open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 301/1946/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"21" жовтня 2021 р. м. Іршава

Іршавський районний суд Закарпатської області в складі головуючої Пітерських М.О., присяжних Ляха І.І. та Матіко І.І., при секретарі Халак Л.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Іршава цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: виконавчий комітет Довжанської сільської ради в особі органу опіки та піклування, про визнання недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення над ним опіки та призначення опікуна,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся в Іршавський районний суд Закарпатської області із заявою про визнання недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення над ним опіки та призначення опікуна.

Заявлені вимоги мотивовано тим, що син заявника - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на хронічне психічне захворювання з діагнозом: шизофренія параноїчної форми, епізодичний перебіг, з ознаками наростаючого дефекту F20, інвалід другої групи загального захворювання. Періодично він лікується в обласній психіатричній лікарні м. Берегова. Син легко переходить в нервовий стан, кричить, конфліктує, не розуміє наслідків своєї поведінки, не може правильно орієнтуватися та оцінювати прості життєві ситуації, чує неіснуючі голоси, може без причини голосно сміятися. Син заявника є інвалідом другої групи загального захворювання, лікується у різних психіатричних закладах, однак, стан його здоров`я не змінюється. Внаслідок психічної хвороби ОСОБА_2 не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги і контролю. ОСОБА_2 знаходився на стаціонарному догляді в комунальній установі «Тур`я-Реметівський психоневрологічний інтернат» Закарпатської обласної ради на підставі путівки №71, виданої Департаментом соціального захисту населення Закарпатської ОДА від 21.12.2019 року.

ОСОБА_1 просив суд визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановити над ним опіку та призначити його опікуном.

Ухвалою Іршавського районного суду від 30.07.2021 року відкрито провадження у справі та призначено справу до судового розгляду на 19.08.2021 року.

Ухвалою Іршавського районного суду від 19.08.2021 року по даній справі призначено судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , проведення якої доручено спеціалістам КНП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги м. Берегова» Закарпатської обласної ради.

27.09.2021 року Іршавським районним судом отримано висновок судово-психіатричного експерта №125 від 21.09.2021 року, у зв`язку з чим ухвалою Іршавського районного суду від 04.10.2021 року провадження у справі поновлено та призначено судове засідання на 21.10.2021 року.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_3 не з`явилися, про день, час та місце розгляду справи були належним чином повідомлені, подали заяви, в яких заявлені вимоги підтримали, просили їх задовольнити та розглянути справу по суті без їх участі.

Представник заінтересованої особи - виконавчого комітету Довжанської сільської ради в особі органу опіки та піклування в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був належним чином повідомлений, подав заяву, в якій просив розглянути справу без його участі та задовольнити заяву.

Враховуючи висновок судово-психіатричної експертизи щодо стану здоров`я ОСОБА_2 , останній у судове засідання не викликався.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши повно і всебічно обставини, на які сторона посилалася, як на підставу своїх вимог, оцінивши докази на ствердження цих обставин в їх сукупності, суд вважає заяву ОСОБА_1 задовольнити, виходячи з наступного.

Заявник ОСОБА_1 проживає разом із своїм сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Мати ОСОБА_2 - ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 18.11.2019 року (а.с.12).

Відповідно до виписки з протоколу ЛКК №78/2 Обласної психіатричної лікарні м. Берегово від 10.09.2019 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має діагноз: Параноїдна шизофренія, неперервний перебіг. Рекомендації: Вказане захворювання входить в перелік показань для направлення в інтернат психоневрологічного профілю (а.с.9).

Також Спеціалізованою психо-неврологічною МСЕК Обласного центру медико-соціальної експертизи Закарпатської ОДА видано довідку №80 для направлення інваліда в будинок-інтернат, згідно якої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має другу групу інвалідності загального захворювання, 14.11.2018 року оглядався психоневрологічною МСЕК і за станом здоров`я може знаходитися в будинку-інтернаті для психохроніків (а.с.10).

На підставі путівки №71 від 21.12.2019 року, виданої Департаментом соціального захисту населення Закарпатської ОДА, ОСОБА_2 було влаштовано до комунальної установи «Тур`я-Реметівський психоневрологічний інтернат» Закарпатської обласної ради для отримання соціальної послуги - стаціонарного догляду терміном до 31.07.2021 року (а.с.4).

Відповідно до ч.1 ст.39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта №125 від 21.09.2021 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає стійким хронічним психічним розладом у вигляді Параноїдної шизофренії, безперервний тип перебігу. За своїм психічним станом ОСОБА_2 не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує встановлення над ним опіки (а.с. 43-46).

Враховуючи наведене, вимоги ОСОБА_1 про визнання ОСОБА_2 недієздатним є обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст.300 ч.6 ЦПК України та ст. 40 ч.1 ЦК УКраїни, суд вважає встановити строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним - два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ст. 60 ч.1 ЦК України та ст. 300 ч.1 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Довжанською сільською радою 31.08.2021 року подано до суду подання, затверджене рішенням від 20.08.2021 року №82, про призначення заявника ОСОБА_1 опікуном над його сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 38, 39).

Обставин, які згідно ст.ст. 63, 64 ЦК України перешкоджають призначенню ОСОБА_1 опікуном, ні органом опіки і піклування, ні судом не встановлено.

ОСОБА_1 подав до суду заяву про призначення його опікуном свого сина ОСОБА_2 .

За таких обставин суд приходить до висновку, що ОСОБА_1 слід призначити опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст. ст. 39, 40, 60 ч.1, 63, 64 ЦК України, ст.ст. 76-80, 211 ч.3, 247 ч.2, 263-265, 299, 300, 354 ЦПК України,

р і ш и в :

Заяву задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Приборжавське, Іршавського району, Закарпатської області, недієздатним.

Строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним - два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця села Приборжавське, Іршавського району, Закарпатської області, опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне судове рішення складено 21 жовтня 2021 року.

Головуюча : М. О. Пітерських

Присяжні І. І. Лях

І. І. Матіко

Джерело: ЄДРСР 100505060
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку