open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №242/5484/21

Провадження № 1-кп/242/886/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 листопада 2021 року Селидівський міський суд Донецької області в складі: головуючого судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Селидове клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності в кримінальному провадженні №12021052500000338 від 01.10.2021 року відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Донецька Донецької області, громадянина України, раніше не судимого, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , та проживає за адресою: АДРЕСА_2

за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До Селидівського міського суду надійшло клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №12021052500000338 від 01.10.2021 року за ч. 2 ст.260КК України у зв`язку з добровільним припиненням участі у діяльності не передбаченого законом збройного формування, повідомив правоохоронний орган про його діяльність, сприяв його припиненню та розкриттю злочинів, вчинених у зв`язку із створенням та діяльністю даного збройного формування шляхом надання показань про його діяльність.

У клопотання зазначено, що ОСОБА_4 приймав участь у незаконному збройному формуванні, брав участь з автоматичною зброєю на блокпості та в подальшому добровільно вийшов з незаконного збройного формування та самостійно повідомив правоохоронні органи про свою участь у ньому.

У підготовчому судовому засіданні прокурор клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 на підставі ст. 44, ч. 6 ст.260 КК Українипідтримав, посилаючись на обставини, зазначені у клопотанні, просить його задовольнити, вважаючи, що для того наявні всі підстави.

Підозрюваний ОСОБА_4 вину у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України, визнав повністю, підтримав заявлене прокурором клопотання, просив звільнити його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 44, ч. 6 ст. 260КК України та закрити кримінальне провадження.

Вислухавши думки учасників підготовчого судового засідання, дослідивши матеріали, суд приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст.314КПК України суд у підготовчому судовому засіданні має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбаченихпунктами 4-8, 10 частини першої абочастиною другою статті 284цього Кодексу.

Кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності (п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України).

Дії ОСОБА_4 суд вважає вірно кваліфіковані за ст. 260 ч. 2 КК України, як участь у діяльності не передбаченого законом збройного формування.

Згідно з ч.ч. 1-2 ст. 286 КПК України, звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом. Встановивши на стадії досудового розслідування підстави для звільнення від кримінальної відповідальності та отримавши згоду підозрюваного на таке звільнення, прокурор складає клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та без проведення досудового розслідування у повному обсязі надсилає його до суду.

Відповідно до ст. 44 КК України, особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Згідно з ч. 6 ст.260КК України звільняється від кримінальної відповідальності за цією статтею особа, яка перебувала в складі зазначених у цій статті формувань, за дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вона добровільно вийшла з такого формування і повідомила про його існування органи державної влади чи органи місцевого самоврядування.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 добровільно відмовився від участі в діяльності незаконного збройного формування, добровільно повідомив про свою діяльність у лавах незаконного збройного формування до правоохоронного органу, тому наявні всі законні підстави для звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності на підставі ст. 44, ч. 6 ст. 260КК України і закриття кримінального провадження.

Питання щодо речових доказів суд вирішує відповідно до вимог ст. 100 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. 44, ч. 6 ст. 260 КК України, ст.ст. 284, 285-288, 314 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні 12021052500000338 від 01.10.2021 року відносно ОСОБА_4 задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України, на підставі ст. 44, ч. 6 ст. 260 КК України.

Кримінальне провадження відносно ОСОБА_4 за вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України, закрити.

Речові докази у кримінальному провадженні відсутні.

Ухвала може бути оскаржена до Донецького апеляційного суду області через Селидівський міський суд Донецької області шляхом подання апеляції протягом 7 діб з часу проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 101348624
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку