open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Сквирський районний суд Київської області

Справа № 376/2233/20

Провадження № 1-кп/376/99/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" жовтня 2021 р. Сквирський районний суд Київської області

у складі: Головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

потерпілої ОСОБА_6 ,

представника потерпілої ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Сквира Київської області кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.125ч.2 КК України,

Встановив:

В провадженні Сквирського районного суду Київської області перебуває на розгляді вищевказане кримінальне провадження.

Представник потерпілої ОСОБА_6 - адвокат ОСОБА_7 звернулася до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів та отримання інформації в рамках кримінального провадження № 120201152 6000 0062 від 30.08.2020 року, а саме: медичної документації хворої ОСОБА_6 у:

-КПН БМР «Білоцерківська міська лікарня №2», м. Біла Церква, вул. Семашка, 9, Київської області;

-КНП СМР «Сквирський міський центр первинної медико-санітарної допомоги», м. Сквира, вул. Київська, 12, Київської області;

-КНП КОР «Київська обласна клінічна лікарня», м.Київ, вул. Багговутівська, 1;

-Київська міська клінічна офтальмологічна лікарня «Центр мікрохірургії ока», м. Київ, проспект Любомира Гузара, 3.

В обґрунтування вимог зазначено, що 29.08.2020 року близько 21 год. ОСОБА_4 , перебуваючи в житловому будинку, що за адресою: АДРЕСА_1 , вчинив сварку зі своєю дружиною ОСОБА_8 , яка також перебувала у зазначеному будинку. Під час сварки у ОСОБА_4 виник умисел на нанесення тілесних ушкоджень ОСОБА_9 . У подальшому ОСОБА_4 реалізуючи свій злочинний умисел направлений на нанесення тілесних ушкоджень, наніс триудари рукоюв областіголови,а саме:обличчя ОСОБА_9 та післятого яквона впала,наніс щеп`ять ударіврукою вобласть головита тулуба.У результаті протиправних дій ОСОБА_4 , ОСОБА_9 отримала тілесні ушкодження, а саме: струс головного мозку, синці на обличчі, шиї, тулуба та кінцівках, що підтверджується висновком експерта № 577/д, який міститься в матеріалах кримінального провадження.

ОСОБА_6 у даномукримінальному провадженнібула визнанапотерпілою,яка з31.08.2020року по14.09.2020року перебувалана лікуваннів травматологічномувідділенні СквирськоїЦРЛ.Згідно висновкуексперта №577/дсудово-медичноїекспертизи,який міститьсяв матеріалахкримінального провадженняза №12020115260000062від 30.08.2020року,тілесних ушкоджень,що спричиненіпотерпілій відносятьсядо категоріїлегких тілеснихушкоджень.Однак,післявиписки з лікарні потерпілій було рекомендовано обстеження у лікаря - невролога та амбулаторне лікування. Потерпілою 07.09.2020 року було пройдено МРТ головного мозку. 18.09.2020 року, 23.09.2020 року потерпіла знову звертається за медичною допомогою до лікаря невролога зі скаргами на головний біль та запаморочення, внаслідок чого їй було призначено додаткове лікування.

30.03.2021 року та 27.08.2021 року потерпіла зверталася за медичною допомогою до лікаря невролога Міської лікарні № 2, м. Біла Церква, вул. Семашка, 9, Київська область, діагностичний центр Медімпульс зі скаргами на головний біль.

08.09.2021 року потерпіла зверталася за медичною допомогою до КНП СМР «Сквирський міський центр первинної медико-санітарної допомоги», м. Сквира, вул. Київська, 12, Київська область, зі скаргами на головний біль, запаморочення, біль у лівому вусі. Після звернення до лікаря КНП СМР «Сквирський міський центр первинної медико- санітарної допомоги», отримала направлення за консультацією нейрохірурга та офтальмолога.

22.09.2021 року потерпіла пройшла обстеження у нейрохірурга КНП КОР «Київська обласна клінічна лікарня», м. Київ, вул. Багговутівська, 1.

22.09.2021 року потерпіла пройшла обстеження в Центрі мікрохірургії ока та лазерних методів лікування одного дня. Діагноз: регматогенне відшарування сітківки лівого ока. Змішаний стигматизм обох очей. Н33.0 - Відшарування сітківки з розривом сітківки. Рекомендовано хірургічне лікування відшарування сітківки лівого ока.

06.10.2021 року потерпілій в Київській міській клінічній офтальмологічній лікарні «Центр мікрохірургії ока», м. Київ, проспект Любомира Гузара, 3, проведена операція на лівому оці. З 04.10.2021 року по 08.10.2021 року потерпіла перебувала на стаціонарному лікуванні.

В судовому засіданні потерпіла та її представник клопотання підтримали та просили його задовольнити.

В судовому засіданні обвинувачений та його захисник не заперечували проти задоволення клопотання.

Прокурор у судовому засіданні не заперечував проти задоволення клопотання.

Заслухавши сторін кримінального провадження, дослідивши клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, суд дійшов висновку про задоволення клопотання.

За змістом п. 2, 4 ч. 1 ст. 91 КПК України, обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета вчинення кримінального правопорушення є обставинами, які підлягають доказуванню. Отже, зміст медичних документів необхідно вивчити з метою дослідження об`єктивної сторони по справі.

За нормативним визначенням умисне тяжке тілесне ушкодження (ст. 121 КК України) з об`єктивної сторони характеризується дією або бездіяльністю у вигляді протиправного посягання на здоров`я іншої людини, наслідками у вигляді заподіяння тяжких тілесних ушкоджень та причинним зв`язком між указаним діянням та наслідками, а із суб`єктивної сторони - умисною формою вини (прямим або непрямим умислом), коли винний усвідомлює, що може заподіяти тяжкої шкоди здоров`ю потерпілого, передбачає такі наслідки і бажає або свідомо припускає їх настання (ст. 24 КК України). Кримінальна відповідальність за ч. 1 ст. 121 КК України настає за умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило втрату будь-якого органу або його функцій, каліцтво статевих органів, психічну хворобу або інший розлад здоров`я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менш як на одну третину, або переривання вагітності чи непоправне знівечення обличчя.

Для встановлення ступеню тяжкості отриманих тілесних ушкоджень потерпілою ОСОБА_6 29.08.2020 року, враховуючи висновки у виписці із медичної картки стаціонарного хворого № 5970 з Київської міської клінічної офтальмологічної лікарні «Центр мікрохірургії ока», м. Київ, проспект Любомира Гузара, 3; враховуючи отримання консультації від лікарів після оперативного втручання, якими потерпілій було повідомлено, що враховуючи характер отриманих тілесних ушкоджень та перебіг захворювання, лікарями ставиться питання втрати та/або часткової втрати зору потерпілою, виникла необхідність у призначенні в даному кримінальному провадженні судово-медичної експертизи по визначенню ступеня тяжкості отриманих тілесних ушкоджень потерпілою ОСОБА_6 .

Можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Отримані та належним чином посвідчені документи (копії електронних документів) можуть бути використані як документи (письмові докази) з метою встановлення ступеня тяжкості нанесених тілесних ушкоджень потерпілій ОСОБА_6 , враховуючи наслідки після отримання тілесних ушкоджень 29.08.2020 року.

Оскільки відповідна інформація є конфіденційною та її доступ обмежений, представник потерпілої не може отримати її шляхом надання адвокатського запиту, а ОСОБА_6 особисто не має можливості отримати медичні документи з зазначених медичних установ.

Право на нерозголошення конфіденційної інформації про людину гарантується Конституцією України (ст. 32 (ч. 2), ст.34 (ч. 3)).

Право на медичну таємницю закріплене в Основах законодавства України про охорону здоров`я (ст. 39 (ч. 2, 5), 39-1, 40, 43 (ч. 1)). Окремі аспекти визначені у Сімейному кодексі України (ст. 30), Цивільному кодексі України (ст. 285 (ч. 2, 4), ст.286), Кримінальному кодексі України (ст. 132, 145), Законах «Про інформацію» (ст. 21 (ч. 2)).

Відповідно доч.1,2ст.333КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються під час судового провадження згідно з положеннями розділу II цього Кодексу з урахуванням особливостей, встановлених цим розділом.

Під час розгляду клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів, суд також враховує причини, через які доступ не був здійснений під час досудового розслідування. Якщо судом під час судового провадження прийнято рішення про надання доступу до речей і документів, суд відкладає судовий розгляд на строк, достатній для здійснення такого заходу забезпечення кримінального провадження та ознайомлення учасників судового провадження з його результатами. Особа, яка під час судового провадження отримала речі і документи внаслідок здійснення тимчасового доступу до них, зобов`язана надати до них доступ у порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу.

Частинами 4-7 статті 163 ЦПК України передбачено, що слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбаченихчастиною другоюцієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що клопотання представника потерпілої ОСОБА_6 адвоката ОСОБА_7 щодо тимчасового доступу до документів та отримання інформації в рамках кримінального провадження № 120201152 60 0000 62 від 30.08.2020 року, а саме: медичної документації хворої ОСОБА_6 , є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 91,163 165,167, 333,369 - 372 КПК України, суд

Ухвалив:

Клопотання представника потерпілої ОСОБА_6 - адвоката ОСОБА_7 задовольнити.

Надати дозвіл представнику потерпілої ОСОБА_6 адвокату ОСОБА_7 тимчасовий доступ до документів та отримання інформації (оригіналів медичних документів ОСОБА_6 (до зміни прізвища ОСОБА_10 ):

-КПН БМР «Білоцерківська міська лікарня №2», м. Біла Церква, вул. Семашка, 9, Київської області;

-КНП СМР «Сквирський міський центр первинної медико-санітарної допомоги», м. Сквира, вул. Київська, 12, Київської області;

-КНП КОР «Київська обласна клінічна лікарня», м.Київ, вул. Багговутівська, 1;

-Київська міська клінічна офтальмологічна лікарня «Центр мікрохірургії ока», м. Київ, проспект Любомира Гузара, 3.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом семи днів з дня її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не буде подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не буде скасовано, набирає законної сили після ухваленнярішення судом апеляційної інстанції.

Повний текст ухвали буде складено відповідно до вимог ст. 376 КПК України

Наступне судове засідання відбудеться 18.11.2021 року об 16 год. 30 хв., в судове засідання підлягають виклику учасники процесу.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 100725160
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку