open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 462/7552/21

провадження 1-кс/462/1869/21

У Х В А Л А

23 листопада 2021 року

Слідчий суддяЗалізничного районногосуду м.Львова ОСОБА_1 за участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,розглянувши увідкритому судовомузасіданні скаргу ОСОБА_3 набездіяльність службових осіб відділу поліції №1 Львівського районного управління поліції №2 Головного управління Національної поліції у Львівській області щодо невнесення до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань відомостей заяви про кримінальне правопорушення,-

встановив:

18.10.2021 року ОСОБА_3 у порядку ст.303КПК України звернувсядо слідчогосудді зіскаргою надії уповноваженихосіб ВП№1ЛРУП №2ГУНП уЛьвівській області,яка полягаєу невнесеннівідомостей прокримінальне правопорушеннядо ЄРДРза йогозаявою від12.10.2021року провчинене кримінальнеправопорушення.Подану скаргуобґрунтовує тим,що 18.10.2021року власникамиквартири АДРЕСА_1 вчиненодії заознаками вказанихкримінальних правопорушень,зокрема пошкодженойого квартиру АДРЕСА_2 іздійснено замахна йогожиття.Для зупиненняі розкриттяправопорушень вінз 14.30год.по 17.47год.через номер102викликав поліціюі слідчуоперативну групу,однак екіпажполіції №202,який прибувна виклик,відмовився викликатислідчу оперативнугрупу дляз`ясування обставиникримінального правопорушенняі врештівітк,погрожуючи вчинитищодо ньогорепресії.За часбездіяльності екіпажуполіції №202власники іїх робітникивтекли зквартири АДРЕСА_3 ,тому вінблизько 18.00год.подав керівникувідділу поліції№ 1(Залізничний)Львівського районногоуправління поліції№ 2ГУ НПУ Львівськійобласті заявупро вчиненікримінальні правопорушення,яку черговийполіції зареєструвавза №23125.Вже післяподання даноїзаяви вкухні йогоквартири АДРЕСА_4 не запустивсядвохфункційний котелопалення.Перевіряючи котел,він встановив,що коминкотла забитийбудівельним сміттям,яке потрапилотуди зквартир АДРЕСА_5 чи АДРЕСА_3 . Оскільки в заяві описані достатні та вагомі ознаки протиправних дій власників квартири АДРЕСА_3 , за якими керівник поліції чи уповноважена на це особа зобов`язана згідно із вимогами ст.214 КПК України (далі Закон) внести відомості в ЄРДР за ст.ст. 28, 129, 270-1, 272, 275 КК України. Разом з тим, в передбачений ст. 214 ч.1 КПК України строк, а саме протягом 24 годин, дані відомості не були внесені в ЄРДР, чому він змушений звернутись до суду з вказаною скаргою, яку просить задоволити.

Скаржник ОСОБА_3 у судовому засіданні скаргу підтримав, просив її задоволити.

Відділ поліції №1 Львівського районного управління поліції №2 Головного управління Національної поліції у Львівській області, будучи належним чином повідомленим про час, день та місце розгляду скарги, не забезпечив явку в судове засідання свого представника, що не перешкоджає розгляду скарги у відповідності до вимог ч. 3 ст. 306 КПК України.

Ухвалою суду від 19.10.2021 року зобов`язано уповноважену особу ВП №1 ЛРУП №2 ГУНП у Львівській області подати слідчому судді Залізничного районного суду м.Львова ОСОБА_1 матеріали за заявою ОСОБА_3 від 12.10.2021 року про вчинене кримінальне правопорушення. Однак станом на час розгляду скарги до Залізничного районного суду м. Львова такі не надходили, не подано судді також письмової відповіді про неможливість їх надання.

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Статтею 2КПК України визначені завдання кримінального судочинства, одним з яких є захист особи, суспільства від кримінальних правопорушень.

Реалізація вказаних завдань здійснюється, з-поміж іншого, шляхом забезпечення кожному громадянину права на звернення до уповноважених органів з заявою про вчинене кримінальне правопорушення.

Зазначене право породжує відповідний обов`язок компетентних державних органів відреагувати на такі звернення у передбаченому законом порядку.

У силу ч. 1 ст.9КПК України на керівника органу досудового розслідування, слідчого покладений обов`язок неухильно додержуватись вимог цього Кодексу.

Частиною 1 ст. 214КПК України визначено, що слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Згідно із ч. 4 ст.214КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

З аналізу вищевказаних норм КПК України слідує, що процесуальний закон дійсно передбачає внесення до ЄРДР відомостей на підставі заяв та повідомлень про кримінальне правопорушення, а не будь-яких заяв, які надходять до органів досудового розслідування при здійсненні ними своїх повноважень.

Згідно із п. 18 ст. 3КПК України до повноважень слідчого судді суду першої інстанції належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

За п. 15 ч. 1 ст. 7КПК України зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких, зокрема, відносяться змагальність сторін та свобода в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до ч. 1 ст.22КПК України кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексу.

Згідно із п. 4 ч. 1 ст.129 Конституції України основними засадами судочинства є: змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Аналіз заяви ОСОБА_3 від 12.10.2021 року дає підстави для висновку, що така за своїм змістом є заявою (повідомленням) про кримінальне правопорушення, в розумінні ч.1 ст. 214 КПК України, оскільки містить обставини, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення. Враховуючи, що на момент розгляду скарги даних про внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань слідчому судді не надано, відтак відомості, викладені в такій, згідно вимог ст. 214 КПК України, підлягають внесенню уповноваженою особою в Єдиний реєстр досудових розслідувань.

Виходячи з наведеного та враховуючи, що невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви про кримінальне правопорушення є суттєвим порушенням зазначених вимог закону та прав особи ініціювати досудове розслідування, і тому скарга підлягає задоволенню в частині зобов`язання ВП № 1 ЛРУП №2 ГУ НП у Львівській області - вжити заходи щодо внесення уповноваженою особою до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальне правопорушення за заявою ОСОБА_3 від 12.10.2021 року.

Водночас, скаржник вказує на те, що, на його думку, зазначені в заяві від 12.10.2021 року про кримінальне правопорушення дії підлягають кваліфікації за ст.ст. 28, 129, 270-1, 272, 275 КК України і вимагає зобов`язати внести відомості в ЄРДР саме за такою кваліфікацією.

Разом з тим, у слідчого судді відсутні повноваження здійснювати кваліфікацію кримінального правопорушення із зазначенням конкретних статей Кримінального кодексуУкраїни по викладених в заяві про вчинення кримінального правопорушення обставинах. Відповідно до ст.214КПК України визначати правову кваліфікацію конкретного кримінального правопорушення на стадії досудового розслідування входить в компетенцію слідчого, дізнавача, прокурора.

Статтями 36, 40, 40-1КПК України встановлено, що прокурор, слідчий і дізнавач, здійснюючи свої повноваження відповідно до вимог цього Кодексу, є самостійним у своїй процесуальній діяльності, втручання в яку осіб, що не мають на те законних повноважень, забороняється.

Крім цього, скаржнику не належить право на внесення в ЄРДР відомостей за заявою, повідомленням про кримінальне правопорушення за бажаною ним кваліфікацією дій особи (осіб) за диспозицією статей КК України, оскільки право на кримінально-правове переслідування конкретної третьої особи із обраною самостійно кваліфікацією скаржнику не гарантується, в тому числі положеннями Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод людини.

Керуючись ст. 2, 3, 7, 9, 214, 303, 304, 306, 307, 309, 369-372, 376 КПК України,

постановив:

cкаргу ОСОБА_3 набездіяльність службових осіб відділу поліції №1 Львівського районного управління поліції №2 Головного управління Національної поліції у Львівській області щодо невнесення до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань відомостей заяви про кримінальне правопорушення - задоволити частково.

Зобов`язати уповноважену особу ВП № 1 ЛРУП ГУ НП у Львівській області вжити заходів щодо внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальне правопорушення за заявою ОСОБА_3 від 12.10.2021 року.

В іншій частині вимог - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Львівського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя:

Джерело: ЄДРСР 101353417
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку