open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 314/5062/21

Провадження № 1-в/314/1292/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.11.2021 м. Вільнянськ

Суддя Вільнянського районного суду Запорізької області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання засудженого ОСОБА_2 про вирішення питання щодо застосування Закону України "Про амністію з нагоди 30-ї річниці Незалежності України",

встановив:

12.11.2021 до Вільнянського районного суду Запорізької області від засудженого ОСОБА_2 , який відбуває покарання у Державній установі "Кам`янська виправна колонія (№ 101)", надійшло клопотання про вирішення питання щодо застосування Закону України "Про амністію з нагоди 30-ї річниці Незалежності України".

Дослідивши клопотання, суддя вважає за необхідне повернути його заявнику з таких підстав.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 86 КК України, ст. 1 Закону України "Про застосування амністії в Україні", амністія оголошується законом України стосовно певної категорії осіб. Законом про амністію особи, визнані винними у вчиненні злочину обвинувальним вироком суду, або кримінальні справи стосовно яких розглянуті судами, але вироки стосовно цих осіб не набрали законної сили, можуть бути повністю або частково звільнені від відбування покарання.

Згідно з ч. 1 ст. 4 КК України, закон про кримінальну відповідальність набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування.

Процедура прийняття законів, у тому числі про амністію, регламентована, зокрема, Конституцією України.

Так, п. 3 ст. 85 Конституції України відносить прийняття законів до повноважень Верховної Ради України.

За ст. 91 Конституції України, Верховна Рада України приймає закони, постанови та інші акти більшістю від її конституційного складу, крім випадків, передбачених цією Конституцією.

Відповідно до приписів ст. 94 Конституції України, закон підписує Голова Верховної Ради України і невідкладно направляє його Президентові України. Президент України протягом п`ятнадцяти днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання, та офіційно оприлюднює його або повертає закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду. Закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування.

У будь-якому випадку, набрання законом чинності пов`язане з його офіційним оприлюдненням.

Кримінальний Закон, зокрема, ст. 5 КК України, виникнення права на пом`якшення кримінальної відповідальності, в тому числі шляхом застосування амністії, пов`язує з моментом набрання чинності законом про кримінальну відповідальність, що скасовує злочинність діяння, пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи.

З інформації, яка міститься на офіційному веб-порталі Верховної Ради України (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=71419), судом встановлено, що 15.03.2021 Верховною Радою України зареєстрований проект Закону України "Про амністію з нагоди 30-ї річниці Незалежності України" № 5249. 13.07.2021 Комітетом з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради України надано висновок від 30.06.2021, яким даний проект Закону рекомендовано прийняти за основу. Наразі, за цією інформацією, проект Закону України "Про амністію з нагоди 30-ї річниці Незалежності України" № 5249 очікує розгляду.

Відомості про прийняття, підписання та офіційне оприлюднення цього Закону на цей час відсутні.

Таким чином, Закон України "Про амністію з нагоди 30-ї річниці Незалежності України" на цей час не прийнятий Верховною Радою України, не підписаний Президентом України та не опублікований, відповідно, не набрав чинності, заявник звернувся до суду з метою пом`якшення його кримінальної відповідальності, право на отримання якої на цей час у засудженого ще не виникло, отже, клопотання подане передчасно.

У зв`язку з викладеним, клопотання підлягає поверненню заявнику.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 537, 539 КПК України,

постановив:

клопотання засудженого ОСОБА_2 про вирішення питання щодо застосування Закону України "Про амністію з нагоди 30-ї річниці Незалежності України " повернути заявникові.

Ухвала може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду через Вільнянський районний суд Запорізької області протягом 7 діб з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

15.11.2021

Джерело: ЄДРСР 101336091
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку