open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.11.2021 Справа №607/5520/21

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого ОСОБА_1

за участю секретаря с/з ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

захисника адвоката ОСОБА_4

лікаря-психіатра ОСОБА_5

особи, стосовно якої передбачається припинення застосування

примусових заходів медичного характеру ОСОБА_6

законного представника ОСОБА_6 ОСОБА_7

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Тернополі заяву лікаря-психіатра КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» ТОР ОСОБА_5 про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку стосовно ОСОБА_6 ,

В С Т А Н О В И В:

05жовтня 2021року доТернопільського міськрайонногосуду Тернопільськоїобласті надійшлазаява лікаря-психіатраКНП «Тернопільськаобласна клінічнапсихоневрологічна лікарня»ТОР ОСОБА_5 про припиненнязастосування примусовихзаходів медичногохарактеру увиді наданняамбулаторної психіатричноїдопомоги впримусовому порядкустосовно ОСОБА_6 , узв`язку зізміною йогопсихічного стануна такий,що непотребує подальшогонадання амбулаторноїпсихіатричної допомогив примусовомупорядку.

В судовому засіданні лікар-психіатр ОСОБА_5 підтримав заяву та просив задовольнити з підстав, викладених у ній.

Особа, стосовно якої передбачається припинення застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_6 в судовому засіданні заяву про припинення застосування примусових заходів медичного характеру підтримав.

Інші учасники судового розгляду не заперечили проти припинення застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_6 .

Дослідивши матеріали справи, заслухавши учасників судового розгляду, суд приходить до переконання, що заява лікаря-психіатра про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку стосовно ОСОБА_6 підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч. 1ст. 95 КК Українипродовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника психіатричного закладу (лікаря - психіатра), який надає особі таку психіатричну допомогу, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Крім того відповідно доч. 1 - 3 ст. 514 КПК Українипродовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється на підставі ухвали суду, в межах територіальної юрисдикції якого застосовується цей захід чи відбувається лікування.

Зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється, якщо особа, яка вчинила суспільно небезпечне діяння у стані неосудності, видужала або якщо внаслідок змін у стані її здоров`я відпала потреба в раніше застосовуваних заходах медичного характеру.

Розгляд питання про продовження, зміну чи припинення застосування судом примусових заходів медичного характеру здійснюється за письмовою заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), де тримається дана особа. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів. Розгляд питання про зміну чи припинення застосування судом примусових заходів медичного характеру може також здійснюватися за письмовою заявою особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру, або її захисника чи законного представника у разі, якщо така особа за своїм станом здоров`я не може усвідомлювати свої дії (бездіяльність) чи керувати ними, в тому числі не може усвідомлено подати до суду відповідну заяву. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів закладу, в якому особі надається психіатрична допомога, або, у разі наявності, висновок обраного особою незалежного лікаря-психіатра.

Також згідно ч. 3 ст. 19Закону України «Про психіатричну допомогу»передбачено, що питання про продовження, зміну або припинення застосування примусового заходу медичного характеру вирішується судом у разі такої зміни стану психічного здоров`я особи, за якої відпадає необхідність застосування раніше призначеного заходу та виникає необхідність у призначенні іншого примусового заходу медичного характеру чи якщо особа видужала. Продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів. Зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру може здійснюватися судом також за заявою особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру, або її захисника чи іншого законного представника, у разі якщо така особа за своїм станом здоров`я не може усвідомлено подати до суду відповідну заяву. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів закладу, в якому особі надається психіатрична допомога, або, у разі наявності, висновок обраного особою незалежного лікаря-психіатра.

Так, судом встановлено, що ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 15 квітня 2021 року стосовно ОСОБА_6 застосовано примусові заходи медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку за вчинення ним суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України.

Згідно висновку комісії лікарів-психіатрів КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» ТОР № 145 вбачається, що за час перебування на амбулаторній допомозі у примусовому порядку ОСОБА_6 систематично відвідував лікаря-психіатра поліклінічного відділення, приймав амбулаторне лікування, стан пацієнта покращився, хворий з розумінням ставиться до скоєного суспільно небезпечного діяння, приводів в поліцію не мав, скарг від сусідів не поступало, соціально небезпечних дій не виявляв, у зв`язку з чим слід припинити застосування до ОСОБА_6 примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Враховуючи вищевикладене та беручи до уваги висновок комісії лікарів-психіатрів, суд вважає за можливе припинити застосування щодо ОСОБА_6 примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

На підставі викладеного, керуючись ст. 95 КК України, ст.514 КПК України, ст.19 Закону України «Про психіатричну допомогу», суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву лікаря-психіатра КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» ТОР ОСОБА_5 від 05 жовтня 2021 року про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку стосовно ОСОБА_6 - задовольнити.

Припинити застосування примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку стосовно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 .

Ухвала може бути оскаржена до Тернопільського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області протягом семи днів з дня її оголошення.

Головуючий суддяОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 101340163
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку