open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Каланчацький районний суд Херсонської області

17.11.2021 Справа № 657/1607/21

У Х В А Л А

про передачу справи на розгляд до іншого суду

Суддя Каланчацького районного суду Херсонської області Ковальчук О.В. розглянувши матеріали цивільного позову ОСОБА_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , представник позивача: ОСОБА_2 , яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 до ОСОБА_3 , який проживає за адресою: АДРЕСА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: відділ «Служба у справах дітей» виконавчого комітету Генічеської міської ради, яка знаходиться за адресою: м. Генічеськ, вул.. Центральна,3 про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача Кушнеренко Т.В., яка діє в інтересах ОСОБА_1 звернулас до суду із позовом в якому просить позбавити батьківських прав ОСОБА_3 відносно його неповнолітньої доньки ОСОБА_4 .

Зі змісту позовної заяви та доданих до неї документів вбачається, що місце проживання позивача зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 , відповідач проживає за адресою:с. Мисове Джанкойського району АР Крим.

У відповідності до ч. 1ст. 27 ЦПК Українипозови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Представник позивача, звертаючись до Каланчацького районного суду Херсонської області із вказаним позовом, посилається на ч.1ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»(доповненою новим абзацом згідно із Законом№ 1319-IX від 04.03.2021 р.), а саме на те, що у цивільних справах, підсудних місцевим загальним судам, розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, позовні заяви, заяви про видачу судового наказу, заяви у справах окремого провадження можуть також пред`являтися фізичною особою, яка постійно проживає на тимчасово окупованій території, до місцевого загального суду, розташованого в межах Херсонської області, за вибором особи.

Зі змісту, вказаної норми Закону, вбачається, що до місцевого загального суду, розташованого в межах Херсонської області, за вибором особи, може звернутись фізична особа, яка постійно проживає на тимчасово окупованій території.

Як вказує, представник позивач зареєстрована та проживає в с. Чонгар Генічеського району Херсонської області, яка тимчасово окупованою територією України не являється.

Отже, при зверненні до Каланчацького районного суду Херсонської області із вказаним позовом, представник позивача прийшла до хибного висновку, що в даному випадку розгляд справи належить до місцевого загального суду, розташованого в межах Херсонської області, за вибором особи.

Статтею 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»встановлено, що у зв`язку з неможливістю здійснювати правосуддя судами Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на тимчасово окупованих територіях, змінити територіальну підсудність судових справ, підсудних розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя судам, та забезпечити розгляд цивільних справ, підсудних місцевим загальним судам, розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, - місцевими загальними судами міста Києва, що визначаються Апеляційним судом міста Києва.

Відповідно до п. 1 ч. 1ст. 31 ЦПК Українисуд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Статтею 32 ЦПК Українипередбачено, що спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якої діє представник позивача ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про надання позбавлення батьківських прав, необхідно передати для визначення підсудності до Апеляційного суду міста Києва, у зв`язку із тим, що позивач у вказаній цивільній справі не проживає на тимчасово окупованій території, а тому розгляд справи не відноситься до юрисдикції місцевих судів за вибором позивача розташованого в межах Херсонської області.

Керуючись ст. ст.27,28,31,32,258-261,352-355 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , представник позивача: ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: відділ «Служба у справах дітей» виконавчого комітету Генічеської міської ради про позбавлення батьківських прав передати до Апеляційного суду міста Києва для визначення підсудності.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленоюЦПК Українипідсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першоїстатті 31 ЦПК України, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена в день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційна скарга подається до Херсонського апеляційного суду через Каланчацький районний суд Херсонської області.

Суддя:Ковальчук О. В.

Джерело: ЄДРСР 101197672
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку