open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 589/2392/21

Провадження № 1-кп/589/580/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 листопада 2021 року

Шосткинський міськрайсуд Сумської області у складі :

головуючого - судді ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

обвинувачених ОСОБА_4 , ОСОБА_5

законних представників ОСОБА_6 , ОСОБА_7

захисника ОСОБА_8

представника потерпілого ОСОБА_9

представника ювенальної превенції ОСОБА_10

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду м. Шостка клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру в порядку ст. 498 КПК України у кримінальному провадженні № 1202120550000251 від 08.05.2021 за ознаками суспільно небезпечного діяння, що містить ознаки складу кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 185, ч.3 ст.15 ч.2 ст.185 КК України відносно малолітньої :

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки, м. Шостка, Сумської області, учениці 8 класу ШНВК Шосткинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №7, громадянки України, яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

ВСТАНОВИВ:

До Шосткинського міськрайонного суду Сумської області надійшло клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру в порядку ст. 498 відносно малолітньої , за ознаками суспільно небезпечного діяння, передбаченого ч.1 ст. 185, ч.3 ст.15 ч.2 ст.185 КК України.

Малолітня ОСОБА_5 разом з неповнолітньою ОСОБА_4 близько 16:47 год., перебуваючи у приміщенні магазину «Аврора», який розташований за адресою: м. Шостка, вул. Свободи, 16, спільно з маючи умисел на таємне з корисливих мотивів викрадення чужого майна, шляхом вільного доступу, переслідуючи мету незаконного збагачення, впевнившись у тому, що її злочинних дій ніхто не бачить, скориставшись тим, що продавці вищевказаного магазину втратили пильність та не спостерігали за майном, з приміщення вищевказаного магазину, викрала майно, що належить ТОВ «Вигідна покупка», а саме: пудру «Mineral Matte», вартістю 29 грн., жіночі шкарпетки, вартістю 14 грн., гель-фіксатори для брів «Color Intense» в кількості 2 штук, вартістю за одиницю 49 грн., загальною вартістю 98 грн., презервативи «Space» в кількості 2 штук, вартістю за одиницю 11 грн., загальною вартістю 22 грн., ланцюжки (біжутерія) в кількості 2 штук, вартістю за одиницю 79 грн., загальною вартістю 158 грн., блиск для губ «Color Intense Magic», вартістю 26 грн., тіні для вік «Ruby Rose», вартістю 29 грн., окуляри «Наrrу», вартістю 24 грн., навушники «Іnkах ЕР в кількості 2 штук, вартістю за одиницю 69 грн., загальною вартістю 138 грн., жіночі шкарпетки, вартістю 12 грн., тіні для вік «Smoky Rose», вартістю 69 грн., чим заподіяла ТОВ «Вигідна покупка» матеріальний збиток на загальну суму 629 грн.

Після чого ОСОБА_11 з малолітньою ОСОБА_5 з місця вчинення кримінального проступку з викраденим майном зникла та в подальшому розпорядилися ним на власний розсуд.

Крім цього 07.05.2021 року близько 13:52 год., малолітня ОСОБА_5 з неповнолітньою ОСОБА_4 знаходячись по вул. Свободи в м. Шостка, Сумської області, зайшла до магазину ТМ «Аврора», який розташований за адресою: Сумська область, м. Шостка, вул. Свободи, 16. Перебуваючи в приміщенні магазину, ОСОБА_5 маючи умисел на таємне, з корисливих мотивів викрадення чужого майна, з метою незаконного збагачення, діючи повторно, таємно від оточуючих, користуючись тим, що працівники магазину ТМ «Аврора» не спостерігають за її діями, шляхом вільного доступу, з полиць зазначеного магазину, намагалась вчинити крадіжку майна, яке належить ТОВ «Вигідна покупка», сховавши його до кишень одягу, а саме:

- туш для вій «Lovit» Long Lasting, вартістю 44 грн.;

- колонку портативну Awei Bluetooth Y336, вартістю 289 грн.;

- тінт для губ Color Intense «Lip саге», вартістю 34 грн.;

- олію кокосову «Parachute», вартістю 24 грн.;

- туш для вій «Beauty model» у кількості 2 шт., вартістю 88 грн.;

- туш для вій «Beauty model» Waterproof mascara, вартістю 39 грн.;

- ароматизатор повітря «SIT&GO» (Полуниця), вартістю 24 грн.;

- тіні для повік «Col.Palette/AnnaRose», вартістю 49 грн.;

- 1 упаковку серветок вологих «Unis», вартістю 5,50 грн., на загальну суму 596,50 грн.В подальшому, ОСОБА_5 та ОСОБА_4 були помічені та зупинені працівниками магазину.

В судовому засіданні ОСОБА_5 свою вину у вчиненні суспільно-небезпечного діяння визнала повністю, щиро розкаялася у вчиненому та підтвердила обставини викрадення майна. Підтвердила, що 06.05.2021 близько 16:47 год., перебуваючи у приміщенні магазину «Аврора», який розташований за адресою: м. Шостка, вул. Свободи, 16, спільно з ОСОБА_4 , скориставшись тим, що продавці вищевказаного магазину втратили пильність та не спостерігали за майном, з приміщення вищевказаного магазину, викрала майно, що належить ТОВ «Вигідна покупка», а саме: пудру «Mineral Matte», жіночі шкарпетки, гель-фіксатори для брів ів«Color Intense» в кількості 2 штук, презервативи «Space» в кількості 2 штук, ланцюжки (біжутерія) в кількості 2 штук, блиск для губ «Color Intense Magic», тіні для вік «Ruby Rose», окуляри «Наrrу», навушники «Іnkах ЕР в кількості 2 штук, жіночі шкарпетки, , тіні для вік «Smoky Rose» які спочатку поклали до кишень , а вийшовши з магазину переклали до рюкзаку. Наступного дня вони знову пішли до того ж магазину «Аврора» де знову користуючись тим, що працівники магазину ТМ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не спостерігають за її діями, шляхом вільного доступу, з полиць зазначеного магазину, намагалась вчинити крадіжку туші для вій «Lovit» Long Lasting, колонки портативної Awei Bluetooth Y336; тінт для губ Color Intense «Lip саге; олії кокосової «Parachute»;туші для вій «Beauty model» у кількості 2 шт.; туші для вій «Beauty model» Waterproof mascara; ароматизатору повітря «SIT&GO» (Полуниця); тіней для повік «Col.Palette/AnnaRose», упаковки серветок вологих «Unis», але була помічена та зупинена працівниками магазину з вимогою повернути майно. Щиро розкаялася у вчиненому, просить передати її під нагляд матері.

В судовому засіданні прокурор, підтримуючи своє клопотання зазначив, що ОСОБА_5 , на момент вчинення крадіжок була малолітньою, вперше вчинила суспільно небезпечне діяння не досягши віку з якого передбачена кримінальна відповідальність, щиро розкаялася у вчиненому.

Законний представник ОСОБА_7 , просила суд, задовольнити клопотання прокурора та передати дочку під її нагляд.

Захисник ОСОБА_8 , просив суд задовольнити клопотання прокурора про застосування до малолітньої ОСОБА_5 примусових заходів виховного характеру.

Представник потерпілого, в судовому засіданні не заперечував проти задоволення клопотання прокурора.

Представник ювенальної поліції клопотання підтримала в повному обсязі

Оцінюючи усі докази по справі у їх сукупності, суд приходить до висновку, що в діях малолітньої ОСОБА_5 , містяться ознаки суспільно небезпечного діяння, що підпадають під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України, так як вона вчинила таємне викрадення чужого майна (крадіжку) та за ч.3 ст.15, ч. 2 ст. 185 КК України, так як вона вчинила незакінчений замах на таємне викрадення чужого майна (крадіжку) повторно.

Такими чином своїми діями, ОСОБА_5 вчинила суспільно-небезпечні діяння, які підпадають під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України, так як вона вчинила таємне викрадення чужого майна (крадіжку) та за ч.3 ст.15, ч. 2 ст. 185 КК України, так як вона вчинила незакінчений замах на таємне викрадення чужого майна (крадіжку) повторно.

Заслухавши пояснення ОСОБА_5 , яка на момент вчинення суспільно небезпечного діяння не досягла віку кримінальної відповідальності, її законного представника, захисника, враховуючи думку прокурора про задоволення клопотання, перевіривши докази та інші обставини, які мають істотне значення для вирішення питання про застосування примусових заходів виховного характеру, суд прийшов до висновку, що клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Судом встановлено, що на момент вчинення зазначеного суспільно-небезпечного діяння, ОСОБА_5 , відповідно до ст. 22 КК України, не досягла віку, з якого передбачена кримінальна відповідальність.

Відповідно до п.2 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами справ про застосування примусових заходів виховного характеру» № 2 від 15 травня 2006 року, примусові заходи виховного характеру застосовують лише у разі постановлення судом рішення про звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності на підставі ч. 1 ст. 97 КК України, до особи, котра до досягнення віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність, вчинила суспільно небезпечне діяння (ч.2 ст.97 КК України) та при звільненні неповнолітнього від покарання відповідно до ч.1 ст.105 КК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 97 КК України, примусові заходи виховного характеру, передбачені ч. 2 ст. 105 КК України, суд застосовує і до особи, яка до досягнення віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність, вчинила суспільно небезпечне діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого Особливою частиною цього Кодексу.

Згідно ст. 498 КПК України, кримінальне провадження щодо застосування примусових заходів виховного характеру, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, здійснюється внаслідок вчинення особою, яка після досягнення одинадцятирічного віку до досягнення віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність, вчинила суспільно небезпечне діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до п.п. 1,2,3 ч. 2 ст. 105 Кримінального кодексу України, до неповнолітнього можуть бути застосовані примусові заходи виховного характеру у виді застереження, обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього, а також передачі неповнолітнього під нагляд батьків чи осіб, які їх замінюють.

Частиною 3 статті 105 КК України передбачено, що до неповнолітнього може бути застосовано кілька примусових заходів виховного характеру, що передбачені у частині другій цієї статті. Тривалість заходів виховного характеру, передбачених пунктами 2 та 3 частини другої цієї статті, встановлюється судом, який їх призначає.

Пунктом 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 2 від 15 травня 2006 року «Про практику розгляду судами справ про застосування примусових заходів виховного характеру» передбачено, що передача неповнолітнього під нагляд батьків або осіб, які їх замінять, допускається лише за наявності даних про те, що вони здатні забезпечити позитивний виховний вплив на нього та постійний контроль за його поведінкою. Строк нагляду, передбаченого п. 3 ч. 2 ст. 105 КК України, суд встановлює з урахуванням конкретних обставин справи, мети виправлення неповнолітнього та з урахуванням практики має здійснюватися, як правило, не менше одного року.

При цьому, суд враховує, що ОСОБА_5 свою винуватість визнала та щиро розкаялася у вчиненому, до кримінальної відповідальності раніше не притягувалася, позитивно характеризуються за місцем навчання та мешкання.

Матеріалами кримінального провадження підтверджується те, що ОСОБА_5 , проживає разом з матір`ю яка згідна на передачу дочки їй під нагляд.

При призначенні примусових заходів виховного характеру, суд враховує обставини вчиненого, суспільну небезпечність, наслідки діяння, дані про особу неповнолітньої, її характеристику, умови життя, виховання і поведінку, ставлення до вчиненого.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання прокурора про застосування до неповнолітньої ОСОБА_5 , примусових заходів виховного характеру у виді передачі під нагляд матері

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст. 22, 97, 105 КК України, ст.ст. 318, 322, 342-376, 498-501 КПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора про застосування примусових заходів виховного характеру в порядку ст. 498 КПК України у кримінальному провадженні № 12021205570000251 від 08.05.2021 2021 за ознаками суспільно небезпечного діяння, що містить ознаки складу кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 185, ч.3 ст.15 ч.2 ст.185 КК України відносно малолітньої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 задовольнити.

Застосувати до малолітньої ОСОБА_5 примусові заходи виховного характеру у виді передачі під нагляд матері ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_3 строком на один рік.

Роз`яснити ОСОБА_5 наслідки її дій - шкоди, завданої охоронюваним законом правам потерпілого, інтересам суспільства, та оголосити їй осуд за ці дії, а також попередити про більш суворі правові наслідки, які можуть настати в разі продовження нею протиправної поведінки чи вчинення нового кримінального правопорушення.

Ухвала може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду , шляхом подачі апеляційної скарги через Шосткинський міськрайонний суд Сумської області протягом семи днів з дня проголошення ухвали.

Суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 101419613
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку