open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 686/26972/21

Провадження № 1-кс/686/11426/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 листопада 2021 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду, матеріали за скаргою адвоката ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

встановив:

11.11.2021 року адвокат ОСОБА_3 , який діє в інтересах ОСОБА_4 звернувся до слідчого суді Хмельницького міськрайонного суду із скаргою щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР. Вказану скаргу обґрунтовує тим, що 22 вересня 2021 року ним, як представником ОСОБА_4 було подано ТУ ДБР розташованого в м. Хмельницькому, заяву про вчинення кримінального правопорушення, однак відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за цією заявою не внесено, а отже вимоги ст.214 КПК України не виконані. Окрім того скаржник у своїй скарзі просить визнати бездіяльність посадової особи начальника першого СВ ТУ ДБР розташованого в м. Хмельницькому ОСОБА_5 , яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Скаржник в судове засідання не з`явивився, проте подав заяву в якій просив проводити розгляд скарги за його відсутності.

Згідно ст.22КПК Україникримінальне провадженняздійснюється наоснові змагальності,що передбачаєсамостійне обстоюваннястороною обвинуваченняі стороноюзахисту їхніхправових позицій,прав,свобод ізаконних інтересівзасобами,передбаченими цимКодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом.

Слідчий будучи належним чином повідомленим про дату та час розгляду скарги у судове засідання не з`явився, у відповідності до ст.306 ч.3 КПК України це не є перешкодою для розгляду скарги.

Зважаючи на ці положення закону, слідчий суддя вважає за можливе прийняти рішення по суті скарги за відсутності представника скаржника, слідчого, на підставі наданих сторонами доказів.

Дослідивши матеріали скарги та надані копії матеріалів перевірки приходжу до висновку, що скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

З досліджених матеріалів вбачається, що 22 вересня 2021 року адвокатом ОСОБА_3 , який діє в інтересах ОСОБА_4 до ТУ ДБР розташованого в м. Хмельницькому було подано заяву про вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 367 КК України старшим слідчим СВ Південно-Західного ВП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_6 .. Дана заява була зареєстрована в ТУ ДБР розташованого в м. Хмельницькому 23.09.2021 року за № Г-4025. Проте в порушення вимог ст. 214 КПК України відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за цією заявою про вчинення кримінального правопорушення внесено не було.

27.09.2021 року листом вих. № Г-4025/14-01-01-21 за підписом начальника першого СВ ТУ ДБР розташованого в м. Хмельницькому ОСОБА_5 заяву адвоката ОСОБА_3 було скеровано начальнику Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області ОСОБА_7 для проведення в межах компетенції перевірки та адвокату ОСОБА_8 повідомлено, що доводи викладені в його заяві були перевірені в повному обсязі, проте об`єктивних даних, які б свідчили про вчинення кримінального правопорушення встановлено не було, у зв`язку із чим відсутні підстави для внесення відомостей в ЄРДР.

Відповідно до ч.1ст.214 КПК України, слідчий, прокурор, невідкладно, але не пізніше 24 години після подання заяви, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

До ЄРДР, зокрема, має бути внесено короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлені з іншого джерела (п.4 ч.5ст.214 КПК України).

Дані вимоги закону дотримані не були.

Слідчий суддя приходить до висновку, що заява адвоката ОСОБА_3 , подана в інтересах ОСОБА_4 від 22.09.2021 року, містить виклад обставини, що можуть свідчить про вчинення кримінального правопорушення вказаним у ній суб`єктом, а тому слідчий зобов`язаний був відповідно до частини 1 статті 214 КПК України невідкладно, але не пізніше 24 години після подання, внести відомості до ЄРДР та розпочати розслідування.

У ході розгляду скарги встановлено, що уповноваженою службовою особою ТУ ДБР розташованого в м. Хмельницькому у визначенийст. 214 КПК Українистрок не виконано обов`язку щодо фіксації викладених адвокатом ОСОБА_3 , відомостей про кримінальне правопорушення шляхом внесення відповідних відомостей до ЄРДР, що свідчить про бездіяльність такої особи.

Враховуючи викладене, приходжу до висновку про обґрунтованість поданої скарги, оскільки заявник звернувся до органу досудового розслідування, виклав обставини, що можуть свідчити про вчинене кримінальне правопорушення, проте відомості за його заявою безпідставно не були внесенні до ЄРДР у в зв`язку з чим скарга адвокат ОСОБА_3 , який діє в інтересах ОСОБА_4 , в даній частині підлягає задоволенню.

Щодо вимоги скаржника, про визнання протиправною бездіяльності посадової особи начальника першого СВ ТУ ДБР розташованого в м. Хмельницькому ОСОБА_5 , яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, виходячи зі змісту ст. 307 КПК України, слідчий суддя не в праві ухвалити таке рішення, а тому в цій частині скарги слід відмовити.

Керуючись ст.ст.214,303,306,307 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважених службових осіб ТУ ДБР розташованого в м. Хмельницькому, у відповідності до вимогст.214 КПК Українивнести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, згідно заяви адвоката ОСОБА_3 ,який дієв інтересах ОСОБА_4 від 22.09.2021року про вчинення кримінального правопорушення, яка була зареєстрована за № Г-4025.

В решті вимог скарги відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Джерело: ЄДРСР 101321734
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку