клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, якщо під час судового розгляду провадження, що надійшло до суду з обвинувальним актом, одна із сторін цього провадження звернеться до суду з таким клопотанням. При цьому, суд має з`ясувати думку сторін щодо закриття кримінального провадження за такою підставою, у разі згоди обвинуваченого (засудженого) розглянути питання про звільнення останнього від кримінальної відповідальності.

Отже, суд може звільнити особу від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності із закриттям кримінального провадження як під час підготовчого судового засідання, так і в ході судового розгляду в загальному порядку, керуючись положеннямист.49КК України.

Як вбачається із матеріалів кримінального провадження, в ході підготовчого судового розгляду обвинувачена подала до суду клопотання в якому просила кримінальне провадження відносно неї у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст.222КК України, що на момент вчинення відносилось до категорії кримінальних проступків, закрити у зв`язку із закінчення строків давності, яке остання підтримала та просила його задовольнити.

Судом встановлено, що з дня вчинення ОСОБА_4 кримінального правопорушення, яке віднесено до проступків за який передбачене покарання у виді штрафу від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, вчинене 19.10.2017 року і до дня розгляду справи пройшло більше трьох років, протягом цього строку вона не вчинила нового злочину та не ухилялась від слідства та суду, а тому строки давності сплили.

Разом з тим, звільнення особи від кримінальної відповідальності на підставі ст.49КК України у зв`язку із закінченням строків давності не є реабілітуючою підставою, а тому в разі її звільнення потерпілий не позбавлений можливості звернутися до суду з позовом про відшкодування заподіяної внаслідок вчиненого кримінального правопорушення шкоди в порядку цивільного судочинства.

За таких обставин, суд вважає за необхідне кримінальне провадження закрити, а обвинувачену звільнити від кримінальної відповідальності.

На підставі викладеного, відповідно до вимог ст. 49 КК України, керуючись ст.ст. 125, 284, 286, 288, 314, 371, 372 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

На підставіч.1ст.49КК Україниу зв`язкуіз закінченнямстроків давностізвільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинене кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 222 КК України, і кримінальне провадження щодо неї закрити.

На ухвалу може бути подана апеляція до Чернівецького апеляційного суду через Новоселицький районний суд протягом семи днів з дня її винесення.

Суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 101535058
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку