open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

1Справа № 335/11900/21 1-кс/335/5963/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 листопада 2021 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя скаргу адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність уповноважених осіб Відділу поліції №1 Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, після отримання заяви про вчинення кримінального правопорушення,

ВСТАНОВИВ:

11.11.2021 адвокат ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя в інтересах ОСОБА_4 , з вищезазначеною скаргою, в обґрунтування якої зазначив наступне.

29.10.2021 ОСОБА_4 звернувся до Відділу поліції № 1 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області із заявою, про вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_5 , в якій просив притягнути останнього до кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 129 КК України та ч. 1 ст. 195 КК України (ЄО №32188). Проте, в порушення приписів ст. 214 КПК України уповноваженні особи Відділу поліції № 1 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області протягом 24 годин після отримання заяви не внесли відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та не розпочали розслідування.

З урахуванням вищевикладеного, заявник просив слідчого суддю зобов`язати слідчого внести повідомлені ним відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В судове засідання заявник адвокат ОСОБА_3 не з`явився, через канцелярію суду подав заяву про розгляд справи без участі заявника та його представника.

Уповноважена особа відділу поліції №1 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області у судове засідання не з`явилась, причини неявки суду не повідомила, витребувану ухвалою слідчого судді від 11.11.2021 щодо розгляду повідомлення ОСОБА_4 про обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення від 29.10.2021 ЄО№32188.

Відповідно до ч. 3 ст. 306 КПК України розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого, дізнавача чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого, дізнавача чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

У відповідності до ч. 4 ст. 107 КПК України, розгляд скарги проведено без фіксації судового процесу.

Дослідивши додані до скарги письмові матеріали, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно дост. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбаченіКонституцією Українита законами України. Стаття 55 Конституції Українигарантує кожному право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових чи службових осіб.

Частиною 1статті 214 КПК Українивизначено, що слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається (ч. 4ст. 214 КПК України).

Відомості, які підлягають внесенню до ЄРДР та їх перелік визначені ч. 5ст. 214 КПК України, відповідно до положень якої до ЄРДР підлягають внесенню, серед інших відомостей, короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлені з іншого джерела.

Аналогічні за змістом норми містяться у п. 2 Розділу ІІ Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення (даліПоложення), затвердженого наказом Генерального прокурора України № 298 від 30.06.2020 року, згідно з яким відомості про кримінальне правопорушення, викладені у заяві, повідомленні чи виявлені з іншого джерела повинні відповідати вимогам п. 4 ч. 5ст. 214 КПК України, зокрема, мати короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Статтею 11 КК Українинадано визначення злочину як передбачене цим Кодексом суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб`єктом злочину.

При цьому відповідно до статей2,214 КПК Україниу заяві про вчинення злочину мають бути зазначені об`єктивні дані, які свідчать про ознаки злочину.

У контекстістатті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободсуд покликаний убачати, що приховано за зовнішньою стороною справи, та досліджувати реалії розглядуваної справи («Девеер проти Бельгії» від 27.02.1980 року).

Таким чином, системний аналіз наведених правових норм дозволяє зробити висновок, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань повинні вноситись ті заяви та повідомлення, які містять достатні відомості про кримінальне правопорушення.

Бездіяльність слідчого, прокурора, дізнавача, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, виходячи зі змісту п. 1 ч. 1ст. 303 КПК України, може бути предметом оскарження слідчому судді на досудовому проваджені.

Слідчим суддею встановлено, що 29.10.2021 ОСОБА_4 звернувся до Відділу поліції №1 Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області з заявою про вчинення кримінального правопорушення (ЄО №32188).

05.11.2021 адвокат ОСОБА_3 звернувся в інтересах ОСОБА_4 . Відділу поліції №1 Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області з заявою, в якій просив повідомити заявника про результати розгляду заяви ОСОБА_4 від 29.10.2021, яка зареєстрована в журналі єдиного обліку 05.11.2021.

Частиною 1ст. 214 КПК Українипередбачено, що слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

Відповідно до ч. 4ст. 214 КПК Українивідмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускаються.

За таких обставин, навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості повинні бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно дост. 284 КПК України, якщо для цього будуть мати місце відповідні процесуальні підстави, оскільки вимоги ч. 1ст. 214 КПК Українине передбачають здійснення оцінки обґрунтованості заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а передбачають лише обов`язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження.

Частиною 7ст. 214 КПК України передбачено, що у разі якщовідомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені прокурором, він зобов`язаний невідкладно, але не пізніше наступного дня, з дотриманням правил підслідності передати наявні у нього матеріали до органу досудового розслідування та доручити проведення досудового розслідування.

Даних про внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей за повідомленням заявника від 29.10.2021 слідчому судді на час розгляду даної скарги не надано.

З урахуванням вищевикладеного, слідчий суддя доходить висновку про задоволення скарги адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах ОСОБА_4 про зобов`язання уповноважених осіб Відділу поліції №1 Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області внести до ЄРДР відомості за його заявою про вчинене кримінальне правопорушення від 29.10.2021.

Керуючись ст. ст.214, 303-306,307, 309 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність уповноважених осіб Відділу поліції №1 Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, після отримання заяви про вчинення кримінального правопорушення задовольнити.

Зобов`язати уповноважених осіб Відділу поліції №1 Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою ОСОБА_4 від 29.10.2021, ЄО №32188, у відповідності до вимог ст. 214 КПК України.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 101349561
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку