open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Єдиний унікальний номер 341/492/20

Номер провадження 1-кс/341/483/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про повернення клопотання

24 листопада 2021 року слідчий суддя Галицького районного суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , вивчивши матеріали клопотання представника Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Івано-Франківській області - начальник ОСОБА_2 , про скасування арешту на майно, накладеного слідчим суддею Галицького районного суду Івано-Франківської області у кримінальному провадженні, що внесене 09 квітня 2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020090140000106 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого частиною 1 статті 249 КК України,

в с т а н о в и в:

Представник Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Івано-Франківській області - начальник ОСОБА_3 звернувся до Галицького районного суду Івано-Франківської області з клопотанням про скасування арешту на майно, накладеного слідчим суддею Галицького районного суду Івано-Франківської області у кримінальному провадженні, що внесене 09 квітня 2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020090140000106 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 249 КК України.

Приймаючи рішення щодо подальшого руху справи, враховую наступне.

У главі 10 КПК України «Заходи забезпечення кримінального провадження і підстави їх застосування» перелічено види заходів забезпечення кримінального провадження.

Так, відповідно до положень статті 131 цього Кодексу арешт майна є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, які застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Підстави та процедура розгляду клопотання про скасування арешту майна врегульовані нормою статті 174 КПК України, згідно положень якої підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Відповідно до положень статті 132 КПК України клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Зі змісту означеної норми випливає, що клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження чи їх скасування, в тому числі скасування арешту майна подається за правилами виключної підсудності за місцем розташування органу, яким проводиться досудове розслідування, а не за місцем накладення арешту на майно.

В матеріалах справи міститься копія повідомлення Територіального управління, розташованого у місті Львові Державного бюро розслідування, про те, що досудове розслідування кримінального провадження внесеного 09 квітня 2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020090140000106 здійснювалось зазначеним органом розслідування і слідчим прийнято рішення про його закриття.

Так, пунктом 1 частини 1 статі 34 КПК України визначено, що кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил підсудності.

Підсудність - це сукупність юридичних властивостей кримінального провадження, на підставі яких кримінальний процесуальний закон визначає, в якому саме суді і в якому складі суддів має розглядатися і вирішуватися по суті справа. Підсудність виступає процесуальним інститутом, що має велике значення для належного відправлення правосуддя у кримінальному провадженні. Правила про підсудність випливають із основних засад судочинства, передбачених ст. 129 Конституції України, засад кримінального провадження, визначених у главі 2 КПК, а також засад організації судової влади, окреслених у розділі 1 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів». Вони безпосередньо ґрунтуються на принципах побудови системи судів загальної юрисдикції, встановлених ч. 1 ст. 17 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів», а саме територіальності, спеціалізації та інстанційності. Порушення правил підсудності належить до істотних порушень вимог кримінального процесуального закону та тягне за собою скасування судового рішення.

Стаття 34 КПК України регулює порядок направлення кримінального провадження з одного суду до іншого тільки після надходження до суду обвинувального акту для розгляду по суті за правилами глави 27 та 28 КПК України.

Заяви, клопотання, скарги у кримінальних провадженнях на стадії досудового розслідування, які подані до суду (слідчим суддям) з порушенням правил підсудності, не вирішуються шляхом зміни підсудності судом та/або закриття судового провадження.

При цьому, статтею 34 КПК України не наділяє суди повноваженнями направляти такі заяви, клопотання, скарги для розгляду з одного суду першої інстанції до іншого.

Відповідно до пунктом 2 частини 2 статті 304 КПК України скарга повертається, якщо вона не підлягає розгляду в цьому суді.

Таким чином, оскільки питання направлення клопотань, скарг, поданих під час досудового розслідування за підсудністю, КПК України не передбачено, відтак розглядуване клопотання слід повернути як таке, що не підлягає розгляду в цьому суді.

Відповідно до частини 3 статті 9 КПК України, закони та інші нормативно-правові акти України, положення яких стосуються кримінального провадження, повинні відповідати цьому Кодексу. При здійсненні кримінального провадження не може застосовуватися закон, який суперечить цьому Кодексу.

Згідно частини 6 статті 9 КПК України, у випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені частиною першою статті 7 цього Кодексу. Застосування аналогії процесуального закону, КПК України не передбачено.

За таких обставин, слідчий суддя приходить до висновку про повернення вказаного клопотання.

З врахуванням наведеного, керуючись вимогами статей 9, 132, 303, 304, 309, 333 КПК України, слідчий суддя -

п о с т а н о в и в:

Клопотання представника Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Івано-Франківській області - начальник ОСОБА_2 , про скасування арешту на майно, накладеного слідчим суддею Галицького районного суду Івано-Франківської області у кримінальному провадженні, що внесене 09 квітня 2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020090140000106 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого частиною 1 статті 249 КК України

- повернути заявнику.

Ухвала може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня отримання її копії.

Слідчий суддяОСОБА_4

Джерело: ЄДРСР 101347281
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку