open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 544/1889/21

Пров. № 1-кп/544/201/2021

Ухвала

іменем України

24 листопада 2021 року м. Пирятин

Пирятинський районний суд Полтавської області

у складі: головуючогосудді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Пирятинського районного суду Полтавської області на вул. Соборній, 41 обвинувальний акт у кримінальному провадженні, унесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі- ЄРДР) за № 12021175580000301 від 14.10.2021, стосовно

ОСОБА_3 , народження ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Каплинці Пирятинської територіального громади Лубенського району Полтавської області, зареєстрованого та проживаючого в АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, не працюючого, не одруженого, на утриманні неповнолітніх дітей не має, освіта загальна середня, військовозобов`язаного, в силу ст.89 КК України раніше не судимого,

який органами досудового розслідування обвинувачується в скоєнні кримінального проступку, передбаченого ч.2 ст.125 Кримінального кодексу України (даліКК України),

із участю сторін кримінального провадження із боку обвинувачення: прокурора ОСОБА_4 , потерпілої ОСОБА_5 , із боку захисту: обвинуваченого ОСОБА_3 ,

У С Т А Н О В И В:

Органами досудового розслідування ОСОБА_3 обвинувачується в тому, що 11.10.2021 близько 05 год 20 хв., перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, знаходячись в будинку по АДРЕСА_2 , вчинив сімейну сварку та усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, стоячи обличчям до обличчя на відстані витягнутої руки, наніс один удар кулаком правої руки в область лівого ока співмешканки ОСОБА_5 . Після чого, ОСОБА_3 штовхнув ОСОБА_5 правою рукою у ліве плече, при цьому остання не втримала рівновагу падаючи назад вдарилася правим вухом об укіс вікна. У зв`язку з чим, на тілі ОСОБА_5 виявлено тілесні ушкодження у вигляді гематоми лівої навколоочної вилицевощічної ділянки обличчя, які згідно висновку судово-медичної експертизи №221 від 19.10.2021 мають ознаки легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров`я.

Обвинувачений ОСОБА_3 свою винуватість у вказаному кримінальному проступку, передбаченому ч.2 ст.125 КК України, визнав повністю та підтвердив обставини, указані в обвинувальному акті.

Кваліфікація дій обвинуваченого органами досудового розслідування за ч. 2ст. 125 КК Українияк заподіяння умисних легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров`я, відповідає матеріалам кримінального провадження.

У судовому засіданні потерпіла ОСОБА_5 просила закрити кримінальне провадження відносно обвинуваченого на підставі ст.46КК України та надала заяву, у якій зазначила, що примирилась із обвинуваченим ОСОБА_3 . Зазначила, що її рішення добровільне та претензій до нього не має.

Обвинувачений також просив закрити кримінальне провадження та звільнити його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 46 КК України, надав до суду заяву, в якій зазначав, що з потерпілою ОСОБА_5 примирився.

Прокурор усудовомузасіданні проти закриття провадження та звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності не заперечувала.

Суд, заслухавши клопотання потерпілої, думку обвинуваченого, прокурора, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Обвинувачений після роз`яснення йому підстави звільнення від кримінальної відповідальності і права заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави, погодився на закриття провадження.

Згідно частини 4статті 286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотаннямпро звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Як передбачено приписами частини 3статті 288 КПК Українисуд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальностіу випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Пункт 1 частини 2статті 284 КПКвизначає, що кримінальне провадження закривається судому зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

За положеннями ст.46КК України особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2ст.125 КК України, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_3 , згідно ч. 2ст. 12 КК Україниє кримінальним проступком.

Відповідно до п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України № 12 від 23.12.2005 року «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності», примирення винної особи з потерпілим (потерпілими) належить розуміти як акт прощення її ним (ними) в результаті вільного волевиявлення, щовиключаєбудь-якийнеправомірнийвплив, незалежно від того, яка зі сторін була ініціатором, та з яких мотивів.

За наявності передбачених уст. 46 ККпідстав звільнення особи від кримінальної відповідальності є обов`язковим.

Обвинувачений інкриміноване йому кримінальне правопорушення скоїв вперше, позитивно характеризується за місцем проживання,потерпіла не має претензій ані матеріального ані морального характеру до обвинуваченого.

Оскільки сторони прийшли до примирення, підтримують клопотання про звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності саме з цих підстав та просять закрити кримінальне провадження, обвинувачений примирився з потерпілою, яка не має претензій матеріального та морального характеру, суд прийшов до висновку про можливість звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч.2ст. 125 КК України, а кримінальне провадження відносно нього повинно бути закрито з підстав примирення його з потерпілою в порядку, передбаченому ст. 288 КПК України.

Керуючисьст. 46 КК України,ст.284,288 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

ОСОБА_3 звільнити від кримінальної відповідальності за скоєне кримінальне правопорушення (проступок), передбачене частиною 2 статті 125 Кримінального кодексу України у зв`язку з примиренням з потерпілою на підставістатті 46 Кримінального кодексу України.

Провадження в кримінальному провадженні, унесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021175580000301 щодо ОСОБА_3 за ч.2 ст.125 КК України (справа№ 544/1889/21,провадження №1кп/544/201/2021) закрити згідно пункту 1 частини 2статті 284 Кримінального процесуального кодексу України.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Полтавського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Головуюча - ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 101334576
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку