open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 335/9892/20
Моніторити
Ухвала суду /02.02.2023/ Орджонікідзевський районний суд м. ЗапоріжжяОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя Ухвала суду /21.09.2022/ Запорізький апеляційний суд Ухвала суду /21.09.2022/ Запорізький апеляційний суд Ухвала суду /21.01.2022/ Запорізький апеляційний суд Ухвала суду /13.01.2022/ Запорізький апеляційний суд Вирок /26.11.2021/ Орджонікідзевський районний суд м. ЗапоріжжяОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя Ухвала суду /15.01.2021/ Орджонікідзевський районний суд м. ЗапоріжжяОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя Ухвала суду /15.01.2021/ Орджонікідзевський районний суд м. ЗапоріжжяОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя Ухвала суду /15.01.2021/ Орджонікідзевський районний суд м. ЗапоріжжяОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя Ухвала суду /23.11.2020/ Орджонікідзевський районний суд м. ЗапоріжжяОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
emblem
Справа № 335/9892/20
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Ухвала суду /02.02.2023/ Орджонікідзевський районний суд м. ЗапоріжжяОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя Ухвала суду /21.09.2022/ Запорізький апеляційний суд Ухвала суду /21.09.2022/ Запорізький апеляційний суд Ухвала суду /21.01.2022/ Запорізький апеляційний суд Ухвала суду /13.01.2022/ Запорізький апеляційний суд Вирок /26.11.2021/ Орджонікідзевський районний суд м. ЗапоріжжяОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя Ухвала суду /15.01.2021/ Орджонікідзевський районний суд м. ЗапоріжжяОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя Ухвала суду /15.01.2021/ Орджонікідзевський районний суд м. ЗапоріжжяОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя Ухвала суду /15.01.2021/ Орджонікідзевський районний суд м. ЗапоріжжяОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя Ухвала суду /23.11.2020/ Орджонікідзевський районний суд м. ЗапоріжжяОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

1Справа № 335/9892/20 1-кп/335/352/2021

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 листопада 2021 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченого ОСОБА_4 , захисника обвинуваченого - адвоката ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні, у залі суду, за адресою: м. Запоріжжя, вул. Перемоги, 107-Б, кримінальне провадження, відомості по якому внесені до ЄРДР за № 12020080060002362 від 25.10.2020 за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Запоріжжя, громадянина України, який має середню освіту, пенсіонер, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимий,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 158-1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

25.10.2020, приблизно о 10 год. 28 хв., ОСОБА_4 , будучи особою, що має право голосу на місцевих виборах, прибув на виборчу дільницю №231003, що знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Миру, буд. 6, для здійснення свого волевиявлення, як громадянина України, скориставшись тим, що член виборчої комісії відволікся від видачі виборчих бюлетенів, діючи умисно, з особистих мотивів, достовірно знаючи про те, що кожній особі видається по одному бюлетеню для голосування за Запорізького міського голову Запорізького району Запорізької області, кандидатів у депутати Запорізької обласної ради, кандидатів у депутати Запорізької районної ради Запорізької області, кандидатів у депутати Запорізької міської ради, тобто всього 4 бюлетеня, взяв зі столу, де були розміщені виборчі бюлетені для видачі виборцям, 32 незаповнених бюлетені для голосування, з якими попрямував до кабінки для голосування, тим самим викравши їх, де у 16 бюлетенях (у 8-ми за кандидатів у депутати Запорізької обласної ради та у 8-ми за кандидатів у депутати Запорізької районної ради Запорізької області) проставив відмітки про голосування за кандидатів, після чого факт викрадення бюлетенів був виявлений членами виборчої комісії та протиправні дії ОСОБА_4 припинені співробітниками поліції, які охороняли громадський порядок на виборчій дільниці № 231003.

Таким чином, своїми умисними діями ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 158-1 КК України, яке кваліфікується, як викрадення та пошкодження виборчого бюлетеня.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 158-1 КК України, не визнав та надав наступні пояснення.

25.10.2020 він прийшов на виборчу дільницю, що знаходилась за адресою: м. Запоріжжя, вул. Миру, буд. 6, та зайняв чергу аби проголосувати. Коли він очікував своєї черги, до виборців вийшла член виборчої комісії, його знайома, та повідомила, що для того, щоб проголосувати йому необхідно буде підійти до 1 столу.

Підійшовши до столу із бюлетенями, він розписався у 4 корінцях, які надала йому член виборчої комісії, при цьому член виборчої комісії не видала йому бюлетені, відволіклась на розмову з кимось, на столі він побачив 4 різні стопки бюлетенів, та взяв їх усі самостійно зі столу, оскільки вважав, що вони призначені для нього, при цьому, йому ніхто не зробив ніяких зауважень, у тому числі помічник, а потім він пішов до кабінки, розпочав голосувати, та заповнив, як йому здалось, 8 бюлетенів, точну кількість бюлетенів, які він взяв, він не знає, після чого, на вимогу, він вийшов з кабінки для голосування. Далі, до виборчої дільниці прибули співробітники поліції і після встановлення обставин його відпустили додому.

Вказав, що він ніколи не пропускав вибори та завжди голосував, ніяких порушень не допускав, а у цей раз сталось непорозуміння, через його похилий вік, а також через те, що член виборчої комісії не забезпечила його необхідною кількістю бюлетенів. До того ж, до столу з бюлетенями він прийшов знервований, та не зовсім розумів, що він робить. Будь-якого умислу на викрадення чи пошкодження бюлетенів у нього не було. Йому було відомо, що на виборах 25.10.2020 потрібно було голосувати 4 рази, та відповідно повинно було бути 4 бюлетені. Також вказав, що звинувачення члена виборчої комісії щодо того, що він викрав бюлетені є безпідставними, оскільки вона перебувала за столом з якого він їх взяв, а також він не мав наміру пошкоджувати бюлетені, оскільки вважав, що їх потрібно було заповнити всі.

Допитаний у судовому засіданні свідок ОСОБА_6 , який працює на посаді слідчого ВП №1 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області, надав наступні покази.

25.10.2020, він перебував на чергуванні, здійснював охорону громадського порядку на виборчій дільниці, яка знаходилась у приміщенні школи, що розташована на вул. Миру у м. Запоріжжя, разом із ще одним працівником поліції.

Під час чергування вони перебували у іншому приміщенні, ніж приміщення де проходить виборчий процес.

Перед обідом, до нього підійшла голова виборчої комісії, та запросила його до приміщення де проходить виборчий процес, оскільки хтось із спостерігачів почав знімати на камеру порушення виборчого законодавства.

Коли він зайшов до приміщення для голосування, то один із наглядачів повідомив йому, що на виборчій дільниці виявлено порушення, оскільки ящики для голосування опечатані не стаціонарною біркою, яка видається на виборчі дільниці, а папером із печатками виборчої дільниці. Після чого він з`ясував, чи було зафіксоване вказане порушення.

Через 3-4 хвилини, до нього знову підійшла голова виборчої комісії, та сказала, що у одного із членів виборчої комісії зникли бюлетені, точна кількість їй не відома, приблизно 30. Він знову зайшов до приміщення для голосування, та член виборчої комісії, зі столу якої зникли бюлетені пояснила, що написала 4 відривні талони чоловіку, записала його дані, а потім відволіклась на спостерігача, яка фіксувала порушення, після чого виявила, що чоловік пішов голосувати, а бюлетені, які у неї лежали на столі, зникли, та вказала на кабінку для голосування №2.

Він підійшов до кабінки для голосування, на яку вказала член виборчої комісії, та попросив чоловіка, який там знаходився вийти, чоловік, якого він впізнав як особу обвинуваченого, вийшов, тримаючи в руках велику кількість бюлетенів, більше 4 бюлетенів, на його прохання чоловік віддав йому близько 30 виборчих бюлетенів, 18 з яких були відмічені, далі він поклав бюлетені на стіл, сфотографував їх, встановив особу чоловіка, повідомив про дану подію 102. Під час опитування ОСОБА_4 на виборах, він пояснив, що думав, що йому потрібно проголосувати саме у такій кількості бюлетенів.

Після чого, до виборчої дільниці приїхала слідчо-оперативна група Вознесенівського ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області для складання матеріалів, а він після несення служби склав рапорт про дану подію.

Допитана у судовому засіданні свідок ОСОБА_7 , надала наступні покази.

Під час останніх виборів, які відбувались восени 2020 року, на одній із виборчих дільниць, яка була розміщена у школі, вона було головою виборчої комісії.

ОСОБА_4 на виборах вона бачила, як особу, яка прийшла голосувати, зокрема, вона бачила, як ОСОБА_4 із бюлетенями заходив до кабінки для голосування.

У ході цих виборів, вдень, від одного із членів комісії їй стало відомо, що у неї зі столу зникли всі бюлетені, про що вона повідомила співробітників поліції, які знаходились на виборах та здійснювали охорону громадського порядку. Співробітники поліції підійшли до кабінки, де перебував ОСОБА_4 , на їх вимогу ОСОБА_4 вийшов із кабінки для голосування, у якій він перебував приблизно 3 хвилини, та у нього в руках було 4 стопки бюлетенів, які були скріплені між собою, точну кількість вона не пам`ятає. Вказані бюлетені у ОСОБА_4 взяв співробітник поліції, поклав їх на один із столів, та перерахував. У зв`язку із цими обставинами виборчою комісією було прийнято рішення про виклик поліції, слідчо-оперативна група приїхала на дільницю через 10-15 хвилин, та почала складати протокол огляду, ОСОБА_4 у цей час перебував також на виборчій дільниці, а виборчою комісією було складено акт.

Зазначила, що вона не була свідком того, як ОСОБА_4 видавались бюлетені.

Процес голосування на цих виборах проходив наступним чином: під час голосування до члена виборчої комісії, на столі якого лежали стопки бюлетенів, скріплені по 10 штук, підходила особа із числа виборців, надавала свої документи, член виборчої комісії записував цю особу, а особа розписувалась у списку, після чого член виборчої комісії зі столу видавав бюлетені, та консультував особу, що їй необхідно пройти до кабінки для голосування, проголосувати та опустити бюлетені до скриньки. Одному виборцю видавалось 3 або 4 бюлетені, вона точно не пам`ятає, а за одним столом перебувало 2 члени виборчої комісії.

Допитана у судовому засіданні свідок ОСОБА_8 , надала наступні покази.

Вона була секретарем на виборчій дільниці у школі №41 по вул. Миру у м. Запоріжжя, під час виборів, які відбулись у кінці жовтня 2020 року, та вона не перебувала у приміщенні, де відбувалось голосування.

У день виборів їй повідомили, що на дільниці виявлено порушення, а саме зникли бюлетені, у зв`язку із чим вона прийшла до приміщення, де відбувалось голосування, та побачила, що якась людина довго не виходить з кабінки для голосування.

Потім особа, яка перебувала у кабінці для голосування, яку вона впізнає, як обвинуваченого ОСОБА_4 , вийшов з кабінки для голосування, та тримав у руках бюлетені, точну кількість вона не знає, приблизно 18 бюлетенів, а на нього очікували співробітники поліції. Потім, він сам видав співробітникам поліції пачку з бюлетенями, при цьому вона не була присутня під час їх перерахунку співробітниками поліції, та складання відносно нього будь-яких документів.

Виборчою комісією було складено акт про порушення, з даного приводу вона писала якісь пояснення, однак не пам`ятає які саме.

Допитана у судовому засіданні свідок ОСОБА_9 надала наступні покази.

Вона була членом виборчої комісії на виборчій дільниці у школі №41 по вул. Миру у м. Запоріжжя, під час виборів, які відбулись 25.10.2020.

На виборах вона сиділа за першим столом з напарником, який рахував корінці, у них на столі лежала відомість, та 4 стопки з бюлетенями по 10 в кожній, до її обов`язків входило заповнення у відомості прізвища виборця та місце його реєстрації, далі вона надавала виборцю бюлетені, а виборець розписувався на корінцях з бюлетенів.

Приблизно о 12-14 год. до її столу підійшов ОСОБА_4 , показав свій паспорт, вона його перевірила, та почала уважно заповнювати відомість, а потім побачила, що з її столу зникли бюлетені, при цьому ОСОБА_4 вона не встигла видати бюлетені, та він пішов.

Вона помітила, що ОСОБА_4 довго перебував у кабінці для голосування, а коли вийшов з неї, то у нього в руках було 4 упаковки бюлетенів, в кожній по 9 шт., при цьому зіпсованих було приблизно 7 бюлетенів, точну кількість вона не пам`ятає, його зупинили співробітники поліції, і викликали слідчо-оперативну групу, яка складала якісь документи.

Вона особисто писала пояснення щодо вказаних обставин.

З досліджених у ході судового розгляду кримінального провадження письмових доказів встановлено наступне.

Згідно рапорту помічника чергового Вознесенівського ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області (наразі назву змінено на ВП №1 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області) ОСОБА_10 від 25.10.2020, 25.10.2020 о 10 год 30 хв. до відділу поліції надійшло повідомлення зі служби 102, від слідчого ОСОБА_6 , про те, що 25.10.2020 о 10 год. 28 хв. за адресою: м. Запоріжжя, вул. Миру, 6, слідчий знаходився на виборчій дільниці № 231003, та член комісії ОСОБА_9 повідомила йому, що зі столу пропали виборчі бюлетені, 8 шт. Вказане повідомлення зареєстроване у ЄО за №31551.

25.10.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 158-1 КК України за № кримінального провадження 12020080060002362.

У витязі з ЄРДР від 30.10.2020 за № кримінального провадження 12020080060002362, у графі короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення зазначено: 25.10.2020 до Вознесенівського ВП ДВП ГУНП в Запорізькій області (наразі назву змінено на ВП №1 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області) надійшло повідомлення про те, що на виборчій дільниці №231003 за адресою: м. Запоріжжя, вул. Миру буд. 6, зі столу невідомий чоловік, яким виявився ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , викрав чужі бюлетені у кількості 16 штук.

Згідно рапорту інспектора СД Вознесенівського ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області (наразі назву змінено на ВП №1 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області) ОСОБА_11 від 25.10.2020 на ім`я начальника Вознесенівського ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_12 , 25.10.2020 під час несення служби разом із старшим лейтенантом поліції ОСОБА_6 на виборчій дільниці №231003, яка знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Миру буд. 6 у приміщенні ЗОШ №41 о 10 год. 33 хв. до них звернулась голова комісії ОСОБА_7 та повідомила, що зі столу № 1, члена комісії ОСОБА_9 зникли бюлетені у кількості 40 штук. Після з`ясування обставин було встановлено, що громадянин ОСОБА_4 помилково взяв бюлетені та пішов до кабінки для голосування №2.

У рапорті слідчого СВ Вознесенівського ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області (наразі назву змінено на ВП №1 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області) ОСОБА_6 від 25.10.2020 на ім`я начальника Вознесенівського ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_12 , зазначено, що 25.10.2020 він ніс службу разом із лейтенантом поліції ОСОБА_13 на виборчій дільниці №231003, яка знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Миру, 6.

Приблизно о 10 год. 25 хв. до нього звернулась голова виборчої дільниці ОСОБА_7 , яка запросила його у приміщення для голосування задля того, щоб припинити фото та відео зйомку зі сторони одного із наглядачів від партії ПП «Сила людей» ОСОБА_14 на підставі посвідчення №747. ОСОБА_14 пояснила, що вона фіксувала порушення, а саме те, що 2 ящики для голосування не опечатані спеціальною біркою з однієї сторони, а опечатані листами А4 з вихідними даними та іншою інформацією.

Надалі він запитав у ОСОБА_14 чи зафіксувала вона порушення, на що вона відповіла, що зафіксувала, і вони разом вийшли з приміщення для голосування.

Приблизно о 10 год. 33 хв. до нього та до його колеги ОСОБА_13 звернулась голова комісії ОСОБА_7 , яка повідомила про зникнення бюлетенів для голосування.

Далі він разом із колегою ОСОБА_13 , та ОСОБА_7 прийшли у приміщення для голосування, де знаходились всі члени виборчої комісії, а член комісії ОСОБА_9 повідомила, що з її столу зникли виборчі бюлетені. У ході більш детального вивчення ситуації, було встановлено, що ОСОБА_9 відволіклась на наглядача ОСОБА_14 , яка почала фіксувати на відео та фото неправильне пломбування двох ящиків для голосування. З її слів, у цей час вона заповнила 4 відривні корінці для якогось чоловіка, після чого всі бюлетені зникли зі столу, а чоловік зайшов в кабінку №2 для голосування.

У подальшому, він з колегою підійшли до кабінки для голосування №2, де знаходився чоловік, та не заходячи до неї вони попросили чоловіка вийти з кабінки, та коли він вийшов побачили в руках 4 різні виборчі бюлетені. Чоловік надав їм виборчі бюлетені, та надав свій паспорт для ознайомлення, з якого було встановлено, що чоловік є ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Чоловік пояснив, що він пішов на дільницю, надав одному з членів комісії оригінал паспорт.

Зі слів ОСОБА_4 член комісії відволіклась, а він взяв всі бюлетені та пішов до кабінки для голосування, де поставив відмітки на 18 бюлетенях.

Згідно протоколу огляду місця події від 25.10.2020, із фототаблицею до нього, місцем огляду є приміщення виборчої дільниці №231003, за адресою: м. Запоріжжя, вул. Мира, буд. 6, яке розташоване на першому поверсі та має розміри 10х6, у якому від входу розташоване місце для голосування, меблева шафа вікна, біля яких розташоване місце знаходження комісії, в куті стіл.

На даному столі знаходяться серветки, та захисні маски, поруч розташовані 4 ряди виборчих бюлетенів: 1 ряд блакитного кольору; 2 ряд блідо-сірого кольору; 3 ряд жовтого кольору; 4 ряд рожевого кольору.

Під час проведення ОМП оглянуто виборчі бюлетені, які розташовані на столі виборчої дільниці.

1 ряд бюлетенів блакитного кольору скріплений металевою скобою у кількості 10 штук.

Перший лист ряду бюлетенів блакитного кольору має верхню відривну частину.

Контрольний талон, на якому в нижньому лівому куті мається колонка «номер» за яким виборця внесено до списку виборців №283.

В колонці підпис виборця, який отримує виборчий бюлетень наявний підпис.

Інші колонки контрольного талону не заповнені.

Під час огляду виборчих бюлетенів блакитного кольору у кількості 9 штук, встановлено з гори до низу, у кількості 13 штук представники політичних партій за №7 у графі виборці зазначена відмітка з позначкою «V».

Під час огляду ряду виборчих бюлетенів блідо-сірого кольору встановлено наявність 10 штук скріплених металевою скобою у лівому верхньому куті.

Верхня частина оглядового документу має надпис «контрольний талон», нижня «виборчий бюлетень».

Лист №1 має на лінії відриву відсутність нижньої частини виборчого бюлетеню.

При огляді контрольного талону встановлено: № виборчої дільниці 231003, тер. виб. округ №2, в колонці номер виборця в списку виборців 283, в колонці підпис виборця присутній.

При огляді наступного бюлетеню встановлено: тер. виб. округ № 3, виборча дільниця № 231003, номер виборця в списку виборців 344, підпис, бюлетень не відірвано.

В колонці від 1 до 11 кандидатів від партій за №7 мається відмітка «V», на усіх бюлетенях у кількості 9 штук.

Під час огляду ряду бюлетенів жовтого кольору, встановлено кількість виборчих бюлетенів 10 шт., які скріплені металевою скобою в лівому куті.

Перший лист «контрольний талон» в лінії відриву бюлетеня не має, в колонці № виборця присутня 283, підпис виборця, прізвище та підпис члена виборчої дільниці.

Під час огляду листа бюлетеня під №2-10 встановлено наявність на лінії відриву від контрольного талону, виборчого бюлетеня в колонках кандидатів від виборчих партій, відмітки відсутні.

В контрольному талоні в колонці «номер виборця» в списку виборців присутній номер 344, підпис виборця, прізвище та підпис члена дільниці.

При огляді ряду бюлетенів рожевого кольору встановлено кількість 10 штук бюлетенів, скріплених металевою скобою.

Перший лист у вигляді контрольного талону на лінії відриву бюлетень відсутній. На талоні присутній № виборчої дільниці 231003, № виборців в списках 283, підпис виборця, та підпис члена комісії.

На листі 2-10 в колонках виборчого бюлетеня відмітки відсутні.

На контрольному талоні листа №2 присутній № дільниці 231003, номер виборця в списку №344, підпис виборця, прізвище та підпис члена комісії.

На листі №3-10, у всіх колонках та оглядових рядах жовтого та рожевого кольору в колонці виборця та в колонці підпис виборця відомості відсутні.

Під час проведення ОМП нічого не вилучалось.

Згідно фототаблиці до протоколу огляду місця події від 25.10.2020: на фото №1 зображено місце події; на фото №2 відображені вхідні двері до приміщення виборчої дільниці; на фото №3 зображено вивіску виборчої дільниці; на фото №4 відображено вивіску закладу; на фото №5 відображено коридор приміщення, який веде до приміщення де відбуваються вибори; на фото №6, №7 відображено приміщення де відбуваються вибори; на фото №8 відображено робочі місця членів виборчої комісії; на фото №9 відображено особу, яка взяла виборчі бюлетені у великій кількості; на фото №10 відображено робочий стіл з узятими бюлетенями.

Відповідно до акту про виявлення порушення вимог Виборчого кодексу України під час проведення місцевих виборів від 25.10.2020, який складено офіційним спостерігачем від Громадської організації «Правозахист підприємців» ОСОБА_15 , у м. Запоріжжя, по вул. Миру буд. 6, 25.10.2020 на виборчій дільниці №231003 виявлено факт порушення вимог Виборчого кодексу України, а саме вручення виборчих бюлетенів одній особі (виборцю) понад встановлену кількість, а саме з них: 8 одиниць бюлетенів для виборів депутатів Запорізької районної ради, з яких зіпсовано 8 одиниць; 8 одиниць бюлетенів для виборів депутатів Запорізької районної ради, з них зіпсовано 8 одиниць.

Постановою слідчого СВ Вознесенівського ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області (наразі назву змінено на ВП №1 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області) ОСОБА_16 від 25.10.2020 визнано речовими доказами у кримінальному провадженні № 12020080060002362 від 25.10.2020 16 виборчих бюлетенів, які прокурором до матеріалів кримінального провадження не долучені.

Крім того, прокурором долучено 5 фотознімків виборчих бюлетенів, а саме виборчий бюлетень для виборів депутатів Запорізької обласної ради 25.10.2020; виборчий бюлетень для виборів депутатів Запорізької районної ради Запорізької області 25.10.2020; виборчий бюлетень для виборів Запорізького міського голови Запорізького району Запорізької області 25.10.2020; виборчий бюлетень для виборів депутатів Запорізької міської ради Запорізького району Запорізької області 25.10.2020; виборчий бюлетень для виборів депутатів Запорізької міської ради Запорізького району Запорізької області 25.10.2020.

Відповідно до вимог параграфу 3 глави 28 КПК України, в ході судового розгляду кримінального провадження судом було повно, всебічно та неупереджено досліджено всі докази, надані сторонами кримінального провадження. Проти закінчення з`ясування обставин справи та перевірки їх доказами сторони кримінального провадження не заперечували, доповнень до судового розгляду не мали.

Провівши судовий розгляд в межах висунутого обвинувачення відповідно до обвинувального акту, заслухавши покази свідків, які не викликають сумнівів у своїй достовірності, є логічними та взаємопов`язаними, допитавши обвинуваченого, дослідивши письмові докази та оцінивши кожний доказ, досліджений у судовому засіданні з точки зору належності, допустимості, достовірності, та їх сукупність з точки зору достатності та взаємозв`язку, суд дійшов до висновку що подія кримінального правопорушення мала місце, вина обвинуваченого ОСОБА_4 у вчиненні злочину, за обставин викладених судом у вироку, знайшла своє підтвердження у судовому засіданні і доведена повністю поза розумним сумнівом.

Так, проаналізувавши досліджені докази суд встановив, що ОСОБА_4 25.10.2020, перебуваючи у приміщенні, де здійснювалося голосування, самостійно взяв зі столу, на якому знаходилися виборчі бюлетені, понад встановлену на 1 особу кількість бюлетенів, на 32 бюлетені, з якими попрямував до кабіни для голосування, де у 8-ми бюлетенях за кандидатів у депутати Запорізької обласної ради та у 8-ми бюлетенях за кандидатів у депутати Запорізької районної ради Запорізької області, проставив позначку, яка відповідає волевиявленню громадян, навпроти одних і тих же представників політичних партії.

Посилання сторони захисту на розбіжності у кількості викрадених та пошкоджених бюлетенів, які зазначені у рапортах та поясненнях свідків, хоча і є слушними, разом із тим, вони не спростовують встановлених судом фактів щодо наявності у діях ОСОБА_4 складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 158-1 КК України. Вказані розбіжності у кількості бюлетенів пояснюються тим, що рапорти містять першочергові дані, які отримуються, у тому числі зі слів очевидців події одразу після неї, і є підставами для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а обставини, визначені ст. 91 КПК України, підлягають доказуванню у ході досудового розслідування кримінального провадження. Не зазначення конкретної кількості викрадених і пошкоджених бюлетенів допитаними у судовому засіданні свідками обумовлюєються тим, що вони допитувалися судом через досить тривалий час після події кримінального правопорушення, і у судовому засіданні пояснювали, що точно не пам`ятають яка кількість бюлетенів перебувала у ОСОБА_4 після виходу із кабіни для голосування і яка кількість була пошкоджена. Проте, усі свідки, які допитувались безпосередньо у судовому засіданні, підтвердили той факт, що у обвинуваченого перебували бюлетені, кількість яких перевищувала необхідну кількість на одну особу.

Між тим, точна кількість викрадених та пошкоджених бюлетенів встановлена протоколом огляду місця події від 25.10.2020, яким детально зафіксовано опис бюлетенів, які знаходилися у ОСОБА_4 під час його виходу із кабіни для голосування, при цьому органом досудового розслідування правомірно, згідно примітки до ст. 158-1 КК України, не враховано до кількості викрадених і пошкоджених бюлетенів по 1 бюлетеню, які призначалися для видачі самому ОСОБА_4 .

Доводи адвоката про те, що ОСОБА_4 не міг викрасти таку велику кількість бюлетенів, а йому їх було видано, що підтверджується Актом про виявлення порушення Виборчого Кодексу України, не є переконливими, з огляду, як на показання свідка ОСОБА_9 , так і на пояснення самого обвинуваченого, який у судовому засіданні зазначав, що він, розписавшись у відривних талонах, самостійно взяв зі столу всі бюлетені для голосування, у той час коли член комісії відволіклася на розмову, оскільки вважав, що ці всі бюлетені лежать для нього.

Пояснення обвинуваченого, який фактично не заперечував факт самостійного взяття ним всіх бюлетенів зі столу та того, що він намір проставити у всіх бюлетенях відмітку, яка свідчить про голосування, але зазначав, що він вважав, що всі бюлетені призначені для нього, суд оцінює критично, оскільки ОСОБА_4 є особою поважного віку, у судовому засіданні пояснював, що протягом свого життя він завжди приймав участь у голосуванні, а відтак не міг не знати порядку голосування на виборах і скільки одній особі належить до видачі бюлетенів.

Той факт, що член комісії відволіклася і не забезпечила ОСОБА_4 належною кількістю бюлетенів, а він не розумів скільки йому слід брати бюлетенів а тому взяв чотири стопки, не виключає наявність у діях обвинуваченого складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 158-1 КК України, оскільки у разі, якщо він не розумів яку кількість бюлетенів йому слід взяти для голосування, він мав би перепитати у будь-якого члена комісії, які перебували у приміщенні, де відбувалося голосування, та дочекатися видачі йому бюлетенів членом комісії.

Таким чином, суд кваліфікує дії обвинуваченого ОСОБА_4 за ч. 2 ст. 158-1 КК України, як викрадення та пошкодження виборчого бюлетеня.

Відповідно до положень ст. 65 КК України особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень.

Це покарання має відповідати принципам справедливості, співмірності та індивідуалізації. У кожному конкретному випадку, при призначенні покарання, суди зобов`язані врахувати ступінь тяжкості вчиненого злочину, його наслідки, дані про особу винного та обставини справи, що пом`якшують чи обтяжують покарання. Досліджуючи дані про особу обвинуваченого, суд повинен з`ясувати його вік, стан здоров`я, поведінку до вчиненого злочину як у побуті, так і за місцем роботи чи навчання, його минуле (зокрема, наявність не знятих чи непогашених судимостей, адміністративних стягнень), склад сім`ї (наявність утриманців), його матеріальний стан, тощо.

Обставин, які пом`якшують покарання та обставин, які обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_4 не встановлено.

Досліджуючи дані про особу обвинуваченого ОСОБА_4 суд встановив наступне.

ОСОБА_4 є особою похилого віку, пенсіонер, соціально адаптований, раніше до кримінальної відповідальності не притягався, під спостереженням у лікаря-нарколога та на обліку у лікаря-психіатра не перебував і не перебуває, вчинив нетяжкий злочин.

З урахуванням фактичних обставин справи, відсутність обставин, що пом`якшують та обтяжують покарання, відомостей про особу обвинуваченого, який є пенсіонером, має похилий вік, суд вважає за необхідне призначити покарання у виді позбавлення волі на мінімальний строк - 1 рік, на підставі ст. 75 КК України, звільнити засудженого від відбування покарання з випробуванням на 1 рік, оскільки обвинувачений не є суспільно небезпечним та його виправлення можливе без ізоляції від суспільства, та покласти на нього обов`язки, передбачені ч. 1 ст. 76 КК України.

При призначенні покарання у виді позбавлення волі суд врахував, що до ОСОБА_4 , в силу його пенсійного та похилого віку, неможливо застосувати більш м`які покарання, визначені санкцією ч. 2 ст. 158-1 КК України.

Запобіжний захід обвинуваченому ОСОБА_4 не обирався і підстави для його обрання вироком суду відсутні.

Цивільні позови під час досудового розслідування та судового розгляду не заявлялись.

Процесуальні витрати відсутні.

Питання про речові докази суд не вирішує, оскільки суду надано постанову про визнання 16 бюлетенів речовими доказами, разом із тим, самі речові докази судом не досліджувались і вони у матеріалах кримінального провадження відсутні.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 349, 369, 373, 374, 376 КПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 158-1 КК України, і призначити йому покарання у виді 1 року позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування покарання з іспитовим строком в 1 рік.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_4 наступні обов`язки:

-періодично з`являтись на реєстрацію до уповноваженого органу з питань пробації;

-повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця свого проживання.

Вирок може бути оскаржений протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду.

Вирок суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Учасникам судового провадження копія вироку вручається негайно після його проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 101409470
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку