open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №731/387/21

Провадження №2/731/175/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 жовтня 2021 року смт Варва

Варвинський районний суд Чернігівської області в складі:

судді Савенка А.І.,

за участю секретаря Чичоти В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань №1 Варвинського районного суду Чернігівської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: ОСОБА_2 та приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Качельніков Сергій Володимирович, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

01 вересня 2021 року на адресу Варвинського районного суду Чернігівської області поштовим зв`язком надійшла вказана позовна заява.

В обґрунтування позовних вимог, позивач посилається на те, що 23 листопада 1994 року вона, разом з її матір`ю ОСОБА_3 , бабусею ОСОБА_4 та сестрою ОСОБА_2 стали власниками житлової квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , на праві спільної часткової власності, в рівних долях по 1/4 частини кожного.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 померла, після смерті останньої відкрилася спадщина у вигляді 1/4 частини спірної квартири, яка в подальшому була успадкована матір`ю позивача - ОСОБА_3 . ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 померла, у зв`язку з чим, після її смерті відкрилася спадщина у вигляді 1/2 спірної квартири. За життя спадкодавцем заповіту складено не було. Позивач зазначає, що до переліку спадкоємців першої черги за законом померлої відноситься позивач та її рідна сестра ОСОБА_2 , яка фактично не має наміру приймати спадщину після смерті спадкодавця.

З метою прийняття спадщини, 09 серпня 2021 року позивач звернулася до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Качельнікова С.В. із відповідною заявою, на що отримала відмову у вчиненні нотаріальної дії з підстав пропуску встановленого законом шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Позивач вказує, що пропустила зазначений строк з об`єктивних причин, зокрема, з підстав тривалого погіршення стану її здоров`я, спричиненого важким хронічним захворюванням, та хворобою на COVID-19 обох малолітніх дочок позивача. Більше того, у вказаний строк на території України були запроваджені карантинні заходи щодо запобігання коронавірусної хвороби. Вказані обставини спричинили труднощі позивачу для вчинення дій щодо прийняття спадщини після спадкодавця.

У зв`язку з цим, зважаючи на неможливість вирішення спору в позасудовому порядку, позивач просить суд визначити їй додатковий строк в один місяць для подання заяви про прийняття спадщини після смерті її матері ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Ухвалою Варвинського районного суду Чернігівської області від 06 вересня 2021 року цивільну справу прийнято до провадження, відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження, призначено до підготовчого судового засідання на 30 вересня 2021 року. Додатково зобов`язано приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Качельнікова С.В. надати суду належним чином завірену копію спадкової справи №17/2021, заведеної 09 серпня 2021 року до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

На виконання вищезазначеної ухвали суду, 14 вересня 2021 року від приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Качельнікова С.В. надійшла витребувана судом копія спадкової справи.

30 вересня 2021 року в зазначеній цивільній справі підготовче провадження закрито та призначено справу до судового розгляду на 21 жовтня 2021 року.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, 30 вересня 2021 року звернулася до суду з заявою про здійснення розгляду справи без її участі, позовні вимоги підтримала та просила суд задовольнити (а.с. 71).

Представник відповідача Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області Саверська-Лихошва В.В. в судове засідання не з`явилася, подала заяву про здійснення розгляду справи без її участі (а.с. 53).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, звернулася до суду з заявою про здійснення розгляду справи без її участі, щодо вимог позову не заперечувала та наполягала на їх задоволення. Додатково зазначила щодо відсутності у неї наміру приймати спадщину після померлої матері ОСОБА_3 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Качельніков С.В. в судове засідання не з`явився, звернувся до суду з заявою про здійснення розгляду справи без його участі, проти вимог позову не заперечує (а.с. 56).

На підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення заявлених позовних вимог, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт Варва Чернігівської області, у віці 67 року померла ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть від 05 жовтня 2020 року серії НОМЕР_1 (а.с. 24).

Відповідно до витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі №65928048 від 09 серпня 2021 року, після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Качельніковим С.В. 09 серпня 2021 року було заведено спадкову справу №17/2021 (а.с. 26).

Згідно з інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) №65928087 від 09 серпня 2021 років, відомості щодо заповітів чи спадкових договорів укладених за життя ОСОБА_3 відсутні (а.с. 65).

З витягу Реєстру територіальної громади м. Києва №67705640 від 13 серпня 2021 року вбачається, що ОСОБА_3 , з 30 грудня 2010 року по момент смерті, була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , разом з ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 (а.с. 67).

Після смерті ОСОБА_3 залишилося спадкове майно, зокрема: 1/2 частка житлової квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , з яких: 1/4 частка житлової квартири була належна померлій на підставі свідоцтва про право власності на житло від 23 листопада 1994 року (а.с. 18), а інша 1/4 частка була належна померлій на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом №1083, виданого державним нотаріусом Варвинської районної державної нотаріальної контори Зеленською Н.М., після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 матері спадкоємця - ОСОБА_4 (а.с. 22, 23).

З копії свідоцтва про право власності на житло від 23 листопада 1994 року, вбачається, що співвласниками вищезазначеного нерухомого майна також були: ОСОБА_8 та ОСОБА_2 (а.с. 18), які являються доньками померлої, про що свідчать копії їх свідоцтв про народження (а.с. 12, 17).

13 серпня 2005 року ОСОБА_8 зареєструвавши шлюб з ОСОБА_9 , змінила прізвище на ОСОБА_10 (а.с. 13).

Відповідно до постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії №51/02-31, виданої 09 серпня 2021 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Качельніковим С.В., ОСОБА_1 було відмовлено у видачі Свідоцтва про право на спадщину за законом, після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , з підстав пропуску заявником передбаченого ст. 1270 ЦК України шестимісячного строку встановленого для прийняття спадщини (а.с. 27).

Згідно ч. 1 ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Зважаючи на це, суд констатує, що позивачем ОСОБА_1 було пропущено встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 своєї матері ОСОБА_3 .

Разом з тим, судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 має незадовільний стан здоров`я, про що свідчать консультативні висновки, видані дерматологом центру лікування алергічних захворювань ДП «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України» за період з 03 грудня 2020 року по 10 червня 2021 року (а.с. 35, 36, 37, 38, 39).

Крім того, в період з 19 серпня 2021 року 20 серпня 2021 року ОСОБА_1 перебувала на стаціонарному лікуванні (а.с. 40-41).

Також, в період з 12 березня 2021 року по 31 березня 2021 року доньки позивача: ОСОБА_11 та ОСОБА_12 хворіли на COVID-19, про що свідчать відповідні довідки про непрацездатність від 12 березня 2021 року (а.с. 30, 33).

Відповідно до ч. 1 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

За положенням ч. 1 ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Частинами ч. 1, 3 ст. 1272 ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до абзаців 6-7 пункту 24 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», вирішуючи питання про визначення додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, не може перевищувати шестимісячного строку, встановленого статтею 1270 ЦК України для прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Таким чином, з урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

При вирішенні справ про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини слід враховувати, що додатковий строк визначається у разі, якщо наявні всі підстави для висновку, що причини пропуску строку для прийняття спадщини є поважними.

У зв`язку з цим, встановивши всі обставини по справі, суд констатує, що позивач ОСОБА_1 не могла своєчасно реалізувати свої спадкові права та вчасно звернутися із заявою про прийняття спадщини, з підстав наявності у останньої, в тому числі в зазначений період, незадовільного стану здоров`я та проходження лікування. Крім того, у вказаний період, доньки позивача хворіли, у зв`язку з чим потребували додаткового догляду матері.

Таким чином, на підставі вказаних доводів та письмових доказів, суд прийшов до висновку про те, що у позивача існували об`єктивні, непереборні, істотні труднощі у вчиненні нею дій щодо подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті її матері. Причини пропуску строку на подання заяви до нотаріуса про прийняття спадщини наведені позивачем у позові судом приймаються, як поважні.

Суд звертає увагу, що позивач позбавлена можливості захистити своє порушене право в інший спосіб, крім як звернутися з позовом до суду про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, оцінивши всі докази по справі у їх сукупності та взаємозв`язку, зважаючи на те, що обставини, на які посилається позивач, як на підставу задоволення позовних вимог, знайшли своє підтвердження в судовому засіданні, суд приходить до висновку, що зазначений позов підлягає задоволенню, оскільки строк для прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 було пропущено з поважних причин, а тому позивачу необхідно визначити додатковий строк, достатній для подання нею заяви про прийняття спадщини, тривалістю один місяць з дня набрання рішенням суду законної сили.

На підставі наведеного, керуючись ст. 247, 263, 265, 273, 354 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІПН НОМЕР_2 , зареєстрована адреса місця проживання: АДРЕСА_3 ) до Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області (юридична адреса: 17600, смт Варва Чернігівської області, вул. Шевченка, 38, код ЄДРПОУ 04412372), треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІПН НОМЕР_3 , зареєстрована адреса місця проживання: АДРЕСА_4 ) та приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Качельніков Сергій Володимирович (юридична адреса: АДРЕСА_5 ), про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІПН НОМЕР_2 ) додатковий строк протягом одного місяця після набрання рішенням законної сили для подання до нотаріуса заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернігівського апеляційного суду через Варвинський районний суд Чернігівської області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя А.І. Савенко

Джерело: ЄДРСР 100449533
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку