open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA628999980313141206083020002

_____________________________________________________________________________

У Х В А Л А

ПРО ВІДКЛАДЕННЯ ПІДГОТОВЧОГО ЗАСІДАННЯ

24.11.2021 Справа № 905/1776/21

Господарський суд Донецької області у складі судді Фурсової С.М.

при секретарі судового засідання (помічнику судді) Цакадзе М.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельно-монтажна компанія 7» (85294, Донецька обл., м.Торецьк, смт.Новогородське, вул.Садова, 18; код ЄДРПОУ 40936332)

до Новолуганської сільської ради Бахмутського району Донецької області (84573, Донецька обл., Бахмутський р-н, сел. Новолуганське (пн), вул. Первомайська, б.38; код ЄДРПОУ 04342358)

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю «Донбудперспектива» (87515, Донецька обл., м.Маріуполь, вул.Архітектора Нільсена, 60; код ЄДРПОУ 38769255).

про стягнення 387 891,14 гривень, -

В С Т А Н О В И В

Товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельно-монтажна компанія 7» звернулось до Господарського суду Донецької області з позовом до Новолуганської сільської ради Бахмутського району Донецької області про стягнення 387 891,14 гривень, з яких: сума заборгованості 348 250,73 гривень, 3% річних у сумі 30 715,65 гривень та інфляційних втрат у сумі 8 924,76 гривень.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем грошових зобов`язань за договором підряду №16 від 17.04.2020.

Ухвалою суду від 20.09.2021 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельно-монтажна компанія 7» залишено без руху; Товариству з обмеженою відповідальністю «Будівельно-монтажна компанія 7» усунути встановлені при поданні позовної заяви недоліки протягом п`яти днів з дня отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху шляхом надання суду: докази сплати судового збору у розмірі 594,60 гривень у встановленому законом порядку; докази направлення на юридичну адресу відповідача копії позовної заяви з доданими документами (фіскальний чек, поштова накладна, опис вкладення у поштове відправлення).

На виконання ухвали суду від 20.09.2021 від позивача на адресу суду 04.10.2021 надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви з доказами направлення копії позовної заяви з додатками відповідачу та доказами сплати судового збору.

Ухвалою суду від 06.10.2021 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №905/1776/21, за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на 27.10.2021; залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, Товариство з обмеженою відповідальністю «Донбудперспектива» (87515, Донецька обл., м.Маріуполь, вул.Архітектора Нільсена, 60; код ЄДРПОУ 38769255). Встановлено третій особі строк для подання пояснень щодо позову та заперечень (за наявності) протягом 10 (десяти) днів з дня отримання позовної заяви, копії пояснень та доданих до них документів надіслати (надати) іншим учасникам справи; докази направлення (вручення) надати суду одночасно з поясненнями щодо позову та заперечень. Встановлено відповідачу строк, протягом 15 днів з дня вручення цієї ухвали надати суду відзив на позовну заяву; всі письмові докази (які можливо доставити до суду); докази, що підтверджують надання відзиву учасникам справи; посвідчення на представника, документи, які посвідчують правовий статус підприємства, а також довідку про юридичну адресу та рахунки. Відповідач у той же строк може скористатись правом на подання зустрічної позовної заяви. Встановлено позивачу строк у разі необхідності протягом 15 днів з дня отримання копії відзиву надати відповідь на відзив відповідно до вимог викладених у ст. 166 ГПК України.

У підготовче засідання 27.10.2021 представники учасників справи не з`явились, про дату, час та місце судового засідання повідомлені завчасно та належним чином.

За результатами підготовчого засідання 27.10.2021, враховуючи відсутність у матеріалах справи позиції відповідача, письмових пояснень третьої особи щодо предмету спору, з метою забезпечення процесуальних прав сторін, судом відкладено підготовче засідання на 24.11.2021 та продовжено строк сторонам для подання заяв по суті справи, доказів, що мають значення для правильного вирішення справи по суті.

На електронну адресу суду 03.11.2021 від Світлодарської міської військово-цивільної адміністрації Бахмутського району Донецької області надійшло клопотання про заміну відповідача - Новолуганської сільської ради Бахмутського району Донецької області правонаступником.

Означене клопотання не скріплено кваліфікованим електронним підписом, що підтверджується довідкою Господарського суду Донецької області від 03.11.2021.

Заяви, клопотання без накладення КЕП, не можуть вважатися оригіналом документа, оскільки суд позбавлений можливості ідентифікувати відправника електронного документа.

Також, 22.11.2021 на поштову адресу суду надійшов відзив Світлодарської міської військово-цивільної адміністрації Бахмутського району Донецької області, за змістом якого остання повідомила суд, що Новолуганська сільська рада Бахмутського району Донецької області знаходиться в процесі реорганізації шляхом приєднання до Світлодарської міської військово-цивільної адміністрації Бахмутського району Донецької області. Окрім того, заявник не заперечував проти позовних вимог та ухвалення судового рішення у підготовчому засіданні, просив суд розглянути справу за відсутності власного представника.

Проте, до відзиву взагалі не додано доказів зазначених у додатках до нього.

Представником позивача надано через канцелярію суду копії доданих до позовної заяви документів кращої якості та додатково довідку про вартість виконаних робіт за формою КБ-3, листа №958/02-32 від 21.09.2020 та претензії від 16 від 23.04.2021.

Окрім того, представником позивача заявлено клопотання про заміну відповідача його правонаступником.

Представники сторін та третьої особи у підготовче судове засідання 24.11.2021 не з`явились, про дату, час і місце підготовчого засідання повідомлені.

Розглянувши клопотання позивача про заміну Новолуганської сільської ради Бахмутського району Донецької області правонаступником, суд дійшов висновку про наступне.

Відповідно до ст.52 Господарського процесуального кодексу України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

За приписами п.3 ч.1, ч.5 ст.78 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, районної, обласної ради можуть бути достроково припинені у випадках передбачених законами України «Про військово-цивільні адміністрації», «Про правовий режим воєнного стану». Повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, районної, обласної ради за наявності підстав, передбачених пунктом 3 частини першої цієї статті, достроково припиняються з дня набрання чинності актом Президента України про утворення відповідної військово-цивільної, військової адміністрації.

Згідно з ч.1 ст.1 Закону України «Про військово-цивільні адміністрації» для виконання повноважень місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування у випадках, встановлених цим Законом, в районі відсічі збройної агресії Російської Федерації, зокрема в районі проведення антитерористичної операції можуть утворюватися військово-цивільні адміністрації.

Військово-цивільні адміністрації населених пунктів - це тимчасові державні органи, що здійснюють на територіях відповідних територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України, повноваження сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад, виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад, сільських, селищних, міських голів та інші повноваження, визначені цим Законом. Військово-цивільні адміністрації населених пунктів набувають прав та обов`язків з дня внесення запису про їх державну реєстрацію як юридичних осіб до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Приписами ст.3 Закону України «Про військово-цивільні адміністрації» передбачено, що військово-цивільні адміністрації утворюються у разі потреби за рішенням Президента України. У разі утворення військово-цивільної адміністрації населених пунктів повноваження відповідних сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад, сільських, селищних, міських голів припиняються з дня призначення керівника такої військово-цивільної адміністрації. Повноваження військово-цивільних адміністрацій населених пунктів починаються з дня внесення запису про їх державну реєстрацію як юридичних осіб до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань і припиняються у день відкриття першої сесії новообраної ради.

Відповідно до ст.7 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про військово-цивільні адміністрації» визначено, що юридична особа - новоутворена військово-цивільна адміністрація є юридичною особою, що тимчасово здійснює повноваження правонаступника прав та обов`язків юридичних осіб: рад, що припиняються, - з дня внесення запису про державну реєстрацію такої новоутвореної військово-цивільної адміністрації як юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

На підставі розпорядження №540-р від 06.05.2020 Кабінету Міністрів України «Про затвердження перспективного плану формування територій громад Донецької області» та розпорядження №710 від 12.06.2020 Кабінету Міністрів України «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Донецької області» с.Новолуганське (Новолуганська територіальна громада) увійшло до складу Світлодарської територіальної громади.

На підставі Указу Президента України №61/2021 від 19.02.2021 «Про утворення та реорганізацію військово-цивільних адміністрацій у Донецькій області» на території Світлодарської територіальної громади утворено Світлодарську міську військово-цивільну адміністрацію Бахмутського району Донецької області.

Згідно з відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, 05.08.2021р. до вказаного реєстру внесено запис про державну реєстрацію Світлодарської міської військово-цивільної адміністрації Бахмутського району Донецької області, а 17.11.2021 запис про припинення Новолуганської сільської ради Бахмутського району Донецької області.

Приймаючи до уваги викладене, а також те, що повноваження Новолуганської сільської ради Бахмутського району Донецької області є припиненими в силу закону та правонаступником її прав і обов`язків є Світлодарська міська військово-цивільна адміністрація Бахмутського району Донецької області, суд вважає за необхідне здійснити заміну відповідача у справі його правонаступником.

Щодо відзиву на позовну заяву Світлодарської міської військово-цивільної адміністрації Бахмутського району Донецької області, в якому останній не заперечував проти позовних вимог та ухвалення судового рішення у підготовчому засіданні.

Статтею 185 Господарського процесуального кодексу України визначено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення суду у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 191, 192 цього Кодексу.

При цьому, таке визнання позову має відповідати вимогам, визначеним п.п.3, 4 ч.3 ст.165 Господарського процесуального кодексу України, а саме:

- у разі повного або часткового визнання позовних вимог - вимоги, які визнаються відповідачем;

- обставини, які визнаються відповідачем, а також правову оцінку обставин, наданих позивачем, з якою відповідач погоджується;

У випадку ж незгоди позивача з позовом - заперечення (за наявності) щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову, з якими відповідач не погоджується, із посиланням на відповідні докази та норми права.

У зв`язку з невідповідністю поданого до суду відзиву на позовну заяву вимогам статті 165 Господарського процесуального кодексу України, його не може бути прийнято судом.

За приписами частини третьої статті 177 Господарського процесуального кодексу України підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Враховуючи, неможливість розгляду питань, визначених частиною другою статті 182 цього Кодексу, у даному підготовчому засіданні, необхідність з`ясування правової позиції відповідача та третьої особи, з метою забезпечення процесуальних прав сторін, судом вирішено продовжити строк підготовчого провадження на 30 днів, відкласти підготовче засідання, визнати явку представників відповідача та третьої особи у наступне судове засідання обов`язковою та продовжити строк учасникам справи для подання заяв по суті спору, а також доказів, що мають значення для правильного вирішення спору по суті.

Керуючись ст.ст. 52, 177, 182, 183, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

У Х В А Л И В

1. Продовжити строк підготовчого провадження на тридцять днів до 04.01.2022.

2. Замінити відповідача у справі №905/1776/21 - Новолуганську сільську раду Бахмутського району Донецької області (84573, Донецька область, Бахмутський р-н, сел. Новолуганське (пн), вул. Первомайська, б.38; код ЄДРПОУ 04342358) на його правонаступника - Світлодарську міську військово-цивільну адміністрацію Бахмутського району Донецької області (84792, Донецька область, Бахмутський р-н, м.Світлодарськ (пн), пр.Миру, б.5; код ЄДРПОУ 44203093).

3. Відкласти підготовче засідання на 15.12.2021 об 11:00 год., яке відбудеться в приміщенні суду, за адресою: м.Харків, пр. Науки, 5, зал судового засідання №316.

4. Визнати явку представників Світлодарської міської військово-цивільної адміністрації Бахмутського району Донецької області та Товариства з обмеженою відповідальністю «Донбудперспектива» у судове засідання обов`язковою.

5. Запропонувати відповідачу привести відзив на позовну заяву у відповідність з вимогами статті 165 Господарського процесуального кодексу України.

6. Продовжити третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача строк для подання пояснень по суті позовних вимог; докази їх направлення (вручення) іншим учасникам справи надати суду.

Повідомити учасників справи про дату та час проведення судового засідання.

Інформацію щодо руху справи можна отримати на інформаційному сайті http://www.reyestr.court.gov.ua, веб-порталі «Судова влада України» (dn.arbitr.gov.ua).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Суддя С.М. Фурсова

Джерело: ЄДРСР 101422439
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку