open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 590/789/21

Провадження № 2/590/244/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 жовтня 2021 року смт. Ямпіль

Ямпільський районний суд Сумської області у складі:

головуючого судді Деркача І.М.,

за участю секретаря судового засідання Демешко Н.П.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду с-ща Ямпіль Сумської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , подана представником позивача адвокатом Корж В`ячеславом Васильовичем до Ямпільської селищної радиСумської області,про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

установив:

Стислий виклад позиції заявника.

ОСОБА_1 (позивач) через свого представника адвоката Корж В.В., подала до суду позов до Ямпільської селищної ради Сумської області (відповідач) в якому просить визначити для неї додатковий строк тривалістю у 2 (два) місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті рідного брата ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Паліївка Ямпільського району Сумської області.

Позов мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Паліївка Ямпільського району Сумської області помер її рідний брат ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилась спадщина на належне йому майно у вигляді права на земельну частку (пай) розміром 4,72 умовних кадастрових гектарів розташованої на території Паліївського старостинського округу, посвідчену сертифікатом серії СМ № 0163776. За життя ОСОБА_2 заповіт не складав, спадкоємцем другої черги після смерті брата є позивачка.

Позивач ОСОБА_1 зазначає, що із заявою про прийняття спадщини після померлого ОСОБА_2 до нотаріуса не зверталась, оскільки вона не знала про наявність спадкового майна, а дізналась про наявність земельної ділянки із листа, який отримала від Фермерського господарства «Талісман-Агро» у липні 2021 року.

Після звернення до приватного нотаріуса з метою отримання свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті брата, позивачу було повідомлено, що нею пропущено строк на подачу заяви про прийняття спадщини.

Враховуючи вищенаведене вважає, що пропустила шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин та просить визначити їй додатковий строк, достатній для подання нею заяви про прийняття спадщини.

Представником відповідача відзив не подано.

Позивач, та її представник в судове засідання не з`явилася, хоча належним чином була повідомлена про дату, час та місце розгляду справи, надали суду заяву про розгляд справи без їх участі, заявлені позовні вимоги підтримали, просили суд позовні вимоги задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи без участі його представника, заявлені ОСОБА_1 позовні вимоги визнав.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу (ч.4 ст. 200 ЦПК України).

Згідно з ч.2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Заяви чи клопотання від учасників справи.

Представником позивача 28.09.2021 подано заявк про розгляд справи без його участі та ОСОБА_1 .

Представником відповідача 03.09.2021 подано заяву про розгляд справи без участі представника Ямпільської селищної ради Сумської області.

Процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 30.08.2021 відкрито загальне позовне провадження у справі та призначено підготовче засідання на 30.09.2021 на 09 год. 00 хв. та витребувано докази у приватного нотаріуса Лях В.В.

З`ясувавши обставини, на які позивач посилається як на підставу своїх вимог, всебічно, повно, об`єктивно та безпосередньо дослідивши наявні у справі докази, надавши оцінку кожному доказу окремо та зібраним у справі доказам в цілому, суд доходить висновку, що позов підлягає до задоволення повністю, виходячи з такого.

Фактичні обставини, встановлені судом, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Із ксерокопії паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого на ім`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , слідує, що остання народилась в с.Паліївка Ямпільського району Сумської області. Зареєстроване місце проживання згідно штампу в паспорті: АДРЕСА_1 (а.с.11-12).

Згідно з ксерокопії свідоцтва про шлюб (запис зроблено російською мовою) серії НОМЕР_2 , виданого 17 листопада 1979 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,уклали шлюб,який булозареєстровано Усокськоюселищною радоюЯмпільського районуСумської областіза актовимзаписом №19.Після реєстраціїшлюбу ОСОБА_4 змінила прізвище на « ОСОБА_5 » (а.с.8).

Згідно з ксерокопії свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 ОСОБА_6 актовий запис № 58, виданого 27 лютого 1957 року, батьком останньої зазначено (запис зроблено російською мовою) « ОСОБА_7 », мати « ОСОБА_8 », місце реєстрації «Усковский с/с Ямпольського района Сумской области (а.с.8).

Згідно з ксерокопії витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до ст. 126,133,135 Сімейного кодексу України № 00031775006 від 22.07.2021 ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 про що складено відповідний актовий запис № 32 від 11.007.1956 року Виконкомом Усоцької сільської ради Ямпільського району Сумської області, в графі відомості про батька значиться ОСОБА_7 , відомості про матір записано ОСОБА_9 (а.с.7 зв.).

Згідно з ксерокопії свідоцтва по смерть, серії НОМЕР_4 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , помер ІНФОРМАЦІЯ_6 у віці 54 років, про що в книзі реєстрації актів по смерть зроблено запис № 14 (а.с.5).

Відповідно додовідки-характеристикивиданої старостою Ямпільськоїселищної радиСумської області від02.08.2021№14,на деньсмерті, ОСОБА_2 ,який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 вс.ПаліївкаСумської області,останній проживавта бувзареєстрований одинв АДРЕСА_2 . (а.с.6)

Відповідно до інформаційної довідки відділу в Ямпільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області №80/83-21 від 04.08.2021, слідує , що ОСОБА_2 було видано сертифікат на право на земельну частку (пай) серії СМ № 0163776 із розпайованої землі колишнього КСПП «Паліївське» на території Паліївської сільської ради Ямпільського району Сумської області, розмір земельної частки (паю) 4,72 в умовних кадастрових гектарах, вартість земельної частки (паю) 60655,00 грн (а.с.10, 10зв.).

З Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) №66488986 та Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) №66488991 від 18.09.2021 установлено, що за параметрами запиту « ОСОБА_2 », дата смерті « ІНФОРМАЦІЯ_1 » інформація у Спадковому реєстрі відсутня. (а.с.35,36)

Відповідно до листа №21 від 08.07.2021, директор ФГ «Талісман-Агро» повідомив ОСОБА_1 , що після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на належне йому майно у вигляді земельної ділянки розташованої на території Паліївської сільської ради, та пропонує оформити право власності на земельну ділянку та укласти договір оренди даної земельної ділянки.

Приватним нотаріусом у серпні 2021 року позивачці відмовлено в оформленні спадкових прав у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Позивач, за змістом позову, своєчасно не подала нотаріусу заяву про прийняття спадщини після смерті брата ОСОБА_2 , у зв`язку з необізнаністю про наявність спадкового майна. Визначення додаткового строку позивачу необхідно для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Зміст спірних правовідносин.

Спірні правовідносини між сторонами виникли у зв`язку з пропуском позивачем строку подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини.

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування.

До спірних правовідносин, які виникли між сторони, підлягають застосуванню норми Цивільного кодексу України.

Так, відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Згідно з ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17.

У постанові Верховного Суду від 26.06.2019 року, в справі № 565/1145/17, висловлено позицію, якою розширено перелік поважних причин пропуску прийняття спадщини, зокрема зазначено, що якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Мотивована оцінка кожного аргументу, наведеного учасниками справи, щодо наявності чи відсутності підстав для задоволення позову.

Суд погоджується з аргументами позивача, вважає такі обґрунтованими та підтвердженими належними, допустимими та достовірними доказами, які, в своїй сукупності, є достатніми.

Так, судом встановлено на підставі безпосередньо досліджених та оцінених доказів, що позивач є спадкоємцем за законом після смерті рідного брата ОСОБА_2 . Обставини, на які покликається позивач як причини пропуску строку подання заяви про прийняття спадщини, суд вважає поважними, оскільки такі пов`язані з об`єктивними труднощами для нього на вчинення цих дій. Крім цього, суд враховує позицію відповідача, який визнав позов.

З огляду на вищевикладене в своїй сукупності, суд вважає, що позов підлягає до задоволення повністю.

На підставі викладеного та керуючись ст. 1217, 1261, 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України, ст. 10-13, 81, 89, 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України,

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 (місцереєстрації тапроживання: АДРЕСА_1 )до Ямпільськоїселищної радиСумської області(місцезнаходження:б-р.ювілейний,буд.1,смт.Ямпіль,Шосткинський р-н,Сумська обл.)про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити.

Визнати причини пропуску ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_5 , місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 ) шестимісячного строку для прийняття спадщини після смерті брата ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , в с.Паліївка, Сумської області, поважними.

Визначити ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_5 , місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 ) додатковий строк, достатній для подання нею до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті брата ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , в с.Паліївка, Сумської області 2 (два) місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Сумського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Ямпільський районний суд Сумської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Дата складення повного судового рішення 08 листопада 2021 року.

Суддя: І.М. Деркач

Джерело: ЄДРСР 100906371
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку