open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 211/7560/21

Провадження № 1-кс/211/1376/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 листопада 2021 року слідчий суддя Довгинцівського районного суду містаКривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання слідчого ВП № 1 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №12021041720000886від 23.11.2021року,розпочатого заознаками кримінальногоправопорушення передбаченогоч.1ст.246КК України про надання дозволу на проведення огляду, -

ВСТАНОВИВ:

слідчий ВП № 1 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 в межах кримінального провадження №12021041720000886від 23.11.2021року,розпочатого заознаками кримінальногоправопорушення передбаченогоч.1ст.246КК України звернувся до Довгинцівського районного суду м. Кривою Рогу з клопотанням, погодженим з прокурором ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення огляду відкритої ділянки місцевості за координатами 47°51'58" північної широти та 33°32'11" східної довготи, яка розташована у лісосмузі вздовж автомобільної дороги сполученням м. Кривий Ріг с. Львів, на території Веселівської сільської ради, Криворізького району, та перебуває у користуванні ДП «Дніпропетровський облавтодор», із залученням спеціаліста Державної екологічної інспекції Придніпровського округу, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення..

В обґрунтування клопотання слідчий, послався на те, що У провадженні СВ відділення поліції №1 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області, перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021041720000261 від 14.05.2021 року, розпочатого за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 246 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 22.11.2021 до відділення поліції №1 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області від оператора «102» надійшло повідомлення про те, що у лісосмузі в смт. Радушне, Криворізького району, Дніпропетровської області невстановлені особи здійснюють незаконну порубку лісу. Виїздом СОГ на місце події, виявлено 178 пеньків, автомобіль марки "КАМАЗ" державний номер НОМЕР_1 в кузові якого завантажено колоди дерев, дві бензопили марки STIHL MS260. Сума спричиненої матеріальної шкоди, балансоутримувач лісових насаджень та особи причетні до вчинення правопорушення встановлюються.

Під час виїзду на місце події слідчо-оперативною групою відділення поліції №1 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області 22.11.2021 року, в ході проведення невідкладно першочергової слідчої дії, на відкритій ділянці місцевості що у лісосмузі в смт. Радушне, Криворізького району, слідчим СВ відділення поліції №1 Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_5 , з метою збереження речових доказів, які мають значення для кримінального провадження, було виявлено та вилучено: 1) свіжоспиляні дерева розділені на колоди різної довжини та діаметру; 2) бензомоторна пилка марки STIHL MS260 серійний номер 367153937; 3) бензомоторна пилка марки STIHL MS260 серійний номер 368762113; 4) пластикові ємності об`ємом 5 л. та 1,5л., заповнені рідиною із різким запахом паливно-мастильних матеріалів; 5) копії документів (лісорубний квиток №ДН ЛРК 000985, зведена відомість, акт відведення лісосіки від 05.10.2021р., відомість №1, польова перелікова відомість дерев, викопіровка, карта технологічного процесу розробки лісосіки); 6"КАМАЗ" державний номер НОМЕР_1 . Під час безпосереднього опитування виявлених у лісосмузі осіб ОСОБА_6 та ОСОБА_7 пояснили, що приїхали на дану ділянку для фактичного отримання придбаного ними лісу (дров) за які вони сплатили грошові кошти в лісництві, інші присутні на місці події ОСОБА_8 ОСОБА_9 та ОСОБА_10 пояснили, що вони є робітниками лісгоспу та прибули на місце для проведення санітарної вирубки лісу та чищення узбіччя згідно міток на деревах зроблених іншими робітниками лісгоспу.

Окрім цього під час огляду місця події були зафіксовані картографічні координати розташування автомобіля та відповідно місце розташування лісосмуги у якій виявлені залишки спиляних сироростучих дерев у вигляді пнів загальною кількістю 178 шт. із різними розмірами у діаметрі на місці зрізу, які розташовані один біля одного вздовж полоси розміром 100*50 м. що не відповідає виду вирубки вказаній у лісорубному квитку «догляд за узліссям вибірковий».

Згідно положень ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих та процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 94 КПК України слідчий та прокурор за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюють кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом (ч. 2 ст. 93 КПК України).

Статтею 237 КПК України встановлено відповідний порядок процесуальних дій з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, який здійснюється шляхом проведення огляду. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи, а ч. 2 ст. 234 КПК України закріплено, що обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Нормою ст. 233 КПК України визначено, що ніхто немає правапроникнути дожитла чиіншого володінняособи збудь-якоюметою,інакше яклише задобровільною згодоюособи,яка нимиволодіє,або напідставі ухвалислідчого судді. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Частинами 3, 7 статті 237 КПК України передбачено, що з метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів. При огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей тощо.

Також, слід зазначити, що кримінальне правопорушення, щодо якого здійснюється досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні, передбачає завдання істотної шкоди навколишньому природному середовищу в частині забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів. Згідно примітки до ст. 246 КК України шкода, визнається істотною, якщо вона у двадцять і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Відповідно до положень підпункту «ґ», підпункту 2 пункту 4 Положення про Державну екологічну інспекцію України, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 275 від 19 квітня 2017 р. передбачено, що «Держекоінспекція відповідно до покладених на неї завдань здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням центральними органами виконавчої влади та їх територіальними органами, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування в частині здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності і господарювання, громадянами України, іноземцями та особами без громадянства, а також юридичними особами - нерезидентами вимог законодавства зокрема: про охорону, захист, використання та відтворення лісів, щодо:

-пошкодження дерев і чагарників, знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розплідниках і на плантаціях, природного підросту та самосіву на землях, призначених під відновлення лісу, законності вирубування;

-повноти та законності здійснених заходів щодо відтворення лісів, зокрема цінними та рідкісними породами дерев, породами, притаманними відповідному регіону, та повноти заходів з догляду за лісовими культурами на землях, призначених під відновлення лісу;

-раціонального та невиснажливого використання лісових ресурсів;

-добування продуктів лісу та використання лісових ресурсів;

-здійснення комплексу необхідних заходів захисту для забезпечення охорони лісів від пожеж, незаконних рубок, шкідників і хвороб, пошкодження внаслідок антропогенного та іншого шкідливого впливу, застосування пестицидів і агрохімікатів у лісовому господарстві та лісах;

-використання полезахисних лісосмуг, водоохоронних і захисних лісових насаджень;

-заготівлі деревини в порядку рубок головного користування та здійснення лісогосподарських заходів;

-експлуатації нових і реконструйованих підприємств, цехів, агрегатів, транспортних шляхів, магістральних трубопроводів, комунальних та інших об`єктів, не забезпечених обладнанням, що запобігає шкідливому впливу на стан і відтворення лісів;

-збереження корисної для лісу фауни.

З урахуванням вищевикладеного, органами Державної екологічної інспекції України визначається розмір шкоди, завданої внаслідок незаконної порубки дерев з можливістю подальшого проведення відповідних судових експертиз, висновки яких можуть бути використані як докази на підтвердження факту вчинення кримінального правопорушення винними особами.

За даним фактом слідчим відділенням ВП № 1 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області внесені відомості до ЄРДР за №12021041720000886від 23.11.2021року,розпочатого заознаками кримінальногоправопорушення передбаченогоч.1ст.246КК України та в теперішній час здійснюється досудове розслідування.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 94 КПК України слідчий та прокурор за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюють кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України огляд проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України огляд проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Огляд має невідкладний характер, своєчасне і повне виявлення і вилучення майна, яке здобуто у результаті вчинення кримінального правопорушення, яке має значення речового доказу у кримінальному провадженні, відіграє вагому роль при викритті винних і встановленні істини по справі. Тому проведення огляду, метою якого є відшукання і вилучення цих об`єктів, є не тільки правом, але обов`язком слідчого або прокурора під час розслідування злочинів.

На підставі вищезазначеного, з метою виявлення і фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування майна, яке має значення для досудового розслідування та може бути доказами під час судового розгляду, огляд є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які матимуть доказове значення по справі.

Приймаючи до уваги викладене, з метою всебічного, повного й неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження, виникла необхідність у проведенні огляду відкритої ділянки місцевості за координатами 47°51'58"північної широтита 33°32'11"східної довготи,яка розташована у лісосмузі вздовж автомобільної дороги сполученням м. Кривий Ріг с. Львів, на території Веселівської сільської ради, Криворізького району, і перебуває у користуванні ДП «Дніпропетровський облавтодор», із залученням спеціаліста Державної екологічної інспекції Придніпровського округу, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення.

Враховуючи викладене, з метою встановлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, припинення злочинної діяльності, встановлення винних осіб, запобігання приховуванню або знищенню речових доказів, які мають істотне значення для досудового розслідування, слідчий суддя вважає , що клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 234 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого ВП № 1 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №12021041720000886від 23.11.2021року,розпочатого заознаками кримінальногоправопорушення передбаченогоч.1ст.246КК України про надання дозволу на проведення огляду - задовольнити.

Надати старшому слідчому СВ відділення поліції №1 Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_11 , та/або слідчому СВ відділення поліції №1 Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_12 , прокурору Криворізької східної окружної прокуратури ОСОБА_3 та/або прокурорам з групи прокурорів у вказаному кримінальному провадженні, дозвіл на проведення огляду відкритої ділянки місцевості за координатами 47°51'58" північної широти та 33°32'11" східної довготи, яка розташована у лісосмузі вздовж автомобільної дороги сполученням м. Кривий Ріг с. Львів, на території Веселівської сільської ради, Криворізького району, та перебуває у користуванні ДП «Дніпропетровський облавтодор», із залученням спеціаліста Державної екологічної інспекції Придніпровського округу, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення.

Роз`яснити, що ухвала про дозвіл на огляд житла чи іншого володіння особи може бути виконана слідчим чи прокурором. Для участі в проведенні огляду може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді має право запросити спеціалістів. Слідчий, прокурор вживає належних заходів для забезпечення присутності під час проведення огляду осіб, чиї права та законні інтереси можуть бути обмежені або порушені.

Огляд житла чи іншого володіння особи на підставі ухвали слідчого судді повинен відбуватися в час, коли завдається найменша шкода звичайним заняттям особи, яка ними володіє, якщо тільки слідчий, прокурор не вважатиме, що виконання такої умови може суттєво зашкодити меті огляду.

Перед початком виконання ухвали слідчого судді особі, яка володіє житлом чи іншим володінням, а за її відсутності - іншій присутній особі повинна бути пред`явлена ухвала і надана її копія. Слідчий, прокурор має право заборонити будь-якій особі залишити місце обшуку до його закінчення та вчиняти будь-які дії, що заважають проведенню огляду. Невиконання цих вимог тягне за собою передбачену законом відповідальність.

У разі відсутності осіб у житлі чи іншому володінні копія ухвали повинна бути залишена на видному місці у житлі чи іншому володінні особи. При цьому слідчий, прокурор зобов`язаний забезпечити схоронність майна, що знаходиться у житлі чи іншому володінні особи, та неможливість доступу до нього сторонніх осіб.

Огляд на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети огляду. За рішенням слідчого чи прокурора може бути проведено огляд осіб, які перебувають в житлі чи іншому володінні, якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження. Огляд особи повинен бути здійснений особами тієї ж статі.

Слідчий, прокурор під час проведення обшуку має право відкривати закриті приміщення, сховища, речі, якщо особа, присутня при обшуку, відмовляється їх відкрити або огляду здійснюється за відсутності осіб, зазначених у ч.3 цієї статті.

При огляді слідчий, прокурор має право проводити вимірювання, фотографування, звуко чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення обшуканого житла чи іншого володіння особи чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення огляду, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Особи, у присутності яких здійснюється огляд, при проведенні цієї слідчої (розшукової) дії мають право робити заяви, що підлягають занесенню до протоколу огляду.

Строк дії даної ухвали один місяць з дня її ухвалення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено 29.11.2021 року

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 101428002
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку