open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 601/2172/21

Провадження №1-кп/601/251/2021

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 листопада 2021 року Кременецький районний суд Тернопільської області в складі: головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Кременець кримінальне провадження № 12021211010000407 від 26.08.2021 про обвинувачення:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки села Старий Тараж, Кременецького району Тернопільської області, жительки АДРЕСА_1 , громадянки України, українки, освіта середня спеціальна, одруженої, на утриманні має двох малолітніх дітей, раніше не судимої,

у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого статтею 366-3 КК України, -

за участю інших учасників кримінального провадження:

- прокурора ОСОБА_4 ,

- обвинуваченої ОСОБА_3

ВСТАНОВИВ:

11 листопада 2015 року на першій сесії Попівецької сільської ради сьомого скликання прийнято рішення «Про підсумки виборів визнання повноважень депутатів Попівецької сільської ради сьомого скликання та сільського голови обраних 25 жовтня 2015 року», яким визнано повноваження ОСОБА_3 , передбачені Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», як депутата Попівецької сільської ради по виборчому округу № 5.

У зв`язку з цим, ОСОБА_3 згідно з п. «б» п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції» є суб`єктом відповідальності за вчинення корупційних правопорушень та згідно з частиною 1 статті 45 Закону зобов`язаний щорічно до 01 квітня подавати, шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції, декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством з питань запобігання корупції.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій посадових осіб» ОСОБА_3 зобов`язана була у період з 01 січня по 01 квітня 2021 року подати декларацію за 2020 рік.

Проте ОСОБА_3 , будучи суб`єктом декларування, достовірно знаючи про необхідність подання щорічної декларації, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, маючи всі необхідні умови та технічні можливості, в порушення частини 1 статті 45 Закону не подала у період з 01 січня по 01 квітня 2021 року щорічну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2020 рік, шляхом заповнення такої на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

У судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_3 подала клопотання про закриття кримінального провадження по справі у зв`язку зі зміною обстановки відповідно до вимог статті 48 КК Українивказавши, що вона раніше не судима, Попівецька сільська рада ліквідована і вона не являється депутатом, декларацію за 2020 рік вже подала, а тому просить звільнити її від кримінальної відповідальності у зв`язку із зміною обстановки.

Прокурор не заперечує проти заявленого клопотання, вважає, що є всі підстави для його задоволення.

Вислухавши думку учасників судового провадження, дослідивши матеріали кримінального провадження, суд вважає наступне.

На даний час згідно статті 12КК України кримінальне правопорушення, передбачене статтею 366-3 КК України, відноситься до нетяжкого злочину. Проте до 21.07.2021 санкція статті не містила покарання у виді 1(одного) року позбавлення волі, а тому кримінальне правопорушення відносилось до кримінальних проступків.

Також до 21.07.2021стаття 48КК України(в редакції, яка діяла на час вчинення злочину), особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, може бути звільнено від кримінальної відповідальності, якщо буде визнано, що на час кримінального провадження внаслідок зміни обстановки вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

ЗгідноЗакону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб`єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» №1576-IX від 29.06.2021, який набрав чинності 21.07.2021, санкцію статті 366-3КК України доповнено словами «або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі строком на один рік». Таким чином, кримінальне правопорушення, передбачене статтею 366-3КК України перетворилось з кримінального проступку на нетяжкий умисний злочин.

Крім того, Законом №1576-IX статтю 45КК України доповнено приміткою, що кримінальним правопорушенням, пов`язаним з корупцією, відповідно до цього Кодексу вважається і кримінальне правопорушення, передбачене статтею 366-3 КК України, чим унеможливлено звільнення від кримінальної відповідальності в зв`язку із зміною обстановки.

Оскільки обвинувачена клопоче про її звільнення в зв`язку із зміною обстановки, суд звертається до загальних положень КК України, що визначають чинність закону про кримінальну відповідальність в часі.

Згідно частин 2,3 статті 4 КК України, кримінальна протиправність і караність, а також інші кримінально-правові наслідки діяння визначаються законом про кримінальну відповідальність, що діяв на час вчинення цього діяння. Часом вчинення кримінального правопорушення визнається час вчинення особою передбаченої законом про кримінальну відповідальність дії або бездіяльності.

Одночасно за частиною 2 статті 5КК України закон про кримінальну відповідальність, що встановлює кримінальну протиправність діяння, посилює кримінальну відповідальність або іншим чином погіршує становище особи, не має зворотної дії в часі.

Таким чином, зміни від 21.07.2021 посилили кримінальну відповідальність за статтею 366-3КК України і погіршили становище обвинуваченої. Тому відповідно до частини 2 статті 5КК України ці зміни не можуть бути застосовані до ОСОБА_3 .

Отже, суд застосовує закон про кримінальну відповідальність, зокрема норми статті 366-3 та статті 48 КК України, що діяли на момент вчинення кримінального правопорушення, а саме:до 21.07.2021.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_3 вперше притягується до кримінальної відповідальності, вину визнала повністю, розкаялася у вчиненому, характеризується позитивно.

Крім того, ОСОБА_3 добровільно після вчинення кримінального правопорушення подала щорічну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2020 рік, Попівецька сільська рада ліквідована, ОСОБА_3 не є депутатом, у зв`язку з чим суд вважає, щовона перестала бути суспільно небезпечною.

За таких обставин, суд вважає, що обвинувачену ОСОБА_3 слід звільнити від кримінальної відповідальності за вчинений нею злочин, передбаченийстаттею 366-3 КК Україниз підстав, передбаченихстаттею 48 КК України, у зв`язку зі зміною обстановки, так як вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність та особа перестала бути суспільно-небезпечною. Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021211010000407 підлягає закриттю.

Керуючись статтями12,48 КК України,статтями284-288,372 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Звільнити ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченогостаттею 366-3 КК України,на підставі статті 48 КК Україниу зв`язку із зміною обстановки.

Кримінальне провадження №12021211010000407 від 26.08.2021 про обвинувачення ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченогостаттею 366-3 КК України- закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Тернопільського апеляційного суду через Кременецький районний суд Тернопільської області протягом 7 днів з дня її проголошення.

Головуючий:

Джерело: ЄДРСР 101095207
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку