open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

23.11.2021

ЄУН №389/3413/21

Провадження №1-кс/389/689/21

У Х В А Л А

іменем України

23 листопада 2021 року місто Знам`янка

Слідчий суддя Знам`янського міськрайонного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , скаржника ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу ОСОБА_3 на постанову про закриття кримінального провадження №42020120000000127 від 23 липня 2020 року, за статтею 167 КК України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 , 15 листопада 2021 року подала до суду скаргу на постанову про закриття кримінального провадження №42020120000000127 від 23 липня 2020 року. Вказала, що 21 жовтня 2021 року слідчим СВ ВП №1 (м.Знам`янка) Кропивницького РУП Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_4 винесено постанову про закриття вказаного кримінального провадження, копію якої вона отримала 10 листопада 2021 року. Ввважає вказану постанову незаконною, оскільки вона прийнята всупереч норм КПК України, розслідування злочину фактично не проводилося, ні слідчим ні прокурором не була здійснена перевірка її доводів, докази не збирались, її не допитували як потерпілу, також не відбирали пояснення від потерпілих. Винні особи не встановлені. Відтак скаржник просить скасувати постанову від 21 жовтня 2021 року про закриття кримінального провадження №42020120000000127.

Скаржник у судове засідання не з`явилась, подала заяву, в якій скаргу підтримала та просила розглянути скаргу за її відсутності.

Слідчий у судове засідання також не з`явився, про дату, час та місце розгляду скарги повідомлений у встановленому порядку, причини неявки суду не повідомив, будь-які заяви, клопотання від нього не надходили. Відсутність слідчого не є перешкодою для розгляду скарги в силу положень ч.3 ст.306 КПК України.

Дослідивши матеріали скарги та оглянувши матеріали кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за №42020120000000127 від 21 липня 2020 року, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що 23 липня 2020 року на підставі ухвали слідчого судді Ленінського районного суду м.Кіровограда щодо внесення до ЄРДР заяви ОСОБА_3 від 01 липня 2020 року, до ЄРДР внесені відомості за №42020120000000127, розпочато досудове розслідування, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.167 КК України.

21 жовтня 2021 року старшим слідчим СВ відділу поліції №1 (м.Знам`янка) Кропивницького РУП Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_4 винесено постанову про закриття кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстр досудових розслідувань за №42020120000000127 у зв`язку з відсутністю складу кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст.167 КК України. Як вбачається зі змісту постанови, приймаючи рішення про закриття кримінального провадження слідчий керувався ст.110, п.2 ч.1 ст.284 КПК України та вказав, що внесені відомості до ЄРДР за заявою ОСОБА_3 від 01 липня 2020 року по факту використання опіки чи піклування з корисливою метою на шкоду підопічному (зайняття житлової площі, використання майна тощо), не знайшли свого підтвердження в ході досудового розслідування. Відповідно до ч.2 ст.219 КПК України, строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; 2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадження щодо тяжкого обо особливо тяжкого злочину. Під час досудового розслідування встановити особу, причетну до вчинення кримінального правопорушення не представилось можливим. По вказаному кримінальному провадженні вчинено тяжкий злочин, та строк досудового розслідування сплив 21 жовтня 2021 року, а тому в діях особи, яка вчинила кримінальне правопорушення відсутній склад кримінального правопорушення, передбаченого ст.167 КК України.

Жодній особі в межах даного кримінального провадження повідомлення про підозру не вручалося. ОСОБА_5 у провадженні є заявником.

Даних про те, що ОСОБА_3 було вручено (надіслано) постанову про закриття кримінального провадження, матеріали кримінального провадження не містять.

Відповідно п.3 ч.1 ст.303КПК України заявником, потерпілим, його представником чи законним представником на досудовому провадженні можуть бути оскаржені рішення слідчого про закриття кримінального провадження.

Згідно зі ст.304 КПК України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першоюстатті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Дану скаргу подано належною особою, у строки, передбачені КПК України.

За змістом п.8 ч.2 ст.40 КПК України, слідчий уповноважений приймати процесуальні рішення у випадках, передбачених цим Кодексом, у тому числі щодо закриття кримінального провадження за наявності підстав, передбачених статтею 284 цього Кодексу.

Згідно п.п.1, 4 ч.1 ст.91 КПК України у кримінальному провадженні підлягають доказуванню, зокрема, подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення), обставини, які є підставою закриття кримінального провадження. За загальним правилом, визначеним у ч.1 ст.92 КПК України, обов`язок доказування обставин, передбачених ст.91 КПК України, покладається на слідчого, дізнавача, прокурора.

Відповідно до п. 2 ч.5 ст. 110 КПК України мотивувальна частина постанови слідчого, дізнавача, прокурора повинна містити відомості про: зміст обставин, які є підставами для прийняття постанови; мотиви прийняття постанови, їх обґрунтування та посилання на положення цього Кодексу.

Закриття кримінального провадження є одним із способів його остаточного вирішення, а тому провадження має закриватися після всебічного, повного та об`єктивного дослідження всіх обставин справи та оцінки всіх зібраних та перевірених доказів.

Постанова про закриття кримінального провадження має бути мотивованою, її зміст повинен відповідати фактичним обставинам, встановленим матеріалами справи, зокрема в ній мають бути викладені всі підстави, які виключають провадження у справі і обумовлюють її закриття.

Положенням ст.284 КПК України визначенні підстави для закриття кримінального провадження. Поміж іншого, кримінальне провадження закривається в разі, якщо: 2) встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення; 10) після повідомлення особі про підозру закінчився строк досудового розслідування, визначений статтею 219 цього Кодексу, крім випадку повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров`я особи. Слідчий, дізнавач, прокурор зобов`язані закрити кримінальне провадження також у разі, коли строк досудового розслідування, визначений статтею 219 цього Кодексу, закінчився та жодній особі не було повідомлено про підозру.

Встановлена відсутність у діянні складу кримінального правопорушення (для закінчення провадження) застосовується, коли встановлено, що подія, з приводу якої проводиться розслідування, мала місце, була результатом діянь певної особи, проте це діяння не є кримінальним правопорушенням внаслідок: а) відсутності хоча б одного з елементів складу правопорушення (об`єкта, суб`єкта, об`єктивної та суб`єктивної сторін); б) непричетності особи до кримінального правопорушення. Ця обставина виявляється: якщо достовірно встановлено, що правопорушення вчинене не даною особою, а іншою, і цю особу встановлено, та якщо встановлено, що правопорушення вчинене не цією особою, а іншою, проте невідомо ким саме). Якщо слідчим, дізнавачем закрито провадження за відсутністю в діях особи складу злочину чи самої події, то він має звернути увагу на те, що б така постанова у обов`язковому порядку містила детальний виклад обставин, за яких заявник вважав, що особою (особами) вчинено злочин та висновки щодо відсутності вини особи (осіб) у вчиненні злочину.

Закріплена у п.10 ч.1 ст.284 КПК України норма, з огляду на форму її викладення, є імперативною, а відтак за умови закінчення строків досудового розслідування, визначених ст.219 КПК України, слідчий зобов`язаний закрити кримінальне провадження. Тобто, закриття кримінального провадження у зв`язку із закінченням строку досудового розслідування, ґрунтується лише на процесуальних моментах закінчення вказаного строку та не повідомлення про підозру жодній особі, незалежно від об`єму та якості проведеного досудового розслідування.

Як вбачається зі змісту оскаржуваної постанови, слідчий керуючись положенням п.2 ч.1 ст.284 КПК України закрив кримінальне провадження у зв`язку з відсутністю складу кримінального правопорушення. При цьому, при обґрунтуванні закриття кримінального провадження посилався на закінчення строків досудового розслідування. Вказав, що по вказаному кримінальному провадженні вчинено тяжкий злочин та строк досудового розслідування сплив, а тому в діях особи, яка вчинила кримінальне правопорушення відсутній склад кримінального правопорушення. Тобто, зміст постанови є суперечливим, констатація висновку про відсутність складу кримінального правопорушення взагалі не мотивована, не зазначено процесуальних дій, які були проведені для всебічного, повного та об`єктивного дослідження всіх обставин справи, та які встановлені обставини та докази привели слідчого до висновку про відсутність складу кримінального правопорушення.

До того ж, матеріали кримінального провадження не містять відомостей про те, що слідчий ОСОБА_4 яким винесено оскаржувану постанову, є стороною даного кримінального провадження (постанова про призначення його слідчим відсутня).

За наведених обставин, слідчий суддя вважає за необхідне скасувати постанову слідчого про закриття кримінального провадження, у зв`язку з її необгрунтованістю та невідповідністю вимогам закону.

Керуючись ст.ст.284, 303-304, 307, 372, 376 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу ОСОБА_3 , задовольнити.

Скасувати постанову старшого слідчого СВ відділу поліції №1 (м.Знам`янка) Кропивницького РУП Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_4 від 21 жовтня 2021 року, про закриття кримінального провадження, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020120000000127 від 23 липня 2020 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 101356803
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку