open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Кримінальне провадження 1-кс/760/9265/21

Справа № 760/27423/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12жовтня 2021року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого з особливо важливих справ першого відділу слідчого управління Головного управління Служби безпеки України і місті Києві та Київській області ОСОБА_3 погоджене прокурором першого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримки публічного обвинувачення управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за органами безпеки Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 про застосування до підозрюваного:

ОСОБА_5 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Бердичів, Житомирської області, громадянина України, з вищою освітою, одруженого, працюючого на посаді директора ТОВ "ДОНКОРП УКРАЇНА", зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 раніше не судимого

запобіжного заходу у вигляді особистого зобов'язання у кримінальному провадженні №12019100100006667 від 13.07.2019,

за участю:

прокурора ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_6 ,

підозрюваного ОСОБА_5

ВСТАНОВИВ :

12.10.2021 слідчий за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання до підозрюваного ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) строком на 60 днів.

Протоколом автоматичного визначення слідчого судді від 12.10.2021 для розгляду зазначеного клопотання визначено слідчу суддю ОСОБА_1 .

Клопотання обґрунтовано наступним:

«Слідчим управлінням ГУ СБ України у м. Києві та Київській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №12019100100006667 від 13.07.2019, за підозрою ОСОБА_7 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 258, ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 260, ч. 3 ст. 260, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 263 КК України, ОСОБА_8 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 260, ч. 3 ст. 260 КК України, ОСОБА_9 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 260, ч. 2 ст. 260, ч. 2 ст. 333 КК України, ОСОБА_10 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України, ОСОБА_11 та ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 260, ч. 1 ст. 263 КК України, ОСОБА_12 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 260, ч. 3 ст. 260 КК України, ОСОБА_13 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 260 ч. 1 ст. 263 КК України, ОСОБА_14 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 263 КК України.

Вказане кримінальне правопорушення ОСОБА_5 вчинив за наступних обставин.

Так, ст. 17 Конституції України вказує, що захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу. Оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності покладаються на Збройні Сили України. Забезпечення державної безпеки і захист державного кордону України покладаються на відповідні військові формування та правоохоронні органи держави, організація і порядок діяльності яких визначаються законом. Збройні Сили України та інші військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян або з метою повалення конституційного ладу, усунення органів влади чи перешкоджання їх діяльності.

Створення та діяльність воєнізованих та збройних формувань на території України передбачено Законами України «Про Збройні сили України», «Про Службу безпеки України», «Про Національну поліцію», «Про Державну прикордонну службу України», «Про Національну гвардію України», «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб», іншими законодавчими та нормативно-правовими актами України, відповідно до яких вони здійснюють свої повноваження, з метою оборони України, захисту її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності, забезпечення стримування збройної агресії проти України та відсіч їй, охорону повітряного простору держави та підводного простору у межах територіального моря України, забезпечення державної безпеки України, захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від кримінальних та інших протиправних посягань, охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки, припинення терористичної діяльності, діяльності незаконних воєнізованих або збройних формувань (груп), терористичних організацій, організованих груп та злочинних організацій.

Положенням статті 65 Конституції України передбачено, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов`язком громадян України. Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону.

Згідно ст. 1 Закону України «Про оборону України» визначено термін військове формування - створена відповідно до законодавства України сукупність військових з`єднань і частин та органів управління ними, які комплектуються військовослужбовцями і призначені для оборони України, захисту її суверенітету, державної незалежності і національних інтересів, територіальної цілісності і недоторканності у разі збройної агресії, збройного конфлікту чи загрози нападу шляхом безпосереднього ведення воєнних (бойових) дій.

Відповідно до ст. 37 Конституції України утворення і діяльність політичних партій та громадських організацій, програмні цілі або дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров`я населення, забороняються. Політичні партії та громадські організації не можуть мати воєнізованих формувань.

Положенням ст. 4 Закону України «Про громадські об`єднання» визначено обмеження щодо утворення і діяльності громадських об`єднань, а саме: утворення і діяльність громадських об`єднань, мета (цілі) або дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров`я населення, пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки, забороняються; громадські об`єднання не можуть мати воєнізованих формувань.

Відповідно до Закону України «Про охоронну діяльність» визначено організаційно-правові принципи здійснення господарської діяльності у сфері надання послуг з охорони власності та громадян. Зокрема, ст. 1 вказаного Закону, передбачено, що охоронною діяльністю є надання послуг з охорони власності та громадян, суб`єкт охоронної діяльності - суб`єкт господарювання будь-якої форми власності, створений та зареєстрований на території України, що здійснює охоронну діяльність на підставі отриманої у встановленому порядку ліцензії. При цьому, відповідно до ст. 6 згаданого вище Закону, охорона майна та фізичних осіб забезпечується персоналом охорони шляхом здійснення таких заходів: використання пунктів централізованого спостереження, технічних засобів охорони транспорту реагування, службових собак; контролю за станом майнової безпеки об`єкта охорони; запобігання загрозам особистій безпеці фізичної особи, яка охороняється; реагування в межах наданих законом повноважень на протиправні дії, з посяганням на об`єкт охорони. Окрім того, ст. 7 вищевказаного Закону передбачено, що ліцензування охоронної діяльності здійснюється у порядку, визначеному Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності».

Також, ст. 10 вказаного закону визначає обмеження в охоронній діяльності, а саме під час організації та здійснення охоронної діяльності забороняється:

1) придбавати та використовувати майно, визначене законодавством для виключного використання військовими формуваннями та правоохоронними органами;

2) використовувати ознаки належності (елементи символіки, формений одяг тощо) до Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Управління державної охорони України, Збройних Сил України та інших військових формувань, правоохоронних, природоохоронних і контролюючих чи інших органів виконавчої влади, їх спеціальних підрозділів, у тому числі в назві суб`єкта охоронної діяльності, на одязі, транспорті реагування, будівлях, у документації;

3) створювати перешкоди чи заважати діяльності представників правоохоронних та інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, а також громадянам у здійсненні ними повноважень, наданих їм законами та іншими нормативно-правовими актами;

4) розголошувати відомості про вжиті заходи щодо організації та здійснення охоронної діяльності, а також інформацію з обмеженим доступом та інформацію про особу, яка охороняється, що стали відомі у зв`язку із здійсненням охоронної діяльності, крім випадків, передбачених законодавством;

5) приховувати факти про кримінальні правопорушення, що вчиняються або готуються, незалежно від інтересів замовника послуг з охорони;

6) охороняти фізичну особу, яка вчиняє кримінальне або адміністративне правопорушення або намагається їх вчинити;

7) здійснювати дії, що посягають на права, свободи та власність фізичних осіб, а також ставлять під загрозу їх життя та здоров`я, честь, гідність і ділову репутацію;

8) використовувати засоби радіозв`язку без наявності дозволу на їх використання на наданих радіочастотах;

9) здійснювати заходи, що належать до оперативно-розшукових відповідно до Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність";

10) залучати до охоронних заходів осіб, які не подали документів, необхідних для влаштування на роботу, або не відповідають кваліфікаційним вимогам;

11) брати участь у виконанні судових рішень під час виконавчого провадження;

12) вдаватися до дій, спрямованих на силове протистояння між персоналом охорони різних суб`єктів господарювання.

При цьому, відповідно до ст. 17 Конституції України на території України забороняється створення і функціонування будь-яких збройних формувань, не передбачених законом. На території України не допускається розташування іноземних військових баз.

Натомість, досудовим розслідуванням встановлено, що приблизно на початку 2018 року за невстановлених досудовим розслідуванням обставин громадянин України ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , разом із ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, які будучи колишніми військовослужбовцями, учасниками бойових дій, маючи військовий досвід та навички, вступили в злочинну змову з метою створення, керівництва та участі у не передбаченому законами України збройному формуванні. Згідно з попереднім злочинним планом до вказаного незаконного збройного формування повинні входити члени вже створеної ГО «Внутрішній корпус батальйону «Донбас» та колишні учасники АТО, а саме незаконне збройне формування діятиме в порушення вимог ст. 10 Закону України «Про охоронну діяльність», під виглядом охоронного підприємства, з подальшим наміром на вчинення членами такого формування злочинної діяльності в інтересах його організаторів, а саме: підготовки та вчинення дій з дестабілізації суспільно-політичної обстановки на території Україні; вчинення нападів на підприємства, установи та організації; участі у силових акціях протесту; залякуванні населення; провокації воєнного конфлікту; організації незаконного спостереження за приватними особами та посадовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування; незаконного збору, зберігання та використання конфіденційної інформації про осіб; вербування, фінансування, навчання найманців з метою використання у збройних конфліктах, воєнних або насильницьких діях на території інших держав та інше.

Переслідуючи мету надійної конспірації вищевказаної протиправної діяльності та достовірно знаючи, що діяльність не передбачених законами України збройних формувань на її території заборонена, а також розуміючи, що створення (реєстрація) суб`єкта охоронної діяльності на території України, у відповідності до положень Закону України «Про охоронну діяльність», не надає підприємству можливості законного створення збройного формування, яке в тому числі має здійснювати охорону об`єктів на території іноземних держав, в яких відбуваються збройні конфлікти та будучи обізнаним про узаконення такої діяльності на території Сполучених Штатів Америки, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_12 та ОСОБА_9 разом з іншими невстановленими органом досудового розслідування особами, з метою прикриття своєї незаконної діяльності по створенню на території України незаконного збройного формування, прийняли рішення створити та зареєструвати на території Сполучених Штатів Америки приватну компанію «Donbass Battalion corporation», а надалі під виглядом представництва вказаної компанії на території України зареєструвати охоронну компанію, проводити в Україні роботу, пов`язану з добором особового складу незаконного збройного формування, проводити військову навчально-тренувальну підготовку особового складу та визначати функції та дії кожної особи, яка входить до його складу.

Так, вищевказані особи умисно і добровільно, усвідомлюючи наслідки своїх суспільно небезпечних дій, заздалегідь домовилися про спільне вчинення злочину, а саме про створення не передбаченого законами України збройного формування.

Після чого, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, приблизно у березні 2018 року, продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, з метою майбутнього фінансового та матеріального забезпечення діяльності незаконного збройного формування на території України, а саме організації підбору учасників для формування особового складу незаконного збройного формування, виплати їм заробітної плати (грошової винагороди) за участь у незаконному збройному формуванні, придбання амуніції, форменого одягу, оплати поїздок за кордон та проходження спеціальної військової підготовки учасників незаконного збройного формування, будівництва та облаштування тренувальної бази для здійснення військової підготовки учасників незаконного збройного формування, ОСОБА_7 , через свого спільника ОСОБА_12 , організував в готелі «Київ», за адресою: м. Київ, вул. Михайла Грушевського, 26/1, зустріч з бізнесменом - громадянином Казахстану ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Під час вказаної зустрічі ОСОБА_7 , використовуючи свій авторитет та статус, запропонував ОСОБА_15 прийняти фінансову участь у бізнес-проекті, спрямованому на працевлаштування колишніх учасників бойових дій на Сході України в іноземній приватній охоронній компанії, а саме бізнес-проект по розвитку приватної охоронної компанії «Donbass Battalion corporation», яка, зі слів ОСОБА_7 , нібито вже зареєстрована на території Сполучених Штатів Америки, та планує надавати законні охоронні послуги на території інших країн, зокрема у «гарячих точках» та країнах із підвищеною небезпекою (Сирія, Ірак, Афганістан, Алжир тощо) на замовлення офіційної влади відповідних країн. Для реалізації такого бізнес-проекту зі слів ОСОБА_7 необхідні були кошти на суму близько 2 (двох) мільйонів доларів США, для цього він запропонував ОСОБА_15 профінансувати розвиток компанії «Donbass Battalion corporation» шляхом придбання у нього цінних паперів у вигляді акцій вказаної компанії.

При цьому, ОСОБА_7 , усвідомлюючи протиправність своїх діянь та бажаючи настання саме таких наслідків, не повідомив ОСОБА_15 про справжню мету створення компанії «Donbass Battalion corporation», а також про дійсні злочинні наміри учасників злочинної організації щодо створення на території України не передбаченого законом України збройного формування.

Крім того, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, приблизно в травні 2018 року, для введення в оману ОСОБА_15 та заволодіння коштами останнього в особливо великих розмірах, з метою їх подальшого використання на створення та фінансове забезпечення незаконного збройного формування на території України, ОСОБА_7 залучив до ведення переговорів із ОСОБА_15 свого спільника ОСОБА_9 , який повинен був використати свій імідж успішного підприємця та переконати ОСОБА_15 у прибутковості даного бізнес-проекту по нібито створенню приватної охоронної компанії «Donbass Battalion corporation», а також особисто підтвердити свою фінансову участь у ньому.

Пізніше, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, приблизно в травні 2018 року, продовжуючи реалізовувати спільні злочинні домовленості, спрямовані на створення не передбаченого законами України збройного формування та його фінансове забезпечення, ОСОБА_7 та ОСОБА_9 зустрілись у одному із готелів міста Києва (точну адресу досудовим розслідуванням не встановлено) із ОСОБА_15 . Під час вказаної зустрічі ОСОБА_7 відрекомендував ОСОБА_9 як свого помічника, успішного бізнесмена та інвестора бізнес-проекту по створенню приватної охоронної компанії «Donbass Battalion corporation». В ході розмови, усвідомлюючи протиправність своїх дій, з метою заволодіння коштами ОСОБА_15 в особливо великих розмірах, ОСОБА_7 та ОСОБА_9 шляхом обману переконали ОСОБА_15 виступити інвестором бізнес-проекту по створенню приватної охоронної компанії «Donbass Battalion corporation», при цьому вони не повідомили останнього про свої справжні наміри щодо створення на території України не передбаченого законом України збройного формування.

Надалі, 13 липня 2018 року, на виконання спільного злочинного умислу, направленого на прикриття своєї незаконної діяльності та з метою створення на території України не передбаченого законом України збройного формування, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 зареєстрували на території Сполучених Штатів Америки приватну компанію «Donbass Battalion corporation» (юридична адреса: 16192, Koastal Highway, City Lewts, Country of Sussex, Delaware, 19958, USA, file No. 6974562), власником та керівником якої виступив ОСОБА_8 .

При цьому, у вказаний період, маючи на меті побудову штатної структури компанії на зразок військового формування, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_12 визначили загальні правила поведінки та дисципліни серед підлеглих, їх обов`язки під час виконання місій (ротацій) та проходження навчання, види заохочень та дисциплінарних стягнень за зразком відповідних норм та правил, передбачених Дисциплінарним статутом Збройних Сил України, затвердженого Законом України «Про Дисциплінарний статут Збройних Сил України» від 24.03.1999 №551-ХІV, Статутом внутрішньої служби Збройних Сил України, затвердженого Законом України «Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України» від 24.03.1999 №548-ХІV, Статутом гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України, затвердженого Законом України «Про Статут гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України» від 24.03.1999 №550-ХІV, а також Стройового статуту Збройних Сил України, затвердженого Законом України «Про Стройовий статут Збройних Сил України», від 24.03.1999 №549- ХІV.

Так, в липні-серпні 2018 року, у відповідності до раніше досягнутих домовленостей між ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та іншими невстановленими органом досудового розслідування особами, з метою проведення діяльності з добору особового складу до незаконного збройного формування з числа громадян України, з метою прикриття своєї незаконної діяльності, розроблено типовий строковий контракт, текст якого виконано на англійській та українській мовах, відповідно до умов якого в якості роботодавця виступає компанія «Donbass Battalion corporation», в особі її президента ОСОБА_8 .

Зокрема, наслідуючи основні принципи військової дисципліни в Збройних Силах України (далі - ЗСУ), в п.п. 2.3.1. та п.п. 2.3.3. типового строкового контракту, передбачалось, що на працівника покладається обов`язок, серед інших, чітко, в повному обсязі та у вказані терміни виконувати накази та розпорядження старших командирів та начальників, а також дотримуватись внутрішніх вимог корпорації стосовно дисципліни, правопорядку та інструкцій і правил стосовно виконання робіт і завдань.

Крім того, беручи за основу ст. 15 Розділу ІІ «Заохочення» Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, в типовому додатку №3 до строкового контракту, визначено види заохочень та винагород. Зокрема, згідно вказаного типового додатку визначено, що заохоченням, є публічне визнання роботодавцем успіхів у професійній діяльності її працівників, заохочення працівників з метою виникнення мотивації у подальшому вдосконаленню його професійних навичок, для більш якісного виконання посадових обов`язків та подальшого кар`єрного росту. При цьому, вказаним додатком визначені нижче вказані види заохочень, за зразком заохочень передбачених пунктами а, б, е, ж ст. 15 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України (в редакції від 16.04.2017), а саме: винесення подяки, грошова винагорода, нагородження цінним подарунком, присвоєння чергового спеціального звання, призначення на вищу посаду та зняття раніше накладеного стягнення.

Також, беручи за основу положення Розділу ІІІ «стягнення за порушення військової дисципліни» Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, в додатку №4 до типового строкового контракту «Donbass Battalion corporation», встановлено перелік грубих дисциплінарних порушень та відповідальність за них на зразок встановлених Статутом внутрішньої служби Збройних Сил України та Статутом гарнізонної та вартової служби Збройних Сил України правил та обов`язків військовослужбовців, зокрема встановлена відповідальність за наступні дисциплінарні порушення, серед інших: самовільне залишення навчальної бази або визначеного місця перебування, розташування; ухилення від виконання службових обов`язків відповідно до строкового договору; порушення правил несення чергування; порушення правил несення вартової служби; порушення правил несення внутрішньої служби; порушення правил патрулювання; порушення правил поводження зі зброєю, боєприпасами, вибуховими чи іншими речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточуючих, військовою технікою чи правил експлуатації військової техніки, що призвело до заподіяння шкоди здоров`ю людини, знищення, пошкодження або втрату майна роботодавця або інші шкідливі наслідки.

Крім того, згідно п.1.1. типового додатку №1 до вказаного контракту особам, які залучаються до діяльності воєнізованого формування «Donbass Battalion corporation» встановлюється щомісячний оклад у розмірі 2000 (дві тисячі) доларів США, при цьому нарахування вказаної суми, у відповідності до п.1.2. вказаного додатку, здійснюється з моменту прибуття працівника до місця виконання обов`язків та фактичного початку роботи, що підтверджується окремим актом.

Згідно з п.1.3. вказаного додатку роботодавець зобов`язується сплатити базову ставку у сумі 500 (п`ятсот) доларів США, за кожний повний місяць перебування працівника у якості студента у базовому таборі (відповідно до фактичної присутності та записів у табелі обліку робочих днів), що підтверджується окремим актом.

Також, приблизно в липні 2018 року, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, у м. Києві відбулась чергова зустріч ОСОБА_15 із ОСОБА_7 , ОСОБА_12 та ОСОБА_8 , які на виконання спільного злочинного задуму продовжили вводити в оману ОСОБА_15 для заволодіння коштами останнього в особливо великих розмірах, з метою їх подальшого використання на створення на території України незаконного збройного формування та його фінансового забезпечення. В ході зустрічі ОСОБА_7 презентував ОСОБА_15 бізнес-план по розвитку на території США приватної охоронної компанії «Donbass Battalion corporation», при цьому відрекомендував ОСОБА_12 фінансовим директором компанії, а також розповів про нібито триваючі перемовини із представниками влади Республіки Ірак щодо майбутнього підписання контрактів про надання охоронних послуг компанією «Donbass Battalion corporation». Також, під час розмови ОСОБА_7 наголосив ОСОБА_15 про участь ОСОБА_9 у інвестуванні компанії.

В свою чергу, не будучи обізнаним про справжні наміри ОСОБА_7 , ОСОБА_12 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 спрямовані на створення на території України незаконного збройного формування, ОСОБА_15 відповів згодою.

Надалі, на виконання вказаних вище домовленостей між ОСОБА_15 та ОСОБА_7 , спрямованих на фінансове забезпечення вказаного формування, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, приблизно у період з травня 2018 року по серпень 2019 року, ОСОБА_15 та його син ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , не будучи обізнаними про справжню мету створення такого формування, надали ОСОБА_7 та іншим учасникам формування грошові кошти на загальну суму близько 1 (одного) мільйона доларів США, шляхом безпосередньої передачі частини грошових коштів ОСОБА_7 та учасникам злочинної організації готівкою, перерахування безготівкових грошових коштів на рахунки ОСОБА_12 , ОСОБА_8 та інших учасників, перерахування коштів через фінансові установи на ім`я ОСОБА_9 , а також шляхом здійснення оплати авіа квитків, проживання та харчування в готелях для учасників під час їх відряджень закордон.

Так, за вказівкою ОСОБА_15 з рахунку, відкритому АТ «Банк Центр Кредит» (Республіка Казахстан) було здійснено наступні перерахунки грошових коштів на рахунок НОМЕР_1 , відкритий в АТ КБ «ПриватБанк» на ім`я ОСОБА_9 , а саме:

01.11.2018 на суму 10 000,00 (десять тисяч) доларів США;

26.11.2018 на суму 30 000,00 (тридцять тисяч) доларів США;

06.12.2018 на суму 30 000,00 (тридцять тисяч) доларів США;

07.12.2018 на суму 25 000,00 (двадцять п`ять тисяч) доларів США.

Надалі вказані вище кошти, якими за попередньою змовою групою осіб, шляхом обману заволоділи ОСОБА_9 , ОСОБА_7 , ОСОБА_12 та ОСОБА_8 були використані на фінансове забезпечення та створення на території України незаконного збройного формування.

Крім того, 08.01.2019 за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, на виконання злочинного плану учасників збройного формування, з метою отримання фінансування від ОСОБА_17 , яке мало фактично спрямовуватись на матеріальне та фінансове забезпечення діяльності незаконного збройного формування, між ОСОБА_15 (покупець) та президентом компанії «Donbass Battalion corporation» ОСОБА_8 (продавець) підписано договір купівлі-продажу нібито цінних паперів, а саме: 1250 цінних паперів (акцій) «Donbass Battalion corporation» вартістю 500 тисяч доларів США. Про фіктивність вказаного договору ОСОБА_15 не був обізнаний.

Також, 23.01.2019 за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, на виконання злочинного плану учасників формування, з метою отримання фінансування від ОСОБА_16 , яке мало спрямовуватись на матеріальне та фінансове забезпечення діяльності незаконного збройного формування, між ОСОБА_16 (покупець) та президентом компанії «Donbass Battalion corporation» ОСОБА_8 (продавець) підписано договір купівлі-продажу нібито цінних паперів, а саме: 120 цінних паперів (акцій) «Donbass Battalion corporation» вартістю 48 тисяч доларів США. Про фіктивність вказаного договору ОСОБА_16 не був обізнаний.

Окрім цього, приблизно в травні 2018 року, задля досягнення вищевказаних цілей, та, відповідно, формування і удосконалення навичок з військової, бойової та фізичної підготовки діючих, а також майбутніх учасників вказаного вище не передбаченого законом України збройного формування, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_12 , ОСОБА_9 та інші невстановлені досудовим розслідуванням особи прийняли рішення побудувати та належним чином облаштувати в Україні тренувальну базу (табір) на зразок військової.

Так, в травні 2018 року, ОСОБА_7 , усвідомлюючи протиправність своїх дій, для реалізації спільного злочинного умислу, з метою проведення військової підготовки учасників збройного формування, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин підшукав та придбав земельну ділянку за адресою: АДРЕСА_2 , кадастровий номер 3221888001:27:212:0008, яку 08.05.2018 зареєстрував на одного із співучасників злочину ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_8 . Вказана земельна ділянка була обрана ОСОБА_7 з міркувань віддаленості від міста, наявності лісистої місцевості та водних перешкод у вигляді річки для забезпечення надійної конспірації під час розташування учасників незаконного формування та проведення там спеціальної військової підготовки.

Приблизно у період з травня 2018 року по серпень 2019 року, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_12 та ОСОБА_9 разом з іншими учасниками незаконного збройного формування, для забезпечення можливості проведення фізичної та військової підготовки учасників згаданого формування, розміщення там особового складу, побудовано та облаштовано тренувальну базу на зразок військової на земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_2 , кадастровий номер 3221888001:27:212:0008, де у вказаний період регулярно здійснювалась військова та фізична підготовка учасників формування, а саме: вогнева підготовка, штурм, зачистка та оборона будівель, здійснення бойових дій в умовах міста, злагодження спільних дій бойових груп тощо.

Зведений об`єкт фактично має усі ознаки військового тренувального центру, розташованого на території, що унеможливлює вільний доступ до неї, передбачена система охорони та оборони, зокрема табір оснащено житловими модулями для розміщення особового складу, фортифікаційними спорудами оборонного типу по периметру об`єкта, баштами для спостереження, тренувальними контрольно-пропускними пунктами, вмонтовано камери зовнішнього відеоспостереження, що свідчить про наявність усіх передумов для проведення вишколу осіб зі специфікою не притаманною для провадження охоронної діяльності, відповідно до порядку встановленого законодавством України.

Також, у вказаний період часу, для матеріально-технічного забезпечення незаконного воєнізованого формування, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_12 та ОСОБА_9 організовано закупівлю військової форми, амуніції, біноклів, рацій та іншого обладнання для учасників незаконного збройного формування.

Поряд з цим, під безпосереднім керівництвом ОСОБА_7 та за його участі, приблизно протягом травня-липня 2018 року, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, для забезпечення майбутнього незаконного формування зброєю, було організовано придбання великої партії вогнепальної зброї і боєприпасів, яку в подальшому невстановлені учасники незаконного збройного формування переховували в гаражах на території Київської області, а також переховують по теперішній час в схронах поблизу тренувальної бази розташованої за адресою: АДРЕСА_2 , та в інших невстановлених досудовим розслідуванням місцях.

Окрім цього, приблизно в липні 2018 року, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_12 розпочато вербування та набір особового складу незаконного збройного формування, до якого серед інших осіб увійшли учасники ГО «Внутрішній корпус батальйону «Донбас» та колишні учасники АТО, а саме: ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , ОСОБА_19 , ІНФОРМАЦІЯ_11 та інші невстановлені досудовим розслідуванням особи.

При цьому, для забезпечення стабільності та безпеки функціонування вказаного незаконного збройного формування під час підбору зазначених осіб враховувалися їх особисті якості, фізичні дані, навички, військовий досвід, здатність до підпорядкування та організації діяльності інших осіб, схильність до вчинення правопорушень, зв`язки серед осіб, які приймали участь в бойових діях на сході України, визнання авторитету її лідера та безумовне йому підпорядкування тощо.

Таким чином, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_12 та ОСОБА_9 та інші особи, діючи за попередньою змовою групою осіб, умисно створили збройне формування під виглядом компанії «Donbass Battalion corporation», яке має організаційну структуру військового типу, а саме: єдиноначальність, підпорядкованість та дисципліну, та в якому проводиться військова, стройова та фізична підготовка.

При цьому, ОСОБА_7 , будучи ветераном бойових дій на сході України та колишнім командиром 2-го батальйону спеціального призначення «Донбас», фактичним організатором ГО «Внутрішній корпус батальйону «Донбас», маючи військовий досвід та відповідний авторитет серед осіб, які усвідомлено вступили до лав незаконного збройного формування, визначив собі роль керівника вказаного незаконного збройного формування.

Дисциплінованість учасників незаконного збройного формування підтримувалася його ієрархічністю та єдиноначальністю, тобто свідомим і беззаперечним виконанням вказівок ОСОБА_7 , як його керівника та чітким розподілом ролей між учасниками.

Вказане не передбачене законами України збройне формування має наступну структуру: керівник - ОСОБА_7 ; перший заступник керівника та головний інструктор з військової підготовки ОСОБА_12 ; заступник керівника та начальник штабу - ОСОБА_8 ; співзасновник, інвестор та довірена особа керівника, яка відповідає за матеріальне забезпечення незаконного формування, а також за постачання військового обладнання та зброї ОСОБА_9 , начальник охорони, виконавчий директора структурного підрозділу непередбаченого законами України збройного формування ТОВ «Донкорп Україна» ОСОБА_5 , заступник керівника - начальник внутрішньої безпеки - ОСОБА_10 ; керівник відділу кадрів ОСОБА_20 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , заступник керівника відділу кадрів офіс-адміністратор ОСОБА_21 , комендант тренувальної військової бази в с. Сувид Вишгородського району Київської області; керівник відділу логістики та матеріального забезпечення, а також інші; група розвідки та командир групи; бойові відділення - «сотні» (в різний час від 3-х до 5-ти відділень) із своїми командирами та бійцями близько 10 осіб в кожному. Одним із командирів бойового відділення «сотні» незаконного формування виступає ОСОБА_11 , а бійцями відділень були ОСОБА_18 , ОСОБА_19 та інші невстановлені досудовим розслідуванням особи.

Надалі, а саме 24 жовтня 2019 року, на виконання спільного злочинного наміру, направленого на прикриття незаконної діяльності не передбаченого законом України збройного формування під виглядом Українського представництва компанії «Donbass Battalion corporation» з надання охоронних послуг, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, ОСОБА_8 та ОСОБА_11 за вказівкою та під безпосереднім керівництвом ОСОБА_7 зареєстровано ТОВ «Донкорп Україна» (код ЄДРПОУ 43308141, 01024, місто Київ, вул. Шовковична, будинок 24, офіс 14), керівником якого призначено ОСОБА_5 .

Крім того, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, приблизно в період з липня 2018 року по грудень 2019 року, за вказівкою ОСОБА_7 його спільниками, зокрема ОСОБА_8 розроблено логотип формування, форму встановленого зразка, а також не офіційні статути «Donbass Battalion corporation» та ТОВ «Донкорп Україна» по принципу військових.

При цьому, маючи на меті побудову, під виглядом охоронної структури ТОВ «Донкорп Україна», не передбаченого законами України збройного формування, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 визначили організаційну структуру військового типу вказаного формування, обов`язки його учасників під час виконання місій (ротацій) та проходження навчання, види заохочень та дисциплінарних стягнень за зразком відповідних норм та правил, передбачених відповідними Статутами Збройних сил України.

Так, в період з жовтня по грудень 2019 року, за вказівкою ОСОБА_7 ОСОБА_8 та невстановленими досудовим розслідуванням особами було складено документ під назвою «Статути, інструкції, процедури». При цьому, зміст вказаного документу включає глави: «Статут внутрішньої служби (інструкції, процедури)», «Статут (інструкції, процедури) вартової (охоронної) служби», «Дисциплінарний статут (інструкції, процедури)», «Стройовий статут (інструкції, процедури)».

З метою створення організаційної структури військового типу (єдиноначальності, підпорядкованості та дисципліни) у збройному формуванні, главу «Статут внутрішньої служби (інструкції, процедури)» виписано за зразком Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, затвердженого Законом України «Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України» від 24.03.1999 №548-ХІV, в яку структурно входять розділи, що регламентують дії (права та обов`язки) співробітників ТОВ «Донкорп Україна» на зразок дій (прав та обов`язків) військовослужбовців ЗСУ та визначають внутрішній порядок, бойове чергування, особливості внутрішньої служби в парках, особливості розміщення та внутрішньої служби в навчальному центрі «Сувид», а також зазначається, що цей статут є керівним документом та визначає загальні права та обов`язки співробітників ТОВ «Донкорп Україна», а також надається визначення підрозділам ТОВ «Донкорп України», як охоронним формуванням, які відповідно до законодавства США і України, надають ряд послуг пов`язаних з виконанням завдань у зонах з підвищеним ризиком. Крім того, до вказаної глави підготовлено додатки, які встановлюють типові форми внутрішніх (звітних) документів, зокрема зразки та порядок ведення книги видачі зброї та боєприпасів, книги огляду (перевірки) озброєння групи, описи нагрудних знаків (нарукавних пов`язок) для чергових, зразки наказів.

В свою чергу, з цією ж метою щодо створення організаційної структури військового типу (єдиноначальності, підпорядкованості та дисципліни) у незаконному формуванні, глава «Статут (інструкції, процедури) вартової (охоронної) служби» виписано за зразком Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України, затвердженого Законом України «Про Статут гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України» від 24.03.1999 №550-ХІV, в яку структурно входять розділи, що регламентують дії співробітників ТОВ «Донкорп Україна» на зразок дій (обов`язків) військовослужбовців ЗСУ та визначають порядок несення ними вартової служби, нарядів і підготовки варт, права та обов`язки осіб варти, порядок використання для охорони об`єктів технічних засобів охорони, а також визначає, що цей статут поширюється на всі підрозділи ТОВ «Донкорп Україна» під час виконання ними завдань місії у різних країнах, і може доповнюватись правилами та вимогами пов`язаними з місцевими або державними особливостями законодавства.

Переслідуючи мету створення організаційної структури військового типу (єдиноначальності, підпорядкованості та дисципліни) у незаконному збройному формуванні, глава «Дисциплінарний статут (інструкції, процедури)» також виписана за зразком Дисциплінарного Статуту Збройних Сил України, затвердженого Законом України «Про Дисциплінарний Статут Збройних Сил України» від 24.03.1999 №551-ХІV, в яку структурно входять розділи, що регламентують дії (права та обов`язки) співробітників ТОВ «Донкорп Україна» на зразок дій (прав та обов`язків) військовослужбовців ЗСУ та визначають обов`язки осіб рядового та керівного складу щодо дотримання службової дисципліни, накладання стягнень та заохочень, а також визначає, що цей статут визначає сутність службової дисципліни, обов`язків осіб рядового та керівного складу ТОВ «Донкорп Україна».

Також, з метою створення організаційної структури військового типу у незаконному формуванні, глава «Стройовий статут (інструкції, процедури)» також виписана за зразком Стройового статуту Збройних Сил України, затвердженого Законом України «Про Стройовий статут Збройних Сил України», від 24.03.1999 №549- ХІV, в яку структурно входять розділи, що регламентують дії (права та обов`язки) співробітників ТОВ «Донкорп Україна» на зразок дій (прав та обов`язків) військовослужбовців ЗСУ та визначають порядок стройових прийомів і рухів без зброї та із зброєю, формування строїв структурних підрозділів при пересуванні в різних порядках, а також визначає, що цей статут має обов`язковий характер для всіх підрозділів, груп, штабів, офісів, організацій, установ та навчальних центрів корпорації.

Серед іншого, встановлено, що за активного сприяння ОСОБА_7 ,

ОСОБА_8 , ОСОБА_12 та ОСОБА_9 залученим до лав незаконного збройного формування особам було забезпечено проведення військових тактико-спеціальних навчать на базі одного з найбільший тренувальних центрів у Європі європейської військової компанії « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (Європейська академія безпеки, ESA), що розташована на території Республіки Польща, поблизу м. Познань. Вказані комплексні вишколи проводилися з особовим складом починаючи з серпня 2018 року і до грудня 2018 року, із загальною чисельністю більше 100 осіб.

В подальшому набуті під час тренувань в Польщі військові навички використовувались учасниками формування на тренувальній базі військового типу в АДРЕСА_2 під час регулярного проведення військової і фізичної підготовки та навчання з новоприбулими особами.

Крім того, з вказаними особами відпрацьовувались навички поводження з вогнепальною зброєю, штурм, зачистка та оборона будівель, здійснення бойових дій в умовах міста тощо.

Своїми умисними діями ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_12 , ОСОБА_9 та інші співучасники злочину, під виглядом здійснення охоронної діяльності, фактично створили на території України, переважно з числа колишніх військовослужбовців та учасників бойових дій, та фізично підготовлених чоловіків, незаконне збройне формування з організаційною структурою військового типу, в якому проводиться військова, стройова та фізична підготовка, та яке має на озброєнні вогнепальну зброю, а саме: запровадили в ньому єдиноначальність, підпорядкованість та дисципліну за прикладом військових підрозділів Збройних Сил України; побудували тренувальну базу військового типу в АДРЕСА_2 на зразок військових тренувальних центрів для забезпечення умов проведення спеціальної військової та фізичної підготовки учасників формування; організували набір бійців до лав незаконного формування; організували на тренувальній базі в с. Сувид та регулярно проводили з учасниками формування не притаманну для охоронної діяльності спеціальну військову та фізичну підготовку, під час якої відпрацьовувались навички поводження з вогнепальною зброєю, штурм, зачистка та оборона будівель, здійснення бойових дій в умовах міста тощо; запровадили для всіх учасників на час тренувань та перебування на території побудованої тренувальної бази в с. Сувид розпорядок дня по типу військового, на зразок розпорядку, передбаченого статутами Збройних Сил України; організували та забезпечили для учасників незаконного збройного формування проведення військових тактико-спеціальних навчать на базі тренувального центру європейської військової компанії «Europian Security Academy» в Польщі та в подальшому використання набутих навичок із новоприбулими та штатними учасниками формування на тренувальній базі формування в с. Сувид; розробили для учасників формування типові контракти та внутрішні статути на зразок військових (статут внутрішньої служби, дисциплінарний статут, статут вартової (охоронної) служби, стройовий статут та ін.); здійснили матеріально-технічне забезпечення формування по типу військових підрозділів ЗС України (форма єдиного зразка, військова амуніція, спецзасоби, рації, бронежилети, зброя тощо).

Таким чином, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_12 , ОСОБА_9 та інші невстановлені досудовим розслідуванням особи, в період липня-серпня 2018 року, діючи за попередньою змовою групою осіб, умисно створили незаконне збройне формування на території України під виглядом суб`єкта господарської діяльності (охоронної фірми) ТОВ «Донкорп Україна», яке має організаційну структуру військового типу, а саме: єдиноначальність, підпорядкованість та дисципліну, та в якому проводиться військова, стройова та фізична підготовка, та яке має на озброєнні вогнепальну зброю.

Поряд з цим, у ході досудового розслідуванням встановлено, що серед значного кола осіб, які брали участь у діяльності створеного та функціонуючого не передбаченого законами України збройного формування, був й громадянин України ОСОБА_5 .

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що за достеменно невстановлених досудовим розслідуванням обставин та у достеменно невстановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше серпня 2014 року під час бойових дій, що розгорталися під містом Іловайськ Донецької області, ОСОБА_5 , перебуваючи у складі невстановленого досудовим розслідуванням добровольчого батальйону познайомився з ОСОБА_7 , та в подальшому вступив з останнім у тісні довірчі відносини.

Надалі, встановлено, що за невстановлених досудовим розслідуванням обставин та у невстановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше кінця каденції ОСОБА_7 як народного депутата України VIII скликання (27.11.2014 - 29.08.2019), ОСОБА_5 , набув офіційного статусу помічника-консультанта народного депутата України ОСОБА_7 .

В подальшому, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин та у невстановлений досудовим розслідуванням час, приблизно у період із серпня по вересень 2019 року, ОСОБА_7 переслідуючи злочинну мету приховання існування вже створеного та функціонуючого на території України непередбаченого законами України збройного формування, запропонував ОСОБА_22 взяти участь у діяльності такого формування.

Подальшим досудовим розслідуванням встановлено, що за наслідками висунутої пропозиції ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , усвідомлюючи протиправний характер вказаної діяльності, та будучи обізнаним про спільний злочинний намір керівників та учасників створеного непередбаченого законами України збройного формування, направлений на приховання існування вже створеного та функціонуючого на території України непередбаченого законами України збройного формування, відповів згодою на участь у діяльності вищевказаного формування.

Так, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин 24 жовтня 2019 року, з метою приховання незаконної діяльності фактично створеного та функціонуючого на території України не передбаченого законом України збройного формування, під виглядом українського представництва компанії «Donbass Battalion corporation», ОСОБА_8 та ОСОБА_11 , за безпосередньою вказівкою та під прямим керівництвом ОСОБА_7 , здійснили державну реєстрацію новоутвореної шляхом заснування юридичної особи ТОВ «Донкорп Україна» (код ЄДРПОУ 43308141, 01024, м. Київ, вул. Шовковична, буд. 24, оф. 14), скориставшись послугами державного реєстратора Печерської районної у м. Києві державної адміністрації. При цьому, засновниками вказаного товариства виступили безпосередньо ОСОБА_8 та ОСОБА_11 з рівними частками статутного капіталу у вказаній юридичні особі (50%).

Надалі, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 усвідомлюючи протиправний характер своїх діянь, а також діянь інших учасників та керівників непередбаченого законами України збройного формування, маючи на меті приховати факт його створення та функціонування, за прямою вказівкою та під безпосереднім керівництвом ОСОБА_7 , набув статусу учасника вказаного формування. Зокрема, 30 вересня 2019 року за місцем розташування центрального офісу ТОВ «Донкорп Україна», а саме за адресою:

м. Київ, вул. Шовковична, буд. 24, оф. 14, зборами засновників вказаного товариства, прийнято одностайне рішення про обрання одноособового виконавчого органу та призначення на посаду виконавчого директора ТОВ «Донкорп Україна» ОСОБА_5 , встановити строк повноважень директора - один рік, уповноважити ОСОБА_8 на підписання трудового договору із директором. Вищевказані рішення, у встановлено порядку було оформлено відповідним протоколом № 01 від 30.09.2019.

Поряд з цим встановлено, що відповідно до статуту ТОВ «Донкорп Україна», затвердженого рішенням загальних зборів учасників (протокол № 20/05-2020 від 21.05.2020), на ОСОБА_5 як виконавчого директора новоствореного товариства покладалися обов`язки зі здійснення управління поточною діяльністю товариства, а також останній підпорядковувався та був підзвітним загальним зборам вказаного товариства.

Також досудовим розслідуванням встановлено, що, маючи на меті приховати факт існування та функціонування створеного не передбаченого законами України збройного формування, засновниками ТОВ «Донкорп Україна» - ОСОБА_8 та ОСОБА_11 , прийнято рішення на зборах засновників від 30.09.2019, оформленого протоколом № 01, основними видами діяльності за КВЕД-2010 в очолюваному ОСОБА_5 товаристві рахувалися наступні:

80.10 діяльність приватних охоронних служб;

78.10 діяльність агентств працевлаштування;

78.20 діяльність агентств тимчасового працевлаштування;

78.30 інша діяльність із забезпечення трудовими ресурсами;

80.20 обслуговування систем безпеки;

80.30 проведення розслідувань.

При цьому, ОСОБА_5 , усвідомлював про фіктивний характер визначення саме таких видів господарської діяльності ТОВ «Донкорп Україна».

Разом з цим, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, з метою забезпечення подальшого приховання істинної протиправної мети заснування та діяльності незаконного збройного формування на території України, ОСОБА_5 , на виконання вказівки ОСОБА_7 , користуючись повноваженнями директора вказаного товариства, ініціював процес отримання ліцензії на провадження приватної охоронної діяльності ТОВ «Донкорп Україна» шляхом скерування заяви про отримання ліцензії від 12.11.2019 на адресу Управління ліцензування МВС України.

Так, за наслідками опрацювання вказаної, наказом Міністерства внутрішніх справ України від 15 листопада 2019 року № 958, ТОВ «Донкорп Україна» видано ліцензію на провадження охоронної діяльності.

Натомість, досудовим розслідуванням встановлено, що на момент отримання товариством вищевказаної ліцензії, у ТОВ «Донкорп Україна» офіційно було працевлаштовано лише одну особу, а саме ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (трудовий договір № 1 від 01.11.2019).

При цьому, відповідно до відомостей з ліцензійної справи, ТОВ «Донкорп Україна» не мала жодної особи з персоналу охорони (список персоналу охорони від 12.11.2019), жодної одиниці спеціальних засобів (відомість про наявність спеціальних засобів від 12.11.2019), а також жодної одиниці транспорту реагування (відомість про наявність транспорту реагування від 12.11.2019), облік яких ведеться, згідно з Постановою КМУ від 05.07.2019 № 578 «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження охоронної діяльності».

У подальшому, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 протягом всього періоду перебування на посаді директора ТОВ «Донкорп Україна», з метою забезпечення діяльності непередбаченого законами України збройного формування, виконуючи низку вказівок ОСОБА_7 , приймав активну участь в організації та забезпеченні різноманітних акцій протестного характеру, мітингах та демонстраціях, об`єктами яких виступали органи державної влади, органи місцевого самоврядування, окремі підприємства, установи та організації усіх форм власності, активними учасниками (силовим блоком) яких були переважно члени вказаного незаконного збройного формування.

Зокрема, досудовим розслідування встановлено, що за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, приблизно 11 червня 2020 року, виконуючи вказівки ОСОБА_7 , ОСОБА_5 разом із групою невстановлених досудовим розслідуванням осіб, що є членами непередбаченого законами України збройного формування, у кількості більше 100 осіб, силовим шляхом ввірвалися на територію ДП «Вугільна компанія «Краснолиманська».

Так, вказаними особами, під керівництвом ОСОБА_5 , було виламано двері пропускного пункту підприємства, пошкоджено турнікети, захоплено будівлю правління та шахти підприємства, а в подальшому встановлено власну адміністрацію з надання охоронних послуг для ДП «Вугільна компанія «Краснолиманська» ТОВ «Донкорп Україна».

При цьому, ОСОБА_5 виконуючи вказівки та розпорядження ОСОБА_7 , усвідомлював, що вищевказані акти поведінки, які здійснювали підпорядковані та підконтрольні йому невстановлені досудовим розслідуванням члени непередбаченого законами України збройного формування, мають ознаки протиправної та кримінально караної діяльності.

Поряд з цим, Ліцензійними умовами провадження охоронної діяльності, затвердженими Постановою КМУ від 18.11.2015 № 960 зі змінами «Про затвердження ліцензійних умов провадження охоронної діяльності» (п.п. 4, 6, 7, 12 п. 13 Ліцензійних умов) під час організації та провадження охоронної діяльності забороняється:

- створювати перешкоди чи заважати діяльності представників правоохоронних ті інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, а також громадинам у здійсненні ними повноважень, наданих їм законами та іншими нормативно-правовими актами;

- приховувати відомості про кримінальні правопорушення, що вчиняються або готуються, незалежно від інтересів замовника послуг з охорони;

- охороняти фізичну особу, яка вчиняє злочинні дії, адміністративне правопорушення або намагається їх учинити;

- вчиняти дії, спрямовані на силове протистояння між персоналом охорони різних суб`єктів господарювання.

Так, за вказаних обставин, ОСОБА_5 як виконавчий директор ТОВ «Донкорп Україна» - юридичної особи, зареєстрованої на території України з правом проведення приватної охоронної діяльності, фактично створеної з метою прикриття істинної протиправної діяльності непередбаченого законами України збройного формування, на виконання вказівок та розпоряджень ОСОБА_7 , ОСОБА_8 ОСОБА_12 та ОСОБА_9 , приймав активну участь у діяльності не передбаченого законами України збройного формування, шляхом зайняття посади директора означеного вище товариства, а також виконання відповідних функцій за своїми посадовими обов`язками; здійснював загальне керівництво та координацію дій усіх учасників, які офіційно та неофіційно працювали у структурі ТОВ «Донкорп Україна»; спільно з іншими учасниками не передбаченого законами України збройного формування приймав участь у розробленні планів та приймав участь у їх реалізації, направлених на вчинення протиправних дій, в тому числі, забезпечення проведення різноманітних незаконних акцій протестного характеру, мітингів та демонстрацій; проводив співбесіди та приймав офіційно та неофіційно кандидатів у члени ТОВ «Донкорп Україна», тобто до лав незаконного збройного формування; приймав участь в організації спільно з іншими учасниками у матеріально-технічному забезпеченні,в тому числі з питань бойового спорядження для членів не передбаченого законами України збройного формування; відповідав за проходження спеціальної військово-тактичної підготовки членів ТОВ «Донкорп Україна» на територій військового табору у АДРЕСА_2 .

Так, зважаючи на статус ОСОБА_5 як члена не передбаченого законами України збройного формування, обізнаність останнього про структуру, керівників та інших учасників, обставини проведення військової підготовки бійців в системі формування, в першу чергу у ТОВ «Донкорп Україна», останній усвідомлено та за власною волею набув статусу учасника не передбаченого законами України збройного формування.

Згідно висновку експерта КНДІСЕ № 37415/20-62дск від 22.02.2021 вказане вище формування, яке здійснює свою діяльність під виглядом приватних охоронних компаній ТОВ «Донкорп Україна» та «Donbass Battalion corporation», не має ознаки створених у відповідності до законодавства України військових формувань (інших військових формувань), з наступних причин:

створення приватних охоронних компаній на території України та США, які в своїй діяльності використовували способи та методи притаманні військовим підрозділам;

матеріально-технічне забезпечення та озброєння не відповідає визначеним законами України зразкам охоронних структур, а близьке до матеріально-технічного забезпечення та озброєння ЗС України;

чітка організаційна структура формування по типу військової підрозділів ЗС України (єдиноначальність, підпорядкованість, дисципліна та ін.);

проводиться військова підготовка особового складу згідно документів, які розроблені фахівцями організації на базі документів по бойовій підготовці ЗС України та Національної гвардії України;

наявність об`єктів польової матеріальної, тренувального центру та інших елементів для підготовки до виконання завдань, які були визначені керівництвом формування,

отже, було створене в порушення чинного законодавства України, міжнародного гуманітарного права та має ознаки не передбаченого законами України збройного формування.

Таким чином, за викладених вище обставин, ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, яке полягає в участі у діяльності не передбаченого законом України збройного формування, тобто злочину передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України.

Крім того, приблизно у серпні 2020 року за невстановлених досудовим розслідуванням обставин ОСОБА_11 отримав вказівку від засновника та керівника незаконного збройного формування, яке провадило свою діяльність на території України ОСОБА_7 , якому він був підпорядкований, вчинити дії щодо попередження виявлення та вилучення правоохоронними органами зброї, яка перебуває на озброєнні незаконного збройного формування, а саме зміни місця зберігання та подальшого її приховування.

З даною метою ОСОБА_11 , за попередньою змовою з підпорядкованими ОСОБА_7 членами незаконного збройного формування, а саме: ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та іншими невстанволеними досудовим розслідуванням особами, розробили план щодо переміщення та приховування зброї, який почали реалізовувати за наступних обставин.

На виконання зазначених вказівок ОСОБА_7 , приблизно у серпні 2020 року ОСОБА_11 звернувся до свого рідного брата ОСОБА_14 , з проханням заховати автомат системи «Калашникова» в будинку за адресою: АДРЕСА_3 , де фактично проживає ОСОБА_14 , на що останній погодився.

З даною метою, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, дату та час, ОСОБА_11 , за попередньою змовою з ОСОБА_13 , який також був обізнаний щодо вказаної протиправної діяльності, розумів наслідки незаконного зберігання та передачі вогнепальної зброї та боєприпасів, використовуючи автомобіль марки «DAEWOO Lanos» д.н.з. НОМЕР_2 , прибули за адресою: АДРЕСА_3 , де зустрівшись з ОСОБА_14 , передали останньому автомат системи «Калашникова», який був упакований в поліетиленовий мішок білого кольору обмотаний в скотч ленту. Отримавши автомат від вказаних осіб ОСОБА_14 , дотримуючись заздалегідь розробленого плану щодо переховування зброї та розуміючи протиправність своїх дій, що виразились в незаконному придбанні, носінні та зберіганні вогнепальної зброї, приховав автомат в будинку у спальній кімнати за диваном.

В подальшому, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, приблизно через два тижні після вищевказаної зустрічі ОСОБА_14 з ОСОБА_11 , на якій було передано для зберігання автомат, до ОСОБА_14 за місцем його проживанням, а саме: АДРЕСА_3 , знов приїхав ОСОБА_11 . Зустрівшись з ОСОБА_14 він передав останньому для подальшого переховування пістолет марки «ЕKOLALP» зі спорядженим набоями магазином. Отримавши пістолет від вказаної особи ОСОБА_14 , дотримуючись заздалегідь розробленого плану щодо переховування зброї та розуміючи протиправність своїй дій, що виразились в незаконному придбанні, носінні та зберіганні вогнепальної зброї, заховав його до літньої кухні свого будинку, поклавши біля інкубатору.

Приблизно в першій половині грудня 2020 року, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, до ОСОБА_14 за місцем його проживанням, а саме: АДРЕСА_3 , знов приїхав ОСОБА_11 . В ході даної зустрічі ОСОБА_11 передав для подальшого переховування ОСОБА_14 дві помпові рушниці, упаковані в паперовий мішок. Отримавши вказану зброю ОСОБА_14 заховав її в своєму будинку поруч із раніше отриманою від ОСОБА_11 зброєю.

Надалі, 27 лютого 2021 року о 09 год. 21 хв. ОСОБА_11 зателефонував своєму братові ОСОБА_14 на його мобільний телефон. В ході розмови ОСОБА_11 попрохав ОСОБА_14 підготувати місце для приховування в його будинку 7 помпових рушниць та 1 автоматичної рушниці, на що ОСОБА_14 погодився, розуміючи протиправність вказаних дій, у вигляді незаконного придбання, носіння та зберігання вогнепальної зброї. З метою перевезення вказаної зброї та передачі її ОСОБА_14 для подальшого зберігання, ОСОБА_11 за невстановлених досудовим розслідуванням спосіб, дату та час зв`язався з ОСОБА_13 , якому надав вказівку привезти зазначену зброю ОСОБА_14 .

Так, на виконання вищевказаної домовленості з ОСОБА_11 , у невстановлені дату та час, до ОСОБА_14 за адресою його проживання, а саме: АДРЕСА_3 , використовуючи автомобіль марки «DAEWOO Lanos» д.н.з. НОМЕР_2 , приїхав ОСОБА_13 . В ході зустрічі ОСОБА_13 , будучи обізнаним щодо протиправної діяльності у вигляді зберігання та передачі вогнепальної зброї та боєприпасів без передбаченого законом дозволу, передав ОСОБА_14 три чохла із розміщеними в них помповими рушницями та карабінами. Отримавши вказані рушниці та карабіни ОСОБА_14 , знов заховав їх до спальної кімнати свого будинку за диваном.

Крім того, 25.02.2021 Голосіївським УП ГУНП у м. Києві розпочато досудове розслідування за фактом вчинення хуліганських дій за адресою: АДРЕСА_4 , а саме влаштування стрілянини членами незаконного збройного формування, підпорядкованого ОСОБА_7 . Того ж дня, в ході переслідування вказаних осіб, які підозрюються у вчиненні даного злочину, співробітниками поліції проведено обшук автомобіля марки «Мерседес Спрінтер» д.н.з. НОМЕР_3 , в ході якого виявлено зброю та боєприпаси.

Також, 25.02.2021 року співробітниками Національної поліції, за участю спецпідрозділу «КОРД», було звільнено приміщення будівлі ПАТ «Центренерго», що розташована за адресою: Київська область, Обухівський район, смт. Козин, вул. Рудиківська, 49, від протиправного їх утримання членами незаконного збройного формування, підпорядкованого ОСОБА_7 . За наслідком проведення слідчих дій також виявлено ряд зброї та боєприпасів. В свою чергу ОСОБА_7 , розуміючи протиправність дій підпорядкованих йому членів збройного формування, вчинених за його вказівкою, з метою приховування слідів злочину та уникнення кримінальної відповідальності, за допомогою засобів мобільного зв`язку телефонував 25.02.2021 о 19 год. 24 хв. ОСОБА_5 , доки той керував автотранспортним засобом, в якому перевозив з місця вчинення злочину членів незаконного збройного формування, для безпосереднього контролю дій останніх та інструктуючи їх щодо необхідності приховування залишків зброї.

За наслідком вказаних протиправних дій членами незаконного збройного формування, правоохоронним органами розпочато проведення слідчих та процесуальних дій, спрямованих на вилучення знарядь вчинення злочину та притягнення винних осіб до відповідальності. З метою маскування слідів кримінального правопорушення та знарядь вчинення злочину, керівником даного незаконного збройного формування ОСОБА_7 прийнято рішення остаточно змінити місце зберігання зброї та боєприпасів, які до цього часу зберігались в с. Сувід Вишгородського району Київської області, вказівку на виконання якого останній надав підпорядкованим йому членам незаконного збройного формування ОСОБА_11 , ОСОБА_13 , ОСОБА_5 та іншим невстановленим досудовим розслідуванням особам.

27.02.2021 о 08 год. 49 хв. ОСОБА_5 , на виконання вказівки ОСОБА_7 , з метою контролю процесу переховування зброї членами незаконного збройного формування, за допомогою засобів мобільного зв`язку телефонував ОСОБА_11 , під час телефонної розмови з яким повідомив останньому яку саме зброю та якій кількості, коли та куди вивезли

Приблизно на початку березня 2021 року ОСОБА_11 та інші члени незаконного збройного формування отримали вказівку від керівника незаконного збройного формування ОСОБА_7 , у підпорядкуванні якого перебували останні, змінити місце розташування й приховати зброю та боєприпаси, які зберігаються в с. Сувід Вишгородського району Київської області.

12.03.2021 приблизно о 13 год. 30 хв., на виконання даної вказівки ОСОБА_7 , з метою розроблення плану щодо переховування зброї та боєприпасів, ОСОБА_11 зв`язався за допомогою телефонного зв`язку з ОСОБА_14 . В ході телефонної бесіди вказані особи розробили план з приховування зброї та боєприпасів, попередньо вирішивши також скористатись допомогою ОСОБА_13 в ході втілення даного злочинного задуму, якого в подальшому повідомили про вказані наміри. При чому, вказані особи розуміли, що в них відсутній передбачений законом дозвіл на придбання, носіння, зберігання та передачу вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин та вибухових пристроїв.

Так, 12.03.2021 о 13 год. 32 хв. до ОСОБА_14 на його мобільний телефон зателефонував ОСОБА_11 , з проханням заховати 30 гранат, на що ОСОБА_14 відповів згодою.

Приблизно в проміжок часу з 12.03.2021 по 24.03.2021, за попередньою домовленістю, до ОСОБА_14 , за адресою його проживання, а саме:

АДРЕСА_3 , приїхав ОСОБА_11 . В ході зустрічі ОСОБА_11 передав для подальшого приховування ОСОБА_14 рюкзак, в якому знаходились ручні подразнюючі гранати РГР. Отримавши вказаний рюкзак з гранатами ОСОБА_14 приховав його в своєму будинку.

Крім того, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, у невстановлені дату та час, ОСОБА_14 , за порадою ОСОБА_11 , з метою приховування, перемістив в інший свій будинок, розташований за адресою:

АДРЕСА_5 , частину отриманої від ОСОБА_11 та ОСОБА_13 зброї та боєприпасів.

24.03.2021 слідчим управлінням ГУ СБУ у м. Києві та Київській області проведено обшук за адресою: АДРЕСА_3 . В ході обшуку вилучено зброю, боєприпаси, вибухові пристрої та вибухові речовини, які в подальшому скеровані до Київського НДЕКЦ для проведення експертного дослідження.

Згідно висновку Київського НДЕКЦ МВС України № КСЕ-19/111-21/21030 від 03.06.2021: наданий на дослідження карабін належить до нарізної вогнепальної зброї є самозарядним карабіном моделі «NORINCO CO-A», № НОМЕР_4 , калібру 5,56х45 мм (.223 Rem), що виготовлений промисловим способом, компанія «NORINCO», Китайська народна Республіка. Карабін є справним та придатним до стрільби.

Згідно висновку Київського НДЕКЦ МВС України № КСЕ-19/111-21/20824-Д від 23.06.2021:

- пістолет з № НОМЕР_5 належить до коротко ствольної гладко ствольної вогнепальної зброї самозахисту, є самозарядним пістолетом моделі «ГАРАНТ С27» № НОМЕР_5 , калібру 9 мм Р.А. Даний пістолет відноситься до пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами травматичної (несмертельної) дії. Пістолет виготовлений промисловим способом на ТОВ «Ерма-Інтер», м. Київ, Україна. Калібру 9 мм.

Згідно висновку Київського НДЕКЦ МВС України № СЕ-19/111-21/16469-БЛ від 16.04.21: надані на дослідження 30 патронів групи № 1 відноситься до боєприпасів до нарізної вогнепальної зброї, є мисливськими гвинтівковими патронами калібру 5,56х45 мм (223 Rem). Надані на дослідження 20 патронів групи № 2, з яких: 5 патронів належать до боєприпасів гладкоствольної вогнепальної зброї, є рушничними патронами 12-го калібру, що споряджені множинним снаряд картеч. 5 патронів належать до боєприпасів до гладкоствольної вогнепальної зброї, є рушничними патронами 12-го калібру, що споряджені кулею типу «Palla Extra». 1 патрон належить до боєприпасів до гладкоствольної вогнепальної зброї, є рушничним патроном 12-го калібру, що споряджений кулею «Моноліт». 1 патрон є рушничним патроном 12-го калібру, виготовлений саморобним способом шляхом збирання в одну конструктивну одиницю мисливської кансульованої гільзи, капсуля, порохового заряду, паперових клейтухів та паперових прокладок, гумоподібної еластичної прокладки, войлочних пижів та множинного метального снаряду (картеч) з наступним переобжиманням дульця гільзи. Визначити належність демонтованого патрону до боєприпаси не представилось можливим у зв`язку з його демонтажем. Надані на дослідження патрони групи № 1 призначені для стрільби зі зброї відповідного типу та калібру, а саме: мисливських карабінах калібру 5,56х45 мм (223 Rem), а саме: «ZBROYAR UAR-15», «CZ 527 Lux», «Norinco T97» (наданий перелік зброї не є вичерпним). Надані на дослідження патрони групи № 2 призначені для стрільби зі зброї відповідного типу та калібру, а саме: мисливських рушниць 12-го калібру, а саме: «ТОЗ-34», «FABARM XLR 5», «Benelli M2 Comfortech» (наданий перелік зброї не є вичерпним).

Згідно висновку Київського НДЕКЦ МВС України № КСЕ-19/111-21/20827 від 22.06.2021:

- надана на дослідження рушниця належить до гладко ствольної вогнепальної зброї є (помповою) рушницею моделі «ESCORT HATSAN» з рухомою цівкою «Кольта» з номерами на стволі № НОМЕР_6 , на ствольній коробці № НОМЕР_7 , 12 калібру, яка виготовлена промисловим способом, Туреччина. Придатна до стрільби.

- Надана на дослідження рушниця належить до гладко ствольної вогнепальної зброї є (помповою) рушницею моделі «ADLER HT-109» з рухомою цівкою «Кольта» № НОМЕР_8 , 12 калібру, яка виготовлена промисловим способом, Туреччина. Придатна до стрільби.

- Наданий на дослідження автомат є страайкбольним автоматом моделі «М4 CQB CM.506», № НОМЕР_9 , до вогнепальної зброї не відноситься, що виготовлений промисловим способом, фірма «CYMA», Китай, справний.

- Наданий на дослідження предмет до вогнепальної зброї не належить, виготовлений по типу макета масо-габаритного автомата «АК 74», № НОМЕР_10 , калібру 5,45х39 мм. До конструкції кінцевого виробу зміни не вносились.

Згідно висновку Київського НДЕКЦ МВС України № КСЕ-19/111-21/20830 від 22.06.2021:

- Надана на дослідження рушниця № НОМЕР_11 належить до гладко ствольної вогнепальної зброї. Не відповідає вимогам до мисливської зброї. Є Помповою рушницею «Cobalt» моделі «Р20», № НОМЕР_11 , 12-го калібру. Виготовлена промисловим способом фірма «Cobalt», Туреччина. Придатна до стрільби.

24.03.2021 слідчим управлінням ГУ СБУ у м. Києві та Київській області проведено обшук за адресою: АДРЕСА_5 . В ході обшуку вилучено зброю, боєприпаси, вибухові пристрої та вибухові речовини, які в подальшому скеровані до Київського НДЕКЦ для проведення експертного дослідження.

Згідно висновку Київського НДЕКЦ МВС України № КСЕ-19/111-21/21050 від 30.06.2021: надана на дослідження рушниця належить до гладко ствольної вогнепальної зброї. Надана на дослідження рушниця не відповідає вимогам до мисливської зброї. Є одноствольною самозарядною помповою рушницею «Target», моделі «X7 Tactical», № НОМЕР_12 , 12-го калібру, промислового виробництва фірми «TARGET Shotgun» (Туреччина). Рушниця належить до гладко ствольної вогнепальної зброї. Не відповідає вимогам до мисливської зброї. Придатна до стрільби.

Згідно висновку Київського НДЕКЦ МВС України № КСЕ-19/111-21/20863 від 14.06.2021: надані на дослідження предмети являють собою:

- 5 патронів з маркуванням «ВІЙ 9 мм Р.А.) є пістолетними патронами калібру 9 мм Р.А., виготовлені промисловим способом (фірми ІБІС м. Київ, України) споряджені кулею сферичної форми, еластичного гумоподібного матеріалу чорного кольору, 3 з яких являються боєприпасами до вогнепальної зброї, а встановити належність до боєприпасів двох патронів з маркуванням «ВІЙ 9 мм Р.А.» не надалось можливим у зв`язку з демонтажем останніх;

- Пістолет відносить до коротко ствольної гладко ствольної вогнепальної зброї, виготовлений шляхом переробки саморобним способом, сигнально-шумового пістолету «EKOL Alp Cal. 9 mm P.A.K.» № НОМЕР_13 , виробництва фірми «Voltran», Туреччина. Переробки полягають у видаленні захисного елементу ствола та закриття газовідвідного отвору. Пістолет «EKOL Alp Cal/ 9 mm P.A.K.» № НОМЕР_13 , придатний для проведення пострілів.

- 5 патроні з маркуванням «ВІЙ 9 мм Р.А.», 3 з яких являються придатні для стрільби, а встановити придатність для стрільби двох патронів з маркуванням «ВІЙ 9 мм Р.А.» не надалось можливим у зв`язку з демонтажем останніх.

Згідно висновку Київського НДЕКЦ МВС України № СЕ-19/111-21/16467-БЛ від 14.04.21: надані на дослідження 100 патронів належать до боєприпасів нарізної вогнепальної зброї є пістолетними патронами калібру 9х18 мм, що споряджені оболонковими кулями зі свинцевим осердям та виготовлені промисловим способом НВО «Форт», м. Вінниця, Україна. Патрони придатні до стрільби. Наданий на дослідження магазин не належить до вогнепальної зброї є зйомним, коробчастим магазином, калібру 9х18 до пістолетів системи Макарова.

Крім того, в ході проведення обшуків за вищевказаними адресами також вилучено ряд мисливської зброї та боєприпасів до неї, подразнюючих гранат РГР та запобіжно-пускових пристроїв «У-517М», що хоч і не відповідають положенням ст. 263 КК України, але свідчить про факт наявності озброєння у вказаному незаконному збройному формуванні, яке може бути засновано в ході її протиправної діяльності як знаряддя вчинення злочину.

За викладених вище обставин, ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється в незаконному придбанні, зберіганні та передачі вогнепальної зброї та бойових припасів, без передбаченого законом дозволу, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, тобто кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 263 КК України.

19.04.2021 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України.

21.04.2021 на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва (справа №757/21298/21-к) щодо підозрюваного ОСОБА_5 застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту строком на 2 (два) місця, тобто до 19.06.2021 включно за адресою проживання: АДРЕСА_1 , поклавши на нього процесуальні обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме:

-не відлучатися за межі населеного пункту, в якому ОСОБА_5 фактично проживає, а саме Житомирської області, без дозволу слідчого, прокурора та суду;

-здати на зберігання до органів Державної міграційної служби України паспорти громадянина України ОСОБА_5 , для виїзду за кордон НОМЕР_14 , НОМЕР_15 , а також інші документи, що дають право в`їзду на територію України;

-утриматись від спілкування ОСОБА_5 зі свідками (визначеними слідчим або прокурором), потерпілими, а також іншими особами, яким відомо про обставини вчинення кримінального правопорушення у цьому кримінальному провадженні;

-носити електронний засіб контролю.

17.05.2021 на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду

м. Києва (справа № 757/24814/21-к) строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №22020101110000151 від 19.08.2020 продовжено до 8 (восьми) місяців, тобто до 24.11.2021 включно.

Надалі, на підставі постанови від 18.05.2021 прокурора відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 матеріали кримінальних проваджень №22020101110000151 від 19.08.2020 і №12019100100006667 від 13.07.2019 об`єднані у одне провадження зі спільним номером №12019100100006667.

16.06.2021 на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва (справа №757/31869/21-к) щодо підозрюваного ОСОБА_5 продовжено запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 16.08.2021, включно, а також зобов`язано продовжувати виконувати покладені на нього обов`язки.

02.08.2021 ОСОБА_5 повідомлено про нову підозру та зміну раніше повідомленої підозри у вчиненні останнім кримінальним правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 260, ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 263 КК України.

12.08.2021 на підставі ухвали слідчого судді Солом`янського районного суду

м. Києва (справа №760/7346/21) щодо підозрюваного ОСОБА_5 продовжено запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 11.10.2021, включно, а також зобов`язано продовжувати виконувати покладені на нього обов`язки.

Окрім того, 27.09.2021, на виконання положень ст. 290 КПК України, досудове розслідування у вищевказаному кримінальному провадженні завершено. Наразі тривають процесуальні дії щодо ознайомлення з матеріалами кримінального провадження стороною захисту.

Як наслідок, зазначені вище обставини у своїй сукупності дають підстави підозрювати ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушеннях, передбачених ч. 2 ст. 260, ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 263 КК України, що підтверджуються наступними матеріалами:

-відповіддю на доручення оперативного підрозділу УЗНД ГУ СБ України у м. Києві та Київській області № 51/9/1-40668;

-відповіддю на доручення оперативного підрозділу УЗНД ГУ СБ України у м. Києві та Київській області № 51/9/1-40667;

-відповіддю на доручення оперативного підрозділу УЗНД ГУ СБ України у м. Києві та Київській області № 51/9/1-41191;

-відповіддю на доручення оперативного підрозділу УЗНД ГУ СБ України у м. Києві та Київській області № 51/9/1-4192;

-відповіддю на доручення оперативного підрозділу ДЗНД ГУ СБ України у м. Києві та Київській області № 5/1/5-1386;

-відповіддю на доручення оперативного підрозділу ДЗНД ГУ СБ України у м. Києві та Київській області № 5/1/5-1272;

-відповіддю на доручення оперативного підрозділу УЗНД ГУ СБ України у

м. Києві та Київській області № 51/9/1-41364;

-протоколом огляду соціальної мережі Фейсбук від 28.09.2020;

-протоколом огляду соціальної мережі Фейсбук від 05.02.2021;

-протоколом допиту свідка ОСОБА_15 від 01.02.2021;

-відповіддю на доручення оперативного підрозділу УЗНД ГУ СБ України у

м. Києві та Київській області № 51/9/1-41569;

-протоколом огляду веб сторінки сайту «Військовий навігатор України» від 05.02.2021;

-протоколом огляду інтернет ресурсів від 15.02.2021;

-протоколом допиту свідка ОСОБА_18 від 16.02.2021;

-протоколом допиту свідка ОСОБА_18 від 26.07.2021;

-протоколом допиту свідка ОСОБА_23 від 26.01.2021;

-протоколом огляду висновку експерта КНІСЕ МЮ України від 26.02.2021;

-протоколами обшуків від 24.03.2021, проведених за місцем проживання підозрюваних, а також місцем здійснення ними протиправної діяльності у вказаному кримінальному провадженні;

-протоколами оглядів виявлених та вилучених речей та документів за результатами обшуків, що містять відомості про обставини вчинення вказаних кримінальних правопорушень;

-висновками експертів Київського НДЕКЦ МВС України за результатами проведення комплексних судових, балістичних та вибухо-технічних експертиз, а саме:

?№ СЕ-19/111-21/17044-БЛ

?№ СЕ-19/111-21/16468-БЛ

?№ КСЕ-19/111-21/14693

?№ КСЕ-19/111-21/14701

?№ КСЕ-19/111-21/14707

?№ СЕ-19/111-21/16466-БЛ

?№ СЕ-19/111-21/21023-ВТХ

?№ СЕ-19/111-21/23510-ВТХ

?№ КСЕ-19/111-21/21049

?№ СЕ-19/111-21/21025-ФХВР

?№ СЕ-19/111-21/16469-БЛ

?№ КСЕ-19/111-21/210

?№ КСЕ-19/111-21/20824-Д

?№ КСЕ-19/111-21/20827

?№ КСЕ-19/111-21/20830

?№ СЕ-19/111-21/17045-БЛ

?№ КСЕ-19/111-21/21053

?№ СЕ-19/111-21/16467-БЛ

?№ КСЕ-19/111-21/21050

?№ КСЕ-19/111-21/20863

?№ КСЕ-19/111-21/23559

?№ КСЕ-19/111-21/23563-ВТХ

?№ КСЕ-19/111-21/20841

?№ КСЕ-19/111-21/23506 від 08.06.2021

?№ КСЕ-19/111-21/23512-ВТХ

?№ КСЕ-19/111-21/20861

?№ СЕ-19/111-21/17042-БЛ

-протоколами огляду місця події від 13.07.2019;

-листом ДЗНД СБ України № 5/2/4-14903 від 24.07.2019;

-листом ДКР СБ України від 17/1/1-3291нт;

-листом ДКР СБ України від 17/0/2-1790нт;

-висновком експерта ДНДЕКЦ від 28.12.2019 №19/14/1/14-11/1/82-СЕ/19;

-поясненнями ОСОБА_18 від 30.04.2021;

-листом ДЗНД від 30.04.2021 № 5/1/5-4767;

-протоколом допиту свідка ОСОБА_24 від 05.05.2021;

-протоколом допиту свідка ОСОБА_25 від 06.05.2021;

-протоколом допиту свідка ОСОБА_26 від 11.05.2021;

-протоколом допиту підозрюваного ОСОБА_18 від 12.05.2021;

-матеріалами проведення негласних слідчих (розшукових) дій;

-іншими матеріалами кримінального провадження у своїй сукупності та всзаємозв`язку.

На даному етапі кримінального провадження стороною обвинувачення та слідчим суддею не вирішуються питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи невинною у вчиненні кримінального правопорушення. Сторона обвинувачення на підставі оцінки сукупності отриманих доказів стверджує, що причетність особи до вчинення нею злочинів є вірогідною та достатньою для застосування щодо особи обмежувальних заходів.

Разом з тим, під час досудового розслідування, в тому числі шляхом проведення слідчих та інших процесуальних дій, отримано докази того, що з високим ступенем ймовірності підозрюваний ОСОБА_5 , може вчинити дії, які містять ризики, передбачені ст.177 КПКУкраїни.

А саме, відповідно до вимог п.4 ч.1 ст.184 КПК України, під час досудового слідства встановлено наявність ризиків, передбачених у ч. 1 ст.177КПК України:

1)переховуватися відорганів досудовогорозслідування тасуду: підозрюваний ОСОБА_5 має паспорти громадянина України для виїзду за кордон НОМЕР_14 , НОМЕР_15 та неодноразово перетинав державний кордон України. Вчинив інкримінований йому тяжкий злочин, санкція за вчинення якого передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років, з конфіскацією майна, а тому, усвідомлюючи тяжкість та реальність покарання, в разі застосування запобіжного заходу не пов`язаного з домашнім арештом, є підстави вважати, що останній може переховуватися від органу досудового розслідування та суду з метою уникнення від кримінальної відповідальності.

Європейський суд з прав людини у справі «Ілійков проти Болгарії» зазначив, що «суворість передбаченого покарання» є суттєвим елементом при оцінюванні «ризиків переховування або повторно вчинення злочинів».

2)незаконновпливати насвідків уцьому кримінальномупровадженні: підозрюваний ОСОБА_5 під час вчинення інкримінованого йому кримінального правопорушення, діяв спільно з іншими невстановленими на даний час особами, з якими останній перебуваючи не під домашнім арештом зможе вільно спілкуватись та координувати їхні дії щодо приховування слідів вчинення кримінальних правопорушень, вчинення тиску на свідків які вже були допитані у кримінальному провадженні з метою схилити їх до відмови від дачі правдивих показань у кримінальному провадженні. Відтак є підстави вважати, що підозрюваний в подальшому знаючи про таких осіб, може як у спосіб погроз, підкупу, психологічного впливу, так і в інший спосіб незаконно впливати на них.

3)перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином: на даний час не встановлені усі спільники ОСОБА_5 у вчиненні даного кримінального правопорушення, яким останній може повідомити про факт виявлення їх злочинної діяльності та обставини, які стали відомі йому в ході проведення досудового розслідування, що унеможливить притягнення до кримінальної відповідальності всіх винних осіб, а тому ОСОБА_5 може перешкоджати кримінальному провадженню іншим шляхом. Загалом в тренувальному таборі брали участь більше 100 осіб.

Відповідно до практики Європейського Суду з прав людини вагомою підставою для вирішення питання про необхідність попереднього ув`язнення особи є ризик перешкоджання встановленню істини у справі та переховування цієї особи від правосуддя. При цьому зазначено, що небезпека перешкоджання встановленню істини у справі та переховування особи від правосуддя може вимірюватися суворістю можливого покарання в сукупності з наявністю даних про матеріальний, соціальнийстан особи, її зв`язками з державою, у якій його переслідують та міжнародними контактами.

Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_5 тяжких злочинів, а також наявність наведених вище ризиків, які передбачені у ч. 1 ст. 177 КПК України.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що вищевказані ризики, передбачені п.п. 1-5 ч. 1 ст. 177 КПК України не зменшилися. Враховуючи вагомість наявних доказів і тяжкість інкримінованих злочинів, підозрюваний ОСОБА_5 , не перебуваючи під дією запобіжного заходу, усіма можливими способами буде перешкоджати досудовому розслідуванню та встановленню об`єктивної істини у кримінальному провадженні.

Згідно положень ч. 6 ст. 181 КПК України сукупний строк тримання особи під домашнім арештом під час досудового розслідування не може перевищувати шести місяців. По закінченню цього строку ухвала про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту припиняє свою дію і запобіжний захід вважається скасованим.

В разі скасування відносно підозрюваного запобіжного заходу та не обрання нового у вигляді особистого зобов`язання, орган розслідування не зможе в повній мірі забезпечити виконання завдань кримінального провадження та не матиме можливості запобігти його спілкуванню з іншими учасниками, які можуть бути причетні до вчинення кримінального правопорушення, здійснення останнім впливу на свідків по справі з метою уникнення кримінальної відповідальності, мати доступ до зброї, перешкоджанню виконанню процесуальних рішень шляхом неявки для проведення слідчих дій по справі.

Враховуючи вищенаведене, беручи до уваги, що підозрюваний ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні тяжких злочинів, а також, що викладені обставини обґрунтовано свідчать про те, що ризики, передбачені п.1 ч. 1 ст.177 КПК України, доведені органом досудового розслідування та враховані слідчим суддею під час прийняття процесуального рішення щодо застосування у відношенні підозрюваного запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту не зменшилися та не втратили своєї актуальності, приймаючи до уваги неможливість запобігання вищенаведеному ризику, підстав для застосування більш м`яких запобіжних заходів не вбачається.

Скасування запобіжного заходу відносно ОСОБА_5 не зможе запобігти ризикам передбаченим ст. 177 КПК України встановленим у даному кримінальному провадженні.

У випадку незастосування у подальшому до ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання він зможе вільно користуватись своїми зв`язками у політичних колах, органах влади та правоохоронних органах, мати доступ до зброї та боєприпасів підпорядкованого йому незаконного збройного формування, а також надавати вказівки його учасникам з метою перешкоджання досудовому розслідуванню, незаконного впливу на свідків та підозрюваних у кримінальному провадженні, знищення та спотворення речових доказів.»

В судовому засіданні прокурор підтримав доводи та вимоги, викладені у клопотанні, просив його задовольнити, вказуючи, що ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 260, ч. 1 ст. 263 КК України, що підтверджується зібраними у провадженні доказами.

Захисник підозрюваного, як і він сам, заперечень проти клопотання не висловили. Разом з тим, підозрюваний в судовому засіданні просив надати дозвіл відлучатися за межі населеного пункту в якому він проживає без дозволу слідчого або прокурора у випадках відвідування кінологічних зборів та змагань. Прокурор проти зазначеного не заперечував.

Заслухавши сторін кримінального провадження, дослідивши матеріали клопотання та додані до нього докази, слідчий суддя вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до п. 18 ч. 1 ст. 3 Кримінального процесуального кодексу України (далі КПК України) до повноважень слідчого судді належить здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 8 КПК України кримінальне провадження здійснюється з додержанням принципуверховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Відповідно до ст. 131 КПК України одним із заходів забезпечення кримінального провадження з метою досягнення його дієвості є запобіжні заходи.

За змістом ч. 3 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

2) потреби досудового розслідування виправдовують такийступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Згідно з ч. 1 ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Частиною 2 ст. 177 КПК України передбачено, що підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованоїпідозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті.

Згідно з ч. 1 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про:

1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення;

2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор;

3) недостатність застосуваннябільш м`якихзапобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Частина 2 вказаної статті покладає обов`язок на слідчого суддю постановити ухвалу про відмову в застосуванні запобіжного заходу, якщо під час розгляду клопотання прокурор не доведе наявність всіх обставин, передбачених частиною першою цієї статті.

Як свідчать матеріали провадження, повідомлення про підозру ОСОБА_5 відповідає вимогам ст. 277 КПК України за своїм змістом та на даномуетапі сумнівів щодо її законності або порушення порядку вручення не викликає.

Суд ураховує, що поняття обґрунтована підозра не визначене у національному законодавстві, але, зважаючи на вимоги, закріплені у статті 9 КПК України, а також статті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», суд бере до уваги позиції Європейського суду з прав людини викладені в його рішеннях.

При цьому, виходячи з положень ч. 5 ст. 9 КПК України та позиції Європейського суду з прав людини, відображеної у п. 175 рішення від 21.04.2011 року у справі «Нечипорук і Йонкало проти України», термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення, також вимога розумної підозри передбачає наявність доказів, які об`єктивнопов`язуютьпідозрюваного з певнимзлочином і вони не повинні бути достатніми, щоб забезпечити засудження, але мають бути достатніми, щоб виправдати подальшерозслідування або висунення звинувачення (рішення у справі «Мюррей проти Об`єднаного Королівства» від 28.10.1994 року, «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30.08.1990 року).

Обґрунтованість підозри повинна бути визначена враховуючи положення ст. 94 КПК України, а саме, що слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюють кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

На даномуетапі судового провадження суд не вирішує питання про оцінку доказів для визнання підозрюваної винуватою чи невинуватою у вчиненні злочину, адже судове провадження наразі не завершено, докази сторін в повному обсязі судом не досліджено, і відповідно до ст. 94 КПК України суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, має оцінити після завершення дослідження кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

Враховуючи вимоги чинного кримінального процесуального законодавства, під час розгляду клопотань на стадії досудового розслідування слідчий суддя має переконатись, що сукупність матеріалів на даному етапі кримінального провадження до моменту з`ясування істини у справі є достатньою для висновку про обґрунтованість підозри, яка не є сама по собі актом притягненням особи до відповідальності, а є лише сукупністю даних, які переконують об`єктивного спостерігача, що особа могла бути причетною до вчинення конкретного злочину.

За таких умов, дослідивши матеріали клопотання та долучені до нього документи, за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин провадження, керуючись законом, оцінюючи сукупність зібраних доказів щодо пред`явленої підозри, з точки зору достатності та взаємозв`язку, слідчий суддя приходить до висновку про наявність у провадженні доказів, передбачених параграфами 3-5 Глави 4 КПК України (показання, речові докази і документи та інші), які свідчать прообґрунтованість підозри у вчиненні кримінального правопорушення, які могли б об`єктивно зв`язувати його з ними, тобто підтвердити існування фактів та інформації, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що підозрювана могла вчинити дане кримінальне правопорушення.

Разом з тим, слідчий суддя зауважує, що згідно вимог чинного законодавства сама по собі наявність обґрунтованою підозри не може бути єдиною підставою для застосування до підозрюваного запобіжного заходу, оскільки їх застосування потребує наявність існування хоча б одного із ризиків, передбачених ст. 177 КПК України.

Як вбачається з матеріалів клопотання, 19.04.2021 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України.

21.04.2021 на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва (справа №757/21298/21-к) щодо підозрюваного ОСОБА_5 застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту строком на 2 (два) місця, тобто до 19.06.2021 включно за адресою проживання: АДРЕСА_1 , поклавши на нього процесуальні обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України.

17.05.2021 на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду

м. Києва (справа № 757/24814/21-к) строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №22020101110000151 від 19.08.2020 продовжено до 8 (восьми) місяців, тобто до 24.11.2021 включно.

Надалі, на підставі постанови від 18.05.2021 прокурора відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 матеріали кримінальних проваджень №22020101110000151 від 19.08.2020 і №12019100100006667 від 13.07.2019 об`єднані у одне провадження зі спільним номером №12019100100006667.

16.06.2021 на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва (справа №757/31869/21-к) щодо підозрюваного ОСОБА_5 продовжено запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 16.08.2021, включно, а також зобов`язано продовжувати виконувати покладені на нього обов`язки.

02.08.2021 ОСОБА_5 повідомлено про нову підозру та зміну раніше повідомленої підозри у вчиненні останнім кримінальним правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 260, ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 263 КК України.

12.08.2021 на підставі ухвали слідчого судді Солом`янського районного суду

м. Києва (справа №760/7346/21) щодо підозрюваного ОСОБА_5 продовжено запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 11.10.2021, включно, а також зобов`язано продовжувати виконувати покладені на нього обов`язки.

Під час досудового розслідування, в тому числі шляхом проведення слідчих та інших процесуальних дій, отримано докази того, що з високим ступенем ймовірності підозрюваний ОСОБА_5 , може вчинити дії, які містять ризики, передбачені ст.177 КПКУкраїни.

Так, прокурор доводить, що у випадку незастосування у подальшому до ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання він зможе вільно користуватись своїми зв`язками у політичних колах, органах влади та правоохоронних органах, мати доступ до зброї та боєприпасів підпорядкованого йому незаконного збройного формування, а також надавати вказівки його учасникам з метою перешкоджання досудовому розслідуванню, незаконного впливу на свідків та підозрюваних у кримінальному провадженні, знищення та спотворення речових доказів.

У зв`язку з зазначеним слідчим подане клопотання, що є предметом даного судового розгляду.

Отже, підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_5 тяжких злочинів, а також наявність наведених ризиків.

Враховуючи вагомість наявних доказів і тяжкість інкримінованих злочинів, вбачається, що підозрюваний ОСОБА_5 , не перебуваючи під дією запобіжного заходу, може перешкоджати досудовому розслідуванню та встановленню об`єктивної істини у кримінальному провадженні.

Разом з тим, у судовому засіданні прокурор підтвердив, що за час досудового розслідування з боку ОСОБА_5 порушення запобіжних заходів та обов`язків підозрюваного, передбачених ст. 42 КПК України допущено не було, з огляду на що наразі вбачається за можливе застосування найменьш обтяжливого запобіжного заходу.

Частиною 1 ст. 179 КПК України визначено, що особисте зобов`язання полягає у покладенні на підозрюваного, обвинуваченого зобов`язання виконувати покладені на нього слідчим суддею, судом обов`язки, передбачені статтею 194 цього Кодексу.

З урахуванням зазначених ризиків у кримінальному провадженні, обставин кримінального правопорушення та даних про особу підозрюваного ОСОБА_5 слідчий суддя вважає, що на даний час для забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного та виконання останнім, покладених на нього процесуальних обов`язків, є достатнім застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання з покладенням на підозрюваного ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ), наступних обов`язків, передбачених ч. 5ст. 194 КПК України, а саме:

- прибувати до слідчого, прокурора або суду за першим викликом.

- не відлучатися за межі населеного пункту, в якому ОСОБА_5 фактично проживає, а саме Житомирської області, без дозволу слідчого, прокурора або суду крім випадків відвідування кінологічних зборів та змагань;

- здати на зберігання до органів Державної міграційної служби України паспорти громадянина ОСОБА_5 для виїзду за кордон, інші документи, які дають право на виїзд з України та в`їзд в Україну;

- утриматись від спілкування зі свідками (визначеними слідчим або прокурором), потерпілими, а також з іншими особами, яким відомо про обставини вчинення кримінального правопорушення у цьому кримінальному провадженні;

- носити електронний засіб контролю.

Також, слідчий суддя вважає за необхідне роз`яснити підозрюваному ОСОБА_5 що в разіневиконання покладених на нього обов`язків, до нього може бути застосований більш жорсткийзапобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення в розмірі визначеномуКПК України.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 176-179, 184, 193-196 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Застосувати допідозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання, строком на 60 днів, тобто по 10.12.2021 (включно).

Покласти напідозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наступні обов`язки, передбачені ч. 5ст.194 Кримінального процесуального кодексу України, а саме:

- прибувати до слідчого, прокурора або суду за першим викликом;

- не відлучатися за межі населеного пункту, в якому ОСОБА_5 фактично проживає, а саме Житомирської області, без дозволу слідчого, прокурора або суду крім випадків відвідування кінологічних зборів та змагань;

- здати на зберігання до органів Державної міграційної служби України паспорти громадянина ОСОБА_5 для виїзду за кордон, інші документи, які дають право на виїзд з України та в`їзд в Україну;

- утриматись від спілкування зі свідками (визначеними слідчим або прокурором), потерпілими, а також з іншими особами, яким відомо про обставини вчинення кримінального правопорушення у цьому кримінальному провадженні;

- носити електронний засіб контролю.

Попередити підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що в разі невиконання покладених на нього обов`язків, до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід.

Визначити дату закінчення дії даної ухвали 10 грудня 2021 року.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора першого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за органами безпеки Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 .

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 100904715
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку