open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Номер справи 220/2065/21

Номер провадження 3/220/913/21

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2021 року смт.ВеликаНовосілка Донецькоїобласті Суддя Великоновосілківського районного суду Донецької області Дурач О.А., розглянувши матеріали, що надійшли з Відділення поліції № 1 Волноваського РВП ГУНП в Донецькій області про притягнення до адміністративної відповідальності

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , не працює,до адміністративноївідповідальності притягавсяпостановою Великоновосілківськогорайонного судуДонецької областівід 09.12.2020р.за ст.173-2ч.2КпАП України, без місця реєстрації, мешкає за адресою: АДРЕСА_1 за скоєння адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 173-2 КУпАП, -

В С Т А Н О В И В:

13.11.2021 року о 16 год. 00 хв. ОСОБА_1 , знаходячись за місцем мешкання за адресою: АДРЕСА_1 , перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, вчинив домашнє насильство, а саме дії психологічного характеру у відношенні матері ОСОБА_2 , що полягали у висловлюванні на її адресу слів образи, чим саме міг завдати шкоди психологічному здоров`ю, правопорушення вчинено громадянином ОСОБА_1 повторно протягом року.

В судове засідання ОСОБА_1 не з`явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутність, вину у вчиненному ним правопорушенні визнав.

Згідно зі ст.245 КУпАП завданнями провадження в справах про адміністративне правопорушення є: своєчасне, всебічне, повне та об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності з законом.

Статтею 280 КУпАП передбачено, що необхідною умовою для притягнення особи до адміністративної відповідальності є встановлення на підставі належних та допустимих доказів факту вчинення певного діяння такою особою та наявність в діянні цієї особи, що є суб`єктом правопорушення, всіх обов`язкових ознак складу адміністративного правопорушення.

Суд, дослідивши матеріали адміністративної справи, вважає що в діях ОСОБА_1 наявний склад адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173-2 ч. 2 КУпАП.

Так,диспозиція ч. 2 ст. 173-2 КпАП України, передбачає адміністративну відповідальність, за вчиненняпорушення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров`ю потерпілого, а так само невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений, або неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування в разі його винесення, особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню.

Як передбаченоп.3ч.1ст.1Закону України«Про запобіганнята протидію домашньому насильству», домашнє насильство - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім`ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім`єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Пунктом 14 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» психологічне насильство - форма домашнього насильства, що включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров`ю особи.

Дослідивши матеріали адміністративної справи, оцінюючи зібрані в справі докази в їх сукупності, суд вважає, що вина ОСОБА_1 , у скоєному адміністративному правопорушенні повністю доведена та підтверджена матеріалами адміністративної справи, у тому числі протоколом про адміністративне правопорушення серії ВАВ № 465224 від 19.11.2021 р. (а.с. 2); заявою на окремому аркуші потерпілої ОСОБА_2 про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 (а.с.3); письмовими поясненнями викладеними на окремому аркуші потерпілої ОСОБА_2 , згідно яких викладені обставини скоєного правопорушення (а.с. 4); письмовими поясненнями самого правопорушника викладеними в протоколі про адміністративне правопорушення та на окремому аркуші, відповідно до яких він свою провину визнав (а.с. 6); копією постанови Великоновосілківського районного суду Донецької області від 16.09.2021 року про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за ч. 2 ст. 173-2 КУпАП (а.с.7-8); реєстрацією правопорушення (а.с.9).

Також, крім викладеного, необхідною умовою адміністративної відповідальності за ч. 2ст.173-2КУпАПє наявність даних про те, що особу протягом року було піддано адміністративному стягненню за вчинення правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 173-2 КпАП України.

Підтверджуючим документом про вчинення ОСОБА_1 повторно протягом року адміністративного правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 173-2 КУпАП є постанова про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч. 2 ст. 173 -2 КпАП України від 16.09.2021 р. (справа № 220/1524/21, провадження № 3/220/714/21), яка підтверджує факт повторності таких дій ОСОБА_1 протягом року.

Таким чином, ОСОБА_1 , вчинив вказане адміністративне правопорушення, будучи особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 173-2 КУпАП.

Враховуючи наведене, суд прийшов до висновку, що дії ОСОБА_1 правильно кваліфіковані за ч. 2 ст. 173-2 КпАП України.

Таким чином, ОСОБА_1 вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 173-2 КпАП України, а саме, вчинення домашнього насильства, тобто умисне вчинення дій психологічного характеру, внаслідок чого могла бути завдана шкода психічному здоров`ю потерпілої, будучи особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 33 КпАП України, при накладенні стягнення за правопорушення враховуються характер вчиненого правопорушення, особа порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом`якшують і обтяжують відповідальність.

Вирішуючи питання щодо міри адміністративного стягнення, яке необхідно призначити ОСОБА_1 , враховуючи особу правопорушника, який не працює, раніше неодноразово притягався до адміністративної відповідальності, враховуючи ступінь вини ОСОБА_1 у скоєному ним адміністративному правопорушенні, яка доведена матеріалами справи, а також враховуючи обставини, що пом`якшують відповідальність за адміністративне правопорушення, яким є визнання своєї вини порушником у скоєнні вказаного адміністративного правопорушення, та відсутність обставин, що обтяжують відповідальність, суд прийшов до висновку про необхідність піддати ОСОБА_1 адміністративному стягненню у межах санкції ч. 2 ст. 173-2 КУпАП у вигляді вигляді громадських робіт, саме ця міра покарання буде достатньою для виправлення порушника та запобігання вчинення ним нових адміністративних правопорушень.

Разом з тим, відповідно дост. 39-1 КУпАПу разі вчинення домашнього насильства чи насильства за ознакою статі суд під час вирішення питання про накладення стягнення за адміністративне правопорушення має право одночасно вирішити питання про направлення особи, яка вчинила домашнє насильство чи насильство за ознакою статі, на проходження програми для таких осіб, передбаченоїЗаконом України "Про запобігання та протидію домашньому насильству"чиЗаконом України "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків".

Враховуючи систематичне вчинення ОСОБА_1 домашнього насильства, суд вважає за необхідне направити його для проходження корекційної програми для осіб які вчинили домашнє насильство, передбаченоїЗаконом України "Про запобігання та протидію домашньому насильству".

Координаційний супровід забезпечення вказаної програми, відповідно до положень ст. 8 Закону України "Про запобігання та протидію домашньому насильству", Постанови Кабінету Міністрів України № 658 від 22.08.2018 р. здійснюється Заступником голови Великоновосілківської селищної ради , до повноважень якого належить питання здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Крім того, згідност.40-1 КУпАП, судовий збір у провадженні по справі про адміністративне правопорушення у разі винесення судом (суддею) постанови про накладення адміністративного стягнення сплачується особою, на яку накладено таке стягнення. Розмір і порядок сплати судового збору встановлюється законом.

Відповідно до п.5 ч.2ст.4 Закону України «Про судовий збір»у разіухвалення судомпостанови пронакладення адміністративногостягнення справляєтьсясудовий збірв розмірі0,2розміру прожитковогомінімуму дляпрацездатних осіб.

Керуючись ст.ст. 33, 221, 283, ч.2 ст.173-2 КпАП України суддя,

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , визнати винним у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 173-2 КУпАП, тапіддати адміністративномустягненню у вигляді громадських робіт на строк30(тридцять)годин.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь держави на розрахунковий рахунок UA908999980313111256000026001, код класифікації доходів бюджету - 22030106, МФО-899998, код отримувача (ЄДРПОУ) 37993783, отримувач коштів ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106, Банк отримувача Казначейство України (ЕАП), код суду (ЄДРПОУ) -02895834, судовий збір у розмірі 454 (чотириста п`ятдесят чотири) грн.

Направити ОСОБА_1 на проходження корекційної програми для осіб, які вчинили домашнє насильство, передбаченоїЗаконом України "Про запобігання та протидію домашньому насильству".

Постанову для виконання у частині направлення ОСОБА_1 для проходження корекційної програми для осіб, які вчинили домашнє насильство, направити до Великоновосілківської селищної ради, до повноважень якого належить питання здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, Зобов`зати посадову особу Великоновосілківської селищної ради, до повноважень якого належить питання здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, повідомити суд про виконання ОСОБА_1 вказаної програми.

Постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути оскаржено до Донецького апеляційного суду через Великоновосілківський районний суд Донецької області, прокурором у випадках, передбачених частиною п`ятою статті 7 цього Кодексу, особою, щодо якої її винесено, а також потерпілим.

Скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом десяти днів з дня винесення постанови.

В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу.

Суддя: О.А. Дурач

Джерело: ЄДРСР 101480273
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку