open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

08.11.2021

Справа № 331/4065/21

Провадження № 1-кп/331/515/2021

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

«08» листопада 2021 року Жовтневий районний суд м. Запоріжжя в складі:

Головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

за участю: прокурора ОСОБА_3

обвинуваченої ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Запоріжжі обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32021080000000047 від 30.06.2021 року відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Запоріжжя, громадянки України, освіта повна загальна середня, сімейний стан заміжня, дітей на утриманні не має, офіційно не працевлаштована, зареєстрована та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , яка не має судимості,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1, ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України,

ВСТАНОВИВ:

У січні 2019 року невстановлені досудовим розслідуванням особи розробили злочинний план щодо проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Траст-Інвест Компані» (код ЄДРПОУ 42774381), відкриття банківських рахунків, а також отримання «банківського ключа» з метою оформлення від імені товариства безтоварних угод щодо постачання іншим підприємствам товарів, надання послуг, «конвертації» грошових коштів у готівку.

Відповідно до розробленого злочинного плану невстановлені особи, матеріали відносно яких виділені в окреме провадження, запропонували ОСОБА_4 виступити виконавцем злочинів, якій за обіцяну грошову винагороду належало виконувати вказівки вищевказаних невстановлених осіб щодо реєстрації юридичної особи ТОВ «Траст-Інвест Компані» на своє ім`я, підписання реєстраційних, банківських документів, протоколів, наказів, написання заяв, будучи призначеною службовою особою суб`єкта господарювання.

На виконання злочинного наміру, ОСОБА_4 повинна була надати свої паспортні дані для проведення дій, необхідних для державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Траст-Інвест Компані» (код ЄДРПОУ 42774381), оформлення документів, необхідних для відкриття банківського рахунку від імені товариства, а також передачі невстановленій особі фактичного керування вказаним товариством та «банківського ключа».

У свою чергу, невстановлена досудовим розслідуванням особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, відповідно до відведеної їй злочинної ролі, повинна була підготувати документи, необхідні для реєстрації юридичної особи ТОВ «Траст-Інвест Компані» (код ЄДРПОУ 42774381) в органах державної влади з метою отримання у подальшому управління товариством, отримання фактичного керування підприємством для можливості його використання у протиправній діяльності.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про підприємництво» № 698-XII від 07.02.1991 року підприємництво це безпосередня самостійна, систематична, на власний ризик діяльність по виробництву продукції, виконанню робіт, наданню послуг з метою отримання прибутку, яка здійснюється фізичними та юридичними особами, зареєстрованими як суб`єкти підприємницької діяльності у порядку, встановленому законодавством.

Статтею 50 Закону України «Про господарські товариства» № 1576-XII від 19.09.1991 року визначено поняття товариства з обмеженою відповідальністю яким вважається товариство, що має статутний капітал, розділений на частки, розмір яких визначається установчими документами.

Відповідно до частини 1 статті 2 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» №755-ІV від 15.05.2003 року (далі Закон) відносини, що виникають у сфері державної реєстрації, регулюються Конституцією України, цим Законом та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону.

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 1 Закону державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців (далі - державна реєстрація) - офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, засвідчення факту наявності відповідного статусу громадського об`єднання, професійної спілки, її організації або об`єднання, політичної партії, організації роботодавців, об`єднань організацій роботодавців та їхньої символіки, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу та фізичну особу - підприємця, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.

Пунктом 8 частини 1 статі 1 Закону визначено, що у разі подання документів до державної реєстрації створення юридичної особи заявником може бути засновник (засновники) або уповноважена ними особа.

Відповідно до статті 14 Закону документи для державної реєстрації можуть подаватися у паперовій або електронній формі. У паперовій формі документи подаються особисто заявником або поштовим відправленням. У разі подання документів представником додатково подається примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, що засвідчує його повноваження. Документи в паперовій формі приймаються за описом, примірник якого в день їх надходження видається заявнику з відміткою про дату їх отримання та кодом доступу в той спосіб, відповідно до якого були подані документи.

Для державної реєстрації створення юридичної особи, згідно з частиною 1 статті 17 Закону, подаються такі документи: заява про державну реєстрацію створення юридичної особи; заява про обрання юридичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість, - за бажанням заявника; документ, що підтверджує створення громадського формування, відповідність статуту юридичної особи; установчий документ юридичної особи - у разі створення юридичної особи на підставі власного установчого документа.

Відповідно до частини 2 статті 15 Закону форми заяв про державну реєстрацію затверджується Міністерством юстиції України.

Згідно п. 10 ч. 2 ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» в єдиному державному реєстрі містяться відомості про місцезнаходження юридичної особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі документів, що подаються заявником для державної реєстрації;

Відповідно до ч. 2 ст. 25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» порядок проведення державної реєстрації та інших реєстраційних дій на підставі документів, що подаються заявником для державної реєстрації, включає заповнення форми заяви про державну реєстрацію - у разі подання документів особисто заявником.

Відповідно до п. 4 ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» державна реєстрація базується на заявницькому принципі.

Наказом міністерства юстиції України №3268/5 від 18.11.2016 року затверджено форми заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, де в формі № 1 зазначені графи із зазначенням місцезнаходження підприємства.

Відповідно до статті 10 Закону, якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

При цьому, якщо відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, є недостовірними і були внесені до нього, третя особа може посилатися на них у спорі як на достовірні. Третя особа не може посилатися на них у спорі у разі, якщо вона знала або могла знати про те, що такі відомості є недостовірними.

Відповідальність за відповідність установчих документів законодавству згідно з частиною 3 статті 35 Закону покладається на засновників (учасників) юридичної особи.

Відповідно до частини 4 статті 35 Закону особи, винні у внесенні до установчих документів або інших документів, що подаються для державної реєстрації, завідомо неправдивих відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, несуть відповідальність, встановлену законом.

Поняття місцезнаходження юридичної особи визначено статтею 93 Цивільного кодексу України та встановлено, що місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

З метою реалізації домовленостей, у січні 2019 року, більш точну дату, час досудовим розслідуванням не встановлено, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 92, ОСОБА_4 , діючи відповідно до розробленого злочинного плану, на прохання невстановленої особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, надала останній копії сторінок свого паспорту серії НОМЕР_1 , виданого Хортицьким РВ УМВС України в Запорізькій області 02.09.1999 року та копію довідки про присвоєння їй індивідуального податкового номеру НОМЕР_2 з метою державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Траст-Інвест Компані» (код ЄДРПОУ 42774381).

Після цього, невстановлена досудовим розслідуванням особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, за попередньою згодою ОСОБА_4 , у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці склала у визначеній формі:

- заяву про державну реєстрацію (створення) юридичної особи ТОВ «Траст-Інвест Компані»;

- протокол установчих зборів учасників та статут ТОВ «Траст-Інвест Компані», відповідно до яких визначено місцезнаходження підприємства: м.Запоріжжя, вул. Братська, буд. 1.

Надалі, ОСОБА_4 , на прохання невстановленої досудовим розслідуванням особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, діючи умисно, з корисливих мотивів, у невстановлений досудовим розслідуванням час, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 92, підписала протокол установчих зборів учасників ТОВ «Траст-Інвест Компані» та прослідувала до приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округу Запорізької області ОСОБА_6 за адресою: м. Запоріжжя, вул. Патріотична, буд. 60, де на прохання невстановленої досудовим розслідуванням особи підписала та надала вищевказаному нотаріусу статут ТОВ «Траст-Інвест Компані» у двох примірниках та протокол загальних зборів засновників (учасників) ТОВ «Траст-Інвест Компані» у двох примірниках зі своїм підписом.

Після цього, приватний нотаріус ОСОБА_6 засвідчила справжність підписів ОСОБА_4 на статуті ТОВ «Траст-Інвест Компані» у двох примірниках та протоколі загальних зборів засновників (учасників) ТОВ «Траст-Інвест Компані» у двох примірниках, про що нотаріусом зроблені відповідні записи в реєстрі нотаріальних дій.

Надалі, ОСОБА_4 на прохання невстановленої особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, 25.01.2019 року, перебуваючи в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 92, в денний час доби, підписала заяву про державну реєстрацію (створення) юридичної особи ТОВ «Траст-Інвест Компані» та подала державному реєстратору Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради ОСОБА_7 , за адресою: м. Запоріжжя, вул. Чумаченка, буд. 32 вищевказані документи, які містили неправдиві відомості, а саме:

- в протоколі та статуті ТОВ «Траст-Інвест Компані» зазначені види економічної діяльності: 46.74 - оптова торгівля залізними виробами, водопровідним і опалювальним устаткованням і приладдям до нього; 46.73 - оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням; 46.90 - неспеціалізована оптова торгівля, 55.10 - діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування, які фактично ОСОБА_4 здійснювати не мала наміру;

- в протоколі та статуті ТОВ «Траст-Інвест Компані» зазначено місцезнаходження товариства: м. Запоріжжя, вул. Братська, буд. 1, але за вказаною адресою підприємство жодного дня не перебувало та планувалось розміщуватись.

На підставі поданих ОСОБА_4 документів ТОВ «Траст-Інвест Компані», державним реєстратором Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради ОСОБА_7 в приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул. Чумаченка, б. 32 проведено державну реєстрацію заснування юридичної особи ТОВ «Траст-Інвест Компані», про що 25.01.2019 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено відповідний запис за №11031020000046082 та внесено відомості, згідно яких: єдиним засновником та директором товариства виступила ОСОБА_4 , зазначено місцезнаходження ТОВ «Траст-Інвест Компані» за адресою: м. Запоріжжя, вул. Братська, буд. 1, де підприємство ніколи не знаходилось, зазначені види економічної діяльності: 46.74 - оптова торгівля залізними виробами, водопровідним і опалювальним устаткованням і приладдям до нього; 46.73 - оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням; 46.90 - неспеціалізована оптова торгівля, 55.10 - діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування, які фактично ОСОБА_4 здійснювати не мала наміру.

Отримавши вищевказані документи від нотаріуса, ОСОБА_4 25.01.2019 року, перебуваючи в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 92, передала їх невстановленій особі, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, з метою подальшого ведення від її імені незаконної діяльності щодо оформлення від імені ТОВ «Траст-Інвест Компані» безтоварних угод щодо постачання іншим підприємствам товарів, надання послуг, «конвертації» грошових коштів у готівку.

З урахуванням викладеного, в порушення вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» № 755-IV від 15 травня 2003 року шляхом надання згоди на реєстрацію підприємства на своє ім`я, передачею копій паспорту громадянина України, підписання документів, в яких за її згодою була внесена недостовірна інформація, ОСОБА_4 виконала всі необхідні дії, направлені на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Траст-Інвест Компані» (код за ЄДРПОУ 42774381) завідомо неправдивих відомостей.

Крім цього, продовжуючи злочинний намір, відповідно до раніше розробленого злочинного плану та досягнутих домовленостей, діючи умисно, з корисливих мотивів, а саме: за грошову винагороду, усвідомлюючи протиправність свого діяння, будучи директором ТОВ «Траст-Інвест Компані», на початку лютого 2019 року ОСОБА_4 , з метою отримання документів, необхідних для відкриття банківського рахунку ТОВ «Траст-Інвест Компані» та маскування протиправної діяльності товариства (код за ЄДРПОУ 42774381) в Запорізькому РУ АТ КБ «Приватбанк», прослідувала до приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округу ОСОБА_8 за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, буд. 67, де підписала картку із зразками підписів, в яку внесено неправдиві відомості, а саме: в графі «Місцезнаходження» зазначено місцезнаходження товариства: м. Запоріжжя, вул. Братська, буд. 1, але за вказаною адресою підприємство не перебувало.

Після цього, приватний нотаріус ОСОБА_8 засвідчила справжність підписів ОСОБА_4 на картці із зразками підписів, про що нотаріусом зроблено відповідний запис в реєстрі нотаріальних послуг.

У подальшому, продовжуючи злочинний намір, на виконання злочинного плану 06.02.2021 року ОСОБА_4 , будучи директором ТОВ «Траст-Інвест Компані» (код за ЄДРПОУ 42774381), прослідувала до відділення Запорізького РУ АТ КБ «Приватбанк» за адресою: м. Запоріжжя, вул. Космічна, 87, в якому з метою відкриття банківського рахунку надала раніше отриману картку із зразками підписів з посвідчувальним написом нотаріуса ОСОБА_8 , яка містить неправдиві відомості, а також підписала відповідну заяву про відкриття поточного рахунку та договір про відкриття банківського рахунку № НОМЕР_3 ТОВ «Траст-Інвест Компані» (код за ЄДРПОУ 42774381), в які внесено неправдиві відомості, а саме: в графі «Місцезнаходження» зазначено місцезнаходження товариства: м. Запоріжжя, вул. Братська, буд. 1, але за вказаною адресою підприємство не перебувало, а також отримала на власне ім`я згенерований власноруч ключ сертифікат з ідентифікатором користувача, для використання у системі Клієнт-Банку Запорізького РУ АТ КБ «Приватбанк».

У подальшому, продовжуючи злочинний намір, на виконання злочинного плану, в цей же день, 06.02.2021 року ОСОБА_4 , перебуваючи в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 92, у денний час доби передала невстановленій особі, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, згенерований ключ сертифікат з ідентифікатором користувача, для використання у системі Клієнт Банку Запорізького РУ АТ КБ «Приватбанк».

У подальшому, невстановлені досудовим розслідуванням особи, матеріали відносно яких виділені в окреме провадження, використовували у своїй злочинній діяльності отриманий від ОСОБА_4 ключ сертифікат з ідентифікатором користувача у системі Клієнт Банку Запорізького РУ АТ КБ «Приватбанк» для оформлення від імені товариства безтоварних угод щодо постачання іншим підприємствам товарів, надання послуг, «конвертації» грошових коштів в сумі 93 363 870,92 грн. у готівку, що призвело до тяжких наслідків.

Крім того, після проведення державної реєстрації ТОВ «Траст-Інвест-Компані», та відкриття банківського рахунку ТОВ «Траст-Інвест-Компані», ОСОБА_4 за попередньою змовою з іншими невстановленими особами, матеріали відносно яких виділені в окреме провадження, та на їх прохання, діючи з метою приховування та маскування походження безготівкових грошових коштів, отриманих від контрагентів за безтоварними угодами та подальшого їх зняття готівкою, вирішила використовувати платіжну картку № НОМЕР_4 , випущену на ім`я фізичної особи ОСОБА_4 в Запорізькому регіональному управлінні ПАТ «КБ «Приватбанк» м. Запоріжжя (МФО 313399).

Так, на виконання раніше розробленого злочинного плану невстановленими особами, матеріали відносно яких виділені в окреме провадження, за попередньою змовою з ОСОБА_4 за допомогою вищевказаного банківського рахунку вчинялись фінансові операції по перерахуванню грошових коштів, одержаних від вчинення незаконної діяльності, а саме: з рахунків різних суб`єктів підприємницької діяльності, які бажали скористатись послугами вказаних невстановлених осіб з мінімізації податкових зобов`язань зі сплати податку на прибуток підприємства, перераховувались безготівкові кошти на рахунок ТОВ «Траст-Інвест Компані» № НОМЕР_3 , що супроводжувалось складанням та використанням підроблених первинних бухгалтерських документів, тобто вчиненням дій, спрямованих на приховання чи маскування незаконного походження таких коштів, зміну їх форми (перетворення), а так само набуття, володіння, використання, розпорядження майном, одержаним внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, так як фактично вказані операції є безтоварними та не відображені в податковому обліку ТОВ «Траст-Інвест Компані».

За період з 11.02.2019 року по 15.02.2019 року, невстановленими особами, матеріали відносно яких виділені в окреме провадження, за попередньою змовою з ОСОБА_4 , використовуючи банківський рахунок № НОМЕР_3 , відкритий ТОВ «Траст-Інвест-Компані» (ЄДРПОУ 42774381) у Запорізькому РУ АТ КБ «Приватбанк» (МФО 313399) від групи товариств отримано безготівкові кошти по безтоварним операціям, які на справді не відбувались, на загальну суму 93 363 870,92 грн. нібито в якості оплати за товари та послуги, які в більшій частині через транзитні карткові рахунки були перераховані на платіжну картку випущену на ім`я фізичної особи ОСОБА_4 № НОМЕР_4 на суму 90 840 355,7 грн., а в іншій частині на банківські рахунки юридичних осіб.

В подальшому, ОСОБА_4 за попередньоюзмовою зневстановленими особами,матеріали відноснояких виділенів окремепровадження,достовірно знаючи,що будь-якіреальні господарськіоперації,за якіпідприємство отримувалогрошові кошти,не відбувались,за період з 11.02.2019року по 15.02.2019року,з використанням платіжної картки № НОМЕР_4 , випущеної на ім`я ОСОБА_4 у відділеннях АТ КБ «Приватбанк» м. Запоріжжя, розташованих за адресами: АДРЕСА_2 ; АДРЕСА_3 ; АДРЕСА_4 ; АДРЕСА_5 ; АДРЕСА_6 ; АДРЕСА_7 ; АДРЕСА_6 ; АДРЕСА_8 ; АДРЕСА_9 ; АДРЕСА_4 ; АДРЕСА_10 ; АДРЕСА_6 ; АДРЕСА_11 ; АДРЕСА_12 ; АДРЕСА_13 ; АДРЕСА_14 . Запорізькому РУ АТ КБ «Приватбанк» (МФО 313399), було знято кошти готівкою на загальну суму 89 082 595,33 грн.

Після зняття готівкою вищевказаних грошових коштів ОСОБА_4 в офісному приміщенні, розташованому за адресою: АДРЕСА_15 передала їх невстановленій особі, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, яка в свою чергу надала ОСОБА_4 обіцяну грошову винагороду у розмірі 70 000 гривень за участь у злочинних діях, пов`язаних з державною реєстрацією юридичної особи, відкритті банківських рахунків ТОВ «Траст-Інвест-Компані» (код за ЄДРПОУ 42774381), фізичної особи ОСОБА_4 , зняття готівкою грошових коштів на загальну суму 89 082 595,33 грн.

Своїми умисними діями ОСОБА_4 вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 КК України, яке кваліфікується як внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдивих відомостей, умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчинене виконавцем за попередньою змовою групою осіб; ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 366 КК України, яке кваліфікується як внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене виконавцем; ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України, яке кваліфікується як вчинення фінансової операції чи правочину з коштами або іншим майном, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, а також вчинення дій, спрямованих на приховування чи маскування походження таких коштів або іншого майна чи володіння ними, прав на такі кошти або майно, джерела його походження, місцезнаходження, переміщення, зміну їх форми (перетворення), а так само набуття, володіння або використання коштів чи іншого майна, одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, вчинене виконавцем за попередньою змовою групою осіб в особливо великому розмірі.

В ході судового розгляду, 05 листопада 2021 року між прокурором у кримінальному провадженні прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_9 з одного боку та обвинуваченою у кримінальному провадженні ОСОБА_4 за участю захисника адвоката ОСОБА_5 з іншого боку, на підставі вимог ст. ст. 468, 469, 472 КПК України укладено угоду про визнання винуватості, яка подана в судовому засіданні та долучена до матеріалів кримінального провадження.

Виходячи зі змісту даної угоди, прокурор та обвинувачена дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій останньої за ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1, ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України і обвинувачена беззастережно визнала свою провину у зазначених діяннях. Зобов`язалась під час судового розгляду беззастережно визнати обвинувачення у повному обсязі, сприяти судовому розгляду кримінального провадження та в повному обсязі надавати суду відомості щодо вчинення кримінальних правопорушень, активно сприяти у викритті злочинних дій інших учасників групи чи інших, вчинених групою злочинів.

Згідно даної угоди, враховуючи ступінь тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, даних, що позитивно характеризують особу обвинуваченої, її щире каяття у вчинених кримінальних правопорушеннях в якості обставин, що пом`якшують покарання, вчинення злочину внаслідок збігу тяжких особистих та сімейних обставин, з урахуванням визнанням обвинуваченою своєї провини, враховуючи той факт, що обвинувачена є раніше не судимою особою, до кримінальної відповідальності не притягалась, щиро розкаялась у вчиненому, наявність стійких соціальних зв`язків, наявність на утриманні близьких осіб похилого віку, сторони погодились на призначення покарання, яке повинна понести обвинувачена із застосуванням положень ст. ст. 69, 75 КК України і остання погодилась на його призначення, а саме:

- за ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 КК України у вигляді штрафу у розмірі 2 (двох) тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати посади, пов`язані із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків в установах і організаціях на строк 3 (три) роки;

- за ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 366 КК України у вигляді 3 (трьох) років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків в установах і організаціях на строк 3 (три) роки, зі штрафом в розмірі 750 (сімсот п`ятдесяти) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- за ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України із застосуванням ст. 69 КК України у вигляді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років з позбавленням права обіймати посади, пов`язані із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків в установах і організаціях на строк 3 (три) роки без конфіскації майна. На підставі ч. 1 ст. 70 КК України, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суровим, сторони остаточно узгодили ОСОБА_4 покарання у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків в установах і організаціях на строк 3 (три) роки без конфіскації майна. На підставі ст. 75 КК України сторони погодили звільнити ОСОБА_4 від відбування основного покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням на строк 3 роки.

Також вказаною угодою передбачені наслідки її укладання та затвердження, встановлені ст. 473 КПК України та наслідки її невиконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Згідно п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України, при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право, зокрема, затвердити угоду.

Відповідно до ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно ізч.4ст.469КПК Україниугода провизнання винуватостіміж прокуроромта підозрюванимчи обвинуваченимможе бутиукладена упровадженні щодокримінальних проступків,нетяжких злочинів,тяжких злочинів,особливо тяжкихзлочинів,вчинених запопередньою змовоюгрупою осіб,організованою групоючи злочинноюорганізацією аботерористичною групоюза умовивикриття підозрюваним,який неє організаторомтакої групиабо організації,злочинних дійінших учасниківгрупи чиінших,вчинених групоюабо організацієюзлочинів,якщо повідомленаінформація будепідтверджена доказами. Угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Відповідно до ч. 5 ст. 469 КПК України укладення угоди про визнання винуватості може ініціюватися в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 обґрунтовано обвинувачуються у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1, ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України, які відповідно до ст. 12 КК України є нетяжкими та особливо тяжкими злочинами.

При цьому, судом встановлено, що обвинувачена ОСОБА_4 цілком розуміє права, визначені їй п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до неї у разі затвердження судом вказаної угоди.

Також в судовому засіданні обвинувачена беззастережно визнала свою вину та надала суду згоду на призначення узгодженого між нею та прокурором виду та розміру покарання.

Захисник адвокат ОСОБА_5 просила затвердити угоди про визнання винуватості, пояснила, що угода укладалась ОСОБА_4 добровільно, обвинуваченій були роз`яснені всі наслідки її укладання та затвердження та наслідки її невиконання.

Прокурор просив затвердити вказану угоду.

В судовому засіданні суд переконався в тому, що укладення угоди сторонами є добровільною, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоду.

Також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам КПК України та КК України, зокрема вимогам ст. 65 КК України, інтересам суспільства, а кримінальне провадження свідчить про наявність фактичних підстав для визнання винуватості.

Підстав для відмови в затвердженні угоди судом не встановлено.

Виходячи з вищевикладеного, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості, укладеної 05 листопада 2021 року між прокурором у кримінальному провадженні прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_9 з одного боку та обвинуваченою у кримінальному провадженні ОСОБА_4 за участю захисника адвоката ОСОБА_5 з іншого боку і призначення обвинуваченій узгодженого сторонами виду та розміру покарання.

Речові докази по даному кримінальному провадженню відсутні.

На підставі викладеного, та керуючись ст. ст. 373, 374, 475 КПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Затвердити угоду про визнання винуватості від 05 листопада 2021 року, укладену між прокурором у кримінальному провадженні прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_9 та обвинуваченою у кримінальному провадженні ОСОБА_4 за участю захисника адвоката ОСОБА_5 .

ОСОБА_4 визнати винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1, ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України і призначити їй узгоджене сторонами покарання:

- за ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 КК України у вигляді штрафу у розмірі 2 (двох) тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати посади, пов`язані із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків в установах і організаціях на строк 3 (три) роки;

- за ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 366 КК України у вигляді 3 (трьох) років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків в установах і організаціях на строк 3 (три) роки, зі штрафом в розмірі 750 (сімсот п`ятдесяти) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- за ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України із застосуваннямположень ст.69КК України увигляді 5(п`яти)років позбавленняволі зпозбавленням праваобіймати посади,пов`язані ізвиконанням організаційно-розпорядчихта адміністративно-господарськихобов`язків вустановах іорганізаціях настрок 3(три)роки безконфіскації майна.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, призначити ОСОБА_4 остаточне покарання у вигляді5(п`яти)років позбавленняволі зпозбавленням праваобіймати посади,пов`язані ізвиконанням організаційно-розпорядчихта адміністративно-господарськихобов`язків вустановах іорганізаціях настрок 3(три)роки безконфіскації майна.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування призначеного основного покарання у вигляді позбавлення волі, якщо вона протягом іспитового строку 3 (трьох) років не вчинить нового злочину і виконає, покладені на неї обов`язки згідно ст. 76 КК України.

На підставі ст. 76 КК України зобов`язати ОСОБА_4 періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання або роботи; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Вирок можебути оскарженийдо Запорізькогоапеляційного судушляхом подачіапеляційної скаргичерез Жовтневийрайонний судм.Запоріжжя протягом30 днів з дня його проголошення з підстав, передбачених ч. 4 ст. 394 КПК України, а саме:

- обвинуваченим, його захисником виключно з підстав: призначення судом покарання, суворішого, ніж узгоджене сторонами угоди; ухвалення вироку без його згоди на призначення покарання; невиконання судом вимог, встановлених ч. ч. 4, 6, 7 ст. 474 КПК України, в тому числі не роз`яснення йому наслідків укладення угоди;

- прокурором з підстав призначення судом покарання, менш суворого, ніж узгоджене сторонами угоди; затвердження судом угоди у провадженні, в якому згідно з ч. 4 ст. 469 КПК України угода не може бути укладена.

Копію вироку після його проголошення негайно вручити обвинуваченій та прокурору. Інші учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку, подавши відповідну заяву.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 100876519
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку