open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа№ 606/1258/13-ц

У Х В А Л А

іменем України

11 листопада 2021 року м. Теребовля

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

в складі: головуючого судді Малярчука В.В.,

при секретарі Зіньковській Н.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Теребовля заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Дніпрофінансгруп» про заміну стягувача у виконавчих листах,-

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Дніпрофінансгруп» звернулося до суду з заявою про заміну сторони виконавчого провадження, в якій просить замінити стягувача з Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Надра», як вибулої сторони на його правонаступника, а саме: Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Дніпрофінансгруп», код ЄДРПОУ: 40696815, (адреса: 49089, Дніпропетровська область, місто Дніпро, вул.. Автотранспортна, 2 офіс 205, п/р № НОМЕР_1 в ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 305299) у виконавчих листих по справі № 606/1258/13-ц, виданого Теребовлянським районним судом, посилаючись на мотиви викладені у заяві.

Товариство зобмеженою відповідальністю«Фінансова компанія«Дніпрофінансгруп» у судове засідання не з`явилося, однак подало заяву про слухання справи без участі їх представника.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 442 ЦПК України неявка сторін та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Суд вважає можливим, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, в зв`язку з неявкою сторін, судове засідання проводити без фіксування за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про задоволення заяви у зв`язку з наступним.

Рішенням Теребовлянського районного суду від 15.08.2013 року позов задовольнити. Звернуто стягнення на передане в іпотеку нерухоме майно згідно договору іпотеки від 05 вересня 2008 року, посвідченого приватним нотаріусом Теребовлянського районного нотаріального округу Тернопільської області Мєшковою Н.Ф., за реєстром № 3366, а саме: нерухоме майно - квартира, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 40,5 кв.м., житловою площею 30,7 кв.м., і належить іпотекодавцю на підставі свідоцтва про право власності на житло, виданим Приватизаційним органом ВАТ Теребовлянська взуттєва фабрика 27 грудня 2000 року згідно з розпорядженням (наказом) № 52 від 14 грудня 2000 року, в рахунок погашення заборгованості по Кредитному договору №3361\2008-Ф від 05 вересня 2008 року, яка становить - 32 697,59 дол. США, що в гривневому еквіваленті становить - 261 351,83 грн.

Заявник в підтвердження викладеного до заяви додає Договір № GL48N718070 І 5 від 23.07.2020 року, протокол електронного аукціону № UA-EA-2020-05-12-000017-b, кредитний договір № 3361/2008-Ф від 05.09.2008 року, договір іпотеки № 3361/2008 Ф.

Частина 1статті 442 ЦПК Українипередбачає, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Згідно ч. 5ст. 442 ЦПК Україниположення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності зміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Відповідно до частини першоїстатті 512ЦК Україникредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбаченихстаттею 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зістаттею 514 цього Кодексудо нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

За змістомстатті 512 ЦК України,статті 442ЦПК Українитастатті 15 Закону України «Про виконавче провадження»у разі вибуття кредитора в зобов`язанні він замінюється правонаступником.

Виходячи із цих норм, зокрема, пунктами 1, 2 частини першоїстатті 512 ЦК України, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

У зв`язку з такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до частини п`ятоїстатті 15 Закону України «Про виконавче провадження»,статті 442ЦПК Україниза заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

За таких обставин, звернення правонаступника кредитора із заявою про надання йому статусу сторони виконавчого провадження відповідає змісту статей512,514ЦК Українитастатті 15 Закону України «Про виконавче провадження».

Однак, заявником до заяви не додано та судом не здобуто в підтвердження наявності виданого виконавчого листа, або ж виконавчих листів, тобто кількість виконавчих листів, їхні реквізити, дату видачі та строку пред`явлення до виконання, їх або його змісту, в яких саме виконавчих листах просить заявник замінити стягувача на його правонаступника та не встановлено, чи взагалі такий виконавчий лист або ж виконавчі листи існують, чи їх/його втрати.

Із матеріалів заяви не можливо встановити, чи виконавче провадження відкрите чи завершене його належним виконанням боржником, чи з інших причин, передбачених Законом України «Про виконавче провадження, а відтак, і заявником в заяві не зазначено та не обґрунтовано, як це вимагає ч. 5 ст. 442 КПК України, які наявні випадки необхідності, що зумовили подати заяву на заміну стягувача у виконавчих листах.

При таких обставинах суд позбавлений можливості виконати вимоги ч. 5ст. 442 ЦПК Українита замінити сторону виконавчого провадження, а саме стягувача на його правонаступника у виконавчих ласта №1915/16016/2012.

Керуючисьрозділом XIII «Перехідні положення» ЦПК України,ст. 442 ЦПК України, ст.ст.512,514 ЦК України, суд,

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Дніпрофінансгруп» про заміну стягувача у виконавчих листах.

Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи.

Апеляційна скарга подається до Тернопільського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали суду через Теребовлянський районний суд.

Головуючий:

Джерело: ЄДРСР 101169995
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку