open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 502/1616/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 жовтня 2021 року м. Кілія

Кілійський районний суд Одеської області

у складі:

головуючого - судді Балан М.В.,

за участю секретаря Урсул Г.К.

розглянувши цивільну справу за заявою

ОСОБА_1

заінтересована особа: Відділ № 2 Управління в Ізмаїльському районі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області

про встановлення факту належності правовстановлюючого документу

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернулася до Кілійського районного суду з заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу. З заяви, вбачається, що згідно з державним актом на право приватної власності на землю серія ІV-ОД № 003797, виданий Шевченківською сільською Радою народних депутатів30.08.2000 року, ОСОБА_1 передана у приватну власність земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,90 га, що розташована на території Шевченківської сільської ради (акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 879). У зазначеному документіпо-батькові заявникавказано як « ОСОБА_2 ». В паспорті громадянина України серія НОМЕР_1 , виданого Кілійським РВУМВС України в Одеській області 11.02.1997 року прізвище ім`я та по-батькові заявника вказано, як « ОСОБА_1 ». На час оформлення зазначеного державного акту на право приватної власності на землюзаявник не звернула уваги на правильність написання свогопо-батькові і лише після того, як вона звернулася до землевпорядної організації з вимогою про державну реєстрацію земельної ділянки, булавиявлена наявність помилки, яка перешкоджає їй користуватися нею на власний розсуд, як то притаманно власнику речі, чим порушуються її права на вказану земельну ділянку. Заявник звернулася до Відділу №2 Управління в Ізмаїльському районі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області з заявою про виправлення помилки в державному акті на право приватної власності на землю. Відділ №2 Управління в Ізмаїльському районі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області листом № 34/440-21 від 19.08.2021року на заяву ОСОБА_1 повідомив, що у зв`язку з набранням чинності з 01.01.2013 року Законом України «Про державний земельний кадастр», постановою Кабінету Міністрів України від 17.12.2012 року «Про затвердження Порядку ведення Державного земельного кадастру», з 01.01.2013 року органи Держземагенства позбавлені повноважень щодо реєстрації права власності та користування земельною ділянкою. Законодавством України виправлення помилок в державних актах на землю не передбачено. В зв`язку з зазначеним, заявник просила:

- встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована в АДРЕСА_1 , державного акту на право приватної власності на землю серії ІV-ОД № 003797, виданого 30 серпня 2000 року на підставі рішення виконавчого комітету Шевченківської сільської Ради народних депутатів Кілійського району Одеської області від 14. Грудня 1999 року № 107 « ОСОБА_1 ».

Представник заявника ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, надав заяву згідно якою просив суд розглянути справу за його відсутності та відсутності заявника, заявлені вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи Відділ № 2 Управління в Ізмаїльському районі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області, повідомлений належним чином про час та місце розгляду справи, в судове засідання не прибув, про причини неявки суд не повідомив, клопотання про відкладення судового засідання або проведення розгляду справи за його відсутності, суду не надав. Згідно ст. 223 ЦПК України його неявка не перешкоджає розгляду справи.

В зв`язку з тим, що розгляд справи проведено за відсутності всіх учасників справи, фіксування ходу судового засідання звукозаписувальним технічним засобом не здійснювалось, що узгоджується з положеннями ч. 2 ст. 247 України.

Дослідивши подану заяву та надані докази по справі, судом встановлено наступні фактичні обставини та відповідні їм правовідносини:

Як зазначено в паспорті громадянина України, серії НОМЕР_1 , виданим 11.02.1997 року Кілійським РВ УМВС України в Одеській області, заявником є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З копії державного акту на право приватної власності на землю серії ІV-ОД № 003797, виданого 30 серпня 2000 року на підставі рішення виконавчого комітету Шевченківської сільської Ради народних депутатів Кілійського району Одеської області від 14 грудня 1999 року № 107, вбачається, що « ОСОБА_1 » надано у приватну власність земельну ділянку площею 2,90 га, розташовану на території Шевченківської сільської ради для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 879, /а.с.5/.

Як вбачається з відповіді Відділу № 2 Управління в Ізмаїльському районі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області № 34/440-21 від 19.08.2021 року на заяву ОСОБА_1 , у зв`язку з набранням чинності з 01.01.2013 року Законом України «Про державний земельний кадастр», постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 року «Про затвердження Порядку ведення Державного земельного кадастру», з 01.01.2013 року органи Держземагенства позбавлені повноважень щодо реєстрації права власності та користування земельною ділянкою. Законодавством України виправлення помилок в державних актах на землю не передбачено та рекомендовано звернутись до суду за захистом своїх прав, /а.с. 8-9/.

При вирішенні справи судом застосовано наступні норми права.

У відповідності зі ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Статтями 15 та 16 ЦК України передбачено право особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 6 ст. 315 ЦПК України,суд розглядаєсправи провстановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Виходячи зі змісту п. 12постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5, (зі змінами від 25 травня 1998 року) «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», судом розглядаються справи про встановлення фактів належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті (у тому числі факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали). Суд може встановлювати факти належності документів, які не належать до тих, що посвідчують особу.

На підставі наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 9 вересня 2013 року № 537 втратила чинність Інструкція про заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку і на право постійного користування земельною ділянкою, затверджена наказом Державного комітету із земельних ресурсів від 22 червня 2009 року № 325, якою було врегульовано, серед іншого, питання видачі нового державного акта взамін зіпсованого.

Таким чином заявник позбавлений можливості в позасудовому порядку внести виправлення до відповідного державного акту.

Згідно з ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно дост.263ЦПК України,судове рішенняповинно ґрунтуватисяна засадахверховенства права,бути законнимі обґрунтованим. Законнимє рішення,ухвалене судомвідповідно донорм матеріальногоправа іздотриманням нормпроцесуального права. Судоверішення маєвідповідати завданнюцивільного судочинства,визначеному цимКодексом. Привиборі ізастосуванні нормиправа доспірних правовідносинсуд враховуєвисновки щодозастосування відповіднихнорм права,викладені впостановах ВерховногоСуду. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Зважаючи на встановлені з досліджених доказів обставини справи, суд приходить до висновку про обґрунтованість вимог заявника та беручи до уваги, що в позасудовому порядку неможливо встановити відповідний юридичний факт, задовольняє заяву.

Керуючись ст. ст. 12,81,207, 259,263-265, 315 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Відділ № 2 Управління в Ізмаїльському районі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області про встановленняфакту належностіправовстановлюючого документу- задовольнити.

Встановити факт належностіОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , державного акту на право приватної власності на землю серії ІV-ОД № 003797, виданого 30серпня2000 року на підставі рішення виконавчого комітету Шевченківської сільської Ради народних депутатів Кілійського району Одеської області від 14 грудня 1999 року № 107 на ім`я «ОСОБА_1 ».

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку доОдеського апеляційногосуду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складення рішення.

Суддя Кілійського районного суду М. В. Балан

Джерело: ЄДРСР 100519145
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку