open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа№751/8599/21

Провадження №1-кс/751/2558/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 листопада 2021 року місто Чернігів

Слідчий суддяНовозаводського районногосуду містаЧернігова ОСОБА_1

секретар судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність керівника Чернігівської обласної прокуратури щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді зі скаргою в інтересах ОСОБА_4 , згідно якої просить зобов`язати керівника Чернігівської обласної прокуратури ОСОБА_5 внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань по його заяві про вчинення кримінального правопорушення за ознаками складу злочину, передбаченого ст.ст. 365, 373 КК України та провести повний і всебічний розгляд у відповідності з КПК України.

В обґрунтування скарги зазначає, що 13.10.2021 на адресу Чернігівської обласної прокуратури було направлено заяву про кримінальне правопорушення за підписом ОСОБА_4 та представника ОСОБА_3 про вчинення працівниками поліції відносно ОСОБА_4 кримінального правопорушення, передбаченого ст.. 365 КК України. Відправлення було вручене 18.10.2021, однак до цього часу жодної відповіді з прокуратури не отримано. Вважає бездіяльність керівника Чернігівської обласної прокуратури ОСОБА_5 щодо невнесення даних відомостей до ЄРДР протизаконною та такою, що грубо порушує вимоги ст.. 214 КПК України.

Скаржник вважає зміст вищевказаного листа Чернігівської обласної прокуратури свідченням протиправної бездіяльності прокурора, оскільки прокурор Чернігівської області в порушення вимог ст. 214 КПК України не вніс відомостей, викладених у заяві від 14.10.2020 року до ЄРДР та не розпочав розслідування.

У судове засідання скаржник не з`явився, просить розгляд скарги проводити без його участі за станом здоров`я.

Прокурор у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд скарги у його відсутність, скаргу вважає необґрунтованою та просить у її задоволенні відмовити.

Дослідивши матеріали провадження, слідчим суддею встановлено наступне.

13.10.2021 ОСОБА_4 та його представник ОСОБА_3 направили на адресу Чернігівської обласної прокуратури заяву про внесення до ЄРДР відомостей про вчинення кримінального правопорушення та розпочати досудове розслідування щодо протиправних дій співробітників поліції, за ознаками злочину, передбаченого ст.. 365 КК України.

Згідно трекінгу Укрпошти, відправлення було вручено 18.10.2021, відповіді не надано.

Згідно ч. 1 ст. 214 КПК України, визначено, що слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв та повідомлень про кримінальне правопорушення зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

З досліджених матеріалів скарги убачається, що заявник порушував перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК України.

Згідно чинного законодавства кожен громадянин України має право на звернення до правоохоронних органів із заявою про повідомлення щодо вчиненого, на його думку, кримінального правопорушення. Посадові особи після отримання такої заяви зобов`язані її зареєструвати та внести дані відомості до ЄРДР. Отримавши заяву ОСОБА_4 про вчинення злочину, посадові особи Чернігівської обласної прокуратури всупереч вимогам ст. 214 КПК України не внесли такі відповідні відомості до ЄРДР. Отже, скарга підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 214, 303-307 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність керівника Чернігівської обласної прокуратури щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу Чернігівської обласної прокуратури внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі заяви ОСОБА_4 та його представника адвоката ОСОБА_3 від 13 жовтня 2021 року та виконати вимоги, передбачені ч. 7 ст. 214 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий cуддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 101420974
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку