open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа №463/12755/21

Провадження №1-кс/463/7083/21

У Х В А Л А

про відсторонення від посади

17 листопада 2021 року Личаківський районний суд м. Львова

Cлідчийсуддя - ОСОБА_1 , з участю секретар судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого Першого слідчого відділу (з дислокацією у місті Львові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові, ОСОБА_3 , погоджене прокурором першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління Державного бюро розслідувань Львівської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про відсторонення від посади

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Львова, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , громадянина України, раніше не судимого, одруженого, маючого на утриманні дочку 2017 року народження, заступника начальника Залізничного районного відділу філії Державної установи Центр пробації у Львівській області,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України, -

встановив:

слідчий звернувся до слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова з клопотанням, погодженим прокурором, про відсторонення підозрюваного ОСОБА_5 , від посади заступника начальника Залізничного районного відділу філії Державної установи Центр пробації у Львівській області на строк два місяці, починаючи з дня винесення ухвали.

Клопотання обґрунтовує тим, що першим слідчим відділом (з дислокацією у м. Львові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові (далі ДБР), проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №62021140010000548 від 04.11.2021 за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 наказом Директора Державної установи «Центр пробації» від 09.01.2020 № 2/к переведено на посаду заступника начальника Залізничного районного відділу філії Державної установи Центр пробації у Львівській області.

Відповідно до вимог ст.19, 68 Конституції України ОСОБА_5 зобов`язаний діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, а також неухильно їх додержуватись.

Згідно ст. ст. 2, 6, 7, 8, 10, 14, 18 Закону України «Про пробацію», орган пробації - центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері пробації. Пробація - система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов`язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого. Пробаційна програма - програма, що призначається за рішенням суду особі, звільненій від відбування покарання з випробуванням, та передбачає комплекс заходів, спрямованих на корекцію соціальної поведінки або її окремих проявів, формування соціально сприятливих змін особистості, які можливо об`єктивно перевірити. Суб`єкти пробації - засуджені, щодо яких за рішенням суду та відповідно до закону застосовуються наглядові, соціально-виховні заходи, та обвинувачені, щодо яких органом пробації готується досудова доповідь.

Завданнями пробації є, зокрема: здійснення нагляду за особами, яким покарання у виді позбавлення волі на певний строк замінено покаранням у виді звільненими від відбування покарання з випробуванням, реалізація пробаційних програм стосовно осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням.

Підставою для застосування пробації є, зокрема, обвинувальний вирок суду, яким особу звільнено від відбування покарання з випробуванням. Одним із видів пробації є наглядова пробація, яка полягає у здійсненні наглядових та соціально-виховних заходів, зокрема щодо осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням. Суб`єктами пробації, серед іншого, є особи, звільнені від відбування покарання з випробуванням. Орган пробації у межах своїх повноважень організовує реалізацію пробаційних програм стосовно осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням.

Відповідно до розпорядження Кабінета Міністрів України від 13.09.2017 №655-р, з 01.01.2018 утворена Державна установа «Центр пробації».

Відповідно до п. п. 1, 6 Розділу Положення «Про Державну установу «Центр пробації», затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 19.02.2019 № 561/5, Державна установа «Центр пробації» (далі - Центр пробації) є неприбутковою державною установою, створеною для забезпечення виконання завдань Державної кримінально-виконавчої служби України з питань пробації і безпосереднього спрямування та координації діяльності уповноважених органів з питань пробації, що належить до сфери управління Мін`юсту. У структурі Центру пробації функціонують уповноважені органи з питань пробації як відокремлені структурні підрозділи (філії).

Відповідно до п.п. 5 п. 1 розділу 2 указаного Положення, до основних завдань Центру пробації відноситься здійснення нагляду за особами, звільненими від відбування покарання з випробуванням.

Відповідно до п. 1, 2 глави 3 розділу ІХ Порядку здійснення нагляду та проведення соціально-виховної роботи із засудженими до покарань, не пов`язаних з позбавленням волі, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 29.01.2019 №272/5, звільнені з випробуванням зобов`язані виконувати обов`язки, покладені на них судом. У разі невиконання засудженим, звільненим від відбування покарання з випробуванням, обов`язків, встановлених КВК України, Законом України «Про пробацію», а також покладених на нього судом, або систематичного вчинення правопорушень, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, уповноважений орган з питань пробації застосовує до нього письмове попередження, зазначене в пункті 8 глави 2 розділу IV цього Порядку.

Перед винесенням попередження звільнений з випробуванням викликається до уповноваженого органу з питань пробації, надає пояснення, у якому зазначає обставини, які спричинили ухилення від виконання обов`язків або правопорушення, за яке його було притягнуто до адміністративної відповідальності.

Невиконанням обов`язків вважається, якщо звільнений з випробуванням не виконав хоча б один з обов`язків за відсутності об`єктивних обставин, що фактично позбавляють його можливості їх виконувати (документально підтверджених).

Систематичним вчиненням правопорушень, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, є вчинення звільненим з випробуванням протягом іспитового строку трьох і більше таких правопорушень.

У разі якщо звільнений з випробуванням продовжує не виконувати обов`язки або вчиняє адміністративні правопорушення після застосування до звільненого з випробуванням письмового попередження, уповноважений орган з питань пробації вносить до суду клопотання про скасування звільнення від відбування покарання і направлення звільненого з випробуванням для відбування призначеного покарання.

Відповідно до Положення про Залізничний районний відділ філії Державної установи Центр пробації у Львівській області, затвердженого наказом Державної установи «Центр пробації» від 01.09.2021 №734/ОД-21, вказаний відділ є уповноваженим органом з питань пробації, який безпосередньо забезпечує виконання у межах адміністративно-територіальної одиниці певних видів адміністративних стягнень та кримінальних покарань, не пов`язаних з позбавленням волі. Відділ забезпечує діяльність щодо здійснення нагляду за особами, звільненим від покарання з випробуванням, підготовку та направлення до суду клопотань про вирішення питання щодо скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення звільненого з випробуванням для відбування покарання, призначеного судом.

Відповідно до посадової інструкції начальника відділу Залізничного районного відділу філії Державної установи Центр пробації у Львівській області, затвердженої начальником філії ДУ «Центр пробації» у Львівській області 12.10.2020, за відсутності начальника відділу його обов`язки виконує заступник начальника відділу за погодженням з начальником філії ДУ «Центр пробації» у Львівській області з набуттям відповідних прав та відповідальності. Начальник відділу має право затверджувати постанову про періодичність та дні проведення реєстрації особам, звільненим від відбування покарання з випробуванням, організовує, контролює та бере особисту участь у здійсненні заходів щодо здійснення нагляду за особами, звільненими від відбування покарання з випробуванням.

Відповідно до п. п. 2.1, 3.9, 4.8 Посадової інструкції заступника начальника Залізничного районного відділу філії Державної установи Центр пробації у Львівській області, затвердженої начальником філії ДУ «Центр пробації» у Львівській області 13.01.2020, заступник начальника відділу здійснює нагляд за особами, звільненими від відбування покарання з випробуванням; має право встановлювати періодичність та дні проведення реєстрації особами, звільненими від відбування покарання з випробуванням, а в разі відсутності начальника відділу затверджувати постанову про періодичність та дні проведення реєстрації особам, звільненим від відбування покарання з випробуванням; за вчинення корупційних правопорушень, зазначених у Законі України «Про запобігання корупції» притягається до кримінальної, адміністативної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності в установленому законом порядку.

Згідно з абз. 1 ст. 2 Розділу І Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів» правоохоронними органами є зокрема органи Національної поліції.

Відповідно до підпункту «и» п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції» суб`єктами, на яких поширюється дія цього Закону, є посадові та службові особи інших державних органів, зокрема службові особи органів пробації.

Згідно з ст. 22 вказаного Закону, особам, зазначеним ч. 1 ст. 3 цього Закону, забороняється використовувати свої службові повноваження або своє становище та пов`язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, у тому числі використовувати будь-яке державне чи комунальне майно або кошти в приватних інтересах.

Відповідно до ст. ст. 23, 24 Закону України «Про запобігання корупції», особам, зазначеним у пунктах 1, 2 частини першої ст. 3 вказаного Закону, забороняється безпосередньо або через інших осіб вимагати, просити, одержувати подарунки для себе чи близьких їм осіб від юридичних або фізичних осіб, а у разі надходження пропозиції щодо неправомірної вигоди або подарунка, незважаючи на приватні інтереси, зобов`язані невідкладно вжити таких заходів: відмовитися від пропозиції; за можливості ідентифікувати особу, яка зробила пропозицію; залучити свідків, якщо це можливо, у тому числі з числа співробітників; письмово повідомити про пропозицію безпосереднього керівника (за наявності) або керівника відповідного органу, підприємства, установи, організації, спеціально уповноважених суб`єктів у сфері протидії корупції.

Разом з цим, ОСОБА_5 , діючи у порушення наведених вимог закону, будучи заступником начальника Залізничного районного відділу філії Державної установи Центр пробації у Львівській області, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, діючи умисно, протиправно, з корисливих мотивів, всупереч інтересам служби, з метою особистого збагачення, став на шлях злочинної діяльності за таких обставин.

Так, вироком Галицького районного суду м. Львова від 24.03.2021 у справі № 461/8026/20 ОСОБА_6 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1ст. 436-1 КК України, та призначено покарання у вигляді одного року позбавлення волі, та на підставі ст. 75 КК України звільнено від відбуття призначеного покарання із визначенням 1 року іспитового строку. Також, відповідно до ст. 76 КК України, на ОСОБА_6 указаним вироком покладено обов`язок періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого з питань пробації та повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Відповідно до розпорядження про виконання зазначеного судового вироку від 27.04.2021, копія даного вироку одержана Залізничним районним відділом філії Державної установи Центр пробації у Львівській області 10.06.2021 та прийнята до виконання.

Відповідно до постанови Залізничного районного відділу філії Державної установи Центр пробації у Львівській області від 30.06.2021 про встановлення днів явки на реєстрацію, засудженого ОСОБА_6 зобов`язаного з`являтись до вказаного органу пробації із визначеною періодичністю, а саме 1,2,3,4 понеділок кожного місяця, про що заведено відповідний листок реєстрації явки засудженого.

06.09.2021, 27.09.2021 та 18.10.2021 ОСОБА_6 не з`являвся з об`єктивних поважних причин до Залізничного районного відділу філії Державної установи Центр пробації у Львівській області, відповідно до встановленої зазначеною вище постановою періодичністю, що було обумовлено станом здоров`я останнього, що підтверджувалось відповідними медичними документами.

В силу займаної посади та покладених обов`язків про вказані факти неприбуття ОСОБА_6 до органу пробації, стало відомо заступнику начальника Залізничного районного відділу філії Державної установи Центр пробації у Львівській області ОСОБА_5 , у зв`язку з чим в останнього виник злочинний умисел, спрямований на особисте протиправне збагачення, всупереч інтересам служби, та останній вирішив скористатися даною ситуацією і шляхом вимагання та одержання неправомірної вигоди від ОСОБА_6 збагатитись злочинним способом.

Так, 25.10.2021 ОСОБА_6 протягом робочого часу прибув до Залізничного районного відділу філії Державної установи Центр пробації у Львівській області (що за адресою: м. Львів, вул. Городоцька, 126), із визначеною періодичністю для відмічання у листку реєстрації.Під час ОСОБА_7 в коридорі указаного відділу пробації, до нього підійшов працівник, який представився заступником начальника Залізничного районного відділу філії Державної установи Центр пробації у Львівській області ОСОБА_5 , та повідомив про те, що йому відомо про його ( ОСОБА_6 ) випадки неприбуття до відділу пробації, у зв`язку із чим щодо останнього необхідно підготувати та скерувати до суду клопотання про скасування звільнення від відбування покарання і направлення ОСОБА_6 для відбування призначеного покарання. Також ОСОБА_5 на пояснення ОСОБА_6 щодо поважності причин пропуску повідомив, що такі не є поважними, а відтак, з метою недопущення складання та скерування зазначеного клопотання до суду через порушення періодичності явки до органу пробації ОСОБА_6 необхідно буде надати йому грошові кошти в сумі, яку він визначить пізніше, під час наступного прибуття ОСОБА_6 до органу пробації.

У подальшому, 01.11.2021 ОСОБА_6 , протягом робочого часу відповідно до визначеної періодичності, прибувдо Залізничного районного відділу філії Державної установи Центр пробації у Львівській області відділ пробації за адресою: м. Львів, вул. Городоцька, 126.Під час перебування ОСОБА_6 у вищевказаному відділі пробаціїї до нього знов підійшов ОСОБА_8 , який вивів його в коридор та усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, діючи умисно, протиправно, з корисливих мотивів знову поставив йому неправомірну вимогу щодо необхідності надання йому грошових коштів в сумі 400 доларів США, з яких 100 доларів США - за невжиття заходів із складання та скерування до суду клопотання про скасування звільнення від відбування покарання і направлення ОСОБА_6 для відбування призначеного покарання за попередні неявки до органу пробації, та 300 доларів США за вирішення питання щодо зміни періодичності подальшого прибуття останнього до органу пробації на один раз на місяць або більший період, та невжиття заходів щодо складання та скерування відносно ОСОБА_6 до суду клопотання про скасування звільнення від відбування покарання і направлення останнього для відбування призначеного покарання у разі його подальших неявок із визначеною періодичністю до органу пробації. При цьому, під час вказаної зустрічі ОСОБА_5 наголосив на необхідності надання йому частини указаної неправомірної вигоди 08.11.2021, під час чергового прибуття ОСОБА_6 до органу пробації згідно визначеної періодичності.

ОСОБА_6 , будучи поставленим в умови, коли відмова від надання грошових коштів заступником начальника Залізничного районного відділу філії Державної установи Центр пробації у Львівській області ОСОБА_9 потягне за собою істотне порушення його законних прав та інтересів, а саме скасування судом відстрочки від виконання покарання та направлення для відбуття покарання у виді позбавлення волі, усвідомлюючи незаконність зазначених вимог та усвідомлюючи, що надання неправомірної вигоди є кримінально-караним діянням, не бажаючи бути притягнений до кримінальної відповідальності, звернувся із відповідною заявою до правоохоронних органів та у подальшому діяв під контролем правоохоронних органів з метою викриття протиправної діяльності ОСОБА_10 .

Так, 08.11.2021, близько 16.30 год., ОСОБА_6 прибув до Залізничного районного відділу філії Державної установи Центр пробації у Львівській області, за адресою: м. Львів, вул. Городоцька, 126, та під час зустрічі із ОСОБА_5 у приміщенні вказаного органу пробації, надав ОСОБА_5 на попередньо виставлену вимогу останнього частину вищевказаної неправомірної вигоди у виді грошових коштів в сумі 100 доларів США (згідно курсу НБУ складає 2610,20 гривень), а останній, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, діючи умисно, протиправно, з корисливих мотивів отримав від ОСОБА_6 за невжиття заходів щодо складання та скерування відносно нього до суду клопотання про скасування звільнення від відбування покарання і направлення останнього для відбування призначеного покарання через попередні неявки останнього до органу пробації із визначеною періодичністю. Також, під час вказаної зустрічі із ОСОБА_6 , ОСОБА_5 вказав йому на необхідність надання йому останнім наступної частини неправомірної вигоди в розмірі 300 доларів США 15.11.2021 під час прибуття згідно визначеної періодичності до вказаного органу пробації.

У подальшому, діючи за вказівкою та на виконання вимоги ОСОБА_5 , 15.11.2021 близько 16.10 год., ОСОБА_6 прибув до Залізничного районного відділу філії Державної установи Центр пробації у Львівській області, за адресою: м. Львів, вул. Городоцька, 126,та під час зустрічі із ОСОБА_5 у приміщенні вказаного органу пробації, надав ОСОБА_5 на попередньо виставлену вимогу останнього наступну частину вищевказаної неправомірної вигоди у виді грошових коштів в сумі 300 доларів США (згідно курсу НБУ складає 7833,21 гривень) усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, діючи умисно, протиправно, з корисливих мотивів, перебуваючи у приміщенні Залізничного районного відділу філії Державної установи Центр пробації у Львівській області, за адресою: м. Львів, вул. Городоцька, 126, одержав від ОСОБА_6 наступну частину неправомірної вигоди сумі 300 доларів США (згідно курсу НБУ складає 7833,21 гривень) за вирішення питання щодо зміни періодичності подальшого прибуття останнього до органу пробації на один раз на місяць або більший період, та невжиття заходів щодо складання та скерування відносно ОСОБА_6 до суду клопотання про скасування звільнення від відбування покарання і направлення останнього для відбування призначеного покарання у разі його подальших неявок із визначеною періодичністю до органу пробації, - а всього одержав від ОСОБА_6 неправомірну вигоду у розмірі 400 доларів США.

Отримавши неправомірну вигоду, 15.11.2021 ОСОБА_5 був затриманий в порядку ст. 208 КПК України працівниками правоохоронних органів у вищевказаному місці, а предмет неправомірної вигоди, у вигляді грошових коштів у сумі 300 доларів США, яку він одержав 15.11.2021 від ОСОБА_6 , вилучено з робочого місця ОСОБА_5 , розташованого у службовому кабінеті Залізничного районного відділу філії Державної установи Центр пробації у Львівській області за адресою: м. Львів, вул. Городоцька, 126.

Повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, складено 16.11.2021 та цього ж дня вручено ОСОБА_5 .

Обставинами, що дають підстави обґрунтовано підозрювати ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, та доводять, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів, крім тримання під вартою не може запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 КПК України, підтверджуються наступними матеріалами кримінального провадження, а саме: рапортом УСБУ у Львівській області від 03.11.2021; заявою ОСОБА_6 від 04.11.2021; допитами свідка ОСОБА_6 від 04.11.2021, 09.11.2021 та 16.11.2021; матеріаламиУСБУ у Львівській області від 04.11.2021 та від 10.11.2021; протоколом огляду, ідентифікації тавручення грошових коштів від 08.11.2021; протоколом огляду, ідентифікації, помічення та вручення грошових коштів від 15.11.2021; протоколом затримання ОСОБА_5 в порядку ст. 208 КПК України від 15.11.2021; протокол освідування особи ОСОБА_5 від 15.11.2021; протоколом допиту свідка ОСОБА_11 від 16.11.2021; протоколом обшуку від 15.11.2021; іншими матеріалами кримінального провадження № 62021140010000548.

Вищевказані факти свідчать, що перебування ОСОБА_5 на посаді заступника начальника Залізничного районного відділу філії Державної установи Центр пробації у Львівській області, сприяло вчиненню ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Таким чином, на даний час ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину (ч. 3 ст. 368 КК України), пов`язаного із корупцією, за яке передбачене покарання виключно у вигляді позбавлення волі від 5 до 10 років, який був вчинений ним у період виконання службових обов`язків, з корисливих мотивів. Його дії, як і сам ОСОБА_5 , представляють підвищену суспільну небезпеку, а тому є всі підстави вважати, що ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді заступника начальника Залізничного районного відділу філії Державної установи Центр пробації у Львівській області під час досудового розслідування кримінального провадження може знищувати та приховувати або спотворити речі, документи, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на свідків вчиненого ним злочину, зокрема ОСОБА_6 та працівників Залізничного районного відділу філії Державної установи Центр пробації у Львівській області, які є його підлеглими, іншим чином перешкоджати кримінальному провадженню, використовуючи при цьому набуті ним зв`язки під час його перебування на вищевказаній посаді, вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити вчиняти злочин, в якому підозрюється, оскільки такий безпосередньо пов`язаний з вимаганням та одержанням неправомірної вигоди від ОСОБА_6 , тобто ОСОБА_5 здійснював свою діяльність із використанням своїх службових повноважень та займаної посади, відтак існує обґрунтований ризик продовження вчинення ОСОБА_5 аналогічних дій щодо інших осіб. Також, з урахуванням здобутих соціальних зв`язків за час обіймання указаної посади ОСОБА_5 може впливати на ключових свідків вчиненого кримінального правопорушення, у тому числі ОСОБА_6 , який надав викривальні показання щодо протиправної діяльності підозрюваного ОСОБА_5 , та інших свідків кримінального провадження, яких належить допитати під час досудового розслідування, що може негативно позначитись на повноті, всебічності та об`єктивності судового розгляду та порушити принцип невідворотності покарання за вчинене кримінальне правопорушення. Також, зважаючи на те, що злочинна діяльність ОСОБА_5 , пов`язана із вчиненням корупційних, кримінально караних діянь під час перебування на посаді заступника начальника Залізничного районного відділу філії Державної установи Центр пробації у Львівській області, існує ризик того, що продовжуючи перебуваючи на займаній посаді ОСОБА_5 знищить чи підробить речі і документи, що мають істотне значення для досудового розслідування, та у яких міститься інформація, що викриває протиправну діяльність останнього.

Прокурор в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання без його участі.

Підозрюваний та його захисники в судове засідання також не з`явилися, останні подали клопотання про проведення розгляду клопотання слідчого ОСОБА_3 про відсторонення ОСОБА_5 без участі останнього та участі його захисників, проти задоволення клопотання заперечили.

Згідно з ч.4 ст.107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Оглянувши та перевіривши надані матеріали клопотання, слідчий суддя встановив наступне.

ДБР проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №62021140010000548 від 04.11.2021.

Як вбачається з повідомлення про підозру від 16.11.2021 ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України.

Відповідно до ст.154 КПК України відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину. Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців.

Згідно з ч.2 ст.157 КПК України при вирішенні питання про відсторонення від посади слідчий суддя зобов`язаний врахувати такі обставини: правову підставу для відсторонення від посади; достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

Обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_5 під час перебування на вказаній посаді кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України, підтверджується зібраними по кримінальному провадженню доказами, а саме: рапортом УСБУ у Львівській області від 03.11.2021; заявою ОСОБА_6 від 04.11.2021; протоколами допитів свідка ОСОБА_6 від 04.11.2021, 09.11.2021 та 16.11.2021; матеріалами УСБУ у Львівській області від 04.11.2021 та від 10.11.2021; протоколом огляду, ідентифікації та вручення грошових коштів від 08.11.2021; протоколом затримання ОСОБА_5 в порядку ст. 208 КПК України від 15.11.2021; протокол освідування особи ОСОБА_5 від 15.11.2021; протоколом допиту свідка ОСОБА_11 від 16.11.2021; протоколом обшуку від 15.11.2021.

Як вбачається з матеріалів клопотання наказом Директора Державної установи «Центр пробації» від 09.01.2020 №2/к ОСОБА_5 переміщено 14.01.2020 на посаду заступника начальника Залізничного районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Львівській області.

Беручи до уваги наведене вище, вважаю, що є достатні підстави вважати, що відсторонення ОСОБА_5 від посади необхідне для запобігання протиправній поведінці підозрюваного, який, перебуваючи на посаді, може знищити чи підробити документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування, а також матиме можливість незаконними засобами впливати на свідків.

Враховуючи, відсутність негативних наслідків відсторонення підозрюваного від посади для інших осіб, а також те, що саме перебування підозрюваного ОСОБА_5 на посаді безпосередньо сприяло вчиненню ним кримінального правопорушення, приходжу до висновку, що клопотання підлягає до задоволення, тому підозрюваного слід відсторонити від посади на строк два місяці, а саме до 16.01.2022 включно.

Керуючись вимогами статей 131, 132, 154, 156, 157, 309, 376, 395 КПК України, -

постановив:

клопотання задовольнити.

Відсторонити підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади заступника начальника Залізничного районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Львівській області строком на 2 місяці до 16 січня 2022 року включно.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 101166786
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку