open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 534/1890/21

Провадження № 3-зв/534/3/21

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2021 року м. Горішні Плавні

Суддя Комсомольського міського суду Полтавської області Морозова В.Ю., за участю секретаря судового засідання Деркач І.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду заяву судді Комсомольського міського суду Полтавської області Солохи О.В. про самовідвід у справі № 534/1890/21,

в с т а н о в и в:

На розгляд Комсомольського міського суду Полтавської області надійшов протокол про адміністративне правопорушення щодо ОСОБА_1 про вчинення адміністративного правопорушенняпередбаченого ст. 188-19 КУпАП.

Заявою від 26.10.2021 у вказаній справі про адміністративне правопорушення суддею Солохою О.В. у зв`язку з тим, що на підставі рішення виконкому Горішньоплавнівської міської ради Полтавської області від 23.12.2014 №637 та у подальшому на підставі інших рішень судді Комсомольського міського суду Полтавської області Солосі О.В. з 01.01.2015 по теперішній час надано у безоплатне строкове користування житлове приміщення у вигляді квартири за відповідною адресою. Враховуючи, що користування квартирою для нього є безоплатне, він вважає, що ця обставина може викликати сумнів в його об`єктивності та неупередженості.

Крім того, заява про самовідвід також на думку судді повинна запобігти можливій конфліктній ситуації. Тому, ці обставини вимагають від судді по справі заявити самовідвід.

Суддя Комсомольського міського суду Полтавської області Солоха О.В. у судове засідання не прибув, про дату, час і місце розгляду булв повідомлений належним чином.

ОСОБА_2 в судове засідання не прибув, про дату, час і місце розгляду булв повідомлений належним чином. Направив до суду заяву в якій просив справу розглянути у його відсутність.

Інші учасники процесу в судове засідання не прибули, про дату, час і місце розгляду булв повідомлені належним чином.

Суд вважає заяву головуючого по справі судді Солохи О.В. про самовідвід обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню, виходячи із наступного.

НормиКУпАПне передбачено права відводу чи самовідводу у матеріалах про адміністративні правопорушення, проте Україна, підписавши та ратифікувавшиКонвенцію про захист прав людини і основоположних свобод1950 року, повністю визнала на своїй території дію Конвенції, згідно п.1 ст.6 якої кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи незалежним і безстороннім судом.

Відповідно до усталеної практики Європейського Суду з прав людини існування безсторонності для цілей п. 1 ст. 6 Конвенції повинно визначатися на підставі суб`єктивного критерію, в контексті якого слід врахувати особисті переконання та поведінку певного судді, що означає необхідність встановити, чи мав суддя у певній справі будь-яку особисту зацікавленість або упередженість, а також на підставі об`єктивного критерію, в контексті якого необхідно встановити, чи забезпечував суд і, серед інших аспектів, його склад, достатні гарантії аби виключити будьякі обґрунтовані сумніви щодо його безсторонності. ( Рішення у справі « Фей проти Австрії» і рішення « Ветштайн проти Швейцарії». Таким чином, у кожній окремій справі слід вирішувати, чи мають стосунки, що розглядаються, таку природу та ступінь, що свідчить про небезсторонність суду.( Рішення у справі «Пуллар проти Сполученного Королівства».

Кодекс України про адміністративні правопорушенняне регламентує питання самовідводу та відводу.

Проте,задляподоланняпрогалин унаціональному законодавстві, для забезпечення процесуальними гарантіями дії принципу всебічності, повноти й об`єктивності, дотримуючись верховенства права, принципу законності в даному випадку слід застосувати аналогію права, що визначеноКПК України.

Прийнятесуддеюрішення просамовідвід є процесуальним, яке відповідно до основнихзасад судочинстване повиннопідлягати перегляду іншим суддею.

Суддяповинен виконувати свої професійні обов`язки незалежно, виходячивиключноз фактів, установлених на підставівласної оцінки доказів, розуміння закону, верховенства права, що єгарантією справедливого розгляду справи в суді, не зважаючи на будь-які зовнішнівпливи, стимули, загрози, втручання або публічну критику.

Наявність безсторонності визначається за допомогою суб`єктивногота об`єктивного критеріїв.

За суб`єктивним критеріємоцінюється особисте переконання та поведінка судді, тобточи виявляв суддя упередженість або безсторонність у даній справі.

Відповідно до об`єктивності критерію визначається, серед іншихаспектів, чизабезпечував суд, яктакий та його складвідсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності.

Суддя, дотримуєтьсяпринципу верховенства права та з оглядуна розумністроки розглядупротоколу про адміністративне правопорушення, як на елемент права, такий якправо на справедливий судовий розгляд.

Суддя несе власну персональну відповідальність за своє процесуальне рішення щодо самовідводу і не має необхідності усилювати це рішення, рішенням іншого судді. Так як така практика призводить до негативних наслідків, а саме конфліктів між суддями судів перших інстанцій, призводить до зловживань даремно витраченого процесуального часу та негативно впливає на розумні строки розгляду справи. Різна правова позиція суддів призводить не до єдності судової практики, а до її різноманітності, що є неприпустимим.

Стаття 129 Конституції Українивизначає, що судді при здійсненні правосуддя незалежні і підкоряються лише закону.

Гарантії незалежності суддів, а також відповідальність за втручання у здійснення правосуддя та вплив на суд або суддів у будь-який спосіб закріплюєтьсяЗакону України "Про судоустрій і статус суддів".

Із системного аналізу наведених норм слідує, що незалежність є основною передумовою їх об`єктивності та неупередженості у зв`язку з чим будь-який вплив на суддю у тому числі з боку інших суддів є неприпустимим.

Тому з метою дотримання положень п.1ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, з урахуванням практики ЄСПЛ, яка є частиною національного законодавства і джерелом права, що підлягають застосуванню відповідно дост. 9 Конституції України, ст.ст.1,8 КПК України, ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського Суду з прав людини, забезпечення об`єктивності, неупередженості та з метою справедливого розгляду протоколу про адміністративне правопорушення справу необхідно передатидо канцелярії суду для автоматизованого розподілу.

Керуючисьст. 129 Конституції України,ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, практикою ЄСПЛ,ст. 283 КУпАП, суд ,-

п о с т а н о в и в:

Заяву судді Комсомольського міського суду Полтавської області Солохи О.В. про самовідвідзадовольнити.

Передати адміністративний матеріал про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за ст. 188-9 КУпАП у справі № 486/1890/20, провадження 3-зв/534/3/21, до канцелярії Комсомольського міського суду Полтавської області для здійснення автоматизованого розподілу.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Суддя В.Ю.Морозов

Джерело: ЄДРСР 100623792
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку