open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

справа № 756/5369/21

головуючий у суді І інстанції Луценко О.М.

провадження № 22-ц/824/11426/2021

суддя-доповідач у суді ІІ інстанції Мостова Г.І.

ПОСТАНОВА

Іменем України

18 жовтня 2021 року м. Київ

Київський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого судді: Мостової Г.І.,

суддів Суханової Є.М., Сушко Л.П.,

за участі секретаря Сердюк К.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Оболонського районного суду міста Києва від 11 червня 2021 року

у справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «ДТЕК Київські електромережі» про зобов`язання вчинити певні дії, -

в с т а н о в и в :

У квітні 2021 року ОСОБА_1 звернувся до Оболонського районного суду міста Києва із позовом, в якому, уточнивши позовні вимоги, просив суд:

визнати фактичною вихідною датою пакету документів від 22 червня 2020 року до ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі» дату не пізніше 1 робочого дня з дня отримання документів;

зобов`язати працівників ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі» переглянути пакет документів від 22 червня 2020 року відповідно до діючого законодавства на момент вхідної дати, яка не може бути зафіксованою пізніше 1 робочого дня з дня отримання документів, разом з проектом договору про стандартне приєднання протягом 10 робочих днів.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 22 червня 2020 року позивач подав пакет документів через електронну пошту до оператора системи розподілу ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі» з метою збільшення потужності електричної мережі і підключення 3-х фазного приєднання.

Не зважаючи на той факт, що лист було прочитано та надано відповідь 23 червня 2020 року, заяву позивача разом із пакетом документів зареєстровано 15 липня 2020 року за № S1507201916, чим порушено п. 4.4.3 Кодексу систем розподілу, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року № 310.

Листом відповідача від 31 липня 2020 року позивачу повідомлено про те, що відповідно до діючої Постанови НКРЕКП 1209 від 24 червня 2020 року до Кодексу систему розподілу додається пункт 4.1.39, таким чином збільшити потужність будинку позивача можуть лише на умовах договору про нестандартне приєднання, вартість якого за умови ступеню напруги в точці приєднання, кВ 0,4 (0,23) кВ, III категорії надійності електропостачання для Лівобережного РЕМ в міській місцевості становить 2 292 грн/кВт без врахування НДС, а вартість за стандартне приєднання електроустановок до електричних мереж II ступеня (від 16 кВт до 50 кВт включно) за трифазне приєднання становить 1 173 грн/кВт без врахування НДС.

Листом від 28 грудня 2020 року ДТЕК «Київські електромережі» роз`яснено позивачу про те, що вхідну дату на його документах поставлено 15 липня 2020 року через близько 1000 звернень.

Постановою НКРЕКП від 23 грудня 2020 року № 2700 затверджено ставку стандартного приєднання на 2021 рік, вартість якого за умовами ступеню напруги в точці приєднання кв0,4 (0,23) кв, ІІІ категорій надійності до електричних мереж ІІ ступеня (від 16 кВт до 50 кВт включно) за трифазне приєднання становить 1325 грн/кВт, аналогічна вартість за 2020 рік становить 1 173 грн/кВт, саме тому договір про стандартне приєднання має бути укладеним із урахуванням тарифів 2020 року.

Рішенням Оболонського районного суду міста Києва від 11 червня 2021 року у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.

Рішення суду першої інстанції обґрунтоване тим, що відповідачем дотримано умови застосування законодавства щодо надання відповіді станом на момент виникнення правовідносин, які склались між позивачем та відповідачем у процесі здійснення останнім господарської діяльності.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу, у якій просить скасувати рішення Оболонського районного суду міста Києва від 11 червня 2021 року та ухвалити нове судове рішення, яким задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Апеляційна скарга мотивована тим, що вхідну дату пакету документів та присвоєння йому реєстраційного номеру здійснено 15 липня 2020 року, коли вже діяла постанова НКРЕКП №1209 від 24 червня 2020 року, а не 22 червня 2020 року. Внаслідок чого позивач повинен приєднуватися на умовах нестандартного приєднання, оспорити присвоєння реєстраційного номеру та вхідної дати заяві та пакету документів від 15 липня 2020 року, як такі, що порушують п. 4.4.3 КСР можна лише в суді.

Відповідач, не зважаючи на вимоги п.4.4.3. КСР взагалі не присвоїв номер заяві та пакету документів у листі від 22 червня 2-20 року о 18:39, що мав би зробити, а лише написав лист електронною поштою від 23 червня 2020 року о 15:12:00 з незаконною вимогою, надати ситуаційний план та викопіювання з топографо-геодезичного плану в масштабі 1:2000 (1:1000, 1:500 або 1:200) із зазначенням місця розташування об`єкта (об`єктів) замовника, земельної ділянки замовника або прогнозної точки приєднання, де знаходиться земельна ділянка у масштабі 1:2000, хоча п.4.4.2 КСР зобов`язує надавати ситуаційний план 1:2000 лише тих заявників, хто приєднуються до електричних мереж уперше.

Відповідач згідно з п.4.4.3. КСР мав би присвоїти заяві і пакету документів реєстраційний номер не пізніше 1 дня з дня отримання заяви та документів. Вимагати повторного надсилання пакету документів у листі електронної пошти, не реєструючи заяву та пакет документів, наданих у листі від 22 червня 2020 року 0 18:39 відповідач немає законних підстав. У листі від 08 липня 2020 року з повністю аналогічним пакетом документів та заявою відповідач зареєстрував заяву, присвоїв їй реєстраційний номер та вже не вимагав ситуаційний план 1:2000, що ставить під сумнів вимоги у листі електронною поштою від оператора від 23 червня 2020 року.

Відповідач заперечив проти доводів апеляційної скарги, вважає оскаржуване рішення законним та обґрунтованим, а підстави для його скасування відсутні.

Колегія суддів, вислухавши доповідь судді-доповідача, пояснення учасників справи, вивчивши матеріали справи, доводи апеляційної скарги та відзиву на неї, вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на таке.

Правовідносини, що склалися між сторонами регулюються Законами України «Про ринок електричної енергії» та «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», Кодексом систем розподілу, затвердженого Постановою №310 від 14 березня 2018 року Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (надалі по тексту - КСР) (із змінами, внесеними згідно з Постановою № 2595 від 03 грудня 2019 року).

Відповідно до п.1.1., 1.2. КСР цей Кодекс визначає вимоги та правила, які регулюють взаємовідносини операторів систем розподілу (надалі по тексту - ОСР), оператора системи передачі (надалі по тексту - ОСП), користувачів системи розподілу (надалі по тексту - користувачі) та замовників послуг з приєднання щодо оперативного та технологічного управління системою розподілу, її розвитку та експлуатації, забезпечення доступу та приєднання електроустановок. Цей Кодекс встановлює базові системні вимоги, спрямовані на забезпечення надійного функціонування і розвитку системи розподілу.

Відповідно до п. 4.4. «Подання заяви про приєднання до електричних мереж» замовник звертається до ОСР щодо наміру приєднатися до системи розподілу із заявою за типовою формою, наведеною в додатку 4 до цього Кодексу. ОСР оприлюднює на власному вебсайті порядок подання заяви на приєднання. Заява про приєднання разом із копіями доданих до неї документів подається замовником особисто або через уповноваженого належним чином представника, або надсилається поштовим рекомендованим відправленням, або може бути подана в електронному вигляді через офіційний веб-сайт ОСР у мережі Інтернет із застосуванням електронного цифрового підпису в установленому законодавством порядку або за допомогою інших електронних сервісів, запропонованих ОСР (п. 4.4.1.).

Відповідно до п. 4.4.2. КСР до заяви про приєднання додаються:

1) копія документа, що підтверджує право власності чи користування цим об`єктом, або копія витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, або, за відсутності об`єкта, копія документа, що підтверджує право власності чи користування земельною ділянкою, або копія витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; У разі відсутності кадастрового номера у свідоцтві про право власності на земельну ділянку - викопіювання з топографо-геодезичного плану або плану забудови території із зазначенням місця розташування земельної ділянки;

2) копія ситуаційного плану та копія викопіювання з топографо-геодезичного плану в масштабі 1:2000 (1:1000, 1:500 або 1:200) із зазначенням місця розташування об`єкта (об`єктів) замовника, земельної ділянки замовника або прогнозної точки приєднання (для об`єктів, що приєднуються до електричних мереж уперше);

3) копія паспорта або належним чином оформлена довіреність чи інший документ на право укладати та підписувати договір про приєднання, а також подання та отримання документів;

4) ТЕО (за наявності).

Замовник - фізична особа додатково надає реєстраційний номер облікової картки платника податків (п.4.4.2).

Відповідно до п. 4.4.3. наданій замовником заяві з додатками до неї відповідно до пункту 4.4.2 цієї глави ОСР присвоює реєстраційний номер: у разі направлення заяви в електронному вигляді - не пізніше 1 робочого дня з дня отримання документів. Реєстраційний номер заяви повідомляється замовнику в узгоджений з ним спосіб (рекомендованим поштовим відправленням, електронною поштою, факсом, за усним запитом замовника засобами телефонного/мобільного зв`язку тощо).

Як вбачається з матеріалів справи, 22 червня 2020 року позивач подав пакет документів через електронну пошту до оператору системи розподілу ДТЕК «Київські електромережі» з метою збільшення потужності електричної мережі і підключення 3-х фазного приєднання.

23 червня 2020 року о 15:12:00 товариством на електронну пошту позивача надано наступну відповідь: «Шановний клієнте! Для отримання технічних умов необхідно надати ще ситуаційний план де знаходиться земельна ділянка в масштабі 1:2000 або гугл карту, але щоб було видно найближчі вулиці. Весь пакет документів надішліть повторно для реєстрації ».

24 червня 2020 року об 11:30. ОСОБА_1 надано відповідь: «Зрозуміло. Дякую» (позивачем отримано даний лист, що підтверджується наданими ним додатками у відповіді на відзив).

Відповідно до п. 4.4.4. КСР у разі відсутності повного комплекту документів або неналежного оформлення документів, що додаються до заяви, поданих особисто замовником або через уповноваженого належним чином представника, ОСР приймає частину належним чином оформлених документів, надає замовнику зауваження щодо повноти та належного оформлення документів та вносить відповідну інформацію до реєстру заяв.

Процедура надання послуги з приєднання розпочинається після отримання ОСР всіх документів, вичерпний перелік яких передбачений пунктом 4.4.2 цієї глави, починаючи з наступного робочого дня від дати реєстрації заяви про приєднання.

При отриманні неповного комплекту документів або неналежно оформлених документів, направлених поштовим відправленням (або в електронному вигляді), ОСР приймає всі отримані документи, вносить відповідну інформацію до реєстру заяв та протягом 2 робочих днів, починаючи з наступного робочого дня від дати реєстрації заяви про приєднання від дня отримання заяви інформує замовника у спосіб, указаний ним у заяві, про зауваження щодо повноти та належного оформлення документів з обґрунтуванням причин наведених зауважень.

26 червня 2020 року о 09:34:00 товариством надано наступну відповідь: «Шановний клієнте! В системі ми не бачимо реєстрації по вашому прізвищу на отримання технічних умов. Рекомендуємо надіслати повторно пакет документів з заявами для реєстрації».

Внаслідок вищевикладених обставин, станом на 26 червня 2020 року заяву на приєднання із документами для реєстрації надіслано не було.

Постановою № 717 від 28 квітня 2021 року, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила зміни до Кодексу систем розподілу, в тому числі і до п.4.1.39 у якому друге речення абзацу другого цього пункту виключено.

Відповідно до п.4.1.39 у новій редакції: Приєднання до електричних мереж електроустановок (об`єкта) замовника на земельних ділянках, які розташовані на території дачних та дачно-будівельних кооперативів, садових/садівничих товариств, гаражних/гаражно-будівельних кооперативів (далі - кооператив), здійснюється з урахуванням резерву потужності зазначених організацій (у рахунок зменшення договірної потужності за договором про надання послуг з розподілу електричної енергії на напрузі приєднання власних струмоприймачів суб`єкта господарювання). У разі відсутності резерву потужності в кооперативах їх загальна потужність потребує збільшення відповідно до вимог цього розділу з виділенням замовленої потужності на електроустановку (об`єкт) замовника. Функції замовника приєднання виконує кооператив або замовник від кооперативу. Функції замовника такого приєднання можуть бути покладені на власника електроустановки (садового будинку, гаража тощо) шляхом оформлення кооперативом представництва в порядку, встановленому законодавством.

Послугу з приєднання в межах території кооперативу замовник може отримати в порядку, встановленому главами 4.3, 4.4 та 4.6 цього Кодексу, на підставі договору про нестандартне приєднання з проектуванням замовником лінійної частини приєднання.

Ця постанова набирає чинності з 01 червня 2021 року, але не раніше дня, наступного за днем її оприлюднення на офіційному вебсайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, крім абзацу шостого підпункту 1 пункту 2 Змін, який набирає чинності з 01 вересня 2021 року, та абзацу четвертого підпункту 5 пункту 2 Змін, який набирає чинності з 01 липня 2021 року.

08 липня 2020 року о 13:55 позивачем було направлено лист до якого були долучені всі додатки, що були у листі від 22 червня 2020 року.

Після отримання повного первісного необхідного пакету документів для опрацювання, в порядку черговості надходження звернень, здійснено реєстрацію заяви позивача та 15 липня 2020 року о 14:28:00 присвоєно реєстраційний номер замовлення приєднання.

16 липня 2020 року листом № 1/03/ДепТП/1/./133374 товариством надано відповідь на звернення позивача щодо приєднання до електричних мереж, яким останнього повідомлено, що відповідно до п.4.1.9 КСР послуга з приєднання електроустановок замовника до системи розподілу є відповідно до п.4.4.1 КСР. Замовник звертається до ОСР із заявою про приєднання електроустановки певної потужності за типовою формою.

Постановою НКРЕКГІ від 24 червня 2020 року № 1209 затверджено зміни до КСР. Послугу з приєднання в межах території кооперативу замовник може отримати в порядку встановленому главами 4.3.4.4. та 4.6 КСР, на підставі договору про нестандартне приєднання з проектуванням замовником лінійної частини приєднання. При цьому замовник має надати до заяви про приєднання додатково погодження кооперативу про будівництво електричних мереж на території кооперативу для можливості надання ним послуги. Таким чином, після обрання варіанту приєднання до електричних мереж садового будинку АДРЕСА_1 , а саме: виконувати приєднання у складі садового товариства «Дніпро»; виконувати нестандартне приєднання з проектуванням лінійної частини приєднання самостійно. ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі» повернеться до розгляду піднятого питання, наразі залишаємо Вашу заяву без розгляду».

Як встановлено судом, позивачем станом на 27 жовтня 2020 року не було обрано варіанту приєднання.

Як вбачається з листа №1/Э/012/М-28476 від 27 жовтня 2020 року у відповідь на звернення позивача від 28 вересня 2020 року, відповідач зазначив, що договірні відносини із СТ «Дніпро», код ЄДРПОУ 25665700 з надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії на садові будинки за адресою вул. Малоземельна у ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі» відсутні. Звернень від СТ «Дніпро» код ЄДРПОУ 25665700 щодо будь-яких приєднань по вул. Малоземельна до ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі» не надходило. Відповідей від заявника, стосовно обраного варіанту приєднання до товариства не надходило.

На повторне електронне звернення позивача від 21 вересня 2020 року НКРЕКП надала роз`яснення №4216/17.1.1/8-20 від 28 жовтня 2020 року, де вказала таке: згідно положень п.4.3.1 глави 4.3. розділу IV Кодексу, ОСР надає послугу з нестандартного приєднання «під ключ» або нестандартного приєднання з проектуванням лінійної частини приєднання замовником відповідно до умов договору про нестандартне приєднання.

При цьому, п.4.3.5 глави 4.3 розділу IV Кодексу, визначено, що комплекс робіт, що виконується ОСР з нестандартного приєднання з проектуванням замовником лінійної частини приєднання, відповідає стандартному приєднанню та виконується за тією ж процедурою з урахуванням наступного: проектування лінійної частини приєднання вилучається з обсягу робіт, що виконуються ОСР: замовник розробляє, узгоджує з ОСР та іншими заінтересованими сторонами проектну документацію на будівництво електричних мереж лінійної частини приєднання та передає її ОСР у 4 примірниках для виконання ним зобов`язань за договором про приєднання до електричних мереж: замовник здійснює заходи щодо відведення на користь ОСР земельних ділянок для розміщення відповідних об`єктів електроенергетики.

Так у разі, якщо електроустановки (об`єкти) замовників знаходяться на земельних ділянках, які розташовані на території кооперативів, земельні ділянки загального користування та інші, у тому числі приватизовані, на яких згідно з проектом може бути розташована траса ліній електропостачання для майбутнього нового приєднання, замовник має отримати погодження кооперативу (власника) про будівництво електричних мереж на території кооперативу, для можливості надання послуги з приєднання та безпосередньо здійснити заходи щодо відведення на користь ОСР земельних ділянок для розміщення відповідних об`єктів електроенергетики.

Здійснення замовником заходів, що визначені п.4.3.5 глави 4.3. розділу IV КСР, має на меті прискорення отримання замовником послуги з приєднання електроустановок до електричних мереж.

ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі» було повідомлено, що до заяв про приєднання електроустановок вашого будинку до електричних мереж, з яким він звертались до ОСР було додано пакет документів, серед яких копія Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 11 лютого 2017 року № 80143256 видано ОСОБА_1 , в якому зазначено, що земельна ділянка АДРЕСА_1 . Отже, повторно повідомляємо, що приєднання будинку позивача, який розташовано за цією адресою, виходячи із норм розділу IV Кодексу підпадає під нестандартний тип приєднання і має вирішуватись за погодженням із СТ «Дніпро».

Щодо необхідності застосування до спірних правовідносин положень статті 58 Конституції України, то колегія апеляційного суду враховує таке.

Конституція України, закріпивши частиною першою статті 58 положення щодо неприпустимості зворотної дії в часі законів та інших нормативно-правових актів, водночас передбачає їх зворотну дію в часі у випадках, коли вони пом`якшують або скасовують юридичну відповідальність особи, що є загальновизнаним принципом права. Тобто щодо юридичної відповідальності застосовується новий закон чи інший нормативно-правовий акт, що пом`якшує або скасовує відповідальність особи за вчинене правопорушення під час дії нормативно-правового акта, яким визначались поняття правопорушення і відповідальність за нього (Рішення Конституційного Суду України від 09 лютого 1999 року у справі №1-7/99).

Отже, враховуючи правовідносини, що склалися між сторонами та відсутність складу правопорушення як підстави для юридичної відповідальності, відсутні підстави для застосування до спірних правовідносин положення про зворотну дію законів у часі.

Підсумовуючи вище викладене, колегія апеляційного суду погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що відповідачем дотримано умови застосування законодавства в частині надання відповіді станом на момент виникнення правовідносин, які склались між позивачем та відповідачем у процесі здійснення останнім господарської діяльності.

Таким чином, доводи апеляційної скарги не знайшли свого підтвердження під час апеляційного розгляду справи, правильності висновків суду першої інстанції, викладених в оскаржуваному судовому рішенні, вони не спростовують, а тому відхиляються колегією суддів у зв`язку з їх необґрунтованістю.

Рішення суду першої інстанції є законним та обґрунтованим, підстави для його скасування або зміни у суду апеляційної інстанції відсутні.

Відповідно до статті 375 ЦПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись статтями 367, 369, 374, 375, 381-384 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення.

Рішення Оболонського районного суду міста Києва від 11 червня 2021 року залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст постанови складено 17 листопада 2021 року.

Головуючий Г.І. Мостова

Судді Є.М. Суханова

Л.П. Сушко

Джерело: ЄДРСР 101196538
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку