open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.11.2021 Справа №607/14211/21

Номер провадження 1кп/607/1626/2021

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі с/з ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши у судовому засіданні в м. Тернополі матеріали кримінального провадження №12021216040001045 від 30 червня 2021 року про обвинувачення:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Тернопіль, громадянина України, із середньо спеціальною освітою, неодруженого, непрацюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше судимого:

- 24 вересня 2018 року Тернопільським міськрайоним судом Тернопільської області за ч. 2 ст. 309, ч. 2 ст. 307, ч. 1 ст. 70 КК України засуджений до покарання у виді 3 (трьох) років позбавлення волі,

у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст. 309 КК України,-

ВСТАНОВИВ :

В обвинуваченого ОСОБА_4 30 червня 2021 року, який перебував в невстановленому досудовим розслідуванням місці, виник намір направлений на незаконне придбання, зберігання психотропних речовин, без мети збуту.

Реалізуючи свій злочинний умисел ОСОБА_4 30 червня 2021 року, в порушення вимог ст. 7 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» від 15 лютого 1995 року, при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах, місці та часі, умисно підняв таким чином незаконно придбав та помістив собі у сумку безбарвний пакетик на застібку у якому знаходилася порошкоподібна речовина білого кольору, що містить амфетамін, який відноситься до психотропних речовин, обіг яких обмежено.

Надалі, 30 червня 2021 року близько 17 год. 20 хв. працівниками патрульної поліції під час обстеження території у м. Тернополі по вул. Рєпіна, 18, було виявлено ОСОБА_4 , який поводив себе підозріло, та вході спілкування із останнім, повідомив, що у своїй сумці зберігає психотропну речовину, а саме амфетамін.

30 червня 2021 року в ході проведення огляду місця події у м. Тернополі, по вул. Рєпіна, 18, ОСОБА_4 добровільно видав безбарвний поліетиленовий пакет на застібку із порошкоподібною речовиною білого кольору, що містить амфетамін - 0,1921 грам, що відноситься до психотропних речовин, обіг яких обмежено.

Згідно ст. ст.2, 7 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» від 15 лютого 1995 року та Списку №2, Таблиці №11 Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України №770 від 06 травня 2000 року, амфетамін, віднесений до психотропних речовин, обіг яких обмежено.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 свою вину у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст. 309 КК України визнав повністю, підтвердив зазначені в обвинувальному акті обставини. У вчиненому обвинувачений ОСОБА_4 щиро розкаюється. Також він вказав, що добровільно видав працівникам патрульної поліції амфетамін, який він знайшов та який знаходився в поліетиленовому пакеті. Крім цього, зазначив, що страждає на наркоманію та потребував лікування від неї, у зв`язку з чим він добровільно звернувся до лікувального закладу і розпочав лікування.

Таким чином, проаналізувавши вищевказані обставини та докази, суд, приходить до переконання про доведеність вини обвинуваченого ОСОБА_4 у вчиненні кримінального проступку та вважає, що органами досудового розслідування його дії кваліфіковано вірно за ч.1 ст. 309 КК України, а саме: незаконне придбання, зберігання психотропних речовин без мети збуту.

Під час судового розгляду захисник-адвокат ОСОБА_5 заявила клопотання про закриття кримінального провадження про обвинувачення ОСОБА_4 за ч.1 ст. 309 КК України, на підставі ч. 4 ст. 309 КК України, так як ОСОБА_4 , перебуваючи на обліку у лікаря нарколога як наркозалежний, добровільно звернувся до лікувального закладу і пройшов лікування з приводу вживання наркотичних речовин. Обвинувачений ОСОБА_4 підтримав клопотання захисника та просив закрити провадження відносно нього.

Прокурор щодо задоволення заявленого клопотання не заперечив.

Заслухавши клопотання захисника-адвоката ОСОБА_5 , думку обвинуваченого та прокурора з приводу заявленого клопотання, суд вважає, що клопотання підлягає до задоволення, виходячи із наступного.

Відповідно до ч.4 ст.309 КК України, особа, яка добровільно звернулась до лікувального закладу і розпочала лікування від наркоманії, звільняється від кримінальної відповідальності за дії, передбачені частиною першою ст.309 КК України.

В судовому засіданні встановлено, що, згідно довідки, яка видана КНП «Тернопільський обласний медичний центр соціально небезпечних захворювань» Тернопільської обласної ради від 12 жовтня 2021 року №3400/1, обвинуваченому ОСОБА_4 встановлено діагноз розлади психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів, синдром залежності, він є учасником програми замісної підтримувальної терапії (ЗПТ), а також обвинувачений ОСОБА_4 добровільно звернувся до лікувального закладу з письмовою заявою від 03 лютого 2021 року щодо лікування.

Замісна підтримувальна терапія, згідно наказу МОЗ «Про затвердження стандартів медичної допомоги «Психічні та поведінкові розлади внаслідок вживання опіоїдів» від 09 листопада 2020 року №2555, відноситься до методу лікування від залежності опіоїдів та є аналогом терміну підтримувальна терпапія агоністами опіоїдів (ПТАО), а також є довготривалим медикаментозним лікуванням.

Відповідно до п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів» за № 4 від 26 квітня 2002 року, вирішуючи питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності з підстави, передбаченої ч. 4 ст. 309 КК України, суду необхідно з`ясовувати, чи дійсно особа страждала на наркоманію і потребувала лікування від неї, чи дійсно вона звернулася до лікувального закладу і розпочала лікування добровільно, а не вимушено і чи дійсно ставить за мету вилікуватися від наркоманії, а не ухилитися в такій спосіб від кримінальної відповідальності за вчинений злочин.

Також відповідно до роз`яснень п. 24 постанови Пленуму Верховного суду України № 4 від 26 квітня 2002 року «Про судову практику в справах про злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів» (із змінами, внесеними постановою № 16 від 18 грудня 2009 року), за змістом норм, передбачених частиною 4 статті 307 та частиною 4 статті 309 КК України, особа може бути звільнена від кримінальної відповідальності незалежно від того, коли вона вчинила дії, які дають для цього підстави, але до закінчення судового слідства.

Згідно з ч. 1 ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Також п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України передбачено, що кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ч. 3 ст. 288 КПК України, суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

При вирішенні клопотання суд приймає до уваги те, що обвинувачений дійсно страждає на наркоманію, добровільно звернувся до лікувального закладу, з метою вилікуватися від наркоманії, проходить курс замісної підтримувальної терапії, який є одним з методів довготривалого медикаментозноголікування, а також добровільно видав працівникам поліції амфетамін, що відноситься до психотропних речовин, обіг яких обмежено, тому вважає, що є всі правові підстави для звільнення обвинуваченого ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 309 КК України на підставі ч. 4 ст. 309 КК України.

Питання про речові докази суд вирішує у відповідності до ст. 100 КПК України.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.284, 285, 288 КПК України, ч. 4 ст. 309 КК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.309 КК України, на підставі ч.4 ст.309 КК України.

Кримінальне провадження №12021216040001045 від 30 червня 2021 року про обвинувачення ОСОБА_4 у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст. 309 КК України закрити.

Речові докази по справі: порошкоподібну речовину світло рожевого кольору, яка містить амфетамін, який відноситься до психотропних речовин, обіг яких обмежено, масою 0,1921 грама, запакований у спеціальний пакет Експертної служби МВС №5408381, який, згідно квитанції №011602 від 11 серпня 2021 року, знаходиться в камері зберігання речових доказів Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області знищити, після набрання ухвалою законної сили.

Ухвала може бути оскаржена до Тернопільського апеляційного суду через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області, шляхом подачі апеляційної скарги протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала, якщо інше не передбачено КПК України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Головуючий суддяОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 101340124
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку