open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 148/936/20

Провадження №2-о/148/14/21

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

29 жовтня 2021 року Тульчинський районний суд

Вінницької області

в складі: головуючого судді Ковганича С.В.

присяжних Подоляк М.Р., Попівкера Г.М.

при секретарі Мрочко Т.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Тульчині за правилами окремого провадження заяву Ладижинського дитячого будинку-інтернату, заінтересовані особи Управління соціального захисту населення Тульчинської РДА та опікунська рада Заозернянської сільської ради, правонаступником яких є Управління праці та соціального захисту населення Ладижинської міської ради та опікунська рада Ладижинської міської ради, про визнання фізичної особи ОСОБА_1 недієздатним,

В С Т А Н О В И В:

Представник Ладижинського дитячого будинку-інтернату звернувся до суду з заявою про визнання фізичної особи ОСОБА_1 недієздатним, мотивуючи заявлені вимоги тим, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 перебуває на повному державному утриманні в Ладижинському дитячому будинку-інтернаті з 05.08.2003. 06.10.2017 останній був оглянутий Вінницьким обласним центром медико-соціальної експертизи, внаслідок чого йому було встановлено першу "А" групу інвалідності з дитинства безтерміново.

Так як, ОСОБА_1 самостійно здійснювати свої права та виконувати свої обов`язки не спроможний, тому вони змушені звернутися до суду з даною заявою Просить визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатним.

Представник заявника в судове засідання не з`явився, в матеріалах справи наявна заява від нього, згідно якої він просить справу розглянути без присутності представника закладу, заявлені вимоги підтримує і просить їх задовольнити.

Заінтересовані особи - представники Управління праці та соціального захисту населення Ладижинської міської ради та опікунської ради Ладижинської міської ради в судове засідання не з`явилися, в матеріалах справи наявні клопотання, згідно яких останні просять розглянути справу за відсутності представника органу та управління, не заперечують проти задоволення вимог заявника.

Відповідно до ст. 223, ч. 2 ст. 247 ЦПК України суд вважає можливим розглянути справу у відсутність учасників справи, на підставі наявних в матеріалах справи доказів, так як це не суперечить вимогам закону, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, вивчивши та оцінивши докази по справі та співставивши їх у відповідності до норм чинного законодавства, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є особою з інвалідністю з дитинства першої «А» групи з 06.10.2017 - безтерміново, в зв`язку з чим потребує сторонньої допомоги, що підтверджується копією довідки до акту огляду МСЕК Серія 12 ААА від 06.10.2017 (а.с.7).

Згідно копії наказу від 05.08.2003 №16 (а.с.8) ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зараховано до Ладижинського будинку-інтернат для розумово-відсталих дітей з 05.08.2003.

Згідно довідки Ладижинського дитячого будинку-інтернат від 26.06.2020 №194 (а.с.6) ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дійсно перебуває в Ладижинському дитячому будинку-інтернаті на повному державному утриманні з 05.08.2003 по даний час. Діагноз: глибока розумова відсталість, органічне ураження ЦНС, мікроцефалія, спастична тетраплегія, гіпофункція та інші порушення гіпофізу, вроджений дефект потиличної кістки. Не може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта №396 від 18.12.2020 (а.с.29-31) ОСОБА_1 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у вигляді глибокої розумової відсталості без відхилень у поведінці (F73.0). Внаслідок свого захворювання ОСОБА_1 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Згідно ч.1, 2 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Відповідно до ч.6 ст.300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог та на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч.1, 6 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків встановлених ЦПК України. Докази не можуть ґрунтуватися на припущеннях.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для визнання ОСОБА_1 недієздатним.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає, що вимоги заяви обгрунтовані, знайшли своє підтвердження в суді, а тому підлягають задоволенню.

Згідно ч.2 ст.299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною, відносяться на рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись ст.39 ЦК України, ст. ст.4, 13,76-81, 141, 263- 265, 299- 300 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву Ладижинського дитячого будинку-інтернату, заінтересовані особи Управління соціального захисту населення Тульчинської РДА та опікунська рада Заозернянської сільської ради, правонаступником яких є Управління праці та соціального захисту населення Ладижинської міської ради та опікунська рада Ладижинської міської ради, про визнання фізичної особи ОСОБА_1 недієздатним задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатним.

Строк дії рішення про визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним визначити до 29.10.2023.

Судові витрати компенсувати за рахунок держави.

Рішення суду може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги через Тульчинський районний суд Вінницької області. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя:

Присяжні: М.Р. Подоляк

Г.М. Попівкер

Джерело: ЄДРСР 100744829
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку