open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 404/8366/21

Номер провадження 1-кп/404/386/21

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 листопада 2021 року Кіровський районний суд м. Кіровограда в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

неповнолітньої потерпілої ОСОБА_4 ,

законного представника неповнолітньої потерпілої

ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

обвинуваченого ОСОБА_7

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у м. Кропивницький обвинувальний акт у кримінальному провадженні №12021121010002197 від 12.09.2021 року відносно

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с.м.т.Бугаївка Перевальського району Луганської області, з повною загальною середньою освітою, не одруженого, не працюючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , та проживаючого по АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

- у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.155, ч.1 ст.156-1, ч.1 ст.156 КК України,

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_7 вчинив:

- дії сексуального характеру з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку, а саме у вчиненні повнолітньою особою дій сексуального характеру, пов`язаних із вагінальним та оральним проникненням в тіло особи, яка не досягла шістнадцятирічного віку, з використанням геніталій;

- розпусні дії щодо особи, яка не досягла шістнадцятирічного віку;

- домагання дитини для сексуальних цілей, а саме пропозиції зустрічі, зробленої повнолітньою особою, у тому числі з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем або технологій, особі, яка не досягла шістнадцятирічного віку, з метою вчинення стосовно неї будь-яких дій сексуального характеру або розпусних дій, у разі якщо після такої пропозиції було вчинено хоча б одну дію, спрямовану на те, щоб така зустріч відбулася.

Кримінальні правопорушення вчинені за наступних обставин.

Так, 08.09.2021 року близько 16 годин 00 хвилин ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запросив у гості неповнолітню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою свого проживання: АДРЕСА_3 .

Перебуваючи за вищевказаною адресою, у ОСОБА_7 , який достовірно знав, що ОСОБА_4 виповнилось лише 14 років і вона є неповнолітньою, виник злочинний умисел, спрямований на вчинення повнолітньою особою дій сексуального характеру, пов`язаних із вагінальним та оральним проникненням в тіло особи, яка не досягла шістнадцятирічного віку, з використанням геніталій.

Реалізуючи свій злочинний протиправний умисел, ОСОБА_7 запросив ОСОБА_4 до кімнати квартири за вищевказаною адресою.

Надалі ОСОБА_7 з метою задоволення своєї статевої пристрасті, усвідомлюючи, що вчиняє дії щодо неповнолітньої особи, якій не виповнилось вісімнадцять років, та маючи намір на вчинення дій сексуального характеру, діючи відкрито, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, перебуваючи в квартирі за вищевказаною адресою, вступив у природній статевий акт з неповнолітньою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а потім продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, вступив з останньою у неприродний статевий акт шляхом орального проникнення в тіло іншої особи.

Крім того, 11.09.2021 року 14 годин 00 хвилин ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зустрівся з неповнолітньою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , біля свого під`їзду, за адресою: АДРЕСА_3 .

Піднявшись у вищезазначену квартиру,у ОСОБА_7 , який достовірно знав, що ОСОБА_4 виповнилось лише 14 років і вона є неповнолітньою, виник злочинний умисел, спрямований на вчинення повнолітньою особою дій сексуального характеру, пов`язаних із вагінальним та оральним проникненням в тіло особи, яка не досягла шістнадцятирічного віку, з використанням геніталій.

Реалізуючи свій злочинний протиправний умисел, ОСОБА_7 запросив ОСОБА_4 до кімнати квартири за вищевказаною адресою.

Надалі ОСОБА_7 з метою задоволення своєї статевої пристрасті, усвідомлюючи, що вчиняє дії щодо неповнолітньої особи, якій не виповнилось вісімнадцять років, та маючи намір на вчинення дій сексуального характеру, діючи відкрито, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, перебуваючи в квартирі за вищевказаною адресою, вступив у природній статевий акт з неповнолітньою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а потім продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, наніс потерпілій тілесні ушкодження у вигляді синців на лівому передпліччі та правому стегні, які відповідно до висновку експерта № 658 від 13.09.2021 року відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень та знову вступив з останньою у неприродний статевий акт шляхом орального проникнення в тіло іншої особи.

Крім того, 08.09.2021 року близько 16 годин 00 хвилин ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зустрівся з неповнолітньою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , біля свого під`їзду, за адресою: АДРЕСА_3 .

Піднявшись у вищевказану квартиру, у ОСОБА_7 , який достовірно знав, що ОСОБА_4 виповнилось лише 14 років і вона є неповнолітньою, виник злочинний умисел, спрямований на розбещення неповнолітньої ОСОБА_4 шляхом задоволення власної статевої пристрасті у присутності останньої .

Надалі ОСОБА_7 з метою задоволення своєї статевої пристрасті, усвідомлюючи, що вчиняє дії щодо неповнолітньої особи, яка не досягла шістнадцятирічного віку, та маючи намір на вчинення дій сексуального характеру, які здатні викликати моральне розбещення останньої, порушити її нормальний фізичний, психічний і соціальний розвиток, діючи відкрито, усвідомлюючи суспільно - небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, знаходячись біля неповнолітньої потерпілої, вчинив дії сексуального характеру, а саме приспустив шорти та оголив свій статевий орган, при цьому торкаючись його руками.

В подальшому ОСОБА_7 почав демонстративно задовольняти свою статеву пристрасть, займаючись при цьому протягом декількох хвилин мастурбацією на очах у неповнолітньої ОСОБА_4 , поставши під загрозу нормальний психологічний та соціальний розвиток останньої.

Крім того, 11.09.2021 року близько 14 годин 00 хвилин ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зустрівся з неповнолітньою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , біля свого під`їзду, за адресою: АДРЕСА_3 .

Піднявшись у вищевказану квартиру, у ОСОБА_7 , який достовірно знав, що ОСОБА_4 виповнилось лише 14 років і вона є неповнолітньою, виник злочинний умисел, спрямований на розбещення неповнолітньої ОСОБА_4 шляхом задоволення власної статевої пристрасті у присутності останньої .

Надалі ОСОБА_7 з метою задоволення своєї статевої пристрасті, усвідомлюючи, що вчиняє дії щодо неповнолітньої особи, яка не досягла шістнадцятирічного віку, та маючи намір на вчинення дій сексуального характеру, які здатні викликати моральне розбещення останньої, порушити її нормальний фізичний, психічний і соціальний розвиток, діючи відкрито, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, знаходячись біля неповнолітньої потерпілої, вчинив дії сексуального характеру, а саме приспустив шорти та оголив свій статевий орган, при цьому торкаючись його руками.

В подальшому ОСОБА_7 почав демонстративно задовольняти свою статеву пристрасть, займаючись при цьому протягом декількох хвилин мастурбацією на очах у неповнолітньої ОСОБА_4 , поставши під загрозу нормальний психологічний та соціальний розвиток останньої.

Крім того, у період з 31.08.2021 року по 11.09.2021 року ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за допомогою мессенджера «Telegram», який знаходився на телефоні «Redmi», що належить останньому, пропонував зустріч неповнолітній ОСОБА_4 з метою вчинення стосовно неї будь-яких дій сексуального характеру або розпусних дій.

Реалізуючи свій злочинний протиправний умисел, ОСОБА_7 , вчиняв домагання, а саме пропонував зустрічі, які зроблені повнолітньою особою, у тому числі з використанням інформаційно телекомунікаційних систем або технологій, особі, яка не досягла шістнадцятирічного віку, з метою вчинення стосовно неї будь-яких дій сексуального характеру або розпусних дій, та в подальшому такі зустрічі з неповнолітньою ОСОБА_4 відбувались.

Після отримання згоди, ОСОБА_7 , запрошував у гості неповнолітню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою свого проживання: АДРЕСА_3 .

Після пропозиції зустрічі, перебуваючи за вищезазначеною адресою повнолітній ОСОБА_7 , який достовірно знав, що ОСОБА_9 не досягла шістнадцятирічного віку, вчиняв щодо неповнолітньої особи розпусні дії та дії сексуального характеру, пов`язані з вагінальним та оральним проникненням, з використанням геніталій.

24.11.2021 року між обвинуваченим ОСОБА_7 та неповнолітньою потерпілою ОСОБА_4 в присутності її законного представника ОСОБА_5 , була укладена угода про примирення у вказаному кримінальному провадженні у відповідності до вимог ст.471 КПК України.

Згідно даної угоди обвинувачений ОСОБА_7 та неповнолітня потерпіла ОСОБА_4 в присутності її законного представника ОСОБА_5 дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченого за ч.1 ст.155, ч.1 ст.156-1, ч.1 ст.156 КК України, істотних для даного кримінального провадження обставин, а також покарання, яке повинен понести обвинувачений, а саме

- за ст.155ч.1КК України у виді позбавлення волі строком на 5 (п`ять) років.

- за ст.156ч.1КК України у виді позбавлення волі строком на 3 (три) роки.

- за ст.156-1ч.1КК України у виді позбавлення волі строком на 3 (три) роки.

На підставі ст.70 ч.1 КК України, за сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, ОСОБА_7 визначити остаточне покарання у виді позбавлення волі строком на 5 (п`ять) років.

На підставі ст.75 КК України ОСОБА_7 від відбування призначеного покарання звільнити з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 3 (три) роки.

При цьому, угодою про примирення також визначено розмір шкоди завданої кримінальним правопорушенням, строк її відшкодування; перелік дій, не пов`язаних з відшкодуванням шкоди, які обвинувачений ОСОБА_7 зобов`язаний вчинитина користьнеповнолітньої потерпілої ОСОБА_4 , та строк їх вчинення.

Розмір моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням становить 203000 грн. 00 коп. (двісті три тисячі гривень 00 копійок).

Моральну шкоду частково відшкодовано обвинуваченим неповнолітній потерпілій ОСОБА_4 у розмірі 60000 грн. 00 коп. (шістдесят тисяч гривень 00 копійок).

Також угодою про примирення визначено дії, які не пов`язані з відшкодуванням шкоди, які обвинувачений ОСОБА_7 зобов`язаний вчинити на користь неповнолітньої потерпілої ОСОБА_4 : уникати будь-якого спілкування з неповнолітньою потерпілою (мобільний зв`язок, інтернет, письмова переписка); не наближатися до неповнолітньої потерпілої.

Строк відшкодування завданої шкоди, розмір та порядок її відшкодування:

Строк та порядок відшкодування моральної шкоди завданої кримінальним правопорушенням у розстрочку становить:

Так, обвинувачений ОСОБА_7 зобов`язаний: в період з 01 листопада до 01 грудня 2022 року відшкодувати 48000 грн. (сорок вісім тисяч гривень 00 копійок); в період з 01 листопада до 01 грудня 2023 року відшкодувати 47500 грн. (сорок сім тисяч п`ятсот гривень 00 копійок); в період з 01 листопада до 01 грудня 2024 року відшкодувати 47500 грн. (сорок сім тисяч п`ятсот гривень 00 копійок).

Реквізити для відшкодування моральної шкоди на рахунок законного представника неповнолітньої потерпілої ОСОБА_4 ОСОБА_5 : Банк: ПриватБанк; МФО: 305299; р/р: НОМЕР_1 .

Розглядаючи питання про затвердження угоди про примирення між обвинуваченим та потерпілою, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст.468 ч.1 п.1 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим.

Згідно ст.469 ч.3 КПК України угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, нетяжких злочинів та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення.

У судовому засіданні судом встановлено, що ОСОБА_7 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.155, ч.1 ст.156-1, ч.1 ст.156 КК України, які згідно ст.12 КК України є нетяжкими злочинами.

При цьому судом з`ясовано, що обвинувачений ОСОБА_7 цілком розуміє права визначені ст.474 ч.5 п.1 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ст.473 ч.1 п.1 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Неповнолітня потерпіла ОСОБА_4 в присутності свого законного представника ОСОБА_5 також розуміє наслідки укладення та затвердження даної угоди, визначені ст.473 ч.1 п.2 КПК України.

У підготовчому судовому засіданні обвинувачений і неповнолітня потерпіла та її законний представник підтвердили суду, що угода про примирення між ними укладена добровільно, не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Прокурор у підготовчому судовому засіданні не заперечувала проти затвердження угоди про примирення.

Дослідивши угоду про примирення, заслухавши доводи сторін, суд вважає, що укладена між обвинуваченим та неповнолітньою потерпілою угода відповідає вимогам КПК України, дії обвинуваченого за ч.1 ст.155, ч.1 ст.156-1, ч.1 ст.156 КК України кваліфіковано вірно, умови угоди не суперечать інтересам суспільства і не порушуються права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб, сторони примирились добровільно, обвинувачений може виконати взяті на себе за угодою зобов`язання, фактичні підстави для визнання винуватості наявні, узгоджена міра покарання відповідає загальним засадам призначення покарання, визначених ст.65 КК України.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку про затвердження угоди про примирення між обвинуваченим та неповнолітньою потерпілою і призначення обвинуваченому узгодженої сторонами міри покарання.

Процесуальні витрати по провадженню відсутні.

Долю речових доказів, суд вирішує відповідно до ст.100 КПК України.

Керуючись ст.ст.373, 374, 475 КПК України, ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, суд

УХВАЛИВ:

Затвердити угоду про примирення від 24.11.2021 року, укладену між обвинуваченим ОСОБА_7 та неповнолітньою потерпілою ОСОБА_4 в присутності її законного представника ОСОБА_5 , у м.Кропивницький в кримінальному провадженні №12021121010002197 від 12.09.2021 року.

Визнати ОСОБА_8 визнати винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.155, ч.1 ст.156-1, ч.1 ст.156 КК України, та призначити йому покарання:

- за ст.155ч.1КК України у виді позбавлення волі строком на 5 (п`ять) років.

- за ст.156ч.1КК України у виді позбавлення волі строком на 3 (три) роки.

- за ст.156-1ч.1КК України у виді позбавлення волі строком на 3 (три) роки.

На підставі ст.70 ч.1 КК України, за сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, ОСОБА_7 визначити остаточне покарання у виді позбавлення волі строком на 5 (п`ять) років.

На підставі ст.75 КК України ОСОБА_7 звільнити від відбування призначеного покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 3 (три) роки.

Згідно зі ст.76 ч.1 п.п.1, 2 КК України протягом іспитового строку покласти на ОСОБА_7 обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Згідно п.6 ч.3 ст.76 КК України, протягом іспитового строку покласти на ОСОБА_7 обов`язки: дотримуватися встановлених судом вимог щодо вчинення певних дій, обмеження спілкування, пересування та проведення дозвілля: уникати будь-якого спілкування з неповнолітньою потерпілою (мобільний зв`язок, інтернет, письмова переписка); не наближатися до неповнолітньої потерпілої.

Запобіжним заходом обвинуваченому ОСОБА_7 до набрання вироком законної сили - залишити заставу.

Після набрання вироком законної сили:

- заставу в розмірі 45 400 грн. (сорок п`ять тисяч чотириста гривень нуль копійок), внесену ОСОБА_10 за ОСОБА_7 у вказаному кримінальному провадженні на спеціальний рахунок UA458201720355279001000002505, отримувач коштів ТУ ДСА України в Кіровоградській області ЄДРПОУ 26241445, банк отримувача ДКСУ місто Київ; код банку отримувача МФО 820172, згідно з квитанцією №0.0.2283022009.1 від 28.09.2021 року АТ КБ «ПриватБанк», повернути заставодавцю ОСОБА_10 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ).

Зобов`язати ОСОБА_7 відшкодувати неповнолітній потерпілій ОСОБА_4 погоджену ними моральну шкоду, а саме: в період з 01 листопада до 01 грудня 2022 року відшкодувати 48000 грн. (сорок вісім тисяч гривень 00 копійок); в період з 01 листопада до 01 грудня 2023 року відшкодувати 47500 грн. (сорок сім тисяч п`ятсот гривень 00 копійок); в період з 01 листопада до 01 грудня 2024 року відшкодувати 47500 грн. (сорок сім тисяч п`ятсот гривень 00 копійок).

Реквізити для відшкодування ОСОБА_7 моральної шкоди на рахунок законного представника неповнолітньої потерпілої ОСОБА_4 - ОСОБА_5 : Банк: ПриватБанк; МФО: 305299; р/р: НОМЕР_1 .

Внести до Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи, відомості відносно ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Речові докази:

- мобільний телефон «Redmi» та оптичний DVD-R диск, - залишити при матеріалах кримінального провадження.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст.394 КПК України, до Кропивницького апеляційного суду через Кіровський районний суд м. Кіровограда протягом 30 днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку на подачу апеляційної скарги за відсутності такої скарги, а при оскарженні вироку - після постановлення ухвали апеляційним судом.

У разі невиконання угоди про примирення потерпілий чи прокурор мають право звернутися до суду, який затвердив таку угоду, з клопотанням про скасування вироку. Клопотання про скасування вироку, яким затверджена угода, може бути подано протягом встановлених законом строків давності притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення відповідного кримінального правопорушення.

Умисне невиконання угоди є підставою для притягнення особи до відповідальності, встановленої законом.

Суддя Кіровського районного суду

м. Кіровограда ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 101356825
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку