open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 704/380/21

Провадження № 1-кп/698/143/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 листопада 2021 р. Катеринопільський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні кримінальне провадження, відомості про яке внесено до ЄРДР № 12019250240000322 від 21.10.2019 року, про обвинувачення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , громадянина України, з середньою освітою, не працюючого, раніше не судимого, обвинуваченого у вчиненні кримінального проступку передбаченого ч. 1 ст. 164 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Згідно обвинувального акту ОСОБА_5 , вчинив кримінальне правопорушення за таких обставин.

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , діючи умисно та цілеспрямовано ігноруючи виконання рішення Оболонського районного суду м. Києва № 756/7836/17 від 23.11.2017, винесене від імені держави про стягнення із ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , аліментних платежів на користь ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на утримання дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в розмірі частини всіх видів заробітку щомісячно, починаючи з 09.06.2017 і до повноліття дитини, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму в місяць на дитину відповідного віку, починаючи із 01.06.2017 року по січень 2018 року, та із 01.04.2019 по лютий 2020 року, умисно та цілеспрямовано з корисливих мотивів, шляхом приховання доходів та місця проживання, з метою невиконання рішення суду від 23.11.2017, заборгував ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , за вищевказаний період довідки ДВС № б/н від 05.02.2020 кошти на загальну суму 53650,43 грн.

Таким чином, за вказаних обставин ОСОБА_5 , обвинувачується у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 164 КК України, - злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів).

В підготовчому судовому засіданні захисник ОСОБА_5 - адвокат ОСОБА_4 заявив клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_5 на підставі статті 48 КК України у зв`язку із зміною обстановки, оскільки він усвідомив протиправність своїх дій та добровільно сплатив встановлені рішенням Оболонського районного суду м. Києва від 23.11.2017р., справа № 756/7836/17 кошти на утримання дитини (аліменти).

Обвинувачений ОСОБА_5 в судовому засіданні підтримав клопотання захисника про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку зі зміною обстановки, свою вину визнав.

Прокурор в судовому засіданні не заперечував проти задоволення клопотання, щодо звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності на підставі статті 48 КК України у зв`язку зі зміною обстановки.

Потерпіла ОСОБА_6 в підготовче судове засідання не з`явилася, направила до суду заяву про розгляд справи за її відсутності за наявними матеріалами, просила не застовтосовувати щодо обвинуваченого ОСОБА_5 звільнення від покарання, та його відбування або звільнення від відбування покарання з випробуванням.

Заслухавши думку осіб, які беруть участь у справі, дослідивши матеріали справи, суд вважає за необхідне закрити кримінальне провадження та звільнити від кримінальної відповідальності ОСОБА_5 , який обвинувачується у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 164 КК України, на підставі ст. 48 КК України, у зв`язку із зміною обстановки, враховуючи наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 286 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

Згідно змісту статті 288 КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до статті 48 КК України особу, яка вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості, може бути звільнено від кримінальної відповідальності, якщо буде визнано, що на час кримінального провадження внаслідок зміни обстановки вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

Пунктом 1 частини 2 статті 284 КПК України передбачено, що кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Стаття 48 КК України передбачає дві самостійні підстави звільнення особи, яка вчинила злочин, від кримінальної відповідальності. Таке звільнення може мати місце, коли внаслідок зміни обстановки: 1) вчинене особою діяння втратило суспільну небезпечність або 2) особа перестала бути суспільно небезпечною. Звернення до розгляду даного виду звільнення від кримінальної відповідальності - право, а не обов`язок суду, який вирішує питання про застосування ст. 48 КК України у кожному конкретному випадку з урахуванням характеру й ступеня суспільної небезпечності злочину, тяжкості заподіяної ним шкоди, часу, який сплив з часу забороненого діяння, важливості і значущості обставин, які свідчать про зміну обстановки. У разі, коли суд зробить висновок про те, що, незважаючи на істотну зміну зовнішньої обстановки, суспільна небезпечність вчиненого діяння не відпала або винна особа не перестала бути суспільно небезпечною, звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ст. 48 КК України не допускається.

Зміна обстановки, внаслідок якої вчинене особою діяння втратило суспільну небезпечність, означає передусім істотну зміну соціально-економічних, політичних або духовних засад життєдіяльності суспільства, яка відбувається незалежно від волі винної особи і внаслідок чого втрачається суспільна небезпечність не лише конкретного злочину, а й подібних йому діянь.

Під зміною обстановки, внаслідок якої діяння втратило суспільну небезпечність, слід розуміти об`єктивні зміни умов життєдіяльності такої особи, які позитивно і суттєво впливають на неї і свідчать про те, що вона не вчинятиме кримінально караних діянь у майбутньому (принаймні подібних вже вчиненому).

Обвинувачений ОСОБА_5 вперше вчинив злочин невеликої тяжкості, щиро розкаявся та заборгованості по сплаті аліментів не має. Внаслідок зміни обстановки вчинене ОСОБА_5 діяння втратило суспільну небезпечність.

З огляду на вказане, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для звільнення обвинуваченого ОСОБА_5 від відповідальності і закриття відносно нього кримінального провадження, оскільки на час розгляду справи в суді внаслідок зміни обстановки, обвинувачений перестав бути суспільно-небезпечною особою.

Керуючись ст. 48 КК України, ст.ст.284,286,288,372 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Звільнити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 164 КК України, на підставі ст. 48 КК України, у зв`язку із зміною обстановки.

Кримінальне провадження відомості про яке внесено до ЄРДР № 12019250240000322 від 21.10.2019 року про обвинувачення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчинені кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 164 КК України, закрити.

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана до Черкаського апеляційного суду через Катеринопільський районний суд Черкаської області протягом семи днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали оголошено 25.11.2021 року о 14 год. 45 хв..

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 101369617
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку