open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 717/1199/21

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.11.2021 року в залі суду смт Кельменці Чернівецької області Кельменецький районний суд Чернівецької області в cкладі:

головуючого судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження про обвинувачення у вчиненні кримінального проступку передбаченого ч.1 ст. 249 КК України :

ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Чернівці Чернівецької області, жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, з повною вищою освітою, не одруженого, не працюючого, не судимого.

Сторони кримінального провадження:

прокурор: ОСОБА_4

обвинувачений: ОСОБА_3

ВСТАНОВИВ:

Ввечері 12 серпня 2021 року, ОСОБА_3 з метою незаконного зайняття добувним рибним промислом, прийшов до Дністровського водосховища біля с. Мошанець Дністровського району Чернівецької області. Після цього, ОСОБА_3 діючи умисно, протиправно, з метою незаконного вилову риби, встановив у Дністровському водосховищі біля с. Мошанець заборонене знаряддя лову власну риболовну сітку довжиною 50 метрів, висотою 5 метрів, розмір вічка 60Х60мм. Після цього, 12 серпня 2021 року, біля 19 годині, ОСОБА_3 , усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно-небезпечні наслідки у вигляді незаконного видобутку риби і бажаючи їх настання, посягаючи на суспільні відносини у сфері охорони відтворення навколишнього природного середовища, раціонального використання природних ресурсів, за допомогою вказаної вище риболовної сітки здійснив незаконний вилов чотирьох лящів звичайних, чотирьох пліток звичайних, одного судака та одного вирезуба причорноморського, який занесений до Червоної книги України. Після цього ОСОБА_3 був виявлений працівниками Управління державного агентства рибного господарства у Чернівецькій області. ОСОБА_3 в результаті незаконного зайняття рибним добувним промислом без належного дозволу, забороненим знаряддям лову риболовною сіткою, порушив вимоги пунктів 3.14, 3.15 „Привал любительського та спортивного рибальства затверджених наказом Державного комітету рибного господарства України №19 від 15.02.1999 року, ст. 11 Закону України „Про тваринний світ. Своїми діями обвинувачений заподіяв навколишньому природному середовищу істотну шкоду на загальну суму 11530 гривень.

Таким чином ОСОБА_3 вчинив кримінальний проступок передбачений ч.1 ст. 249 КК України, а саме незаконне зайняття рибним промислом, що заподіяло істотну шкоду.

Обвинувачений ОСОБА_3 вину в скоєному визнав та дав суду показання про те, що літом 2021 року, ввечері, він взяв сітку та пішов до річки Дністер між селами Мошанець та Коновка. ОСОБА_5 становив сітку і через деякий час витягнув її. ОСОБА_3 зловив чотирьох лящів, чотирьох пліток, одного судака і одного вирезуба. Рибу ловив для себе, а не на продаж.

Встановлені судом обставини підтверджуються показаннями обвинуваченого.

Показання обвинуваченого відповідають фактичним обставинам справи і ніким не оспорюються. Сумнівів в достовірності та щирості показань обвинуваченого немає, а тому судовий розгляд був обмежений допитом обвинуваченого та дослідженням документів, які характеризують особу обвинуваченого.

При призначенні покарання суд згідно вимог ст. 65 КК України враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального проступку, особу винного та обставини, що пом`якшують покарання.

Суд на підставі ст. 66 КК України, визнає обставинами, що пом`якшують покарання щире каяття обвинуваченого та активне сприяння розкриттю кримінального проступку.

Суд враховує, що обвинувачений позитивно характеризується за місцем проживання.

Враховуючи вказані вище обставин, суд вважає, що обвинуваченому слід призначити покарання за ч.1 ст. 249 КК України у виді обмеження волі.

Таке покарання є необхідним та буде достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення обвинуваченим нових кримінальних правопорушень.

З урахуванням всіх вказаних вище обставин справи, а саме віку обвинуваченого, його характеристики за місцем проживання, з урахуванням обставини, яка пом`якшує покарання та знижує ступінь тяжкості вчиненого обвинуваченим кримінального проступку, а саме щирого каяття та активного сприяння розкриттю кримінального правопорушення, суд дійшов висновку про можливість виправлення обвинуваченого без відбування покарання, а тому вважає, що його слід звільнити від відбування основного покарання у виді обмеження волі з випробуванням на підставі ст. 75 КК України.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 369-374 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

ОСОБА_3 визнати винуватим у вчиненні кримінального проступку передбаченого ч.1 ст. 249 КК України та призначити йому покарання у виді 1 (одного) року обмеження волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_3 від відбування призначеного йому основного покарання у виді обмеження волі з випробуванням, якщо він протягом іспитового строку тривалістю 1 (один) рік не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки.

На підставі ст. 76 КК України покласти на обвинуваченого ОСОБА_3 такі обов`язки:

1) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

3) не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Речові докази по справі: ставну сітку довжиною 50 метрів, висотою 5 метрів, розмір вічка 60Х60мм, чотирьох лящів, чотирьох пліток, одного судака та одного вирезуба причорноморського - конфіскувати в доход держави.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції. Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, вважається, що вирок не набрав законної сили. Апеляційна скарга на вирок суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернівецького апеляційного суду через Кельменецький районний суд. Для особи, яка перебуває під вартою, строк подачі апеляційної скарги обчислюється з моменту вручення їй копії вироку. Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору. Інші учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Копію вироку не пізніше наступного дня після його ухвалення надіслати учасникам судового провадження, які не були в судовому засіданні.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 100923339
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку