open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №705/2768/13-к

1-кп/705/1/21

У Х В А Л А

І МЕ НЕ М УК РА ЇН И

01 листопада 2021 року Уманський міськрайонний суд Черкаської області

у складі:

головуючої судді ОСОБА_1

при секретарісудового засідання ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження по обвинуваченню: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Умань Черкаської області, українця, громадянина України, одруженого, інваліда 2-ї групи, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше судимого 16.04.2009 року Уманським міськрайонним судом Черкаської області за ст.ст. 191 ч. 2, 357 ч. 3, 70 КК України до 3-х років позбавлення волі, звільнений від покарання на основі ст. 1 п. «В» ЗУ «Про амністію», судимість в законному порядку не знята та не погашена,

у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 190 КК України,

в с т а н о в и в:

В провадженні Уманського міськрайонного суду Черкаської області перебуває кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_4 за вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України.

Під час судового засідання захисник обвинуваченого звернувся до суду з клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого ОСОБА_4 у зв`язку із закінченням строків давності на підставі п. 3 ч.1 ст.49 КК України, посилаючись на те, що кримінальне провадження здійснюється відносно особи з 11.12.2012 року. На момент слухання справи, за обвинуваченням ОСОБА_4 пройшло 10 років, а відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набранням вироку законної сили минули такі строки, зокрема, 5 років у разі вчинення нетяжкого злочину.

Обвинувачений ОСОБА_4 в судовому засіданні підтримав клопотання його захисника. Вказав, що наслідки закриття кримінального провадження із зазначених мотивів йому зрозумілі.

Прокурор в судовому засіданні зазначив, що клопотання підлягає задоволенню, так як з часу вчинення обвинуваченими кримінального правопорушення пройшло більше п`яти років, а скоєний злочин, відповідно ст. 12 КК України є нетяжким, тому на підставі ст.49КК України ОСОБА_4 необхідно звільнити від кримінальної відповідальності.

Суд, дослідивши матеріали кримінального провадження, заслухавши думки учасників судового процесу, приходить до наступного висновку.

Згідно вимог ч. 4ст. 286 КПК Україниякщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Встановлено, що ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України.

У відповідності до ст. 12 КК України (з урахуванням внесених змін відповідно до ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень») кримінальне правопорушення передбачене ч. 2 ст. 190 КК України є нетяжким злочином, за який передбачено покарання у вигляді штрафу від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумін доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п`яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Датою вчинення кримінальних правопорушень згідно обвинувального акту є період з 31.05.2010 року по 09.06.2011року.

Згідно до ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки, зокрема, п`ять років уразі вчинення нетяжкого злочину, крім випадку, передбаченого у п. 2 цієї частини.

Таким чином, згідно ч. 1ст. 49 КК Українип`ятирічний строк давності притягнення до кримінальної відповідальності ОСОБА_4 за вчинення кримінальних правопорушень передбачених ч. 2ст. 190 КК Українисплинув у червні 2016 року.

На підставі п. 1 ч. 2ст. 284 КПК Україникримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Обставин, передбачених ч.2 ст. 49 КК України, судом не встановлено.

Судом встановлено, що обвинувачений цілком розуміє свої права, визначені ч. 3 ст. 285 КПК України, підставу звільнення від кримінальної відповідальності за ст. 49 КК України, а також наслідки закриття провадження з цієї підстави і після роз`яснення цих положень ОСОБА_4 не заперечує щодо закриття провадження з підстави, передбаченої ст. 49 КК України.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що клопотання про закриття кримінального провадження та звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності підлягає задоволенню, оскільки з дня вчинення ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України минуло понад 5 років, строки давності притягнення до кримінальної відповідальності, передбаченіст. 49 КК Українизакінчилися і обвинувачений в свою чергу не заперечує проти закриття кримінального провадження з цих підстав.

Виходячи з положень п.1 ч.2 ст.284, ч.3 ст.285, ч.4 ст.286, ч.3 ст.288 КПК, якщо під час здійснення судового провадження за обвинувальним актом сторона кримінального провадження звертається до суду з клопотанням про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, суд має невідкладно розглянути таке клопотання й у випадку встановлення передбачених у ст.49 КПК підстав та відсутності заперечень з боку обвинуваченого закрити кримінальне провадження, звільнивши особу від кримінальної відповідальності.

Долю речових доказів по справі вирішити на підставі ст. 100 КПК України

Цивільні позови потерпілих підлягають залишенню без розгляду.

Керуючись ст. ст. 284 - 285,288 КПК України,49 КК України, суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України,у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненнікримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.190КК України,на підставі п.1 ч.2ст.284КПК України - закрити.

Речові докази: розписки надані потерпілим ОСОБА_4 та видані ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 залишити при матеріалах справи; розписки надані потерпілими ОСОБА_4 та видані ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 залишити останнім.

Позовні заяви потерпілих залишити без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги через Уманський міськрайонним суд Черкаської області до Черкаського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

СуддяОСОБА_25

Джерело: ЄДРСР 100701223
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку